|
Indická národná kuchyňa
Pomenovanie príchute vzniklo z indického slova "karri" (omáčka). V Indii sa nevyskytuje v práškovom stave, obvyklom pre obyvateľov iných krajín.
Táto jemná a nežná zmes, je zložená z takých korenín, ako kurkuma, kardamon, zázvor, koriander, muškátový orech a mak.
Ako má umelec farby na maliarskej palete, tak indický kuchár drží v ruke asi 25 korenín, rozhodne čertvo zomletých, z ktorých spracováva vlastnú neopakovateľnú chuťovú kyticu. Mnohé pochutiny majú aj liečivé vlastnosti. V každom regióne majú vlastné obľúbené pochutiny a ich kombinácie.
♣ ... "Najčastejšie si objednávam indický korenený čaj MASSALA CHAI s liečivými koreninami. Je to veľmi chutné a hrejivé."...
Chai – tak volajú v indii čaj,
Massala (garram massala) je zmes korením _ zázvoru, škorice, anízu, voňavého korenia a iných špecialít, Sú to rôzne druhy, njačastejšie čierneho alebo červeného čaju, pripraveného v mlieku s prídavkom massaly (korenín). Tak sa získava rozmanitá chuť, ktorú meníme pridaním, mlieka, smotany v prášku, cukru alebo medu. Poradie pridávania zmesí a korením môžeme zmeniť, napríklad čaj pridáme až na koniec, čím získame rozmanité chute.
MASALA CHAI
SUROVINY :- 1 liter mlieka 3,2% tukovosti
- 15 - 20 g čierneho čaju . V krajnom prípade červeného - 14 ks - zelený kardamonu - 1 ks - čierny kardamonu - 5 ks klinčekov - 1 - 2 ks čerstvý koreň zázvora - 1 štipka zomletého muškátového orecha - 5 ks nového korenia - 5 ks škorice v celosti
POSTUP :• Mlieko nalejeme do (keramického) čajníka, dáme variť na mierny oheň (aby nepraskol čajník). Dáme pozor aby mlieko nevykypelo.
• Zatiaľ dáme do vody (nie z vodovodu – pokazíme chuť čaju) pochutiny.
• Zázvorový koreň umyjeme a nastrúhame, alebo jemne narežeme v množstve 1 - 2 lyžice - podľa chuti a dáme do nádoby. Prídáme dalšie prísady. Kardamon, klinčeky, voňavé korenie, škoricu pred vložením do nádoby rozlomíme (zaštipneme). Muškátového orechu dáme najviac štipku, lebo čaj by bol trpký a nechutný.
• Keď začne mlieko vrieť znížime teplotu. Za stáleho miešania drevenou paličkou v smere hodinových ručičiek prilejeme vodu s koreninnami v ktorej sa máčali. Počkáme 3-4 minúty kým tekutina zovrie, zakryjeme a necháme postáť 5 minút.
• Nalievame cez sitko, pijeme drobnými dúškami. Môžeme ochutiť medom v šálke, ale do čajníka med nepridávame, je tam zbytočnou príchuťou.
• Masalou nie je vhodné zapíjať jedlo, k tomu je čaj, a po druhé, samotná masala je sama o sebe dobrou večerou.
AROMATIC MASSALA CHAI _ Indický voňavý korenistý čaj
SUROVINY :- 4 poháre vody - 1 kávovú lyžičku fenyklu (semienka) - 1 tobolku (struk) kardamomu - 5 guličiek čierneho korenia - 0,5 cm škorice v celosti - 4 kávové lyžičky čaju alebo porcia čaju (vrecúško) - 4 kávové lyžičky cukru (alebo podľa potreby) - pohár mlieka (alebo podľa potreby)
POSTUP :• Vodu s koreninami varíme do zovretia. Pridáme čaj (porciu čaju) a odložíme z ohňa. Necháme postáť 2 - 3 minúty. Mlieko zohrievame oddelene. Massalu (čaj) podávame s cukrom a horúcim mliekom.
ZÁZVOROVÝ KORENISTÝ ČAJ
SUROVINY :- 4 poháre vody - 1 kávovú lyžičku fenyklu (semienka) - 1 1 cm zázvoru, (rozdrvený) - 3-4 bylinky citronovej vône - 4 porcie čaju (vrecúška) alebo čajových lístkov - 4 kávové lyžičky cukru (alebo podľa potreby) - pohár mlieka (alebo podľa potreby)
POSTUP :• Do kanvice s vodou pridáme zázvor a byliny, privedieme rýchlo do varu. Potom pridáme vrecúška čaju a necháme vyluhovať 3-4 minúty. Mlieko zohrievame oddelene. Podávame s cukrom a mliekom.
GARAM MASALA
Massala – pomenovanie zmesi korenín v Indii,
V zmesi sa nachádzajú (podľa oblasti) kardamon, zázvor. aníz, muškát, koriander, rasca, celé čierne korenie, klinčeky, môže byť tiež šafran, škorica, pálivá škorica (pálivá škorica sa získava z kôry škoricovníka pestovaného na plantážach malabarských ostrovov, Podľa toho z ktorého stromu sa získava existuje niekoľko druhov škorice - tak poznáme škoricu cejlonsku, čínsku, malabarskú, štipľavú a škoricu),
POSTUP PRÍPRAVY KORENIAKaždú koreninu opečieme (presušíme) jednotlivo v suchej liatinovej panvici, pravidelne premiešavame až korenina stmavne a žačne vydávať charakteristickú vôňu. Proces zvyčajne trvá okolo 15 minút. Pripravené špécie zmiešame a zomelieme na mlynčeku. Garam masala pripravená z vysokokvalitných korenín a uskladňovaná vo vzduchotesnej nádobe si zachová chuť a vôňu počas niekoľkých mesiacov.
SUROVINY :- 1 polievková lyžica rasce (semienka) - 1 polievková lyžica koriandru (semienka) - 2 tobolky (struky) kardamomu - 10 guličiek čierneho korenia - 10 klinčekov - 5 cm škorice v celosti
POSTUP :• Zahrejeme panvicu v ktorej postupne opekáme všetky korenia, do uvoľnenie voňavej arómy. Necháme vychladnúť 5 - 7 minút a zomelieme na jemný prášok v kávovom mlynčeku (mlynček používaný len pre korenie), alebo v drviči korenia. Získame 4 polievkové lyžice korenia
Lupienky massala
sú zmesou kukuričných lupienkov a orechov s koreninami, sú chutným doplnkom k rybám a čaju
SUROVINY :- 1 polievková lyžica oleja - 1 kávová lyžička rasce - ½ šálky hrozienok - ½ - ¾ šálky búrskych orieškov (nesolené, pražené) - ¼ šálka kešu orecho - ¼ šálka mandľa - ¼- 1 kávová lyžička mletej červenej chili papriky (podľa chuti) - ¼ kávová lyžička kurkuma mletá - 1 kávová lyžička šťavy z limetky - 1 čajová lyžička cukru - soľ podľa chuti - 4 šálky kukuričných lupienkov
POSTUP :• Všetky prísady si pripravíme pred začatím práce. V panvici rozpálime olej, pridáme semienka rasce a opražíme do hotovosti.
• Potom pridáme hrozienka a orechy. Dobre premiešame, znížime teplotu. • Postupne pridávame chili papriku, šťavu z limetky, cukor , soľ, kukuričné lupienky a miešame 3-4 minúty. Pred podávaním ochladíme
| |
|