|
ZÁZVOROVÝ ČAJ
SUROVINY :- 3 čajové lyžičky najemno strúhaného zázvoru na 100 ml vody - med podľa chuti
POSTUP :• Čerstvo nastrúhaný zázvor dáme do studenej vody a privedieme do varu v zatvorej nádobe. Varíme ešte 10 minút na miernom ohni a necháme postáť 5-10 minút. Pridáme med a pijeme horúce. (Pijeme najmä pri nádche a škriabaní v hrdle, čaj má ostrú chuť)
ZÁZVOROVÁ ZMRZLINA
SUROVINY :- čerstvý koreň zázvoru dlhý 4-5 cm - 500 g zmrzliny - kandizovaný zázvor - orechy - ovocie na ozdobenie
POSTUP :• Očistíme zázvor, postrúhame na jemnom strúhadle a pretlačíme cez drobné sito, aby sme získali čo najviac šťavy. Zmrzlinu rozpustíme do stavu smotany, zmiešame so zázvorovou šťavou a dáme na 20-30 minút do chladničky. Pred podávaním ozdobíme.
ZÁZVOROVÝ SIRUP
SUROVINY :- šupky z 2 citrusových plodov (citrón, limetka, pomaranč...) - šťavu z citrusových plodov - zázvor narezaný na rezance (1 ½ pohára) - cukor podľa chuti (asi ½ pohára, závisí od toho aké citrusy použijeme (pohár – 250g)
POSTUP :• Narezaný zázvor dáme do nádoby, prisypeme cukor, potrúhanú kôru a zalejeme šťavou. Varíme na miernom ohni hodinu - poldruha, hlavne aby sirup nevyvrel a zázvor neprihorel. Necháme postáť dva týždne. Získame ostrý, korenistý sirup s priezračnými kúsočkami zázvoru.
POUŽITIE : 1 - v čaji pre vôňu 2 - pomáha pri bolestiach v krku a kašli - ohrieva a mierni 3 - pri pečení, v sladkých a sladko kyslých omáčkach 4 - do šampanského 5 – do studených ryžových guliek s banánom, ananásom, hruškami
BROSKYŇOVÝ DŽEM SO ZÁZVOROM
SUROVINY :- 1 kg broskýň - 200 ananásu - 1 kúštiček kandizovaného zázvoru - 500 g želírovacieho cukru - 1 lyžičku citrónovej šťavy
POSTUP : • Broskyne spustíme na 30 sekúnd do vriacej vody, vyberieme ich dierovanou naberačkou, očistíme šupku, vyberieme kôstky, spolu s ananásom a zázvorom narežeme na kocky, premiešame s cukrom a citrónovou šťavou. Po zovretí varíme 3 minúty. Naplníme 4 poháre po 0,25 l, zatvoríme a necháme postáť 10 minút prevrátené hore dnom, potom poháre otočíme a necháme vychladnúť, utrieme vlhkou utierkou a odložíme na tmavé miesto.
ZACUKRENÝ ZÁZVOR
SUROVINY :- 500 g čerstvého koreňa zázvoru - cukor
POSTUP :• Zázvor očistíme a narežeme na plátky, dáme do nádoby a zalejeme studenou vodou. Varíme na miernom ohni okolo 30 minút, do zmäknutie. Zlejeme vodu, pridáme rovnaké množstvo cukru a 3 lyžičky vody. Privedieme do varu za stáleho miešania, až zázvor zostane priezračný (svetlý) a voda sa odparí. Plátky zázvoru poválame v cukre a necháme v zakrytej nádobe. Zacukrovený zázvor môžeme skladovať 3 mesiace.
PRECUKRENÝ ZÁZVOR
SUROVINY :- Ďumbier 250 g - cukor 500 g
POSTUP : • Koreň zázvoru očistíme, narežeme na kolieska hrubé 2-3 mm. Zázvor zalejeme vriacou vodou, potom premyjeme pod studenou vodou a necháme obschnúť. 400 g kryštálového cukru zalejeme 0,25 l vody, privedieme do varu a pridáme zázvor a varíme ešte 1-2 minuty, odložíme a necháme postáť 8-12 hodín.
