logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

Národné kuchyne Anglicko

♥♥♥



POLIEVKA ZO SLÁVKY JEDLEJ V RYBACOM BUJÓNE


SUROVINY :

- 1,136 kg čerstvej slávky jedlej
- 0,15 l jablčného muštu
- 6 zrniek čierneho korenia
- Vňať petržlenu, materinej dúšky, bobkového listu (zviazané spolu)
- 40 g oleja
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 25 g múky
- 0,845 l silného rybacieho vývaru
- petržlen


POSTUP :

• Slávky jedlé dobre vyčistíme a premyjeme, odstránime všetky vodné riasy, vyhodíme všetky puknuté slávky a tie ktoré sa nezatvárajú keď po nich zaklopeme. Malým nožom odstránime všetky tmavé výrastky z každej slávky.
• Potom slávky položíme do rajnice s jablčným muštom, korením a koreňovou zeleninou. Rajnicu zakryjeme a varíme na prudkom ohni 5-7 minút, Čas od času silne potrepeme rajnicou, kým sa chlopne všetkých sláviek neotvoria. Zatvorené slávky vyhodíme.

•Slávky jedlé povyberáme z dutiny, odkladáme na sitko, necháme stiecť a vychladnúť. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu, smažíme do sklovita, potom prisypeme múku a opatrne zmiešame s rybacím vývarom. Doplníme tiež vývar zo slávky jedlej, ale opatrne aby sme neporušili usadeninu, pretože môže byť zrnitá.

•Polievku necháme zovrieť, pridáme slávky a soľ. Pred podávaním na stôl pridáme petržlen.



PEČENÝ PSTRUH PO ANGLICKY


SUROVINY :

- 1200 g pstruhov strednej veľkosti
- 2 lyžičky olivového oleja


POSTUP :

• Očistené, umyté pstruhy rozrežeme na polovicu, vyberieme chrbtovú kosť, osolíme, dáme na misu, zalejeme olivovým olejom a odložíme na chladné miesto.

• 20 min pred podávaním, namočíme trochu slamy do olivového oleja, položíme na rošt, navrch položíme pstruhy a opečieme z oboch strán po získanie farebného odtieňa. Potom pstruhy zoberieme, starostlivo očistíme, v celosti položíme na tanier a zalejeme bielou omáčkou z kapary.



ŠALÁT Z RYŽE SO SLEĎOM


SUROVINY :

- 400 g ryže (dlho zrnnej)
- 2 jablká (kyslé)
- 250 ml sladkej smotany (netučná)
- 2 stonky zeleru
- šťava z 1 citróna
- soľ, mleté biele korenie - podľa chuti


POSTUP :

• Umytú ryžu varíme v 0,8 l osolenej vode 3 minúty. Potom ryžu zakryjeme a varíme pri miernej teplote 30 minút. Dáme vychladnúť, nasypeme do nádoby.

• Z jabĺk odstránime jadierka, dužinu narežeme na plátky. Listy zeleru posekáme , steblá narežeme na 1 cm kúsky. Sladkú smotanu zmiešame s 1 čajovou lyžičkou soli, korením a 2 lyžičkami citrónovej šťavy . Touto zápravkou zalejeme ryžu . Zmiešame s plátkami jabĺk a zelerom. Necháme postáť 30 minút.

• Pred podávaním na stôl zahustíme malým množstvom citrónovej šťavy, osolíme a okoreníme. Posypeme zelenou vňaťou zeleru.



ÚDENÁ RYBA


SUROVINY :

- ryby,
- olivový olej
- hnedý cukor
- soľ


POSTUP :

• Rybu rozrežeme po dĺžke vedľa chrbtovej kosti a kosť vyberieme. Filé necháme namočené s lanom roztoku na 24 hodín. Potom rybu vyberieme, necháme stiecť.

• Po 6 hodinách rybu potrieme olivovým olejom a necháme postáť opäť 6 hodín. Rybu utrieme utierkou, posypeme hnedým cukrom a necháme na 24 hodín v roztoku soli.

• Znova rybu vysušíme, potrieme olivovým olejom, vysušíme utierkou a údime dymom práchnivej (zotletej) rašeliny.
Dlhý proces údenia dodá rybe jemnú vôňu.



