|
KREVETY NA OHNI - Bali
SUROVINY :- 1 kg kreviet - 0,5 dcl koňaku - štipľavú mletú červenú papriku - cesnak - citrón - olivový olej
POSTUP :
• Cesnak nakrájame alebo roztlačíme, dáme na panvicu, pridáme 1,5-2 malé lyžičky oleja a smažíme 3-4 minúty. Potom dáme na panvicu varené krevety, môžeme ich pofŕkať citrónovou šťavou, podľa chute môžeme pridať bobkový list, nalejeme koňak vhodíme zapálenú zápalku. Panvička bude horieť 3 minúty a keď plameň zhasne jedlo vyložíme na tanier a jeme.
Raky v korenenej omáčke
SUROVINY :- 1 kg rakov - 15 g strúhanky - 1 cibuľa - 2 strúčiky cesnaku - 4 rajčiny - 6 lyžičiek oleja - 6 lyžičiek rybacieho vývaru - soľ, čierne korenie, petržlenová vňať – podľa chuti
POSTUP :• V nádobe rozpálime olej, vložíme raky a zakryté dusíme do červena. Raky vyberieme a v nádobe usmažíme narezanú cibuľu a cesnak, pridáme narezané rajčiny a pri zníženej teplote dusíme 10 minút. Osolíme, okoreníme, pridáme malú lyžičku cukru. Omáčku posypeme strúhankou. Premiešame a pridáme kajenské korenie, raky a brandy. Keď sa všetko zahreje flambujeme. Potom pridáme víno a vývar a na slabom ohni varíme 15 minút. Hotové posypeme narezaným petržlenom. Podávame s chlebom, ktorý si máčame v omáčke.
Riečne ryby na červenom víne
SUROVINY :- 1,5 kg očistených riečnych rýb (úhor, kapor alebo lieň) - 100 g slaniny - 100 g šampiňonov - 1 lyžičku múky - 2-3 plátky bagety - 0,7 l červeného vína - 3 lyžičky koňaku - 5 lyžičiek oleja - 12 hlavičiek cibule perlovky - 3 strúčiky cesnaku - 1 mrkvu - 3 póry - 1 steblá zeleru - 3 steblá petržlenu - 1 bobkový list - 1 červenú papriku - olej - soľ, korenie
POSTUP :• Zovrieme 0,2 l vody a mierne v nej povaríme na kocky nakrájanú slaninu, vodu zlejeme. Na panvici rozpálime 2 lyžičky oleja a restujeme mrkvu a pór narezané na kolieska, pridáme očistené cibuľky, celé strúčiky cesnaku a slaninu. Dobre premiešame a pridáme zeler, petržlen, bobkový list a strúčik papriky. Postupne podlievame vínom a privedieme do varu (nezakrývame).
• Očistené ryby narežeme na väčšie kúsky a mierne osmažíme na oleji spolu s rybacími hlavami. Po 5 minútach hlavy vyberieme a pridáme na štyri časti narezané šampiňóny. Osolíme,okoreníme, ešte dusíme 4 minúty, zalejeme koňakom a flambujeme.
• Kúsky ryby a šampiňony dáme do omáčky. Podusíme 5 minút. Múku zmiešame so zostávajúcimo olejom, pridáme do omáčky, dobre premiešame a pokračujeme v dusení pri miernej teplote až kým omáčka nezhustne. Rybu podávame s kúskami osmaženého chleba na oleji.
• Miesto vína môžeme použiť rybací vývar, jedlo bude menej aromatické.
