logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

Národné kuchyne INDIA

ČATNI (CHATNI)



- dosť pálivá, alebo zriedka - sladká pochutina, podáva sa v malých rozetách (alebo v malých mištičkách, tanierikoch) k ľubovoľným jedlám, okrem sladkých a nápojov. V prevažnej väčšine si ho pripravíme na jednorazové požitie. Čatni je možné pripraviť aj do zásoby a uchovávať v chladničke v uzatvorenom sklenenom pohári.

ČATNI - osobitná východná pochutina, ktorá vznikla v Indii. Jeho populárnosť rastie v celom svete. Korenená pochutina, akou je čatni, je často nezvyklým prídavkom k studenému mäsu, k rybe a hydine, k základným omáčkam, grilovanému mäsu, k syru, koláču plneného rybou alebo bravčovinou a obloženým chlebíčkom.

Pôvodne ho pripravovali z indických surovín (mango, kokosový orech a iné), ale potom ho začali robiť na základe akéhokoľvek ovocia a zeleniny. Existuje mnoho receptov na prípravu tejto pochutiny, rôznorodých podľa chuti, závisiacej od komponentov, ktoré ju tvoria.

Neobvyklosť tejto pochutiny spočíva v tom, že kombinuje v sebe kyslé, sladké, slané a ďalšie vlastnosti zároveň. Chuti čatni sa na prvý raz nedá porozumieť, ale aj napriek tomu sa nám chce k nemu znovu vrátiť.

Neznižuje prednosti mnohých a mnohých omáčok. Na jeho prípravu sa hodí veľa zeleniny: avokádo, rajčina, cibuľa, čierne korenie, rebarbora, baklažán, mrkva, uhorka, zeler, kapusta, fazuľa, tekvica, melón, chren a ďalšie.

Z ovocia sa používajú jablká, hrušky, banány, mango, citróny, ananás, broskyne, marhule, slivky, višne, kivi, dule, mandarínky, figy a ďalšie.

Do čatni sa pridávajú mnohé koreniny: zázvor (plody a koreň), ostré korenie, kajenské korenie, paprika čili, sladká paprika, nové korenie, klinčeky, bobkový list, škorica, muškátový orech, cibuľa, cesnak a ďalšie.

Ako špeciálne príchute: soľ, cukor, ocot, kyselina citrónová, niekedy med a karamel,

Kokosové čatní


SUROVINY :

- 1,5 šálky (200 g) čerstvého kokosového orecha (alebo 1,5 šálky (100 g) sušených kokosových hoblín
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička roztlačeného čerstvého zázvoru
- 1 lyžička drobno narezaných listov koriandru
- 2 - 3 zelené strúčiky čuli papriky
- 3 lyžičky citrónovej šťavy
- 0,5 lyžičky soli


POSTUP :

• Otvorte kokosový orech a zlejte mlieko. (lepšie je urobiť dierku v jednej z troch tmavých bodov na orechu). Zo škrupiny vyberte dužinu a odstráňte hnedastú kôru, (pre ľahšie odstránenie dužiny od škrupiny orech môžeme zohriať v rúre, vtedy sa dužina ľahko oddelí od stien škrupiny).

• Dužinu narežeme nadrobno alebo rozmixujeme (alebo roztlčieme v mažiari), pridáme toľko kokosového mlieka, alebo vody aby sme získali rovnorodú hmotu. Namiesto kokosového mlieka (neodolali sme a vypili) alebo vody môžeme použiť 1,25 pohára jogurtu (300ml). Čatní bude hustejšie a jemnejšie pre chuť.

• Sušený kokosový orech dáva len približnú predstavu o tom, akým môže byť kokosové čatní keď je tam čerstvý kokosový orech.



Mrkvové čatní


SUROVINY :

- 500g mrkvy
- 2 strúčiky roztlačeného cesnaku
- 10 g mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička semien horčice
- 60 g cukru
- 0,5 čajovej lyžičky octu
- 1 čajová lyžička rasce
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- 1 čajová lyžička mletej kajenskej papriky
- 2 lyžičky gchi
- soľ podľa chuti
- trochu hrozienok


POSTUP :

• Mrkvu očistíme a nastrúhame. Maslo zohrejeme pridáme rascu a horčičné semená a pražíme do praskania. Hneď potom pridáme zázvor, čierne korenie, cesnak a všetko pražíme niekoľko minút.
• Potom pridáme všetky ostatné prísady a pokračujeme až kým mrkva zmäkne. Necháme vychladnúť a preložíme do pohára. Držíme v chladničke.



Zelené čatní


SUROVINY :

- 2 poháre narezaných listov mäty
- 1 pohár narezaných listov koriandru
- 1 väčšia cibuľa
- šťavu z 1-2 citrónov
- 1 čajovú lyžičku cukru
- 4 zelené štipľavé čili papriky
- soľ podľa chuti


POSTUP :

• Všetky komponenty narežeme na drobné časti, zomelieme a zmiešame v rovnorodú hmotu s pridaním trochu vody. Uskladňujeme v chladničke.



Čatní z koriandru


SUROVINY :

- 1 čerstvý kokos
- 500 g listov koriandru
- 4 zelené čili papričky
- 2 lyžičky šťavy z citrónu
- soľ podľa chuti


POSTUP :

• Kokos narežeme na kúsky a zomelieme na jemnú pastu. Listy koriandru a čili papriku narežeme a zomelieme na jemnú pastu. Všetko spolu zmiešame a osolíme.



Čatní z koriandru II.


SUROVINY :

- 6-7 malých rajčín
- 2 zväzky vňate koriandru
- 6 zelených čili papričiek
- soľ podľa chuti


POSTUP :

• Všetky koreniny narežeme a zomelieme na mlynčeku, osolíme podľa chuti.
Preložíme do pohára, používame podľa potreby, uskladňujeme v chladničke.



Jablkové čatní


SUROVINY :

- 1 jablko
- 5 g čerstvého zázvoru
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik čili papriky
- 1 lyžička oleja
- 1 lyžička jablčného octu
- 15 g hnedého cukru
- štipka mletej škorice
- citrónová šťava
- soľ podľa chuti


POSTUP :

• Na rajnicu dáme narezanú cibuľu, jablko narezané na kocky, papriku narezanú na pásiky, posypeme mletým karí a podusíme na oleji.
Potom pridáme cukor, ocot, 1 lyžičku vody, škoricu, soľ.



Egrešové čatní


SUROVINY :

- 4 poháre (1 lit) egrešu
- ½ pohára (125 ml) vody
- 2-3 poháre cukru
- ¼ čajovej lyžičky mletej štipľavej papriky
- ½ bobkového listu
- 1 ½ cm čerstvého ďumbieru
- ¼ čajovej lyžičky soli


POSTUP :

• Do nádoby dáme očistený egreš, zalejeme vodou a na prudkom ohni privedieme do varu,
Pridáme ostatné komponenty, znížime teplotu a necháme vrieť 15 – 20 minút, až kým bobule zostanú priezračné a zmes zhustne. Potom vyberieme bobkový list a koreň zázvoru. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Môžeme podávať ako sladké čatní alebo ako džem.