Miesto divého zázvoru zaujali formy pestované človekom. Jediná časť zázvoru (trvalka pripomínajúca tŕstie s drobnými žltými kvetmi) používaná v jedle je koreň. Podľa spôsobu spracovania rozlišujeme biely a čierny zázvor.
Na získanie bieleho - bešalského zázvoru, koreň prelejeme vriacou vodou, umyjeme, očistíme od povrchových vrstiev, ponoríme do 2 percentného roztoku kyseliny siričitej alebo chlóru a sušíme šesť hodín na slnku.
Čierny - barbadoský zázvor získame z premytých a vysušených koreňov. Zázvor umyjeme a očistíme kefkou vo vode a sušíme rovnako ako biely. Čierny zázvor je ostrejší a trpkejší. Oba druhu majú na lome sivobielu farbu. Zvyčajne sa zázvor predáva v prášku (sivožltej farby), ale na získanie maximálneho úžitku a výraznosť chute je lepšie vziať koreň a porezať ho alebo rozotrieť a vytlačiť šťavu.
Chuť zázvorového koreňa je sladká a ostrá. Patrí do kategórie ohnivých korenín. V kuchárstve sa zázvor používa na zachovanie čerstvosti jedla a pridaniu osobitej príchute a vône polievkam, teplým jedlám z rýb a mäsa, saláme, paštéte, konzerve, zaváranine, marináde a nápojom. Je známe mnoho esencií, štiav a iných nápojov so zázvorom. Cukrárske výrobky – perníky, keks, želé, náplň do koláčov a cukríkov, v kompóte na zázvorovú aromatizáciu.
V Ázii je zázvor populárny marinovaný v sladkom octe alebo sušený v zmesi soli a cukru. Kandizovaný zázvor je obľúbená čínska maškrta.
Čerstvý zázvorový koreň má byť hladký, hustý, nie scvrknutý a málo vláknitý (riedky). Čím dlhší koreň, tým je bohatší na éterický olej a stopové prvky. Čerstvá, korenistá vôňa je ukazovateľ vysokej kvality zázvoru. Mladý zázvor má jemnú šupku, ktorú nie je potrebné zrezávať. Tvrdú a hrubú šupku zrelého zázvoru pred použitím odstránime.
Čerstvý zázvor môže byť uložený v chladničke okolo týždňa. Sušený koreň zachováva svoje vlastnosti do 4 mesiacov. Vysušené neočistené korene zázvoru je potrebné uchovávať v tmavom a chladný mieste. Pri skladovaní v chladničke nepoužívajte celofánové – nepriedušné obaly. Základ množstva účinných látok zázvoru je pod šupkou, preto pri čistení koreňa je potrebné šupku odstraňovať veľmi jemne. Na delenie a roztlačenie zázvoru nie je vhodné používať drevenú nádobu, pretože nadlho zachová jeho vôňu. Na rozdrvenie zázvoru je lepšie použiť drobné strúhadlo. Keď vytlačíme nastrúhaný zázvor, získame zázvorovú šťavu, ktorý možno použiť v čistom stave ako zaprávku na šalát a sladké jedlo. Aby si nadlho zachoval vôňu a chuť čerstvého zázvoru, musíme ho očistiť a zaliať vodkou alebo cheresom (druh červeného vína).
Sušený zázvor je potrebné pred použitím namočiť a brať do úvahy, že je ostrejší ako čerstvý. Kávovú u rozdrveného sušeného zázvoru môže v recepte nahradiť veľká lyžica čerstvého nastrúhaného. Mletý zázvor veľmi ustupuje čerstvému pre chuť a vôňu.
