logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

Národné kuchyne INDIA

Indická národná kuchyňa


Nezabudnuteľnú vôňu Indie robí nielen sýta vôňa jazmínu a ruží, je to ešte zvláštna jemná vôňa, zastávaja dôležité miesto v indických jedlách, obzvlášť kary. ....... ďalej »



Sumec v kari omáčke


SUROVINY :

- 300 g filé sumca
- 1 lyžička masla
- 2 lyžičky bieleho vína
- 1 mrkva
- 2-3 steblá zeleru
- 1 cibuľu
- Vňať petržlenu a kôpru - podľa chuti
- 2 lyžičky ryže
- ½ čajovej lyžičky múky
- ½ čajovej lyžičky kari
- 1 pohár vývaru


POSTUP :

• Filé sumca narežeme na porciové kúsky a dáme do rajnice s narezanými plátkami mrkvy, zeleru a cibule. Pridáme trochu masla, vňate zeleru, zalejeme vínom a rybacím vývarom a zaprávame. Hotové kúsky ryby vyberieme.

• Múku na omáčku zapravíme na masle, pridáme kari a zriedime tekutinou, ktorá vznikla pri zaprávaní ryby.

• Hotovú omáčku, zjemníme maslom (pridáme maslo) a scedíme cez sito.

• Ryžu varíme zvlášť.
Porcie sumca kladieme na ryžu, polejeme omáčkou omáčku, posypeme na jemne narezanou zelenou vňaťou petržlenu a kôpru.



Treska po Bengálsky


SUROVINY :

- 1 Kg tresky
- 4 poháre cmaru
- 1 lyžička červenej mletej papriky
- 1 čajová lyžička kurkumy
- po ½ čajovej lyžičke rasce a mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička šťavy z citrónu
- 3-4 lyžičky soli


POSTUP :

• Ryby vyčistíme a poutierame dosucha. Narezané kúsky ryby natrieme kari a položíme do zohriateho cmaru na teplé miesto.

• Potom položíme ryby do v rajnice, pofŕkame šťavou z citrónu, zalejeme vodou, posypeme rascou, červenou paprikou a čiernym korením a dusíme 10 minút.

• Ďalej rybu vyložíme na tanier, šťavu v rajnici dochutíme soľou a citrónovou šťavou, vylejeme na rybu. Zhora môžeme poliať rozpusteným maslom.



Rybacia omáčka


SUROVINY :

- ¼ l rybacieho vývaru
- 20g hladkej múky
- 1 cibuľka
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžičky oleja
- ½ čajovej lyžičky kurkumy
- 1 vajce
- šťava z citrónu
- soľ


POSTUP :

• Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a zľahka osmažíme v rozohriatom masle, pridáme kurkumu a dusíme na slabom ohni 3 - 4 minúty.

• Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku (2-3 minuty na miernom ohni), zalievame postupne vývarom zmiešaným s ušľahaným vajcom a za stáleho miešania varíme asi 20 minút. Potom za stáleho pomalého miešania prilievame do pripravenej omáčky, zaprávame kým omáčka nezhustne.
Ochutíme soľou a citrónovou šťavou.

• Podávame k rybe, ryži, zemiakom.



Bengálsky kari kapor


SUROVINY :

- kapor 500 gr (narezaný na kusy)
- rajčiny (narezané) - 80 g
- semená kumyl (rozdrvené na pastu) - 10 g
- kurkuma - 5 g
- asafoetida - 1 g
- bobkový list - 2 ks
- červená paprika - podľa chuti
- garam massala - 5 g
- pasta zo zázvoru a cesnaku - 8 g
- rastlinný olej alebo maslo
- koliander - 6 g
- soľ podľa chuti


POSTUP :

• Kúsky ryby vyváľame v kurkume a soli. Rozohrejeme panvicu s olejom a ryby zľahka opečieme na silnom ohni. Kúsky rýb vyberieme a dáme na misku.
Na panvicu pridáme pastu z kumyl (môžeme použiť zmes korenia na ryby) a asafetidu a mierne opečieme.

• Zmiešame kurkumu s červenou paprikou, pridame 1 čajovú lyžičku vody. Pastu dáme na panvicu a opečieme. Keď sa voda vyparí a olej sa začne odlučovať od korenín, pridáme pastu zo zázvoru a cesnaku. Restujeme 1 - 2 minuty.

• Pridáme na kúsky narezané rajčiny, všetko rozmiešame a smažíme kým rajčiny zmäknú. Potom prilejeme šálku vody (alebo menej). Osolíme a vložíme ryby.
Pripravujte 5 minút a potom znížime teplotu. Posypeme kari korením, garam masalou a dohotovíme na miernom ohni, kým sa nevyparí väčšia časť vody.

• Pred podávaním na stôl ozdobte narezanou vňaťou koriandru.



Kofta (kófta) kari


SUROVINY :

- 300 g mletého rybieho filé
- ¼ pohára chlebových kôrok
- 4 veľké cibule
- 2 lyžičky rozotreného cesnaku
- 2 lyžičky roztlačeného koreňa zázvoru
- pochutiny – 2 hrebíčky, 2 cm škorice v celku, 2 indické bobkové listy, 1 čajová lyžička kurkumy, 1 čajovej lyžičky červenej papriky, 1 celý kardamon,
- 2 vajcia
- hrozienka
- 2 veľké rajčiny
- 1 šálku „GCHI“
- 2 poháre vody
- soľ podľa chuti


POSTUP :

• miešame spolu zomleté filé, rozmočené a rozdrobené kôrky chleba, 1 narezanú cibuľu, polovicu lyžičky cesnaku, polovicu lyžičky zázvoru, škoricu, 1 bobkový list, kardamon a klinčeky.

