|
ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S RYBOU
SUROVINY :- 200 g smaženej ryby - 4 varené zemiaky - 1 rajčinu - 50 g pažítky - ½ pohára majonézy - 2 lyžičky smotany - kôpor
POSTUP :• Vysmažené ryby zbavíme kostí a narežeme na kúsky. Uvarené zemiaky nakrájame na kocky.
• Všetko zmiešame s nadrobno rezanou cibuľovou vňaťou, dáme na misu, zalejeme majonézou do ktorej sme pridali smotanu. Šalát posypeme vňaťou posekaného kôpra a ozdobíme kúskami rajčín.
MLETÝ JALEC S VAJCOM
SUROVINY :- 2 jalce - 1 cibuľa - 1 jablko - 1 vajce - 50 g masla - 2 lyžičky octu (3%) - 1 lyžičku práškového cukru - mleté čierne korenie
POSTUP :• Filé jalca (môžeme použiť ktorúkoľvek rybu) zomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cibuľou. Pridáme ocot, korenie a premiešame.
• Zalejeme rozpusteným maslom, pridáme nastrúhané jablko a práškový cukor, dôkladne vymiešame, pridáme nadrobno nasekané varené vajce. Necháme uležať 2 hodiny.
ŠALÁT Z KALMÁROV S MORSKÝMI RIASAMI
SUROVINY : - 400 g rybieho filé - 4 vajcia - 1 mrkvu - 2 kyslé uhorky - 1 cibuľa - ½ pohára majonézy - 3 byle kôpru
POSTUP :• Očistené uvarené kalmáre vo vriacej vode (2-3 minúty) nakrájame na kocky. Uložíme vrstvu kalmárov, vrstvu nadrobno narezaných varených vajec, morských rias (konzervované), majonézy a navrch kde tu nakrájanú varenú mrkvu a cviklu na ozdobu.
• Každú vrstvu osolíme podľa chuti. Šalát vynikne v sklenenej nádobe.
RYBACÍ ŠALÁT - I.
SUROVINY :- 250-300 g ryby - 3 zemiaky - 1 mrkvu - 1 cviklu - olej, soľ, korenie - 2 bobkové listy - 2 kyslé uhorky
POSTUP :• Uvarenú rybu ochladíme, narežeme na kúsky, pridáme narezanú uvarenú zeleninu, nadrobno narezanú uhorku, olej, premiešame a môžeme podávať.
VRSTVENÝ ŠALÁT
SUROVINY :- 2 ryby s mliečím - 2 zemiaky - 2 mrkvy - 1 cibuľu - 1 lyžičku práškového cukru - 2 lyžičky octu
POSTUP :• Z odrezaných filetov, zemiakov uvarených v šupke a uvarenej mrkvy narežeme drobné kocky. Ďalej rozotrieme mlieč s cukrom, octom a veľmi drobnou posekanou cibuľou a zmiešame. Miešaním musíme získať jednorodú zmes. Hmotou obalíme zemiaky.
• Na misku ukladáme vrstvu zemiakov, vrstvu mrkvy, slede a znovu opakujeme. Ozdobíme kolieskami cibule a zelenou vňaťou.
RYBACÍ ŠALÁT S JABLKOM
SUROVINY :- 2 ryby - ½ cibule - 1 jablko (sladkokyslé) - 50 g masla - 1 natvrdo varené vajce - 1 lyžičku práškového cukru - ½ malej lyžičky mletého čierneho korenia - ocot
POSTUP :• Filé ryby spolu s cibuľou zomelieme na mäsovom mlynčeku, zmiešame s octom a korením. Pridáme rozpustené (zmäknuté) maslo, nastrúhané jablko a cukor. Miešame do úplného rozpustenia cukru. Pridáme nadrobno nasekané vajce a premiešame.
PUDING Z MLIEČA
SUROVINY :- 500 g rýb - 1 pár mlieča - 3 bielky - 3 žĺtky - 1 ½ pohára smotany - 50 g masla - 1 pohár vody - 1 pohár suchého bieleho vína - 1 cibuľa - 1 mrkva - 1 zväzok vňate zeleru - 2 zväzky vňate petržlenu - ½ malej lyžičky mletého čierneho korenia - 1 malá lyžička múky - 3 malé lyžičky soli - ½ malej lyžičky bieleho korenia - 1 malá lyžička citrónovej šťavy
POSTUP :• Z rýb stiahneme kožu, mäso narežeme na kúsky a rozmixujeme (alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku) a hmotu pretlačíme cez sito. Pridáme bielky, 1 pohára smotany, soľ, biele mleté korenie, zamiešame a dáme na 30 minút do chladničky.
• Mlieč zľahka osmažíme na masle, odstránime blanu, osolíme, okoreníme a zmiešame s vychladenou rybou zmesou. Formu na pečenie potrieme maslom, naplníme zmesou, zakryjeme, formu dáme do nádoby s vodou a vložíme do rúry vyhriatej na 240 C na 20 minút.
• Prehriatu rybaciu hmotu položenú na tanier do tvaru kruhu potrieme a zaplníme omáčkou. OMÁČKA : • Do rajnice dáme vodu, víno, pridáme narezanú cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen, soľ, čierne korenie. Vyšľaháme žĺtky s múkou a ½ smotany z pohára, pridáme 1 ½ pohára scedeného rybacieho vývaru.
• Zmes dáme na paru, pridáme zostávajúcu smotanu (1/2 pohára), premiešavame do zhustnutia, zložíme z pary a pridáme citrónovú šťavu.
ORANŽOVÉ GULIČKY
SUROVINY :- 300 g smaženej ryby - 1-2 čerstvé uhorky alebo rajčiny - 200 g mrkvy - 100 g zeleného šalátu - 1 zväzok červenej reďkovky (100g) - 1 pohár majonézy - 1 tavený syr - 100g masla - petržlenová vňať
POSTUP :• Rybu narežeme na kúsky, mrkvu postrúhame, pridáme syr a maslo, všetko zomelieme na mäsovom mlynčeku. Zo zmesi vytvarujeme guličky, ktoré ukladáme na list šalátu s pridaním lyžičky majonézy. Ozdobíme narezanými rajčinami, uhorkou a červenou reďkovkou. Po uložení na tanier ozdobíme vňaťou petržlenu.
ŠALÁT S AVOKÁDOM
SUROVINY :- 1 slanú rybu - 2 natvrdo uvarené vajcia - 1 avokádo - 1 cibuľa - majonéza - soľ
POSTUP :• Nadrobno nasekané opláchnuté filé ryby zmiešame s posekanými vajcami, cibuľou, dužinou avokáda, osolíme a zahustíme majonézou.
ŠALÁT S CVIKLOU
SUROVINY :- 200 g rybacieho filé - 1 cvikla - 1 mrkva - 1 kyslá uhorka - 100 g oleja - 2 bobkové listy - celé čierne korenie
POSTUP :• Rybu uvaríme s koreninami. Po vychladnutí narežeme na kúsky. Cviklu a mrkvu uvaríme, narežeme na drobné kocky. Pridáme nakrájanú uhorku, zmiešame, osolíme, pridáme korenie a polejeme olejom.
RYBACÍ ŠALÁT - II.
SUROVINY :- 300 g filé - 3 sterilizované uhorky - ½ konzervy sterilizovaného hrachu - 1 sladkokyslé jablko - 4 natvrdo uvarené vajcia - 1 pohár majonézy - vňať
POSTUP :• Varené filé a všetky suroviny narežeme na tenké plátky, zmiešame a zahustíme majonézou. Ozdobíme vňaťou.
|
|