logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

Národné kuchyne Afrika- južná

♥♥♥



BOBOTIE (rybací nákyp)


SUROVINY :

- 1 kg rýb
- 6 čajových lyžičiek citrónovej šťavy alebo octu
- 15 mg (1 lyžička) odtučneného sušeného mlieka
- 1 krajec bieleho chleba o hrúbke 2 cm (s tenkou kôrkou)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 10 g masla
- 20 ml (4 Č. L.) massaly chai (na podlievanie ryby)
- 10 g (2 Č. L.) práškového cukru
- 2 vajcia
- 12 očistených mandlí
- čerstvé listy citrónovníka (nenahrádzať bobkovým listom)
- 125 ml (1/2 hrnčeka) plnotučného mlieka
- soľ a čerstvo zomleté čierne korenie (podľa chuti)


POSTUP :

• Je to starodávny predpis, vymyslený namiesto BOBOTIE z baraniny. Niektoré recepty vyžadujú nakrájanú cibuľu, ktorá sa pridáva do zmesi. Tradične, bobotie zahŕňa sušené ovocie alebo hrozienka. Často je zdobené orechami, čatní alebo banánmi. Aj keď jedlo nie je zvlášť pikantné, miska obsahuje množstvo chutí. Napríklad, sušené ovocie (zvyčajne marhule a hrozienka) kontrastuje s kari príchuťou. Textúra jedla je tiež zložitá, zmes vaječnej zálievky dopĺňa chlieb nasiaknutý mliekom. Na toto vyberané jedlo môžeme použiť hociktorú cennú rybu, vrátane údenej, ale prednosť má sih, zubáč ap.

• Rybu dáme do nádoby s menším množstvom vody, do ktorej sme pridali 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy alebo octu. Rybu ponecháme v tejto marináde, potom ju vyberieme a rozdrobíme (pomelieme). Do marinády pridáme 250 g vody (1 šálka) s rozmiešaným sušeným mliekom a v tejto zmesi zamočíme plátok chleba.

• V zakrytej panvici podusíme na masle cibuľu do získania priezračnosti. Primiešame garram massalu , cukor, zvyšky citrónovej šťavy a varíme 5 min . Omáčku prelejeme do rybacej hmoty.

• Z marinády vyberieme plátok chleba a vyžmýkame (marináda bude použitá na prípravu bielej omáčky), rozmrvíme a tiež doplníme k rybacej mase.
Keď zmes ochladne, pridáme zľahka metličkou vyšľahané vajce, dôkladne všetko premiešame a vyložíme na misu potretú maslom a hmotu starostlivo urovnáme lyžičkou.

• Necháme stuhnúť a zapichujeme do nej mandle ostrím koncom dolu, rozmiestnime ich rovnomerne po celom povrchu. Obstriháme stopky citrónových listov, stočíme ich do kornútov a rovnako rovnomerne zapichujeme do rybacej hmoty hmotu, tak aby sa na každú dávku použil lístok.

• Metličkou vyšľaháme zostávajúce vajce spolu s plnotučným mliekom a omáčkou, v ktorej sme vymáčali chlieb, a po lyžičke zmesou zalejeme rybiu hmotu (aby sme neposunuli mandle a citrónové listy). Nádobu v ktorej je zmes dáme do panvice s vriacej vodou a všetko spolu umiestnime na spodnú plochu rúry vyhriatej na 140° C a pečenie 40 min . Zapekáme kým omáčka nezhustne. Podávame s bielou ryžou, marhuľami, čatný a uhorkovou omáčkou.