•Zmes miešame kým nezhustne. Potom vyberieme škoricu, kardamon, bobkový list a klinčeky. Premiešavame do konzistencie mäkkého cesta.

• Rozbité vajce a vmiešame do zmesi. Vytvarujeme guľky, dovnútra každej vložíme hrozienka. Guľky osmažíme do hnedasta v jednej šálke gchi

• Zostávajúcu narezanú cibuľu osmažíme do zlatista v polovičke pohára gchi. Pridáme zostávajúci cesnak a smažíme ešte 2-3 minúty. Pridáme nakrájané rajčiny a zmes dobre rozmiešame.

• Prilejeme vodu a pokračujeme v príprave na miernom ohni 15 minút. Potom pridáme guľky, privedieme do varu na miernom ohni (približne za 15 minút). Ozdobíme listami koriandru. Podávame s teplou ryžou.



KARI LOSOS


SUROVINY :

- 500 g lososa
- 2 lyžičky roztlačeného cesnaku
- 3 narezané cibule
- 2 rajčiny
- pochutiny – 2 klinčeky, 1 čajová lyžička horčičných semien, 1 čajová lyžička indickej rasce, 2 cm škorice, 2 indické bobkové listy (môže byť čo máte), 1 čajová lyžička kurkumy, 1 čajová lyžička papriky, 1cm koreňa zázvoru,
- 1 pohár „GCHI“
- 2 poháre vody
- soľ podľa chuti


POSTUP :

• Na prudkom ohni opečieme lososa v dvoch lyžičkách gchi (gchi = rozpustené maslo) do svetlo hneda.

• V tej istej rajnici osmažíme dohneda cibuľu, pridáme cesnak, zázvor a smažíme spolu s cibuľou . Pridáme rozdrvené semená horčice, rasce a červenú mletú papriku. Smažíme 5 minút.

• Potom pridáme lososa a narezané rajčiny a všetko zaprávame na miernom ohni za občasného premiešania 10 minút. Nezabudnite pridávať po malých lyžičkách vodu, aby sa jedlo nepripálilo.

• Nakoniec prilejeme do rajnice zostávajúcu vodu a jedlo pripravujeme ešte 5 minút na miernom ohni.

• Ozdobíme listami koriandru. Podávame s teplou ryžou alebo s čapatí.



ŠALÁT Z RÝB OVOCIA A JOGURTU


SUROVINY :

- 250 g ryby
- 3 lyžičky majonézy
- 2 lyžičky jogurtu
- pohár sladkej smotany
- 100 g hrozienok
- 1 jablko
- 2 pomaranče
- 1 čajová lyžička soli


POSTUP :

• Rybu uvaríme a nadrobíme na menšie kúsky.

• Jablko a 1 pomaranč rozkrájame, premiešame, pridáme hrozienka a primiešame rybu.
Jogurt, smotanu, majonézu a vytlačenú šťavu z pomaranča premiešame a získanou šťavou polejeme rybací šalát.



RYBA PO INDICKÝ


SUROVINY :

- 500 g filé ryby
- 200 ml jogurtu
- 1 cibuľa
- 2 vajcia
- 100 g cvikle
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 lyžička koriandru
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky kardamonu
- ¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- ½ čajovej lyžičky škorice
- 3 klinčeky
- ¼ čajovej lyžičky karí


POSTUP :

• Filé narežeme na kocky a dáme do marinády pripravenej z jogurtu a zázvoru na 5 -7 hodín.
Potom polovicu oleja dáme do rajnice, pridáme rybu a na jemne narezanú cibuľu, prisypeme koriander a prilejeme ½ pohára vody. Dusíme pri malej teplote aby sa vyparila časť tekutiny a primiešame zostávajúce korenie. Nádobu niekoľko razy potrasieme a necháme dusiť 2-3 minúty.

• Cibuľu a cviklu nakrájame na tenké plátky a osmažíme na oleji, pridáme plátky natvrdo uvareného vajca k rybe, posypeme karí práškom. Podávame so sypkou ryžou alebo chlebom.



RYBA V JOGURTE


SUROVINY :

- 300 g filé ryby
- 1 prírodný jogurt dachi
- 1 cibuľu
- 1 -2 strúčiky cesnaku
- asi 1cm zázvoru
- 1 čajová lyžička 3% octu
- soľ podľa chuti


POSTUP :

• Z filé narežeme dlhé jemné ( asi 1 cm) pásiky.
Cibuľu, cesnak a zázvor dôkladne rozdrvíme. Do získanej korenenej zmesi prilejeme toľko vody aby sme miešaním získali hmotu konzistencie hustej smotany. Získanú masu scelíme jogurtom (môžeme použiť kúpený biely jogurt), pridáme ocot, tenké plátky sladkej papriky a dochutíme soľou. Kúsky ryby zalejeme získanou marinádou a necháme stáť 7-8 hodín.

• Potom rybu a s marinádou preložíme do hlbokej panvice a dusíme najmenej 20 minút. Hotové jedlo podávame s ryžou alebo čerstvou zeleninou