Zázvor používame v dávke 1 g na 1 kg mäsa alebo cesta. Do omáčok sa zázvor pridáva po dohotovení, do cesta v priebehu alebo v konci miesenia, do duseného mäsa za 20 minút do hotovosti, v kompóte, zaváranine i ďalších sladkostiach 2- 5 minút do hotovosti. Na prípravu zázvorového oleja je potrebné zahrievať v olivovo, kukuričnom alebo arašidovom oleji kúsoček zázvorového koreňa, kým nesčernejú. Zázvorový olej možno použiť do šalátu a prípravu príchute k makarónom.
Po vysušení korene zázvoru skladujeme na tmavom mieste pri teplote 2- 4°C. Zázvor pridávame v do sladkých jedál, pečiva, nákypu, do torty, keksov, lekváru, želé a t.p. Zázvor pridáva jemnú príchuť ovocnej, mäsovej, fazuľovej a zemiakovej polievke, tiež omáčke, divine, všetkým druhom jedla z ryže. V zmesi so soľou sa používa pre zlepšenie chute syra, výrobkov z mäsa, rýb, zaváranín, hydiny, pečeného mäsa a zeleniny. Veľmi príjemná chuť zázvor pridáva vysmážanej bravčovine, pečenej kačici a hubám. Mäso zostáva nielen aromatické, ale tiež mäkšie. V európskej, anglickej, holandskej a americkej kuchyni sa zázvor dáva do omáčok k mäsu, zeleninových a ovocných marinád.
Najviac sa zázvor používa v Indii, Číne, Japonsku a Indonézii. V týchto štátoch zázvor dodávajú nie len do sladkého jedla, ale tiež do mäsa a na ryby. V Anglicku sa zaujatosť k zázvoru rodila v dobe kolonializmu. V Anglicku sa teší popularite zázvorová malinovka a zázvorový keks.
V čínskej kuchyni je populárny zázvorový ocot a kandizovaný zázvor, ktorí jedia Číňania poobede, aby sa im nedriemalo.
Japonci dávajú marinovaný zázvor k ryži a rybám.
Zázvor sa používa na výrobu rôznych nápojov. Číňania veľmi milujú čaj s prídavkom zázvoru, anglické zázvorové pivo je známe po celom svete. Pije sa zázvorová limonáda, šťava sa mieša s alkoholickými nápojmi. Existuje zázvorové víno, zázvorová vodka, punč, žalúdočné a horké likéry so zázvorom, napríklad Benediktínka.
♣ Zázvor musíme čistiť veľmi dôkladne a tenko, pretože podstatná zásoba oleja a aromatických látok je pod šupkou. ♣ Na rozdrvenie zázvoru je lepšie nepoužívať drevenú prípravnú dosku, drevo dlho zachováva vôňa akýchkoľvek pochutín a nie je dobré dávať ju iným produktom. ♣ Čerstvý alebo vysušený zázvor strúhame pomocou jemného strúhadla. Pri čerstvom zázvore je to dôležité i preto, že sa oddelí mäkká časť tela od tvrdých vnútorných vlákien. ♣ Na uchovanie zázvorovej vône počas niekoľkých mesiacov, je potrebné koreň očistiť, zaliať suchým vínom alebo vodkou a tesne zatvoriť. Aromatizovaný nápoj potom možno použiť ako samostatnú zázvorovú príchuť. ♣ Keď čerstvý koreň zabalíme do potravinárskeho obalu môžeme ho v chladničke skladovať do dvoch mesiacov.
♣ Urobte si marinádu k mäsu, rybám alebo zelenine zo zázvoru, cesnaku, sojovej omáčky a sezamového oleja. ♣ Narežete zázvor na dieliky a dajte ho do suchého bieleho alebo červeného vína. Za týždeň získate výborný základ na omáčky. ♣ Vyšlahajte trochu zázvoru s bielym jogurtom a štipkou soli a cukru, nechajte vychladnúť a získate letný nápoj v indickom štýle. ♣ Vysypte zázvor do vriaceho sirupu a nechajte postáť 24 hodín. Scedte a pridávajte do čaju, limonád, zmrliny a ovocných šalátov. ♣ Narežte ďumbier na tenké pásiky a osmažte v rastlinnom oleji, môžete podávať ako prílohu k hydine a rybe. ♣ Pridajte strúhaný zázvor a kôru citróna do rozpusteného masla a podávajte k ryby pripravenej na grile. ♣ Oválajte kúsky kandizovanéh zázvoru v rozpustenej horkej čokoláde a vychladnuté podávajte ako dezert ku káve.
