logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

DIETNÉ JEDLÁ Z RÝB


• Ryby pripravujte podľa možnosti bez pridania tuku (varte, duste, grilujte alebo opekajte - nesmažten a nevyprážajte).

• Zaradte dvarazy týždenne do svojho jedálneho lístka pečenú alebo grilovanú rybu. Hľadajte ryby s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Príkladom sú ryby ako makrela, pstruh, haring, sardinka, tuniak a losos.

• Morské kôrovce (krevety, kraby, homáre) obsahujú viac cholesterolu ako morské ryby, ale sú to živočíchy s nízkym celkovým obsahom tuku a nasýtených tukov. Vhodná úprava je varenie, grilovanie alebo pečenie na ražni.

• Mäso sa pri úprave scvrkne. Na každých sto gramov rýb pridajte asi 50 gramov mäsa v surovom stave.


2 - gastritída a kolitída
3 - zápcha

» Rybací vývar (2, 3)
»Kapustná polievka s rybou (2, 3,)
»Šalát zo zeleru s jablkami a vajcom (3)


4 - onemocnenie tráviaceho ústrojenstva

» Rybací vývar s mäsovými knedlíčkami(2, 3, 4)

6 - dna
» Pleskáč zapečený s makarónmi v mliečnej omáčke (6)
» Ryba varená v pergamene (6)
» Šalát zo zeleru a mrkvy (6)


7 - ochorenie obličiek
» Ryba v zeleninovom rôsole (7)