logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

FLAMBOVANIE


KREVETY NA OHNI - Bali


SUROVINY :

- 1 kg kreviet
- 0,5 dcl koňaku
- štipľavú mletú červenú papriku
- cesnak
- citrón
- olivový olej


POSTUP :

• Cesnak nakrájame alebo roztlačíme, dáme na panvicu, pridáme 1,5-2 malé lyžičky oleja a smažíme 3-4 minúty. Potom dáme na panvicu varené krevety, môžeme ich pofŕkať citrónovou šťavou, podľa chute môžeme pridať bobkový list, nalejeme koňak vhodíme zapálenú zápalku. Panvička bude horieť 3 minúty a keď plameň zhasne jedlo vyložíme na tanier a jeme.



Raky v korenenej omáčke


SUROVINY :

- 1 kg rakov
- 15 g strúhanky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 rajčiny
- 6 lyžičiek oleja
- 6 lyžičiek rybacieho vývaru
- soľ, čierne korenie, petržlenová vňať – podľa chuti


POSTUP :

• V nádobe rozpálime olej, vložíme raky a zakryté dusíme do červena. Raky vyberieme a v nádobe usmažíme narezanú cibuľu a cesnak, pridáme narezané rajčiny a pri zníženej teplote dusíme 10 minút. Osolíme, okoreníme, pridáme malú lyžičku cukru. Omáčku posypeme strúhankou. Premiešame a pridáme kajenské korenie, raky a brandy. Keď sa všetko zahreje flambujeme. Potom pridáme víno a vývar a na slabom ohni varíme 15 minút. Hotové posypeme narezaným petržlenom. Podávame s chlebom, ktorý si máčame v omáčke.



Riečne ryby na červenom víne


SUROVINY :

- 1,5 kg očistených riečnych rýb (úhor, kapor alebo lieň)
- 100 g slaniny
- 100 g šampiňonov
- 1 lyžičku múky
- 2-3 plátky bagety
- 0,7 l červeného vína
- 3 lyžičky koňaku
- 5 lyžičiek oleja
- 12 hlavičiek cibule perlovky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 mrkvu
- 3 póry
- 1 steblá zeleru
- 3 steblá petržlenu
- 1 bobkový list
- 1 červenú papriku
- olej
- soľ, korenie


POSTUP :

• Zovrieme 0,2 l vody a mierne v nej povaríme na kocky nakrájanú slaninu, vodu zlejeme. Na panvici rozpálime 2 lyžičky oleja a restujeme mrkvu a pór narezané na kolieska, pridáme očistené cibuľky, celé strúčiky cesnaku a slaninu. Dobre premiešame a pridáme zeler, petržlen, bobkový list a strúčik papriky. Postupne podlievame vínom a privedieme do varu (nezakrývame).

• Očistené ryby narežeme na väčšie kúsky a mierne osmažíme na oleji spolu s rybacími hlavami. Po 5 minútach hlavy vyberieme a pridáme na štyri časti narezané šampiňóny. Osolíme,okoreníme, ešte dusíme 4 minúty, zalejeme koňakom a flambujeme.

• Kúsky ryby a šampiňony dáme do omáčky. Podusíme 5 minút. Múku zmiešame so zostávajúcimo olejom, pridáme do omáčky, dobre premiešame a pokračujeme v dusení pri miernej teplote až kým omáčka nezhustne.
Rybu podávame s kúskami osmaženého chleba na oleji.

• Miesto vína môžeme použiť rybací vývar, jedlo bude menej aromatické.



