logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

KORENINY Slovník korenín


VÝZNAM KORENÍN


Varenie je dôležitou činnosťou v živote človeka. Pokiaľ nemá byť len tvrdou realitou na zachovanie života treba hľadať nové prístupy.

Mnoho ľudí trpí trpí pri rozličných chorobách pretože sú odkázaní na neslanú, nekorenú a teda nevýraznú stravu. Pritom málokto vie, že koreniny sa dajú používať aj pri vážnych ochoreniach. Musíme však poznať zásady ich používania a správnosť dávkovania, ale rady lekára treba dodržiavať.
Koreniny sú aj liečivými rastlinami a majú priaznivý vplyv na organizmus. Niektoré sa musia používať opatrne a pri určitých ochoreniach môžu škodiť a preto lekári zakazujú ich používanie pri diétach. Diéta je potom nielen utrpením pre toho kto ju konzumuje ale aj pre toho kto ju pripravuje.


Používanie nižšie uvedených korenín je však potrebné prebrať s lekárom, pretože len on najlepšie pozná stav pacienta. Preto sa nemôžu používať zmesi ktorých zloženie je neznáme.

KORENINY PRE DIABETIKOV

bazalka, bobkový list, borievka, citrón, estragon, kôpor, klinčeky, majorán, medovka, muškátový orech a kvet, petržlen, v malom množstve sladká paprika, rozmarín, saturejka, šalvia, tymián, vanilka, zázvor, zeler.

KORENINY PRE NESLANÚ DIÉTU

Keď je tráviace ústrojenstvo zdravé, dajú sa používať všetky koreniny. Musí sa dať pozor na používanie štipľavých korenín, chren, chili a pridávať ich iba v malom množstve
používať sa môžu najmä bobkový list, cesnak, cibuľa, ďumbier, klinčeky, kôpor, muškátový orech a kvet, petržlen, škorica,zeler, žerucha.

KORENINY PRI DIÉTE
-žlčníkovej, pečeňovej , po prekonaní srdcového infarktu, pri cievnych chorobách a ich prevenciu, pri obličkovej diéte.

bazalka, bedrovník, borák, borievka, nie ale pri srdcových a cievnych diétach, cibuľa, cesnak, čierne korenie, estragon, fenikel klinčeky, kôpor, majoránka, muškátový orech a kvet, pažítka, rasca, rozmarín, saturejka okrem srdcových a cievnych diét, škorica, vanilka.



DRUHY CIBULE



BIELA CIBUĽA
je výraznej chuti, pre štipľavosť sa nekonzumuje surová, výborne sa hodí na pečenie a plnky. Malé biele cibuľky môžeme nakladať na sladkokyslo.

ČERVENÁ CIBUĽA
má purpurovočervené zafarbenie šupky. Vnútri je biela, okraje jednotlivých vrstiev sú ružovkasté. Červená cibuľa má jemnú chuť, surová sa používa do šalátov, do salsy a marinovaných pokrmov. Pre málo výraznú chuť sa nepoužíva na tepelnú úpravu.

ŽLTÁ CIBUĽA (španielska)
je najbežnejší druh. Je mierne pikantná, preto sa hodí na varenie aj v surovom stave. Čím mladšia, tým pikantnejšia. Dá sa vyprážať, plniť a piecť. Máva rôzne tvary, rôzne odtiene hnedej a žltej farby.


LAHÔDKOVÉ DRUHY CIBULE

Patria sem cibule: šalotka, perlovka, poschodová a zimná.

CIBUĽA ŠALOTKA
(cesnak cibuľový pravý) – Allium cepa var. Ascalonicum,
(česky šalotka, tiež česnek askalonský či množilka),
je poddruh cibule, ktorý obsahuje po odstránení šupky niekoľko menších cibuliek, má jemnú chuť a nespôsobuje citlivým ľuďom tráviace problémy. je veľmi vhodná na dochutenie rozmanitých šalátov, do omáčok a polievok.
- Francúzske ružové sú najchutnejšie, málo pikantné a veľmi voňavé, vhodné do šalátov a salsy.
- Holandské šalotky sú najbežnejšie a majú všestranné využitie, výborne sa hodia do omáčok.
- Thajské šalotky majú silnú pikantnú chuť a dávajú sa do koreniacich zmesí.

