|
HUSTÁ POLIEVKA Z KALMÁROV
♣ Diéta 8 - redukčná (obezita)
SUROVINY :Na 80 g kalmárov : - 10 g cibule - 10 g cibule - 15 g mrkvy - 10 g petržlenu - 10 masla - 5 g múky - 10 g mlieka - ¼ žĺtka - 30g vody
POSTUP :• Kalmáry varíme 3 -5 minút a 2-3 razy premelieme na mäsovom mlynčeku. Cibuľu, mrkvu a petržlen narežeme nadrobno, zľahka orestujeme, zalejeme vývarom a podusíme.
• Zeleninu a kalmáre rozmixujeme, v prípade potreby zriedime vývarom v ktorom sa varili (zeleninovým alebo krúpovým vývarom), spojíme s (vhodnou) bielou omáčkou a prevaríme na miernom ohni 10 minút. Zmes dáme trochu ochladnúť. Podávame so suchármi.
RYBA V PRIEZRAČNEJ MARINÁDE
♣ Diéta 8 - redukčná (obezita)
SUROVINY :Na 100 g čerstvej ryby : - 35 g mrkvy - 15 g cibule - 15 rastlinného oleja
POSTUP :• Rybu očistíme narežeme na potrebné kúsky a mierne osmažíme, nesmie sa vytvoriť hrubá kôrka. Pripravíme si marinádu. Z rybacích plutiev, chvosta, hlavy uvaríme vývar. Pridáme cibuľu, petržlen a prevaríme. Pred dovarením pridáme bobkový list, ocot, soľ. Pripravenú osmaženú rybu dáme do nádoby, zalejeme teplým nálevom a dáme ochladnúť.
RYBACIE FRIKADELKY V ŽELÉ
♣ Diéta 8 - redukčná (obezita)
SUROVINY :- 80 g ostrieža alebo zubáča - 10 g bieleho chleba - 15 ml mlieka - 1/5 vajca - 10 g hlávkového šalátu - 2 g petržlenu - 3 g želatíny - 70 g rybacieho alebo zeleninového vývaru
POSTUP :• Mäso ryby a namočený vyžmýkaný chlieb dva razy premelieme na mäsovom mlynčeku. Zmes osolíme, zalejeme mliekom a premiešame. Z plnky pripravíme 10-12 guliek, dáme do nádoby, zalejeme vodou a uvaríme
• Pripravené frikadelky vyberieme a prelejeme studenou vodou. Z rybacích plutiev, chvosta a hlavy uvaríme vývar, scedíme a pridáme namočenú želatínu rozpustenú v studenej vode a scedíme. ¼ rôsolu nalejeme do formičiek, necháme stuhnúť. Navrch položíme lístky vňate petržlenu, koliesko natvrdo uvareného vajca a frikadelky. Všetko zalejeme zostávajúcim želé a necháme stuhnúť.
• Pred podávaním formičky namočíme do studenej vody a vyklopíme na tanier: Ozdobíme zelenou vňaťou.
VYPRÁŽANÉ ČERVENICE S CIBUĽOU
♣ Diéta 8 - redukčná (obezita)
SUROVINY :- 120 filé rýb - 8 g múky - 15 g masla - 40 g cibule - petržlenová vňať
POSTUP :• Filé nareže na hrubšie rezance a varíme 5 minút. Jemne nakrájanú cibuľu prelejeme na sitku vriacou vodou, preložíme na rajnicu, pridáme do polovice uvarené červenice a osmažíme. Pri podávaní posypeme jemne narezanou zelenou vňaťou.. Príloha - zemiaky pečené alebo varené.
ŠALÁT Z KARASA
♣ Diéta 8 - redukčná (obezita)
SUROVINY :- 1 karas - 2-3 uhorky - 2 rajčiny - 50 g zelenej cibuľky - 2-3 varené vajcia - hlávkový šalát - ½ pohára šalátovej zálievky - vňať kôpru, soľ
Zálievka na šalát: 100 g oleja , 100 g 3% octu, čierne korenie, soľ, sacharín.
POSTUP :• Uhorky, rajčiny a vajcia nakrájame na kocky, uvarené filé karasa narežeme na kúsky, šalát rozdelíme trhaním na kúsky, pažítku nakrájame. Všetko premiešame a zahustíme šalátovou zálievkou. Posypeme zeleným narezaným kôprom.