Potom znovu privedieme do varu a varíme 5 minút. Kúsky ďumbiera vyberieme a uložíme na pečiaci papier, sirup nechame variť do zhustnutia, potom ho vylejeme na zázvor, necháme vychladnúť
KANDIZOVANÝ ZÁZVOR . PO ČÍNSKY
SUROVINY :- 250 gramov čerastvého zázvoru - 2 poháre vody - 2 poháre cukru (500g)
POSTUP :• Zázvor očistíme a narežeme na veľmi tenké plátky, dáme do rajnice, zalejeme vodou a pridáme cukor. Privedieme do varu za stáleho miešania kým sa zmes neuvarí do polohotovosti a tekutina sa zmení na sirup.
Potom zmes scedíme a necháme vychladnúť. Každý plátok oválame v cukre. Rozložíme na pekáč a dosušíme v rúre (tri hodidny pri teplote 110-115 stupňov) Plátky zázvoru musia byť suché a mierne pružné (poddajné).
KANDIZOVANÝ ZÁZVOR
SUROVINY :- zázvor - kryštálový cukor
POSTUP :• Z koreňa zázvoru je nutné oškrabať šupku, narezať na tenké kúsky a zaliať studenou vodou. Meníme ju často, aspoň trikrát za deň za päť dní (resp. po vynorenie, vtedy je zázvor zmäknutý a menej hutný). Máčanie je nutné preto, aby sme čiastočne (ale iba čiastočne!) zbavili koreň od pálčivosti. Hneď po vyplávaní prvého kúsku zázvoru zlejeme vodu.
Zázvor preložíme na plátno a necháme stiecť vodu, potom ho preložíme na pekáč a zasypeme cukrom (môžeme aj práškovým), premiešame a podľa potreby pridáme ešte cukor. Necháme sušiť na vzduchu, prípadne v rúre alebo na radiátore, alebo necháme zázvor jednoduchou v pohári s cukrom na niekoľko týždňov. Získame aromatické cukríky, veľmi jemné, jeme s mierou, po troške.
MARINOVANÝ ZÁZVOR
SUROVINY :- 250 g koreňa zázvoru - 90 ml ryžového octu - 2 veľké lyžičky ružového ryžového destilátu (mirin) - 2 lyžičky saké - 5 malých lyžičiek cukru
POSTUP :• Umytý zázvor očistíme zo šupky (mladý koreň postačuje vyčistiť hrubou kefou pod vodou) a varíme vo vriacej vode približne 1 minútu, potom zázvor osušíme.
Zmiešame mirin, saké a cukor a necháme zovrieť, pridáme ocot a tekutinou zalejeme zázvor naložený v pohári, zatvoríme a necháme postáť 3-4 dni. Zázvor získa bledo ružovú farbu. Hotový zázvor môžeme skladovať v chladničke 1 mesiac.
SLEPAČIA POLIEVKA SO ZÁZVOROM
SUROVINY :- Koreň zázvoru, približne 3 cm - 2-3 strúčiky cesnaku - 300 g kuracieho mäsa bez kostí - 200 g málo slaného slepačieho vývaru - 1 čajovú lyžičku sójovej omáčky - 2 malé lyžičky citrónovej šťavy - 1 malej lyžičky ostrého korenia (kari, čili) - 2 malé lyžičky narezanej pažítky - 2 malé lyžičky vňate koriandru - 1 malá lažička oleja - 50 g mladého špenátu
POSTUP :• Zázvor očistíme, narežeme na kolieska a rozdrvíme v mažiari spolu s cesnakom. Získanú zmes, mäso, sojovú omáčku, citronovú šťavu čili a 0,1 litra vody pridáme k vývaru. Privedieme do varu a varíme 15-20 minút na miernom ohni do uvarenie sliepky. Potom vybereme mäso a väčšie kúsky zázvoru a cesnaku. Pridáme špenát a varíme eašte 1-2 minúty.
Pažitku s koriandrom narežme nadrobno, zmiešame a rodrvíme v mažiari spolu s olejom a soľou do vytvorenia rovnorodej zmesi. Keď mäso vychladne rozdelíme ho na porcie, dáme na taniere , zalejeme vývarom a pridáme zmes pažitky a koriadru (miesto koriandru môžeme použiť petržlen).
|
|