logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


→ PREDJEDLÁ


ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S RYBOU


SUROVINY :

- 200 g smaženej ryby
- 4 varené zemiaky
- 1 rajčinu
- 50 g pažítky
- ½ pohára majonézy
- 2 lyžičky smotany
- kôpor


POSTUP :

• Vysmažené ryby zbavíme kostí a narežeme na kúsky. Uvarené zemiaky nakrájame na kocky.

• Všetko zmiešame s nadrobno rezanou cibuľovou vňaťou, dáme na misu, zalejeme majonézou do ktorej sme pridali smotanu. Šalát posypeme vňaťou posekaného kôpra a ozdobíme kúskami rajčín.



MLETÝ JALEC S VAJCOM


SUROVINY :

- 2 jalce
- 1 cibuľa
- 1 jablko
- 1 vajce
- 50 g masla
- 2 lyžičky octu (3%)
- 1 lyžičku práškového cukru
- mleté čierne korenie


POSTUP :

• Filé jalca (môžeme použiť ktorúkoľvek rybu) zomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cibuľou. Pridáme ocot, korenie a premiešame.

• Zalejeme rozpusteným maslom, pridáme nastrúhané jablko a práškový cukor, dôkladne vymiešame, pridáme nadrobno nasekané varené vajce. Necháme uležať 2 hodiny.



ŠALÁT Z KALMÁROV S MORSKÝMI RIASAMI


SUROVINY :

- 400 g rybieho filé
- 4 vajcia
- 1 mrkvu
- 2 kyslé uhorky
- 1 cibuľa
- ½ pohára majonézy
- 3 byle kôpru


POSTUP :

• Očistené uvarené kalmáre vo vriacej vode (2-3 minúty) nakrájame na kocky. Uložíme vrstvu kalmárov, vrstvu nadrobno narezaných varených vajec, morských rias (konzervované), majonézy a navrch kde tu nakrájanú varenú mrkvu a cviklu na ozdobu.

• Každú vrstvu osolíme podľa chuti. Šalát vynikne v sklenenej nádobe.



RYBACÍ ŠALÁT - I.


SUROVINY :

- 250-300 g ryby
- 3 zemiaky
- 1 mrkvu
- 1 cviklu
- olej, soľ, korenie
- 2 bobkové listy
- 2 kyslé uhorky


POSTUP :

• Uvarenú rybu ochladíme, narežeme na kúsky, pridáme narezanú uvarenú zeleninu, nadrobno narezanú uhorku, olej, premiešame a môžeme podávať.



VRSTVENÝ ŠALÁT


SUROVINY :

- 2 ryby s mliečím
- 2 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 cibuľu
- 1 lyžičku práškového cukru
- 2 lyžičky octu


POSTUP :

• Z odrezaných filetov, zemiakov uvarených v šupke a uvarenej mrkvy narežeme drobné kocky. Ďalej rozotrieme mlieč s cukrom, octom a veľmi drobnou posekanou cibuľou a zmiešame. Miešaním musíme získať jednorodú zmes. Hmotou obalíme zemiaky.

• Na misku ukladáme vrstvu zemiakov, vrstvu mrkvy, slede a znovu opakujeme. Ozdobíme kolieskami cibule a zelenou vňaťou.



RYBACÍ ŠALÁT S JABLKOM


SUROVINY :

- 2 ryby
- ½ cibule
- 1 jablko (sladkokyslé)
- 50 g masla
- 1 natvrdo varené vajce
- 1 lyžičku práškového cukru
- ½ malej lyžičky mletého čierneho korenia
- ocot


POSTUP :

• Filé ryby spolu s cibuľou zomelieme na mäsovom mlynčeku, zmiešame s octom a korením. Pridáme rozpustené (zmäknuté) maslo, nastrúhané jablko a cukor. Miešame do úplného rozpustenia cukru. Pridáme nadrobno nasekané vajce a premiešame.