Zemiaková polievka s knedličkami z kalmárov a rýb
♣ Diéta 9- cukrovka
SUROVINY :- 50 g kalmárov - 25 g filé ryby - 10 g chlebu - 40 g zemiakov - 15 g mrkvy - 30 g cibule - 30 g bielej koreňovej zeleniny - 10 g masla - zelená vňať, soľ
POSTUP :• Surové kalmáry, rybacie filé bez kože a kostí, namočený a vyžmýkaný chlieb zomelieme 2 razy na mäsovom mlynčeku, mierne osolíme, okoreníme a vytvarujeme malé guľky. Mrkvu, bielu koreňovú zeleninu a cibuľu narežeme a restujeme na masle.
• Do vriacej osolenej vody vložíme orestovanú zeleninu, zemiaky nakrájané na kocky a varíme pri strednej teplote do polouvarenia zemiakov. Potom pridáme knedličky a dovaríme. 5 minút pred dovarením pridáme bobkový list. Hotovú polievku posypeme narezanou zelenou vňaťou.
RYBA SO ZELEROM ZAPEČENÁ V KYSLEJ SMOTANE
♣ Diéta 9- cukrovka
SUROVINY :- 100 g bielej ryby (karas, červenica, plotica) - 1 stredne veľký zeler - 1 kyslá smotana - 1 polievková lyžica múky - 2 lyžičky strúhaného syra - soľ
POSTUP :• Zeler narežeme na rezance a uvaríme v osolenej vode. Potom zeler vyložíme na pekáč potretý olejom, pridáme rozdrobenú uvarenú rybu, premiešame a polejeme kyslou smotanou zmiešanou z múkou. Zhora posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry.
VARENÁ TRESKA
♣ Diéta 9- cukrovka
SUROVINY :- 120 g filé tresky - 120 g filé tresky - 2 cibule - 2 petržleny - 15 g masla - citrónová šťava - 5 g vňate petržlenu
POSTUP :• Filé tresky narežeme na porcie, položíme do rajnice, zalejeme trochou horúcej vody a na miernom ohni dusíme do hotovosti. Do rozpusteného masla vytlačíme citrónovú šťavu, pridáme jemne narezanú vňať, premiešame a polejeme rybu preloženú na tanier. Ako prílohu podávame varenú zeleninu, zeleninové pyré, makaróny.
PLNENÁ ŠŤUKA
♣ Diéta 9- cukrovka
SUROVINY :Na 100 g šťuky : - 25 g cibule - 15 g bieleho chlebu - 10 g masla - 1/3 vajca - 10 g cvikly - 15 g mrkvy
POSTUP :• Rybu očistíme, odrežeme hlavu, vypitveme, bruško nerozrezujeme, umyjeme a štuku narežeme priečne na 2,5 cm pláty. Z každého kúsku vyrežeme mäso, pritom nesmieme poškodiť kožu.
• Mäso bez kostí, restovanú cibuľu, namočený a vyžmýkaný chlieb premelieme 2-3 razy na mäsovom mlynčeku; hmotu spojíme s maslom, surovým vajcom, osolíme a dobre premiešame.
• Zmesou naplníme rezy ryby, uložíme ich na rajnicu, preložíme krúžkami cvikle, mrkvy a cibule. Pridáme bobkový list, dochutíme a zaleje rybacím vývarom alebo vodou. Varíme zakryté pri miernej teplote.
ZAPEČENÉ PLACKY Z RÝB A TVAROHU
♣ Diéta 9- cukrovka
SUROVINY :Na 90 g ryby - zubáč, ostriež alebo karas : - 30 g tvarohu - 1/4 vajca - 5 g masla - 20 g kyslej smotany
POSTUP :• Filé rýb bez kože a kostí zomelieme na mäsovom mlynčeku. Do získanej hmoty pridáme tvaroh (tvaroh nesmie byť kyslý), vajce, soľ, maslo, premiešame a znovu premelieme na mlynčeku.
• Zo získanej hmoty vytvarujeme placky, dáme na panvicu, zalejeme smotanou a zapečieme. Podávame s varenou alebo dusenou zeleninou.
Šalát zo zeleru a zemiakov
♣ Diéta 9- cukrovka
SUROVINY :1 zeler, 3 zemiaky, 1 cibuľka, petržlenová vňať, 1 citrón, 1/2 pohára kyslej smotany, soľ.
POSTUP :• Zeler a zemiaky uvaríme, očistíme, narežeme na kocky, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ, šťavu z citróna, premiešame, polejeme smotanou a posypme jemne nakrájanou vňaťou
| |