Zázvor obsahuje od 1% po 3% éterického oleja a veľké množstvo aminokyselín. Je bohatý na železo, sodík, draslík a zinok, soľ, horčík, fosfor, vápnik a vitamíny A, C, B1, a B2. V ajurvéde a iných smeroch východnej medicíny sa zázvor používa na zosilnenie vnútorného ohňa a zníženie hlienu pri nevyváženosti vnútorných vetrov.
Podľa moderných výskumov je zázvor silný antioxidant. Efektívne znižuje arterialny tlak a úroveň cholesterolu v krvi, stimulujúci trávenie a čistí organizmus od toxínov pri potravinových otravách. Práve preto boli zázvorové nápoje neoddeliteľnou časťou hodovania v Európe a Rusku. Vedci zistili, že zázvor je efektívny na prevenciu rakoviny, pretože má proti nádorové a protizápalové vlastnosti. Čo sa týka množstva účinných látok pre človeka, je zázvor blízky k cesnaku, ale nemá nepríjemný zápach. Rovnako tak ako cesnak, zázvor usmrcuje mikróby a zvyšuje odolnosť organizmu k infekciám. V japonskej kuchyni je zázvor bežný prvok, slúži ako ochrana od cudzopasníkov nachádzajúcich sa v surovej rybe.
Zázvorový olej sa používa pri artritíde, reumatizme, natiahnutí a svalových bolestiach. Zázvorový čaj vyvoláva potenie, je prostriedok od prechladnutia. Okrem toho, zázvor má tonizujúce, antispazmatické vlastnosti a obnovuje sily. Zosilňuje vlastnosti iných liečivých bylín. Zázvor má niekoľko kontraindikácií. Škodí pri vredovej chorobe, kolike, črevných ochoreniach, nie je vhodný gravidným v neskoršom termíne a dojčiacim ženám, napriek tomu v prvom trimestri tehotenstva zázvor môže uchrániť od toxicity.
V staroveku zázvor nazývali „panacea“ liek od všetkých chorôb. V kuchárstve nachádza najširšie použitie. V medicíne - všeliek! Obsahuje v sebe skoro všetky nevyhnutné aminokyseliny. Jeho optimálne použitie v potrave v malých dávkach znásobuje vnútorné teplo, vzbudzuje chuť, podporuje látkovú premenu, vyťahuje z organizmu hlieny. Zázvorový čaj – skvelý prostriedok od prechladnutia. Pálivý zázvor riedi krv, vďaka čomu je mozog lepšie zásobovaný kyslíkom, aktivizujú sa zmyslové funkcie a schopnosti vnímania (intelektu). Z tohto dôvodu je veľmi užitočný pre ľudí zamestnaných intelektuálnou prácou.
Korenistá vôňa zázvoru odstraňuje zvýšenú vyčerpanosť, skleslosť, apatiu, zosilňuje sa viera v seba, komunikatívnosť a pôvab.♣
Zázvorový čaj je mocný joginský prostriedok. Tibetskí mudrci trvajú na tom, že po jedle treba piť zázvorový čaj. Nápoj uvarený s kúskom zázvoru je mierne pálivej korenistej chuti. Obzvlášť sa hodí tomu, kto má pomalý látkový metabolizmus a tuk sa u neho hromadí rýchlo. Zázvor obsahuje éterické oleje, množstvo vitamínov a nevyhnutné aminokyseliny. Zahrieva, odbúrava ťažobu a vedie k blaženosti. Zlepšuje trávenie, podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a normalizuje krvný obeh. Zázvorový čaj odstraňuje bolenie v bruchu a keď pridáme ešte mätu, kvet bazy čiernej, kardamon, šafran, to všetko varíme, potom necháme v termoske vylúhovať a máme tisícročný joginsky zázvorový čaj.
