logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

→ DIÉTNE JEDLÁ Z RÝB


HUSTÁ POLIEVKA Z KALMÁROV


♣ Diéta 8 - redukčná (obezita)
SUROVINY :

Na 80 g kalmárov :
- 10 g cibule
- 10 g cibule
- 15 g mrkvy
- 10 g petržlenu
- 10 masla
- 5 g múky
- 10 g mlieka
- ¼ žĺtka
- 30g vody


POSTUP :

• Kalmáry varíme 3 -5 minút a 2-3 razy premelieme na mäsovom mlynčeku. Cibuľu, mrkvu a petržlen narežeme nadrobno, zľahka orestujeme, zalejeme vývarom a podusíme.

• Zeleninu a kalmáre rozmixujeme, v prípade potreby zriedime vývarom v ktorom sa varili (zeleninovým alebo krúpovým vývarom), spojíme s (vhodnou) bielou omáčkou a prevaríme na miernom ohni 10 minút. Zmes dáme trochu ochladnúť. Podávame so suchármi.



RYBA V PRIEZRAČNEJ MARINÁDE


♣ Diéta 8 - redukčná (obezita)
SUROVINY :

Na 100 g čerstvej ryby :
- 35 g mrkvy
- 15 g cibule
- 15 rastlinného oleja


POSTUP :

• Rybu očistíme narežeme na potrebné kúsky a mierne osmažíme, nesmie sa vytvoriť hrubá kôrka. Pripravíme si marinádu. Z rybacích plutiev, chvosta, hlavy uvaríme vývar. Pridáme cibuľu, petržlen a prevaríme. Pred dovarením pridáme bobkový list, ocot, soľ. Pripravenú osmaženú rybu dáme do nádoby, zalejeme teplým nálevom a dáme ochladnúť.



RYBACIE FRIKADELKY V ŽELÉ


♣ Diéta 8 - redukčná (obezita)
SUROVINY :

- 80 g ostrieža alebo zubáča
- 10 g bieleho chleba
- 15 ml mlieka
- 1/5 vajca
- 10 g hlávkového šalátu
- 2 g petržlenu
- 3 g želatíny
- 70 g rybacieho alebo zeleninového vývaru


POSTUP :

• Mäso ryby a namočený vyžmýkaný chlieb dva razy premelieme na mäsovom mlynčeku. Zmes osolíme, zalejeme mliekom a premiešame. Z plnky pripravíme 10-12 guliek, dáme do nádoby, zalejeme vodou a uvaríme

• Pripravené frikadelky vyberieme a prelejeme studenou vodou. Z rybacích plutiev, chvosta a hlavy uvaríme vývar, scedíme a pridáme namočenú želatínu rozpustenú v studenej vode a scedíme. ¼ rôsolu nalejeme do formičiek, necháme stuhnúť. Navrch položíme lístky vňate petržlenu, koliesko natvrdo uvareného vajca a frikadelky. Všetko zalejeme zostávajúcim želé a necháme stuhnúť.

• Pred podávaním formičky namočíme do studenej vody a vyklopíme na tanier: Ozdobíme zelenou vňaťou.



VYPRÁŽANÉ ČERVENICE S CIBUĽOU


♣ Diéta 8 - redukčná (obezita)
SUROVINY :

- 120 filé rýb
- 8 g múky
- 15 g masla
- 40 g cibule
- petržlenová vňať


POSTUP :

• Filé nareže na hrubšie rezance a varíme 5 minút. Jemne nakrájanú cibuľu prelejeme na sitku vriacou vodou, preložíme na rajnicu, pridáme do polovice uvarené červenice a osmažíme. Pri podávaní posypeme jemne narezanou zelenou vňaťou.. Príloha - zemiaky pečené alebo varené.



ŠALÁT Z KARASA


♣ Diéta 8 - redukčná (obezita)
SUROVINY :

- 1 karas
- 2-3 uhorky
- 2 rajčiny
- 50 g zelenej cibuľky
- 2-3 varené vajcia
- hlávkový šalát
- ½ pohára šalátovej zálievky
- vňať kôpru, soľ


Zálievka na šalát:

100 g oleja , 100 g 3% octu, čierne korenie, soľ, sacharín.

POSTUP :

• Uhorky, rajčiny a vajcia nakrájame na kocky, uvarené filé karasa narežeme na kúsky, šalát rozdelíme trhaním na kúsky, pažítku nakrájame. Všetko premiešame a zahustíme šalátovou zálievkou. Posypeme zeleným narezaným kôprom.