PUDING Z MLIEČA


SUROVINY :

- 500 g rýb
- 1 pár mlieča
- 3 bielky
- 3 žĺtky
- 1 ½ pohára smotany
- 50 g masla
- 1 pohár vody
- 1 pohár suchého bieleho vína
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 zväzok vňate zeleru
- 2 zväzky vňate petržlenu
- ½ malej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 malá lyžička múky
- 3 malé lyžičky soli
- ½ malej lyžičky bieleho korenia
- 1 malá lyžička citrónovej šťavy


POSTUP :

• Z rýb stiahneme kožu, mäso narežeme na kúsky a rozmixujeme (alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku) a hmotu pretlačíme cez sito. Pridáme bielky, 1 pohára smotany, soľ, biele mleté korenie, zamiešame a dáme na 30 minút do chladničky.

• Mlieč zľahka osmažíme na masle, odstránime blanu, osolíme, okoreníme a zmiešame s vychladenou rybou zmesou. Formu na pečenie potrieme maslom, naplníme zmesou, zakryjeme, formu dáme do nádoby s vodou a vložíme do rúry vyhriatej na 240 C na 20 minút.

• Prehriatu rybaciu hmotu položenú na tanier do tvaru kruhu potrieme a zaplníme omáčkou.


OMÁČKA :

• Do rajnice dáme vodu, víno, pridáme narezanú cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen, soľ, čierne korenie. Vyšľaháme žĺtky s múkou a ½ smotany z pohára, pridáme 1 ½ pohára scedeného rybacieho vývaru.

• Zmes dáme na paru, pridáme zostávajúcu smotanu (1/2 pohára), premiešavame do zhustnutia, zložíme z pary a pridáme citrónovú šťavu.


ORANŽOVÉ GULIČKY


SUROVINY :

- 300 g smaženej ryby
- 1-2 čerstvé uhorky alebo rajčiny
- 200 g mrkvy
- 100 g zeleného šalátu
- 1 zväzok červenej reďkovky (100g)
- 1 pohár majonézy
- 1 tavený syr
- 100g masla
- petržlenová vňať


POSTUP :

• Rybu narežeme na kúsky, mrkvu postrúhame, pridáme syr a maslo, všetko zomelieme na mäsovom mlynčeku. Zo zmesi vytvarujeme guličky, ktoré ukladáme na list šalátu s pridaním lyžičky majonézy. Ozdobíme narezanými rajčinami, uhorkou a červenou reďkovkou. Po uložení na tanier ozdobíme vňaťou petržlenu.



ŠALÁT S AVOKÁDOM


SUROVINY :

- 1 slanú rybu
- 2 natvrdo uvarené vajcia
- 1 avokádo
- 1 cibuľa
- majonéza
- soľ


POSTUP :

• Nadrobno nasekané opláchnuté filé ryby zmiešame s posekanými vajcami, cibuľou, dužinou avokáda, osolíme a zahustíme majonézou.



ŠALÁT S CVIKLOU


SUROVINY :

- 200 g rybacieho filé
- 1 cvikla
- 1 mrkva
- 1 kyslá uhorka
- 100 g oleja
- 2 bobkové listy
- celé čierne korenie


POSTUP :

• Rybu uvaríme s koreninami. Po vychladnutí narežeme na kúsky. Cviklu a mrkvu uvaríme, narežeme na drobné kocky. Pridáme nakrájanú uhorku, zmiešame, osolíme, pridáme korenie a polejeme olejom.



RYBACÍ ŠALÁT - II.


SUROVINY :

- 300 g filé
- 3 sterilizované uhorky
- ½ konzervy sterilizovaného hrachu
- 1 sladkokyslé jablko
- 4 natvrdo uvarené vajcia
- 1 pohár majonézy
- vňať


POSTUP :

• Varené filé a všetky suroviny narežeme na tenké plátky, zmiešame a zahustíme majonézou. Ozdobíme vňaťou.