|
ČATNI (CHATNI)
- dosť pálivá, alebo zriedka - sladká pochutina, podáva sa v malých rozetách (alebo v malých mištičkách, tanierikoch) k ľubovoľným jedlám, okrem sladkých a nápojov. V prevažnej väčšine si ho pripravíme na jednorazové požitie. Čatni je možné pripraviť aj do zásoby a uchovávať v chladničke v uzatvorenom sklenenom pohári.
ČATNI - osobitná východná pochutina, ktorá vznikla v Indii. Jeho populárnosť rastie v celom svete. Korenená pochutina, akou je čatni, je často nezvyklým prídavkom k studenému mäsu, k rybe a hydine, k základným omáčkam, grilovanému mäsu, k syru, koláču plneného rybou alebo bravčovinou a obloženým chlebíčkom.
Pôvodne ho pripravovali z indických surovín (mango, kokosový orech a iné), ale potom ho začali robiť na základe akéhokoľvek ovocia a zeleniny. Existuje mnoho receptov na prípravu tejto pochutiny, rôznorodých podľa chuti, závisiacej od komponentov, ktoré ju tvoria.
Neobvyklosť tejto pochutiny spočíva v tom, že kombinuje v sebe kyslé, sladké, slané a ďalšie vlastnosti zároveň. Chuti čatni sa na prvý raz nedá porozumieť, ale aj napriek tomu sa nám chce k nemu znovu vrátiť.
Neznižuje prednosti mnohých a mnohých omáčok. Na jeho prípravu sa hodí veľa zeleniny: avokádo, rajčina, cibuľa, čierne korenie, rebarbora, baklažán, mrkva, uhorka, zeler, kapusta, fazuľa, tekvica, melón, chren a ďalšie.
Z ovocia sa používajú jablká, hrušky, banány, mango, citróny, ananás, broskyne, marhule, slivky, višne, kivi, dule, mandarínky, figy a ďalšie.
Do čatni sa pridávajú mnohé koreniny: zázvor (plody a koreň), ostré korenie, kajenské korenie, paprika čili, sladká paprika, nové korenie, klinčeky, bobkový list, škorica, muškátový orech, cibuľa, cesnak a ďalšie.
Ako špeciálne príchute: soľ, cukor, ocot, kyselina citrónová, niekedy med a karamel,
Kokosové čatní
SUROVINY :- 1,5 šálky (200 g) čerstvého kokosového orecha (alebo 1,5 šálky (100 g) sušených kokosových hoblín - 1 lyžička cukru - 1 lyžička roztlačeného čerstvého zázvoru - 1 lyžička drobno narezaných listov koriandru - 2 - 3 zelené strúčiky čuli papriky - 3 lyžičky citrónovej šťavy - 0,5 lyžičky soli
POSTUP :• Otvorte kokosový orech a zlejte mlieko. (lepšie je urobiť dierku v jednej z troch tmavých bodov na orechu). Zo škrupiny vyberte dužinu a odstráňte hnedastú kôru, (pre ľahšie odstránenie dužiny od škrupiny orech môžeme zohriať v rúre, vtedy sa dužina ľahko oddelí od stien škrupiny).
• Dužinu narežeme nadrobno alebo rozmixujeme (alebo roztlčieme v mažiari), pridáme toľko kokosového mlieka, alebo vody aby sme získali rovnorodú hmotu. Namiesto kokosového mlieka (neodolali sme a vypili) alebo vody môžeme použiť 1,25 pohára jogurtu (300ml). Čatní bude hustejšie a jemnejšie pre chuť.
• Sušený kokosový orech dáva len približnú predstavu o tom, akým môže byť kokosové čatní keď je tam čerstvý kokosový orech.
Mrkvové čatní
SUROVINY :- 500g mrkvy - 2 strúčiky roztlačeného cesnaku - 10 g mletého zázvoru - 1 čajová lyžička semien horčice - 60 g cukru - 0,5 čajovej lyžičky octu - 1 čajová lyžička rasce - 1 čajová lyžička čierneho korenia - 1 čajová lyžička mletej kajenskej papriky - 2 lyžičky gchi - soľ podľa chuti - trochu hrozienok
POSTUP :• Mrkvu očistíme a nastrúhame. Maslo zohrejeme pridáme rascu a horčičné semená a pražíme do praskania. Hneď potom pridáme zázvor, čierne korenie, cesnak a všetko pražíme niekoľko minút. • Potom pridáme všetky ostatné prísady a pokračujeme až kým mrkva zmäkne. Necháme vychladnúť a preložíme do pohára. Držíme v chladničke.
Zelené čatní
SUROVINY :- 2 poháre narezaných listov mäty - 1 pohár narezaných listov koriandru - 1 väčšia cibuľa - šťavu z 1-2 citrónov - 1 čajovú lyžičku cukru - 4 zelené štipľavé čili papriky - soľ podľa chuti
POSTUP :• Všetky komponenty narežeme na drobné časti, zomelieme a zmiešame v rovnorodú hmotu s pridaním trochu vody. Uskladňujeme v chladničke.
Čatní z koriandru
SUROVINY :- 1 čerstvý kokos - 500 g listov koriandru - 4 zelené čili papričky - 2 lyžičky šťavy z citrónu - soľ podľa chuti
POSTUP :• Kokos narežeme na kúsky a zomelieme na jemnú pastu. Listy koriandru a čili papriku narežeme a zomelieme na jemnú pastu. Všetko spolu zmiešame a osolíme.
Čatní z koriandru II.
SUROVINY :- 6-7 malých rajčín - 2 zväzky vňate koriandru - 6 zelených čili papričiek - soľ podľa chuti
POSTUP :• Všetky koreniny narežeme a zomelieme na mlynčeku, osolíme podľa chuti. Preložíme do pohára, používame podľa potreby, uskladňujeme v chladničke.
Jablkové čatní
SUROVINY :- 1 jablko - 5 g čerstvého zázvoru - 1 menšia cibuľa - 1 strúčik čili papriky - 1 lyžička oleja - 1 lyžička jablčného octu - 15 g hnedého cukru - štipka mletej škorice - citrónová šťava - soľ podľa chuti
POSTUP :• Na rajnicu dáme narezanú cibuľu, jablko narezané na kocky, papriku narezanú na pásiky, posypeme mletým karí a podusíme na oleji. Potom pridáme cukor, ocot, 1 lyžičku vody, škoricu, soľ.
Egrešové čatní
SUROVINY :- 4 poháre (1 lit) egrešu - ½ pohára (125 ml) vody - 2-3 poháre cukru - ¼ čajovej lyžičky mletej štipľavej papriky - ½ bobkového listu - 1 ½ cm čerstvého ďumbieru - ¼ čajovej lyžičky soli
POSTUP :• Do nádoby dáme očistený egreš, zalejeme vodou a na prudkom ohni privedieme do varu, Pridáme ostatné komponenty, znížime teplotu a necháme vrieť 15 – 20 minút, až kým bobule zostanú priezračné a zmes zhustne. Potom vyberieme bobkový list a koreň zázvoru. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Môžeme podávať ako sladké čatní alebo ako džem.
| |
|