logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

ZÁZVOROVÉ RECEPTY




ZÁZVOROVÝ ČAJ


SUROVINY :

- 3 čajové lyžičky najemno strúhaného zázvoru na 100 ml vody
- med podľa chuti


POSTUP :

• Čerstvo nastrúhaný zázvor dáme do studenej vody a privedieme do varu v zatvorej nádobe. Varíme ešte 10 minút na miernom ohni a necháme postáť 5-10 minút. Pridáme med a pijeme horúce.
(Pijeme najmä pri nádche a škriabaní v hrdle, čaj má ostrú chuť)



ZÁZVOROVÁ ZMRZLINA


SUROVINY :

- čerstvý koreň zázvoru dlhý 4-5 cm
- 500 g zmrzliny
- kandizovaný zázvor
- orechy
- ovocie na ozdobenie


POSTUP :

• Očistíme zázvor, postrúhame na jemnom strúhadle a pretlačíme cez drobné sito, aby sme získali čo najviac šťavy. Zmrzlinu rozpustíme do stavu smotany, zmiešame so zázvorovou šťavou a dáme na 20-30 minút do chladničky. Pred podávaním ozdobíme.



ZÁZVOROVÝ SIRUP


SUROVINY :

- šupky z 2 citrusových plodov (citrón, limetka, pomaranč...)
- šťavu z citrusových plodov
- zázvor narezaný na rezance (1 ½ pohára)
- cukor podľa chuti (asi ½ pohára, závisí od toho aké citrusy použijeme (pohár – 250g)


POSTUP :

• Narezaný zázvor dáme do nádoby, prisypeme cukor, potrúhanú kôru a zalejeme šťavou. Varíme na miernom ohni hodinu - poldruha, hlavne aby sirup nevyvrel a zázvor neprihorel. Necháme postáť dva týždne. Získame ostrý, korenistý sirup s priezračnými kúsočkami zázvoru.


POUŽITIE :

1 - v čaji pre vôňu
2 - pomáha pri bolestiach v krku a kašli - ohrieva a mierni
3 - pri pečení, v sladkých a sladko kyslých omáčkach
4 - do šampanského
5 – do studených ryžových guliek s banánom, ananásom, hruškami



BROSKYŇOVÝ DŽEM SO ZÁZVOROM


SUROVINY :

- 1 kg broskýň
- 200 ananásu
- 1 kúštiček kandizovaného zázvoru
- 500 g želírovacieho cukru
- 1 lyžičku citrónovej šťavy


POSTUP :

dzem • Broskyne spustíme na 30 sekúnd do vriacej vody, vyberieme ich dierovanou naberačkou, očistíme šupku, vyberieme kôstky, spolu s ananásom a zázvorom narežeme na kocky, premiešame s cukrom a citrónovou šťavou. Po zovretí varíme 3 minúty. Naplníme 4 poháre po 0,25 l, zatvoríme a necháme postáť 10 minút prevrátené hore dnom, potom poháre otočíme a necháme vychladnúť, utrieme vlhkou utierkou a odložíme na tmavé miesto.



ZACUKRENÝ ZÁZVOR


SUROVINY :

- 500 g čerstvého koreňa zázvoru
- cukor


POSTUP :

• Zázvor očistíme a narežeme na plátky, dáme do nádoby a zalejeme studenou vodou. Varíme na miernom ohni okolo 30 minút, do zmäknutie. Zlejeme vodu, pridáme rovnaké množstvo cukru a 3 lyžičky vody. Privedieme do varu za stáleho miešania, až zázvor zostane priezračný (svetlý) a voda sa odparí. Plátky zázvoru poválame v cukre a necháme v zakrytej nádobe. Zacukrovený zázvor môžeme skladovať 3 mesiace.



PRECUKRENÝ ZÁZVOR


SUROVINY :

- Ďumbier 250 g
- cukor 500 g


POSTUP :

zazvor kandizovaný• Koreň zázvoru očistíme, narežeme na kolieska hrubé 2-3 mm. Zázvor zalejeme vriacou vodou, potom premyjeme pod studenou vodou a necháme obschnúť. 400 g kryštálového cukru zalejeme 0,25 l vody, privedieme do varu a pridáme zázvor a varíme ešte 1-2 minuty, odložíme a necháme postáť 8-12 hodín.

