RYBACIA KUCHYŇA |
|
Nože sú rôzne, tak ako aj potraviny, ktoré nimi režeme. Odlišujú sa od seba veľkosťou, povrchovou úpravou rukoväte, tvarom čepele a ostria. Veľmi vhodná je nešmykľavá úprava rukoväte noža. Každý nôž je určený pre iné použitie, je len na vás, ktorý sa stane vašim "obľúbeným". Hlavným faktorom pri výbere noža na ktorúkoľvek činnosť v kuchyni je Vaše osobné uprednostnenie toho ktorého noža. Nože ukladáme jednotlivo, aby sa ostrím nedotýkali iného kuchynského náčinia. Ostríme ich brúsnym kameňom a pri používaní doostrujeme ocielkou.•Nôž na čistenie ovocia a zeleniny (peeling) malý,ľahký nôž so zníženou špičkou, zaoblenou čepeľou a rovnou reznou plochou. • Nôž na zeleninu (vegetable) malý nôž s pevnou čepeľou, má priamu mierne zdvihnutú reznú hranu a hladké ostrie. • Nôž na čistenie a rezanie (paring) menší,ľahký, mnoho funkčný, s úzkym čepeľou,s hrotom v strede, má hladké ostrie. Používa sa pre práce so zeleninou a na prípravu mäsa. • Nôž na rajčiny (tomato) strednej veľkosti, s pílkovitým ostrím, nôž používame na rezanie zeleniny a ovocia s mäkkou dužinou a tvrdou šupkou. Rozdelená špička dovoľuje zaobchádzať s rezanými kúskami. (Môžeme použiť ako pilku na rezanie kostí alebo v prípade núdze na rezanie klincov) • Nôž na rezanie (slicing) stredne veľký nôž, s rovnou reznou hranou a zvlneným ostrím. Je užitočný pri príprave chlebíčkov a studených mís, na rezanie salámy, syra, rajčín, chleba. V niektorých prípadoch je tento nôž kombinovaný s nožom na rajčiny, pílkovité ostrie je na chrbte noža, špička je tiež rozdvojená. • Stejkový nôž (steak) menší pevný nôž so zdvihnutým ostrím a rovným chrbtom. Ostrie je viac prehnuté k špičke noža. Je určený na rezanie steakov a pečeného mäsa na drobné kúsky. Kratší nôž rovnakého tvaru sa často volá zeleninový. • Nôž na oddeľovanie mäsa od kostí (boning) tvarom sa podobná stejkovému, ale je trochu dlhší, tzv. vykosťovací nôž . • Filetovací nôž (filleting) tvar čepele je podobný dvom predchádzajúcim, ale je oveľa dlhší. Čepeľ je jemná a pružná. Používame na zrezávanie mäsa a rybacieho filé. • Nôž na jemné rezanie (slicing) tenký pevný nôž s hrotom uprostred. Môže sa používať na rôznych účely: odstránenie kože, rezanie vareného mäsa, tenké odrezky. Niekedy je pomenovaný ako univerzálny nôž. • Kuchársky nôž (chef's) pevný nôž so špičkou v strede. Tvarom pripomína univerzálny nôž, ale funkcia je úplne iná. Široká a ťažká čepeľ dovoľuje sekať kapustu, zeleninu, zelenú vňať, čistiť a krájať zeleninu, rezať tenké plátky.... • Ázijský (alebo čínsky) kuchársky nôž (santoku) na rozdiel od bežného noža je ostrie spustené dolu a rezacia hrana je priamejšia. Trochu pripomína sekáč. Ťažisko je posunuté dopredu a úder je pri sekaní trochu silnejší, čepeľ je dostatočne ťažká na preseknutie kostí, ale aj dostatočne tenká na odrezanie plátku melóna. |