Zemiaková polievka s knedličkami z kalmárov a rýb


♣ Diéta 9- cukrovka
SUROVINY :

- 50 g kalmárov
- 25 g filé ryby
- 10 g chlebu
- 40 g zemiakov
- 15 g mrkvy
- 30 g cibule
- 30 g bielej koreňovej zeleniny
- 10 g masla
- zelená vňať, soľ


POSTUP :

• Surové kalmáry, rybacie filé bez kože a kostí, namočený a vyžmýkaný chlieb zomelieme 2 razy na mäsovom mlynčeku, mierne osolíme, okoreníme a vytvarujeme malé guľky. Mrkvu, bielu koreňovú zeleninu a cibuľu narežeme a restujeme na masle.

• Do vriacej osolenej vody vložíme orestovanú zeleninu, zemiaky nakrájané na kocky a varíme pri strednej teplote do polouvarenia zemiakov. Potom pridáme knedličky a dovaríme. 5 minút pred dovarením pridáme bobkový list. Hotovú polievku posypeme narezanou zelenou vňaťou.



RYBA SO ZELEROM ZAPEČENÁ V KYSLEJ SMOTANE


♣ Diéta 9- cukrovka
SUROVINY :

- 100 g bielej ryby (karas, červenica, plotica)
- 1 stredne veľký zeler
- 1 kyslá smotana
- 1 polievková lyžica múky
- 2 lyžičky strúhaného syra
- soľ


POSTUP :

• Zeler narežeme na rezance a uvaríme v osolenej vode. Potom zeler vyložíme na pekáč potretý olejom, pridáme rozdrobenú uvarenú rybu, premiešame a polejeme kyslou smotanou zmiešanou z múkou. Zhora posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry.



VARENÁ TRESKA


♣ Diéta 9- cukrovka
SUROVINY :

- 120 g filé tresky
- 120 g filé tresky
- 2 cibule
- 2 petržleny
- 15 g masla
- citrónová šťava
- 5 g vňate petržlenu


POSTUP :

• Filé tresky narežeme na porcie, položíme do rajnice, zalejeme trochou horúcej vody a na miernom ohni dusíme do hotovosti. Do rozpusteného masla vytlačíme citrónovú šťavu, pridáme jemne narezanú vňať, premiešame a polejeme rybu preloženú na tanier.

Ako prílohu podávame varenú zeleninu, zeleninové pyré, makaróny.



PLNENÁ ŠŤUKA


♣ Diéta 9- cukrovka
SUROVINY :

Na 100 g šťuky :
- 25 g cibule
- 15 g bieleho chlebu
- 10 g masla
- 1/3 vajca
- 10 g cvikly
- 15 g mrkvy


POSTUP :

• Rybu očistíme, odrežeme hlavu, vypitveme, bruško nerozrezujeme, umyjeme a štuku narežeme priečne na 2,5 cm pláty. Z každého kúsku vyrežeme mäso, pritom nesmieme poškodiť kožu.

• Mäso bez kostí, restovanú cibuľu, namočený a vyžmýkaný chlieb premelieme 2-3 razy na mäsovom mlynčeku; hmotu spojíme s maslom, surovým vajcom, osolíme a dobre premiešame.

• Zmesou naplníme rezy ryby, uložíme ich na rajnicu, preložíme krúžkami cvikle, mrkvy a cibule. Pridáme bobkový list, dochutíme a zaleje rybacím vývarom alebo vodou. Varíme zakryté pri miernej teplote.



ZAPEČENÉ PLACKY Z RÝB A TVAROHU


♣ Diéta 9- cukrovka
SUROVINY :

Na 90 g ryby - zubáč, ostriež alebo karas :
- 30 g tvarohu
- 1/4 vajca
- 5 g masla
- 20 g kyslej smotany


POSTUP :

• Filé rýb bez kože a kostí zomelieme na mäsovom mlynčeku. Do získanej hmoty pridáme tvaroh (tvaroh nesmie byť kyslý), vajce, soľ, maslo, premiešame a znovu premelieme na mlynčeku.

• Zo získanej hmoty vytvarujeme placky, dáme na panvicu, zalejeme smotanou a zapečieme. Podávame s varenou alebo dusenou zeleninou.



Šalát zo zeleru a zemiakov


♣ Diéta 9- cukrovka
SUROVINY :

1 zeler, 3 zemiaky, 1 cibuľka, petržlenová vňať, 1 citrón, 1/2 pohára kyslej smotany, soľ.


POSTUP :

• Zeler a zemiaky uvaríme, očistíme, narežeme na kocky, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ, šťavu z citróna, premiešame, polejeme smotanou a posypme jemne nakrájanou vňaťou