RYBACIA KUCHYŇA |
→ PREDJEDLÁChlebíčky nepodávame ako predkrm. Ich hlavným účelom je vyplniť medzeru medzi obedom a večerou. Treba však vždy správne voliť takú kombináciu, aby lahodila oku i chuti. Podávame ich ako zákusok k čaju, pivu, vínu, ako studenú večeru alebo jedlo po večeri. Pripravujeme ich z bieleho chleba (veka, sendvič) oválneho, kruhového alebo štvorcového tvaru, hrúbky najviac 1 cm. Môžeme použiť aj hrianky. Na prípravu použijeme výrobky, paštéty, peny, marinované ryby, rôzne druhy konzervovaných rýb, varené vajcia, zeleninu, rajčiny, papriku, čerstvé alebo nakladané uhorky. RUSKÝ OBLOŽENÝ CHLEBÍČEK Čierny chlieb natrieme haringovým maslom, obložíme kaviárom , natvrdo vareným vajcom, na ozdobu použijeme majonézu, solenú (kyslú) uhorku, makrely.
CHLEBÍČKY S LOSOSOMMalé opečené plátky bieleho chleba natrieme maslom, navrch uložíme plátky soleného lososa zrolované do závinu alebo kornútu. Ozdobíme vejárikmi z plátkov citróna, „lístkami“ masla, kolieskami cibule alebo čiernym kaviárom. Obložené chlebíčky s ikramiIkry sa dávajú len na biely chlieb. Krajíčky bieleho chleba bez kôrky vykrojíme v oválnom tvare, môžu sa tiež opražiť v rúre. Potrieme ich maslom , pridáme ikry a navrch uložíme plátky natvrdo vareného vajca. Obložené chlebíčky so šprotamiOpečené krajíčky bieleho chleba (aj neopečené), natrieme maslom, navrch položíme niekoľko rybiek. Ozdobíme plátkami citrónu a lístkami masla. Obložené chlebíčky s mletými šprotamiKrajíčky bieleho chleba natrieme maslom. Filé šproty (druh sardinky) pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo jednoducho rozdrobíme, pridáme hustú kyslú smotanu a dobre premiešame. Zmes natrieme na pripravený chlieb, ozdobíme plátkami natvrdo uvareného vajca a kyslej uhorky. Obložené chlebíčky s rybími ikramiDajú sa použiť ikry každej ryby. Ikry opatrne vyberieme z ryby, položíme ich na sito a prelejeme vriacou vodou. Očistíme ich od obalu, pridáme soľ, korenie, nadrobno narezanú cibuľu, ocot a olej. K ikrám použijeme len biely chlieb, dá sa pekne opiecť. Chlebíčky ozdobíme vňaťou a citrónom. Obložené chlebíčky s rybami z konzervyNa krajíčky chleba natrieme maslo, do stredu položíme dielik rajčiny, na trvdo uvareného vajca alebo uhorky a okolo ryby z konzervy (šproty, makrela, sardinka atď), môžeme posypať nadrobno narezanou vňaťou a navrch položiť hranolčeky rajčiny. Obložené chlebíčky z filé zo sleďaKrajíčky bieleho chleba potrieme maslom, hustým kečupom do ktorého vložíme kúsky filé sleďa. Posypeme strúhaným syrom. Obložené chlebíčky s rybou z horúceho údeniaSUROVINY :- 180 g rýb |