Ragú z homára


SUROVINY :

- 4 homáre (každý po 400 g)
- 4 tekvice - cukiny
- 100g strukovej zelenej fazuli
- 50 g čerstvého zeleného hrášku
- 7 zemiakov
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 10 malých cibuliek – repiek
- 30 g kryštálového cukru


NA ZELENINOVÚ OMÁČKU :

- 50g smotany
- 2 rozlúpané cibuľky- šalotky
- niekoľko strúčikov cesnaku
- 2 rajčiny
- 20 g rajčiakového pretlaku
- 1/4 l bieleho suchého vína
- koňak
- tymian, bobkový list

POSTUP :

• Homára uvaríme v slepačom bujóne. Pancier rozrežeme a mäso vyberieme. Na jemno narezanú mrkvu, cibuľku, cukiny, zemiaky, narežeme tiež zeleninu, strukovú fazuľu, pridáme hrach a nasypeme do vriacej osolenej vody. Zeleninu uvaríme (nerozvaríme) a scedíme.




ZELENINOVÁ OMÁČKA

V rajnici pri miernej teplote na masle podusíme zeleninu. Potom pridáme rajčinový pretlak, nalejeme koňak a flambujeme. Keď liehovina dohorieva prilejeme k zelenine víno a vyvaríme polovicu tekutiny, potom prilejeme kyslú smotanu, pridáme tymian, bobkový list a rozdrvený pancier homára. Získanú zmiešanina privedieme do varu a varíme 20 minút pri miernej teplote. Omáčku scedíme cez kužeľovité sitko, osolíme a okoreníme. Mäso homára a uvarenú zeleninu dáme na rajnicu a zohrejeme.

• Pred podávaním na stôl mäso homára rozložíme na tanier, zhora dáme zeleninu a výdatne polejeme horúcou omáčkou.



Flambované banány I.


SUROVINY :

- 4 banány
- 50 g oleja
- 50 g škoricovéh cukru
- 1 malej lyžičky škorice
- 3 lyžičky brendy alebo rumu


POSTUP :

• Očistené banány rozrežeme po dl´žke na polovice a osmažíme na panvici 3-5 minút (do masla môžeme pridať na špičku kardamonu), raz ich prevrátime, majú byť mäkké ale nesmú stratiť tvar. Banány posypeme cukrom a škoricou (do škorice môžeme pridať štipku mletého ďumbiera), polejeme pripraveným alkoholom a zapálime zápalkou v natiahnutej ruke. Necháme horieť 5-7 minút. Banány dáme na tanier pridáme sťavu z panvice, zmrzlinu a 2 malé lyžičky strúhaného kokosu.



Flambované banány II.


SUROVINY :

- 3 banány
- 100 g cukru
- 2 lyžičky práškového cukru
- šťavu z 2 pomarančov
- citrónovú šťavu z1 citróna
- 0,08 l rumu
- 250 g vanilkovej zmrzliny


POSTUP :

• Očistené banány rozrežeme po dĺžke na polovice. Do panvice nasypeme cukor, nemiešame, len držíme na plameni kým sa nerozpustí. Banány obalíme v práškovom cukre a dáme na panvicu s rozpusteným cukrom. Prilejeme citrónovú a pomarančovú šťavu, zahrejeme, nalejeme rum do naberačky a zapálime (môžeme použiť dlhé zápalky)
Podávame k jedlu alebo vanilkovej zmrzline



STEJK Z MEČIARA


SUROVINY :

- 4 stejky z mečiara obyčajného (Xiphias gladius)
- 70g oleja
- 2-3 poháre varenej ryže
- 1 pohár strukovej fazule
- 4 čili papričky
- 4 strúčiky cesnaku
- ¼ pohára suchého Španielskeho vína „Jerez“ (nemecky Xereswein, rusky Cherez)


POSTUP :

• Stejky potrieme olejom a zapečieme na mriežke grilu 4-6 minút z každej strany. Zostávajúci olej rozohrejme na panvici, pridáme čili, cesnak (v šupke, roztlačíme vidličkou po osmažení), fazuľu (chutná je chrumkavá) a osmažíme. Pred podávaním zalejeme vínom (musí mať vyšší obsah alkoholu), odložíme z platne a zapálime.

• Podávame s ryžou a restovanou fazuľkou.