POLIEVKA ZO SLÁVKY JEDLEJ V RYBACOM BUJÓNE
SUROVINY :- 1,136 kg čerstvej slávky jedlej - 0,15 l jablčného muštu - 6 zrniek čierneho korenia - Vňať petržlenu, materinej dúšky, bobkového listu (zviazané spolu) - 40 g oleja - 1 cibuľu - 1 strúčik cesnaku - 25 g múky - 0,845 l silného rybacieho vývaru - petržlen
POSTUP :• Slávky jedlé dobre vyčistíme a premyjeme, odstránime všetky vodné riasy, vyhodíme všetky puknuté slávky a tie ktoré sa nezatvárajú keď po nich zaklopeme. Malým nožom odstránime všetky tmavé výrastky z každej slávky. • Potom slávky položíme do rajnice s jablčným muštom, korením a koreňovou zeleninou. Rajnicu zakryjeme a varíme na prudkom ohni 5-7 minút, Čas od času silne potrepeme rajnicou, kým sa chlopne všetkých sláviek neotvoria. Zatvorené slávky vyhodíme.
•Slávky jedlé povyberáme z dutiny, odkladáme na sitko, necháme stiecť a vychladnúť. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu, smažíme do sklovita, potom prisypeme múku a opatrne zmiešame s rybacím vývarom. Doplníme tiež vývar zo slávky jedlej, ale opatrne aby sme neporušili usadeninu, pretože môže byť zrnitá.
•Polievku necháme zovrieť, pridáme slávky a soľ. Pred podávaním na stôl pridáme petržlen.
PEČENÝ PSTRUH PO ANGLICKY
SUROVINY :- 1200 g pstruhov strednej veľkosti - 2 lyžičky olivového oleja
POSTUP :• Očistené, umyté pstruhy rozrežeme na polovicu, vyberieme chrbtovú kosť, osolíme, dáme na misu, zalejeme olivovým olejom a odložíme na chladné miesto.
• 20 min pred podávaním, namočíme trochu slamy do olivového oleja, položíme na rošt, navrch položíme pstruhy a opečieme z oboch strán po získanie farebného odtieňa. Potom pstruhy zoberieme, starostlivo očistíme, v celosti položíme na tanier a zalejeme bielou omáčkou z kapary.
ŠALÁT Z RYŽE SO SLEĎOM
SUROVINY :- 400 g ryže (dlho zrnnej)
- 2 jablká (kyslé) - 250 ml sladkej smotany (netučná) - 2 stonky zeleru - šťava z 1 citróna - soľ, mleté biele korenie - podľa chuti
POSTUP :• Umytú ryžu varíme v 0,8 l osolenej vode 3 minúty. Potom ryžu zakryjeme a varíme pri miernej teplote 30 minút. Dáme vychladnúť, nasypeme do nádoby.
• Z jabĺk odstránime jadierka, dužinu narežeme na plátky. Listy zeleru posekáme , steblá narežeme na 1 cm kúsky. Sladkú smotanu zmiešame s 1 čajovou lyžičkou soli, korením a 2 lyžičkami citrónovej šťavy . Touto zápravkou zalejeme ryžu . Zmiešame s plátkami jabĺk a zelerom. Necháme postáť 30 minút.
• Pred podávaním na stôl zahustíme malým množstvom citrónovej šťavy, osolíme a okoreníme. Posypeme zelenou vňaťou zeleru.
ÚDENÁ RYBA
SUROVINY :- ryby, - olivový olej - hnedý cukor - soľ
POSTUP :• Rybu rozrežeme po dĺžke vedľa chrbtovej kosti a kosť vyberieme. Filé necháme namočené s lanom roztoku na 24 hodín. Potom rybu vyberieme, necháme stiecť.
• Po 6 hodinách rybu potrieme olivovým olejom a necháme postáť opäť 6 hodín. Rybu utrieme utierkou, posypeme hnedým cukrom a necháme na 24 hodín v roztoku soli.
• Znova rybu vysušíme, potrieme olivovým olejom, vysušíme utierkou a údime dymom práchnivej (zotletej) rašeliny. Dlhý proces údenia dodá rybe jemnú vôňu.