TRESKA V HORČICOVEJ OMÁČKE S KLAPŠOTOM


SUROVINY :

- 4 ks tresky
- 0,275 l mlieka
- 0,275 l vody
- 1 bobkový list
- 6 zrniek čierneho korenia


NA OMÁČKU :

- 40 g oleja
- 30 g múky
- 1 malá lyžička horčice
- 1 lyžička octu
- soľ a čierne korenie

POSTUP :

• Ryby umyjeme a dáme do nízkej rajnice s vetvičkou petržlenu pod každou rybou, aby sa neprilepila na dno rajnice. Nalejeme mlieko do vody, pridáme bobkový list, čierne korenie a soľ. Tekutinu privedieme do varu, a ryby varíme v tekutine takmer prichádzajúcej do varu okolo 10 min až do uvarenia. Ryby vyberieme, necháme stiecť vodu a ryby položíme do nádoby tak, aby nevychladli.

• Zoberieme 0, 425 l vývaru z rajnice. Rozohriaty olej zmiešame s múkou. Pri miernej teplote zvoľna zmiešame so scedeným rybacím vývarom na získanie omáčky. Zvýšime teplotu a omáčku dovedieme do varu, aby zhustla, po celý čas je premiešavame. Pridáme horčicu, ocot, soľ a čierne korenie podľa chuti, potom opatrne poleleme rybu omáčkou a pred podávaním na stôl ozdobíme jedlo petržlenovou vňaťou.

• Jedlo sa často podáva s Klapšotom.



KLAPŠOT

Klapšot sa robí na Orknejkých ostrovoch. Orknejské ostrovy (Orkney Islands) ležia severne od Škótska. Tvorí ich asi 90 ostrovov a ostrovčekov rôznych tvarov a veľkostí, z ktorých je trvale osídlených len tretina. Niektoré ostrovy tvoria len sklaliská a sú ťažko prístupné. Na neobývané ostrovy označované ako holms prichádzajú len pastieri s ovcami spásť nízku trávu.
SUROVINY :

- 450 g očistených zemiakov
- 450 g okrúhlice
- 25-50 g rozpusteného masla
- 1 lyžička pažítky
- soľ, čierne korenie


POSTUP :

• Z uverených zemiakov a okrúhlice urobíme pyré, pridáme olej, pažítku, osolíme a okoreníme podľa chuti, vyšľaháme. Podávame veľmi teplé.



PLNENÝ SLEĎ


SUROVINY :

- ½ l mlieka
- 100 g hríbov
- 4 strúčiky cesnaku
- ikry z rýb (keď sú)
- 3 lyžičky masla
- biele sucháry - strúhanka
- aromatická zelenina (petržlen, kôpor, a iné) - podľa chuti
- citrón
- mleté čierne korenie, soľ - podľa chuti


POSTUP :

• Očisteným a dobre umytým sleďom odrežeme hlavy a plutvy. Odrežeme filé, odstránime kosti a po dobu 2 hodín máčame v mlieku. Aromatickú zeleninu umyjeme a narežeme nadrobno. Jemne narežeme umyté hríby, cesnak a ikry z rýb. Do panvice pridáme hríby, príchute a ikry, a zľahka osmažíme v 1 lyžičke rozpáleného masla, potom posypeme soľou a čiernym korením.

• Na každé filé sleďa položíme dusené huby, zrolujeme do závitku po dĺžke a zviažeme niťou. Položíme na pekáč, polejeme 2 lyžičkami masla, citrónovou šťavou a mliekom v ktorom sa máčali slede. Jemne posypeme strúhankou a zapečieme v rúre.



NÁKYP Z LOSOSA


SUROVINY :

- 300g filé lososa
- 300g filé treskovitej ryby
- 85 g hríbov
- 85 g čiernych olív (narezaných)
- 2 lyžičky koriandra (čerstvý)
- 4 zemiaky (veľké, očistené)
- 25 g rozpusteného masla
- 4 lyžičku syra parmezán (strúhaný)
- 2 lyžičky oleja
- 2 cibule - šalotka (nadrobno narezaná


NA BEŠAMELOVU OMÁČKU :

- 1 lyžička masla
- 2 lyžičky múky
- 300 ml mlieka

bešamelová omáčka

POSTUP :

• Príprava omáčky: v rajnici s hrubým dnom rozpustíme maslo, pridáme múku, pripravujeme pri strednej teplote 2 - 3 min., premiešavame.

• V druhej rajnici zohrejeme mlieko, nedovedieme do varu. Odložíme a postupne prilievame do oleja, ustavične premiešavame. Uvedieme do varu a varíme 2 min . Ochutíme a odstavíme.

• Vo veľkej panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu, lososa, treskovitú rybu, huby a opekáme 2 min . Zložíme z platne a pridáme olivy, koriander a bešamelovú omáčku. Všetko preložíme na keramickú formu. Ako kryciu vrstvu zapekanky dáme na vrch na plátky narezané zemiaky uvarené v slanej vode (varíme 10 minút). Polejeme olejom, posypeme syrom, dáme do rúry zohriatej na 180 C, zapekáme 20 minút.