logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

→ DIÉTNE JEDLÁ Z RÝB


RYBACÍ VÝVAR


♣ Diéta 2- gastritída (povrchový zápal steny žalúdku) a kolitída (zápal hrubého čreva) a ♣ 3 - zápcha
SUROVINY :

Na 350 g malých rýb, alebo hlava, kosti a plutvy väčšej ryby :
- 5 g petržlenu
- 20 g cibule
- 1,25 l vody


POSTUP :

• Veľké kosti a hlavy rozsekneme na časti, drobné ryby vypitveme a starostlivo umyjeme, zalejeme studenou vodou, privedieme do varu, odoberieme penu, pridáme cibuľu, petržlen a varíme 40-50 minút. Necháme postáť 20 minút, scedíme a môžeme podávať.



KAPUSTNÁ POLIEVKA S RYBOU


♣ Diéta 2- gastritída (povrchový zápal steny žalúdku) a kolitída (zápal hrubého čreva) a ♣ 3 - zápcha
SUROVINY :

Na 150 g čerstvej ryby :
- 0,4 l vody
- 65 g čerstvej bielej kapusty
- 40 g zemiakov
- 60 g cvikly
- 15 g mrkvy
- 15 g cibule
- 10 g petržlenu
- 30 g rajčiny
- 5 g múky
- 15 g rastlinného oleja
- kyselina citrónová – podľa chuti
- 3 g zelene (šalát, kôpor, šťaveľ, vňať petržlenu, zeleru)


POSTUP :

• Čerstvú rybu očistíme, umyjeme, osolíme a necháme postáť 10 min, potom podusíme a opečieme na oleji, nesmieme ju pripáliť (radšej do polohotovosti).

• Cviklu narežeme na rezance, orestujeme (rýchlo opečieme) na oleji a vhodíme do vriacej vody. Za 10 minút pridáme zemiaky, nakrájanú kapusta a zmes orestovanej - cibule, mrkvy, rajčiny a pečenú rybu. Prichutíme kyselinou citrónovou i pri slabom vrení varíme do hotovosti.

• Necháme postáť 15 -20 min . Do hotovej polievky pridáme navrch narezanú zelenú vňať. Môžeme podávať teplú aj s studenú (20C).



Šalát zo zeleru s jablkami a vajcom


♣ Diéta 3 - zápcha
SUROVINY :

- 1 zeler
- 3 jablká
- 2 vajcia
- 4 lyžičky rastlinného oleja
- šťava z 1 citrónu
- soľ


POSTUP :

• Zeler dáme na 1 hodinu do studenej vody, potom ho očistíme a narežeme na drobné rezance, necháme postáť 10 minút a zmiešame s jablkom narezaným na rezance, osolíme, polejeme omáčkou pripravenou z uvarených vaječných žĺtkov, citrónovej šťavy a oleja . Šalát posypeme rozdrobeným vaječným bielkom. Do šalátu môžeme pridať nastrúhanú mrkvu.



RYBACÍ VÝVAR S MÄSOVÝMI KNEDLÍČKAMI


♣ Diéty 2- gastritída (povrchový zápal steny žalúdku) a kolitída (zápal hrubého čreva), ♣ 3 - zápcha ♣ 4 - zosilnené alebo chronické onemocnenie celého tráviaceho ústrojenstva
SUROVINY :

Na 350 g rybacieho vývaru :
- 70 g rybacieho filé
- 10 g bieleho chleba
- ¼ vajca
- 4 g masla
- 3 g zelene (šalát, kôpor, šťaveľ, vňať petržlenu, zeleru)


POSTUP :

• Filé bez kože a kostí premelieme na mäsovom mlynčeku 2-3 razy spolu s namočeným a vyžmýkaným chlebom. Do hmoty pridáme vajce, dôkladne vymiešame, pridáme soľ a rozpustené maslo. Získanú mäsovú hmotu upravíme na guľky (8 - 10 kusov na porciu) a uvaríme vo vývare alebo v osolenej vode.