TRESKA V HORČICOVEJ OMÁČKE S KLAPŠOTOM
SUROVINY :- 4 ks tresky - 0,275 l mlieka - 0,275 l vody - 1 bobkový list - 6 zrniek čierneho korenia
NA OMÁČKU : - 40 g oleja - 30 g múky - 1 malá lyžička horčice - 1 lyžička octu - soľ a čierne korenie
POSTUP :• Ryby umyjeme a dáme do nízkej rajnice s vetvičkou petržlenu pod každou rybou, aby sa neprilepila na dno rajnice. Nalejeme mlieko do vody, pridáme bobkový list, čierne korenie a soľ. Tekutinu privedieme do varu, a ryby varíme v tekutine takmer prichádzajúcej do varu okolo 10 min až do uvarenia. Ryby vyberieme, necháme stiecť vodu a ryby položíme do nádoby tak, aby nevychladli.
• Zoberieme 0, 425 l vývaru z rajnice. Rozohriaty olej zmiešame s múkou. Pri miernej teplote zvoľna zmiešame so scedeným rybacím vývarom na získanie omáčky. Zvýšime teplotu a omáčku dovedieme do varu, aby zhustla, po celý čas je premiešavame. Pridáme horčicu, ocot, soľ a čierne korenie podľa chuti, potom opatrne poleleme rybu omáčkou a pred podávaním na stôl ozdobíme jedlo petržlenovou vňaťou.
• Jedlo sa často podáva s Klapšotom.
Klapšot sa robí na Orknejkých ostrovoch. Orknejské ostrovy (Orkney Islands) ležia severne od Škótska. Tvorí ich asi 90 ostrovov a ostrovčekov rôznych tvarov a veľkostí, z ktorých je trvale osídlených len tretina. Niektoré ostrovy tvoria len sklaliská a sú ťažko prístupné. Na neobývané ostrovy označované ako holms prichádzajú len pastieri s ovcami spásť nízku trávu.
SUROVINY :- 450 g očistených zemiakov - 450 g okrúhlice - 25-50 g rozpusteného masla - 1 lyžička pažítky - soľ, čierne korenie
POSTUP :• Z uverených zemiakov a okrúhlice urobíme pyré, pridáme olej, pažítku, osolíme a okoreníme podľa chuti, vyšľaháme. Podávame veľmi teplé.
PLNENÝ SLEĎ
SUROVINY :- ½ l mlieka - 100 g hríbov - 4 strúčiky cesnaku - ikry z rýb (keď sú) - 3 lyžičky masla - biele sucháry - strúhanka
- aromatická zelenina (petržlen, kôpor, a iné) - podľa chuti - citrón - mleté čierne korenie, soľ - podľa chuti
POSTUP :• Očisteným a dobre umytým sleďom odrežeme hlavy a plutvy. Odrežeme filé, odstránime kosti a po dobu 2 hodín máčame v mlieku. Aromatickú zeleninu umyjeme a narežeme nadrobno. Jemne narežeme umyté hríby, cesnak a ikry z rýb. Do panvice pridáme hríby, príchute a ikry, a zľahka osmažíme v 1 lyžičke rozpáleného masla, potom posypeme soľou a čiernym korením.
• Na každé filé sleďa položíme dusené huby, zrolujeme do závitku po dĺžke a zviažeme niťou. Položíme na pekáč, polejeme 2 lyžičkami masla, citrónovou šťavou a mliekom v ktorom sa máčali slede. Jemne posypeme strúhankou a zapečieme v rúre.
NÁKYP Z LOSOSA
SUROVINY :- 300g filé lososa - 300g filé treskovitej ryby - 85 g hríbov - 85 g čiernych olív (narezaných) - 2 lyžičky koriandra (čerstvý) - 4 zemiaky (veľké, očistené) - 25 g rozpusteného masla - 4 lyžičku syra parmezán (strúhaný) - 2 lyžičky oleja - 2 cibule - šalotka (nadrobno narezaná
NA BEŠAMELOVU OMÁČKU :- 1 lyžička masla - 2 lyžičky múky - 300 ml mlieka
bešamelová omáčka
POSTUP :• Príprava omáčky: v rajnici s hrubým dnom rozpustíme maslo, pridáme múku, pripravujeme pri strednej teplote 2 - 3 min., premiešavame.
• V druhej rajnici zohrejeme mlieko, nedovedieme do varu. Odložíme a postupne prilievame do oleja, ustavične premiešavame. Uvedieme do varu a varíme 2 min . Ochutíme a odstavíme.
• Vo veľkej panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu, lososa, treskovitú rybu, huby a opekáme 2 min . Zložíme z platne a pridáme olivy, koriander a bešamelovú omáčku. Všetko preložíme na keramickú formu. Ako kryciu vrstvu zapekanky dáme na vrch na plátky narezané zemiaky uvarené v slanej vode (varíme 10 minút). Polejeme olejom, posypeme syrom, dáme do rúry zohriatej na 180 C, zapekáme 20 minút.
|