logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


→ PREDJEDLÁ


OBLOŽENÉ CHLEBÍČKY

Chlebíčky nepodávame ako predkrm. Ich hlavným účelom je vyplniť medzeru medzi obedom a večerou. Treba však vždy správne voliť takú kombináciu, aby lahodila oku i chuti. Podávame ich ako zákusok k čaju, pivu, vínu, ako studenú večeru alebo jedlo po večeri.

Pripravujeme ich z bieleho chleba (veka, sendvič) oválneho, kruhového alebo štvorcového tvaru, hrúbky najviac 1 cm. Môžeme použiť aj hrianky.

Na prípravu použijeme výrobky, paštéty, peny, marinované ryby, rôzne druhy konzervovaných rýb, varené vajcia, zeleninu, rajčiny, papriku, čerstvé alebo nakladané uhorky.

RUSKÝ OBLOŽENÝ CHLEBÍČEK

Čierny chlieb natrieme haringovým maslom, obložíme kaviárom , natvrdo vareným vajcom, na ozdobu použijeme majonézu, solenú (kyslú) uhorku, makrely.



CHLEBÍČKY S LOSOSOM


Malé opečené plátky bieleho chleba natrieme maslom, navrch uložíme plátky soleného lososa zrolované do závinu alebo kornútu. Ozdobíme vejárikmi z plátkov citróna, „lístkami“ masla, kolieskami cibule alebo čiernym kaviárom.


Obložené chlebíčky s ikrami


Ikry sa dávajú len na biely chlieb. Krajíčky bieleho chleba bez kôrky vykrojíme v oválnom tvare, môžu sa tiež opražiť v rúre. Potrieme ich maslom , pridáme ikry a navrch uložíme plátky natvrdo vareného vajca.



Obložené chlebíčky so šprotami


Opečené krajíčky bieleho chleba (aj neopečené), natrieme maslom, navrch položíme niekoľko rybiek. Ozdobíme plátkami citrónu a lístkami masla.


Obložené chlebíčky s mletými šprotami


Krajíčky bieleho chleba natrieme maslom. Filé šproty (druh sardinky) pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo jednoducho rozdrobíme, pridáme hustú kyslú smotanu a dobre premiešame. Zmes natrieme na pripravený chlieb, ozdobíme plátkami natvrdo uvareného vajca a kyslej uhorky.


Obložené chlebíčky s rybími ikrami


Dajú sa použiť ikry každej ryby. Ikry opatrne vyberieme z ryby, položíme ich na sito a prelejeme vriacou vodou. Očistíme ich od obalu, pridáme soľ, korenie, nadrobno narezanú cibuľu, ocot a olej. K ikrám použijeme len biely chlieb, dá sa pekne opiecť. Chlebíčky ozdobíme vňaťou a citrónom.


Obložené chlebíčky s rybami z konzervy


Na krajíčky chleba natrieme maslo, do stredu položíme dielik rajčiny, na trvdo uvareného vajca alebo uhorky a okolo ryby z konzervy (šproty, makrela, sardinka atď), môžeme posypať nadrobno narezanou vňaťou a navrch položiť hranolčeky rajčiny.


Obložené chlebíčky z filé zo sleďa


Krajíčky bieleho chleba potrieme maslom, hustým kečupom do ktorého vložíme kúsky filé sleďa. Posypeme strúhaným syrom.


Obložené chlebíčky s rybou z horúceho údenia


SUROVINY :

- 180 g rýb
- 40 g majonézy
- 30 g cibuľovej vňate
- 250 g pšeničného alebo ražného chleba


POSTUP :

• Ryby narežeme na plátky, položíme na chlieb a potrieme zmesou cibule a majonézy.



Obložené chlebíčky so sleďou paštétou - I.


SUROVINY :

- 200 g varených zemiakov
- 1 sleď
- 1 cibuľa
- 10 masla
- 2 lyžičky kyslej smotany
- horčica, korenie, ocot, vňať


POSTUP :

• Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme, pridáme očisteného sleďa – bez kože a kostí, usmaženú cibuľu a všetko zomelieme na mäsovom mlynčeku. Miesto sleďa sa dá použiť ryba podobnej chuti a ešte doplniť o šprotu. K získanej mase pridáme smotanu a pochutiny – horčicu, korenie ocot , všetko vyšľaháme. Chuť zemiakov nesmieme cítiť. Na plátky chleba natreté maslom dáme teplú slediu paštétu a posypeme drobno nasekanou vňaťou.



Obložené chlebíčky so sleďou paštétou - II.


SUROVINY :

- 100 g sleďa
- 20 g bieleho chleba
- 1 jablko alebo 1 citrón
- 1 varené vajce
- 1 čajová lyžička masla
- 20 pažítky


POSTUP :

• Filé sleďa namočené v mlieku a vyžmýchaný namočený chlieb v mlieku alebo vode, cibuľu, na tvrdo uvarené vajce zomelieme na mäsovom mlynčeku. Do získanej masy pridáme nastrúhané kyslavé jablko, olej a všetko dobre premiešame. Na krajíčky ražného chleba natreté maslom dáme paštétu a posypeme na drobno nasekanou vňaťou.



Obložené chlebíčky so šalátom zo sleďov


SUROVINY :

- 2 filé zo sleďa
- 300 g pečienky (pečené mäso)
- 2 jablká
- 1 marinovaná uhorka
- 1 cibuľa
- 2 lyžičky oleja
- varené vajcia, rajčiny,
- cukor, ocot
- horčica, korenie
- listy zeleného šalátu


POSTUP :

• Všetky produkty narežeme na drobno, pridáme pochutiny a premiešame. Šalát má byť hustej konzistencie. Na krajíčky chleba dáme list šalátu a zhora šalát zo sledov. Ozdobíme plátkami natvrdo vareného vajca a rajčín.



Obložené chlebíčky so sekaným sleďom


SUROVINY :

- 2 lyžičky nasekaného sleďa (losos, makrela)
- 1 lyžička masla
- 4 kolieska varenej mrkvy
- 4 kolieska cibule
- 4 vetvičky zeleného petržlenu alebo kôpru


POSTUP :

• Na 4 krajíčky chleba potrieme maslom do stredu dáme nasekaného sleďa. Na kraj chleba uložíme mrkvu a cibuľu, ozdobíme vňaťou