Pridáme trstinový cukor a mlieko - v každom prípade.
♣
Podľa ajurvedy zázvor aktivizuje a povyšuje v organizme horúcu pánsku energiu. Je dobrý pri prechladnutí. Arak (ryžový alkoholický nápoj) so zázvorovým čajom napomáha odstrániť z organizmu hlien, akoby ho spaľoval. Keď už je človek prechladnutý a má nádchu je to veľmi efektívny liek. Zázvorový čaj tiež môže byť použitý ako osviežujúci nápoj (v tomto prípade sa nevarí, iba sa privedie do varu, podáva sa chladený). Keď zvlášť nemilujete „ohnivosť“, potom ju bude nutné strpieť.
z knihy Vedanske kuchárske umenie vypadá nasledovne:
5 šálok (1,2 litra) vody 3 lyžičky jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru 6 lyžičiek cukru alebo 5 lyžičiek medu štipka mletého čierneho korenia 4 lyžičky citrónovej alebo pomarančovej šťavy Narezané lístky mäty (podľa chuti) Keď namiesto čerstvého zázvoru použijeme sušený, zmenšíme jeho množstvo dva razy, avšak dobu prípravy - dva razy zvýšime.
♣ Lekári tibetskej medicíny radia: Keď sa chceš zotaviť - pi pred jedlom, chceš schudnúť - pi po.
Tibetskí mudrci trvajú na tom, že po jedle je nevyhnutne piť zázvorový čaj. Tento nápoj, varený s kúsočkom zázvoru má ľahkú ostro korenistú chuť. Obzvlášť sa hodí tomu, „kto priberie aj z vody“.
Zázvor obsahuje oleje, množstvo vitamínov a aminokyseliny. Zahreje a premení ťažobu na sladkosť. Zlepšuje trávenie, podnecuje tvorbu žalúdočných štiav a normalizuje krvný obeh. Zázvorový čaj odoberie bolesti v bruchu keď pridáte mätu, kvety bazy čiernej a rebríček. Všetky tieto zázračne vlastnosti zázvorového čaju sú spojené s tým, že sám zázvor obsahuje veľké množstvo biologického „ohňa“ ktorý upravuje látkový metabolizmus. Obzvlášť je užitočný v chladnom počasí. Vo východnej medicíne sa domnievajú, že zázvor upevňuje pamäť. Zázvor vo forme kapsule je veľmi účinný pri závrati a strachu zo závrate, cestovnej nevolnosti, zdvíhaní žalúdka.
V Indii sa považuje za « koreninu od všetkých chorôb » Zázvorový čaj s citrónom - je najpopulárnejším zimným nápojom.
Zázvorový čaj pomáha vrátiť chuť, dobrú náladu, sviežu farbu tváre a žiarivosť očiam. Okrem iného zázvorový čaj je vynikajúcim prírodným prostriedkom od prechladnutia, lieči zapálené hrdlo, kašeľ a nádchu.♣
si môžeme pripraviť aj v domácich podmienkach. Na jednu šálku treba mať 10- 20 gramov koreňa zázvoru. Ďumbier očistíme a narežeme na jemné kúsky, môžeme ho aj nastrúhať. Zalejeme pohárom vriacej vody. Necháme postáť. Po 10 minútach pridáme trochu mäty, medovky alebo iných bylín, po ďalších 10 minútach čaj podľa chuti doplníme lyžičkou medu a dielikom citrónu.
Miestnosť hneď naplní mámivá, teplá a korenistá vôňa. Získame posilňujúci nápoj, ktorý osvieži ráno oveľa viac ako šálka kávy.