• Mäsové knedličky varíme vo vývare alebo osolenej vode. Pripravené knedličky položíme na tanier, zalejeme vývarom a posypeme zeleňou.



PLESKÁČ zapečený s makarónmi v mliečnej omáčke


♣ Diéta 6- dna
SUROVINY :

Na 100 g čerstvého pleskáča :
- 125 g makarónov
- 5 g múky
- 75 ml mlieka
- 15 g masla
- 6 g syra


POSTUP :

• Dôkladne umyté telo ryby rozrežeme po dĺžke, odstránime chrbticu a veľké kosti. Filé nakrájané na kúsky dáme do panvice s maslom a dusíme zakryté 7 minút.

• Makaróny polámané na malé kusy uvaríme v mierne osolenej vode, zalejeme časťou omáčky (z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme mliekom, dôkladne rozmiešame a za stáleho miešania varíme, hotovú omáčku precedíme cez jemné sítko).

• Zahustené makaróny dáme na panvicu potretú maslom, navrch položíme podusenú rybu, zalejeme zostávajúcou omáčku, posypeme strúhaným syrom, pofŕkame maslom a zapečieme v horúcej rúre, (nezapekáme po vznik hrubej kôrky).



RYBA VARENÁ V PERGAMENE


♣ Diéta 6- dna
SUROVINY :

Na 120 g filé čerstvej alebo mrazenej ryby :
- 10 g masla
- 10 g cibule
- 5 g mrkvy
- citrónová šťava alebo 3 g kyseliny citrónovej


POSTUP :

• Filé narežeme na kúsky a na 5 minút zalejeme osolenou studenou vodou, potom filé vyberieme a necháme stiecť. Na papier na pečenie potretý maslom položíme filé, zhora na ryby dáme mrkvu, cibuľu, pofŕkame citrónovou šťavou, posypeme zelenou vňaťou, zavinieme do papiera a previažeme niťou. Pripravené balíčky dáme do nádoby s vriacou vodou, Varíme na miernom ohni 15 - 20 minút.

• Hotovú rybu vyberieme a položíme na zahriaty tanier. Ako prílohu podávame varené zemiaky, čerstvú zeleninu alebo zeleninový šalát. Takto môžeme pripraviť pleskáča, zubáča, sumca, tresku, platesu.



ŠALÁT ZO ZELERU A MRKVY


♣ Diéta 6- dna
SUROVINY :

1-2 zelery (podľa veľkosti), 2 mrkvy, 2 lyžičky oleja, šťava z 1 citróna, soľ.


POSTUP :

• Zeler a mrkvu postrúhame na veľkom strúhadle, osolíme, zalejeme citrónovú šťavou, olejom a premiešame. Zeler a mrkvu postrúhame na veľkom strúhadle, osolíme, zalejeme citrónovú šťavou, olejom a premiešame.



RYBA V ZELENINOVOM RÔSOLE


♣ Diéta 7 - ochorenie obličiek
SUROVINY :

Na 100 g zubáča :
- 3 g želatíny
- ¼ vareného vajca
- 10 g citronu
- 3 g vňate petržlenu
- 90 g zeleninového vývaru


POSTUP :

• Vývar z rôznej zeleniny (okrem cvikle) precedíme a necháme zovrieť, potom stiahneme z ohňa, pridáme dopredu pripravenú želatínu (namočenú do prevarenej studenej vody, rozpustenú a rozmiešanú). Potom precedíme roztok cez plátno alebo gázu.

• Filé zubáča uvaríme v slanej vode s koreninami. Hotovú rybu vyberieme, preložíme do hlbšej nádoby, zhora ozdobíme kúskami vajca, citrónu, petržlenovou vňaťou a opatrne zalejeme polo vychladnutým rôsolom a necháme stuhnúť.


(Choroba obličiek býva niekedy spôsobená nedostatočným prekrvením a nenasýtené mastné kyseliny v rybacom oleji , najmä rýb z chladných vôd – losos, makrela, haring a iné, podporujú činnosť červených krviniek a robia bunky elastickejšími, a olej pôsobí preventívne).