Potom znovu privedieme do varu a varíme 5 minút. Kúsky ďumbiera vyberieme a uložíme na pečiaci papier, sirup nechame variť do zhustnutia, potom ho vylejeme na zázvor, necháme vychladnúť



KANDIZOVANÝ ZÁZVOR . PO ČÍNSKY


SUROVINY :

- 250 gramov čerastvého zázvoru
- 2 poháre vody
- 2 poháre cukru (500g)


POSTUP :

kandiza po cinsky• Zázvor očistíme a narežeme na veľmi tenké plátky, dáme do rajnice, zalejeme vodou a pridáme cukor. Privedieme do varu za stáleho miešania kým sa zmes neuvarí do polohotovosti a tekutina sa zmení na sirup.

Potom zmes scedíme a necháme vychladnúť. Každý plátok oválame v cukre. Rozložíme na pekáč a dosušíme v rúre (tri hodidny pri teplote 110-115 stupňov) Plátky zázvoru musia byť suché a mierne pružné (poddajné).



KANDIZOVANÝ ZÁZVOR


SUROVINY :

- zázvor
- kryštálový cukor


POSTUP :

• Z koreňa zázvoru je nutné oškrabať šupku, narezať na tenké kúsky a zaliať studenou vodou. Meníme ju často, aspoň trikrát za deň za päť dní (resp. po vynorenie, vtedy je zázvor zmäknutý a menej hutný). Máčanie je nutné preto, aby sme čiastočne (ale iba čiastočne!) zbavili koreň od pálčivosti. Hneď po vyplávaní prvého kúsku zázvoru zlejeme vodu.

Zázvor preložíme na plátno a necháme stiecť vodu, potom ho preložíme na pekáč a zasypeme cukrom (môžeme aj práškovým), premiešame a podľa potreby pridáme ešte cukor. Necháme sušiť na vzduchu, prípadne v rúre alebo na radiátore, alebo necháme zázvor jednoduchou v pohári s cukrom na niekoľko týždňov. Získame aromatické cukríky, veľmi jemné, jeme s mierou, po troške.



MARINOVANÝ ZÁZVOR


SUROVINY :

- 250 g koreňa zázvoru
- 90 ml ryžového octu
- 2 veľké lyžičky ružového ryžového destilátu (mirin)
- 2 lyžičky saké
- 5 malých lyžičiek cukru


POSTUP :

• Umytý zázvor očistíme zo šupky (mladý koreň postačuje vyčistiť hrubou kefou pod vodou) a varíme vo vriacej vode približne 1 minútu, potom zázvor osušíme.

Zmiešame mirin, saké a cukor a necháme zovrieť, pridáme ocot a tekutinou zalejeme zázvor naložený v pohári, zatvoríme a necháme postáť 3-4 dni. Zázvor získa bledo ružovú farbu. Hotový zázvor môžeme skladovať v chladničke 1 mesiac.



SLEPAČIA POLIEVKA SO ZÁZVOROM


SUROVINY :

- Koreň zázvoru, približne 3 cm
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 300 g kuracieho mäsa bez kostí
- 200 g málo slaného slepačieho vývaru
- 1 čajovú lyžičku sójovej omáčky
- 2 malé lyžičky citrónovej šťavy
- 1 malej lyžičky ostrého korenia (kari, čili)
- 2 malé lyžičky narezanej pažítky
- 2 malé lyžičky vňate koriandru
- 1 malá lažička oleja
- 50 g mladého špenátu


POSTUP :

• Zázvor očistíme, narežeme na kolieska a rozdrvíme v mažiari spolu s cesnakom. Získanú zmes, mäso, sojovú omáčku, citronovú šťavu čili a 0,1 litra vody pridáme k vývaru. Privedieme do varu a varíme 15-20 minút na miernom ohni do uvarenie sliepky. Potom vybereme mäso a väčšie kúsky zázvoru a cesnaku. Pridáme špenát a varíme eašte 1-2 minúty.

Pažitku s koriandrom narežme nadrobno, zmiešame a rodrvíme v mažiari spolu s olejom a soľou do vytvorenia rovnorodej zmesi. Keď mäso vychladne rozdelíme ho na porcie, dáme na taniere , zalejeme vývarom a pridáme zmes pažitky a koriadru (miesto koriandru môžeme použiť petržlen).