Vlastnosti čaju závisia od množstva zázvoru, ktoré použijeme. Zvyčajne to býva 1 čajová lyžička na 1 pohár vriacej vody. Podľa chuti necháme postáť 20 – 30 minút. S medom sa pije príjemnejšie. Užívame 3 - 4 krát denne (3 - 4 čajové lyžičky), viac sa neodporúča. Zázvorový čaj pri prechladnutí je správnym prostriedkom, pomáha rýchlejšie vyzdravieť. Zázvor uľahčí oddelenie hlienu, upokojí kašeľ a pálivé podráždenie v krku prejde.
Ochorenia, ktoré lieči zázvor a recepty z neho nepostačí jeden odstavec. Zázvor je mocným prostriedkom zapaľujúcim oheň trávenia, aktivizujúci krvný obeh, látkový metabolizmus a pomáha pri prechladnutí. Čerstvý zázvor je aromaticky s jemnou ostro sladkou chuťou.
Zázvor riedi krv, vďaka čomu sa zlepšuje krvozásobenie mozgu a pľúc, preto ho môžu užívať nemocní na zápal priedušiek, zápal pľúc a dokonca prieduškový záduch. Zázvorový čaj je efektívny prostriedok od nachladnutia s nádchou, napomáha odchádzaniu a rozpusteniu hlienu a aktívne upevňuje imunitu. Nadto tento nápoj pomáha bojovať so zbytočnou hmotnosťou pokiaľ sa k zázvoru pridá med a citrón, spoja sa odrazu tri chute – ostrá, kyslá a sladká.♣
Ochorenia dýchacieho systému |
liečime zázvorovým čajom.
Ako prostriedok vyvolávajúci potenie pri prechladnutí s kašľom je najvhodnejšie používať čerstvý zázvor. Suchý zázvor (v prášku) poskytuje efektívnejšie vykašliavanie (vychrchliavanie) a sušiaci účinok, znižuje množstvo hlienu v organizme. Tibetská medicína obzvlášť doporučuje používanie zázvoru v chladnom ročnom období (pretože to napomáha rovnováhe energií v organizme). Zázvorový čaj nielen lieči ochorenia z prechladnutia, ale tiež upevňuje imunitný systém, odoberá fyzickú a psychickú únavu.
Zázvorový čaj pijeme s medom a citrónom. Pri všetkých ochoreniach z prechladnutia veľmi pomáha čaj zo zázvoru a sladkého drievka. Prášky zmiešame v rovnakom pomere a zalievame v pomere 1 PL zmesi na pohár vriacej vody.♣
Pri chrípke sa odporúča
po 2 g zázvoru, červenej papriky a kurkumy, varíme 1-2 min v 1 pohári mlieka. Pijeme 3 krát denne s medom.
Pri angíne sa odporúča vyplachovať hrdlo zázvorovým vývarom. Pri silnom kašli je vhodný liek zostavený zo zázvorového prášku (na špičku noža) a 1 PL čerstvo nastrúhanej cibule alebo cibuľovej šťavy (užívať po 1 čajovej lyžičke 2-4 razy denne). Pri čiernom kašli je najlepší prostriedok - zázvorový čaj s citrónom. Pri prevencii proti chrípke zalievame 1/2 ČL zmesi prášku škorice a zázvoru (pomer 1:1) so štipkou čierneho korenia. Pijeme s medom 1 pohár každé 3 hodiny. Pri všetkých ochoreniach dýchacej sústavy je veľmi efektívny tzv.
1 ČL suchého zázvoru, 7 klinčekov, 9 semien kardamonu (najlepšie zeleného), 1 ČL mletej škorice, 1/4 ČL kurkumy.
