|
RYBA V ORECHOVEJ OMÁČKE S ADŽIKOU
SUROVINY :- 1 ryba - šťava s citróna - soľ - trochu múky - rastlinný olej na smaženie - zmes suchých korenistých bylín
POSTUP :• Rybu očistíme, osolíme, pofŕkame šťavou s citróna, posypeme bylinami, obalíme v múke, osmažíme a podávame s orechovov omáčkou a adžikou.
ORECHOVÁ OMÁČKA S ADŽIKOU : - 200 g orechov - 3-4 strúčiku cesnaku - 1 čajová lyžička suchých korenistých bylín - 1 lyžička adžiky - podľa chuti ocot alebo šťava granátového jablka
POSTUP :Adžiku a zmes bylín rozmiešame v 2 pohároch vody alebo v rybacom vývare, pridáme ocot, alebo šťavu a orechový olej. Pridáme orechy a cesnak zomleté 2-3 razy na mäsovom mlynčeku a premiešame.
ROLKY Z RYBACIEHO FILÉ
SUROVINY :- 500 g filé - 100 g chlebu - 2 vajcia - 50 g múky - 1 cibuľu - podľa chuti rajčinovú omáčku, soľ, suchú a tekutú adžiku
POSTUP :• Filé rozdelíme na dve časti. Jednu časť jemne natlčieme a rozdelíme na štyri kúsky, druhú zomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s rozmočeným chlebom, cibuľou a pochutinami.
• Do získanej zmesi pridáme vajce, soľ, zamiešame a uložíme na narezané časti filé, zvinieme, obalíme v rozšľahanom vajci a múke, spojíme ihlou, osmažíme na oleji. Podusíme v rajčinovej omáčke do hotovosti. Podávame s vňaťou.
RYBA VO FÓLII
SUROVINY :- 1 ryba - 1 mrkva - 1 cibuľa - 1 lyžička rastlinného oleja - 1-2 bobkové listy - 1 zväzok vňate koriandra a petržlenu - 1 čajovú lyžičku suchých korenistých bylín - soľ, čierne korenie podľa chuti
POSTUP :• Rybu očistíme a narežeme na kúsky, osolíme, okoreníme. Každý kúsok zabalíme do fólie, ktorú najskôr potrieme olejom a poukladáme kolieska mrkvy, bobkový list, vňať, suché bylinky.
• Položíme na pekáč, podlejeme vodou a zapekáme v rúre 15 - 20 minút. Podávame v teplom stave, priamo vo fólii. Pre labužníkov môžeme ryby upiecť na uhlíkoch.
RYBACIA ZMES S FAZUĽOU
SUROVINY :- 500 g filé platesy (kambaly) a lososa mugila - 200 g fazule - 2 lyžičky masla - 4 lyžičky rastlinného oleja - 2 cibule - 2 strúčiky cesnaku - soľ, mleté čierne korenie - podľa chuti - 1 čajová lyžička adžiky (suchej) - po 1 zväzku vňate koriandra a pažítky
POSTUP :• V osolenej vode uvaríme fazuľu. V druhej nádobe uvaríme filé, necháme vychladnúť a narežeme na drobné kúsky. V hlbokej panvici rozpustíme maslo a rastlinný olej, osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
• Dve lyžičky fazule roztlačíme a zmiešame s osmaženou cibuľou. Ryby s ostatnou fazuľou dáme do tej istej panvice, osolíme, okoreníme, pridáme koreniny a necháme na platni 15 minút pri strednej teplote. Podávame ozdobené zelenou vňaťou.
PSTRUH OPEKANÝ NA PANVICI
SUROVINY :- 1 ryba - múka - rastlinný olej
POSTUP :• Opracovanú rybu osolíme a necháme 10-15 minút postáť v chlade, potom rybu obalíme v múke (môžeme skúsiť v škrobovej múčke) a vyprážame na rastlinnom oleji. Hotovú rybu dáme na tanier a ozdobíme zelenou vňaťou. Osobitne podávame ostrú omáčku.
PSTRUH OPEČENÝ NA RAŽNI
SUROVINY :- pstruhy - soľ, cesnak, adžika - vňať koriandra - pažitka alebo malá cibuľka
POSTUP :• Vypitvaného pstruha umyjeme, osolíme a dáme na 10-15 minút na chlad. Potom navlečieme na ražeň a pečieme nad rozpálenými uhlíkmi. Počas pečenia rybu potierame adžikou zmiešanou s octom a cesnakom. Pečenú rybu položíme na tanierik a posypeme zelenou vňaťou koriandra a jemne rezanou cibuľkou. K rybe podávame hociktorú z ovocných ostrých omáčok.
|
|