logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA
Spracovanie, úprava potravín a omáčky

SPRACOVANIE POTRAVÍN



Hlavným významom spracovania potravín je aby bolo jedlo dokonalejšie. Tepelnou úpravou sa potrava zmäkčuje a rozrušuje, stáva sa chutnejšou a stráviteľnejšou. Tvoria sa aromatické látky, ktoré dráždia čuch a chuť. Jedlo upravujeme delením (krájanie, mletie, strúhanie, drvenie, miešanie, šľahanie a pod.), vodou, varením, dusením, zapekaním, pečením, vyprážaním, na ražni a pod. V neposlednom rade sa ničia (parazity, ich vajíčka, baktérie, plesne) a uvoľňujú rôzne nežiaduce látky (rôzne plyny).


O podmienkach ochrany zdravia ľudí pri produkcii a uvádzaní produktov rybolovu a živých lastúrnikov na trh v Slovenskej republike pojednáva Nariadenie vlády Slovenskej republiky z 9. júla 2003



Úprava potravín ♣

Omáčky ♣