Ragú z homára
SUROVINY :- 4 homáre (každý po 400 g) - 4 tekvice - cukiny - 100g strukovej zelenej fazuli - 50 g čerstvého zeleného hrášku - 7 zemiakov - 2 mrkvy - 1 zeler - 10 malých cibuliek – repiek - 30 g kryštálového cukru
NA ZELENINOVÚ OMÁČKU :- 50g smotany - 2 rozlúpané cibuľky- šalotky - niekoľko strúčikov cesnaku - 2 rajčiny - 20 g rajčiakového pretlaku - 1/4 l bieleho suchého vína - koňak - tymian, bobkový list
POSTUP :
• Homára uvaríme v slepačom bujóne. Pancier rozrežeme a mäso vyberieme. Na jemno narezanú mrkvu, cibuľku, cukiny, zemiaky, narežeme tiež zeleninu, strukovú fazuľu, pridáme hrach a nasypeme do vriacej osolenej vody. Zeleninu uvaríme (nerozvaríme) a scedíme.
ZELENINOVÁ OMÁČKA V rajnici pri miernej teplote na masle podusíme zeleninu. Potom pridáme rajčinový pretlak, nalejeme koňak a flambujeme. Keď liehovina dohorieva prilejeme k zelenine víno a vyvaríme polovicu tekutiny, potom prilejeme kyslú smotanu, pridáme tymian, bobkový list a rozdrvený pancier homára. Získanú zmiešanina privedieme do varu a varíme 20 minút pri miernej teplote. Omáčku scedíme cez kužeľovité sitko, osolíme a okoreníme. Mäso homára a uvarenú zeleninu dáme na rajnicu a zohrejeme. • Pred podávaním na stôl mäso homára rozložíme na tanier, zhora dáme zeleninu a výdatne polejeme horúcou omáčkou.
Flambované banány I.
SUROVINY :- 4 banány - 50 g oleja - 50 g škoricovéh cukru - 1 malej lyžičky škorice - 3 lyžičky brendy alebo rumu
POSTUP :
• Očistené banány rozrežeme po dl´žke na polovice a osmažíme na panvici 3-5 minút (do masla môžeme pridať na špičku kardamonu), raz ich prevrátime, majú byť mäkké ale nesmú stratiť tvar. Banány posypeme cukrom a škoricou (do škorice môžeme pridať štipku mletého ďumbiera), polejeme pripraveným alkoholom a zapálime zápalkou v natiahnutej ruke. Necháme horieť 5-7 minút. Banány dáme na tanier pridáme sťavu z panvice, zmrzlinu a 2 malé lyžičky strúhaného kokosu.
Flambované banány II.
SUROVINY :- 3 banány - 100 g cukru - 2 lyžičky práškového cukru - šťavu z 2 pomarančov - citrónovú šťavu z1 citróna - 0,08 l rumu - 250 g vanilkovej zmrzliny
POSTUP :
• Očistené banány rozrežeme po dĺžke na polovice. Do panvice nasypeme cukor, nemiešame, len držíme na plameni kým sa nerozpustí. Banány obalíme v práškovom cukre a dáme na panvicu s rozpusteným cukrom. Prilejeme citrónovú a pomarančovú šťavu, zahrejeme, nalejeme rum do naberačky a zapálime (môžeme použiť dlhé zápalky) Podávame k jedlu alebo vanilkovej zmrzline
STEJK Z MEČIARA
SUROVINY :- 4 stejky z mečiara obyčajného (Xiphias gladius) - 70g oleja - 2-3 poháre varenej ryže - 1 pohár strukovej fazule - 4 čili papričky - 4 strúčiky cesnaku - ¼ pohára suchého Španielskeho vína „Jerez“ (nemecky Xereswein, rusky Cherez)
POSTUP :
• Stejky potrieme olejom a zapečieme na mriežke grilu 4-6 minút z každej strany. Zostávajúci olej rozohrejme na panvici, pridáme čili, cesnak (v šupke, roztlačíme vidličkou po osmažení), fazuľu (chutná je chrumkavá) a osmažíme. Pred podávaním zalejeme vínom (musí mať vyšší obsah alkoholu), odložíme z platne a zapálime.
• Podávame s ryžou a restovanou fazuľkou.
| |