logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


Národné kuchyne → Abcházsko


RYBA V ORECHOVEJ OMÁČKE S ADŽIKOU


SUROVINY :

- 1 ryba
- šťava s citróna
- soľ
- trochu múky
- rastlinný olej na smaženie
- zmes suchých korenistých bylín


POSTUP :

• Rybu očistíme, osolíme, pofŕkame šťavou s citróna, posypeme bylinami, obalíme v múke, osmažíme a podávame s orechovov omáčkou a adžikou.



ORECHOVÁ OMÁČKA S ADŽIKOU :

- 200 g orechov
- 3-4 strúčiku cesnaku
- 1 čajová lyžička suchých korenistých bylín
- 1 lyžička adžiky
- podľa chuti ocot alebo šťava granátového jablka

POSTUP :
Adžiku a zmes bylín rozmiešame v 2 pohároch vody alebo v rybacom vývare, pridáme ocot, alebo šťavu a orechový olej. Pridáme orechy a cesnak zomleté 2-3 razy na mäsovom mlynčeku a premiešame.



ROLKY Z RYBACIEHO FILÉ


SUROVINY :

- 500 g filé
- 100 g chlebu
- 2 vajcia
- 50 g múky
- 1 cibuľu
- podľa chuti rajčinovú omáčku, soľ, suchú a tekutú adžiku


POSTUP :

• Filé rozdelíme na dve časti. Jednu časť jemne natlčieme a rozdelíme na štyri kúsky, druhú zomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s rozmočeným chlebom, cibuľou a pochutinami.

• Do získanej zmesi pridáme vajce, soľ, zamiešame a uložíme na narezané časti filé, zvinieme, obalíme v rozšľahanom vajci a múke, spojíme ihlou, osmažíme na oleji. Podusíme v rajčinovej omáčke do hotovosti.
Podávame s vňaťou.



RYBA VO FÓLII


SUROVINY :

- 1 ryba
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 1 lyžička rastlinného oleja
- 1-2 bobkové listy
- 1 zväzok vňate koriandra a petržlenu
- 1 čajovú lyžičku suchých korenistých bylín
- soľ, čierne korenie podľa chuti


POSTUP :

• Rybu očistíme a narežeme na kúsky, osolíme, okoreníme. Každý kúsok zabalíme do fólie, ktorú najskôr potrieme olejom a poukladáme kolieska mrkvy, bobkový list, vňať, suché bylinky.

• Položíme na pekáč, podlejeme vodou a zapekáme v rúre 15 - 20 minút. Podávame v teplom stave, priamo vo fólii.
Pre labužníkov môžeme ryby upiecť na uhlíkoch.



RYBACIA ZMES S FAZUĽOU


SUROVINY :

- 500 g filé platesy (kambaly) a lososa mugila
- 200 g fazule
- 2 lyžičky masla
- 4 lyžičky rastlinného oleja
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie - podľa chuti
- 1 čajová lyžička adžiky (suchej)
- po 1 zväzku vňate koriandra a pažítky


POSTUP :

• V osolenej vode uvaríme fazuľu. V druhej nádobe uvaríme filé, necháme vychladnúť a narežeme na drobné kúsky. V hlbokej panvici rozpustíme maslo a rastlinný olej, osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak.

• Dve lyžičky fazule roztlačíme a zmiešame s osmaženou cibuľou.
Ryby s ostatnou fazuľou dáme do tej istej panvice, osolíme, okoreníme, pridáme koreniny a necháme na platni 15 minút pri strednej teplote. Podávame ozdobené zelenou vňaťou.



PSTRUH OPEKANÝ NA PANVICI


SUROVINY :

- 1 ryba
- múka
- rastlinný olej


POSTUP :

• Opracovanú rybu osolíme a necháme 10-15 minút postáť v chlade, potom rybu obalíme v múke (môžeme skúsiť v škrobovej múčke) a vyprážame na rastlinnom oleji.
Hotovú rybu dáme na tanier a ozdobíme zelenou vňaťou. Osobitne podávame ostrú omáčku.



PSTRUH OPEČENÝ NA RAŽNI


SUROVINY :

- pstruhy
- soľ, cesnak, adžika
- vňať koriandra
- pažitka alebo malá cibuľka


POSTUP :

• Vypitvaného pstruha umyjeme, osolíme a dáme na 10-15 minút na chlad.
Potom navlečieme na ražeň a pečieme nad rozpálenými uhlíkmi. Počas pečenia rybu potierame adžikou zmiešanou s octom a cesnakom. Pečenú rybu položíme na tanierik a posypeme zelenou vňaťou koriandra a jemne rezanou cibuľkou.
K rybe podávame hociktorú z ovocných ostrých omáčok.