Zmes dáme do 0,6 l vriacej vody, varíme 10 min, dolejeme 0,2 l mlieka, znovu necháme zovrieť, a necháme chladnúť. Pijeme malými dúškami s rozpusteným maslom a medom 4 razy za deň. Pri záduchu (astme) pijeme čaj, pripravený z koreňov deväťsilu ku ktorému pridáme v polovičnej dávke zázvor a sladké drievko, v pomere 1-2 ČL zmesi na 1 pohár vriacej vody.♣ Pravidelné používanie zázvoru, spravidla prináša radikálne uľahčenie pri prieduškovom záduchu (astma).
Zázvorový čaj s mätou a citrónom | 1,2 l vody 3 lyžičky. nastrúhaného zázvoru 5 lyžičky medu 4 lyžičky citrónovej alebo pomarančovej šťavy 2 lyžičky čerstvej mäty
Zovrieme vodu, pridáme zázvor, med a premiešame. Precedíme cez sitko, zo zázvoru sa snažíme vytlačiť maximum tekutiny. Pridáme štipku čierneho korenia a šťavu. Pri konci pridáme trochu čerstvej mäty. Čaj pijeme teplý.♣
Čierny (zelený) čaj so zázvorom. |
Čerstvý zázvor narežeme na jemnom strúhadle alebo nasypeme čajovú lyžicu sušeného. Čaj zalievame v čajníku, alebo v termoske. Necháme postáť 20 - 30 minút, scedíme. Krátke tepelné spracovanie zachováva užitočné vlastnosti zázvoru. Takýto čaj je veľmi osožný, má nielen príjemnú sviežu chuť ale aj vôňu, tiež pomáha pri kašľaní, osviežuje. Zázvor je známy antioxidant (spomaľuje, zastavuje okysličovanie), preto požitie šáločky takého čaju denne môžeme považovať ako súčasť boja za čistú žiarivú pleť bez vrások a pevné zdravie v akomkoľvek veku.♣
Zázvorový čaj ( od prechladnutia a depresie) | vriaca voda, čaj (hocaký, ale lepšie zelený), zázvor, možno tiež: med (v čaji so zázvorom vo veľmi maličkom množstve, štipka!!),
červená paprika (ostrá) alebo čili.♣
Šťava zo zázvoru a melónu | Polovicu melónu kantalucia (Cucumis cantalupensis), 2 Pl zázvoru Táto jemná zmes melonu a zázvoru vynikajúco pomôže pri nevolnosti a môže sa hodiť ženám trpiacimi rannou nevolnosťou. Šťavu môžeme doliať sódovou vodou (minerálkou). Melón a zázvor odšťavíme a zmiešame. Podávame vo vysokom pohári, pijeme malými hltmi.♣
Zázvorový čaj na schudnutie |
Čajovú lyžica rozdrveného koreňa zázvoru zalejeme pohárom vriacej vody, pridáme čajovú lyžičku medu a dielik citrónu. Tento nápoj zahŕňa v sebe tri chute - ostrú, kyslú a sladkú a odporúča sa tým, komu v organizme všetko plynie pomaly a len tuk sa hromadí rýchlo. Koreň zázvoru obsahuje látky, ktoré pridávajú zázvoru jeho korenistú pálčivú chuť. Obe látky zvyšujú prekrvenie a zohrievanie znútra. Následkom tohto sa podnecuje trávenie.
Doporučené množstvo zázvorového čaju na schudnutie
Veľká termoska (asi 2 litre). Čaj je najlepšie pripraviť ráno, zaliať v termoske a mať pôžitok po šálke čaju celý deň. Čaj pred jedlom - otupuje pocit hladu. Pridaním cesnaku zosilníte chudnutie a môžete sa účinnejšie uchrániť od zbytočných kilogramov. - na 2 litrovú termosku koreň zázvoru veľkosti slivky (okolo 4 cm) a 2 strúčiky cesnaku.
Zázvor očistíme a narežeme na tenké dieliky. Zalejeme vriacou vodou a necháme vylúhovať. Potom zázvor a cesnak vyberieme. Ten, kto nemý rád cesnak, môže piť čaj bez cesnaku.
|