CIBUĽA PERLOVKA
(cesnak pravý perlovkový) – Allium ampeloprassum Vňať aj cibule sú jemne korenisto aromatické a obsahujú veľa vlákniny. Úhľadné cibuľky sú drobné, biele, každá tvorí len jeden zásobný list. Nemajú blanitý obal a preto sú veľmi vhodné na konzervovanie. vyrastá s vedľajšími guľovitými cibuľkami v spoločnom obale. Trsy cibuliek sa vytvárajú pod povrchom pôdy. Z jednej cibuľky sa vytvorí 30 až 70 cibuliek. cibuľky sú veľmi vhodné na sterilizovanie v sladkokyslom náleve. Samostatne alebo v zeleninovej zmesi. Niekedy sa zamieňa za mladý pór.

CIBUĽA REPKA
malé cibuľky s priemerom od 1 do 3 cm, pestovaná z osiva. Cibuľky väčšie ako 3 cm sa volajú výber. Aby bolo výberu čím menej, vysievame semená hustým spôsobom a pestujeme bez pretrhávania. Vtedy môže narásť mnoho drobných cibuliek menších ako 1 cm. Také cibuľky sa nazývajú ovsom.

Kvalitné osivo môžeme získať správnym skladovaním (teplým - uskladnenie za tepla 18–20°C a vlhkosti 60–70%, alebo teplo-studeným až po 1–3°C). Kúpené osivo často „paličkuje“ pre studené skladovanie osiva.

Môžeme tomu zabrániť tak, že dva týždne pred siatím zohrievajte osivo po dobu 8 hodín pri teplote 40–41°C, (napr. na radiátore). To opatrenie by malo zabrániť rasteniu „palíc“ a peronospóre. Na cibuľkách zrežte krčok a na 24 hodín namočte do teplého (30–35°C) roztoku hypermangánu.

CIBUĽA ZIMNÁ
poschodová, (cesnak cibuľkonosný) – Allium fistulosum var. bulbiferum Rastliny nevytvárajú kvety, ale len pacibuľky rovnakého zloženia ako podzemné cibule na kvetnej stonke. Pacibuľky sa môžu vytvárať až v štyroch poschodiach tak, že vždy jedna, ojedinele aj dve pacibuľky z nižšieho poschodia prerastú kvetnú stonku a vytvoria tak ďalšie poschodie. Dĺžka stonky môže byť aj 2 m.

Pacibuľky sa vysádzajú do hĺbky 8 až 10 cm. Do príchodu zimy sa vytvoria konzumné lahôdkové cibuľky, ktoré sa môžu zbierať počas zimy, keď pôda nie je zamrznutá. Z drobnejších pacibuliek rastliny do príchodu zimy nedorastú do konzumnej veľkosti. Ponechávajú sa na stanovišti až do jari. Používa sa ako jarná cibuľka na chlieb alebo do polievok.

CIBUĽA JARNÁ alebo mladá cibuľka
je cibuľka pozbieraná po ôsmich týždňoch od výsevu. Niektoré sa podobajú póriku, iné majú guľovitý tvar. Chuťou sú jemné, hodia sa do šalátov.



HORČICA


SUROVINY :

- 50 g horčicového prášku
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžičky oleja
- soľ - na špičku noža
- 2 lyžičky 3 % octu
- klinčeky, škorica, čierne mleté korenie - podľa chuti


POSTUP :

• Horčicový prášok (semená horčice dôkladne rozdrvíme), zalejeme vriacou vodou (2- 3 lyžičky), dobre rozmiešame. Do získanej hustej hmoty nalejeme pohár horúcej vody (60-80 C), nemiešame, necháme postáť 24 hodín.

• Potom nadbytočnú vodu opatrne zlejeme, pridáme soľ, cukor, rastlinný olej, ocot, klinčeky, škoricu, čierne korenie. Dôkladne rozmiešame a necháme postáť 3 hodiny – pokiaľ sa objaví príznačná planúca- ostrá chuť a vôňa.
Obmena - miesto octu môžeme použiť biele víno.



Zálievka na horčicový šalát


SUROVINY :

- na 0,5 l nálevu: - 2/3 pohára oleja, - 2 ks vaječné žĺtky, 2 lyžičky horčice, - 300 g 3 % ocotu, 2 čajové lyžičky cukru, 1 č. lyžička soli, -2-3 štipky mleté čierne korenie


POSTUP :

• horčicu, soľ, cukor, čierne korenie a vaječné žĺtky rozotrieme, pridáme ocot a zapravíme rastlinným olejom