logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

Národné kuchyne NEMECKO

♥♥♥



Šalát zo smaženej ryby


SUROVINY :

- 500 g smaženej ryby
- 3 jablká
- konzervované marinované bôby alebo marinované uhorky
- marinádu - z oleja, soli, octu, červeného alebo čierneho korenia


POSTUP :

• Filé narežeme na drobné kúsky, premiešame s bôbmi a na kocky nakrájanými jablkami. Zapravíme marinádou.



Šalát zo sleďa so zemiakmi


SUROVINY :

- Solené slede
- 500 g zemiakov
- 1 jablko
- 1 uhorka
- 1 cibuľa
- 1 lyžička kapary
- 4 lyžičky oleja
- ocot, soľ, cukor, korenie


POSTUP :

• Slede dáme prepláchnuť (konzervované nie), očistíme ich, odstránime kosti, narežeme na rovnaké kúsky, mlieč očistíme a necháme vo vode. Varené zemiaky, jablko, uhorku očistíme a narežeme na rovnaké kocky. Slede a mliečie zmiešame s narezanou cibuľou a necháme odležať. Namiesto oleja môžeme použiť 50-100 g majonézy. Šalát bude chutnejší keď pridáme kyslastý jablčný mušt, kúsky mäsa alebo klobásy, zeleninu marinovanú v octe.



Rybací šalát


SUROVINY :

- 500 g ryby
- 2 natvrdo varené vajcia
- 1 cibuľa
- 1 kyslá nakladaná uhorka
- 3 lyžičky horčice
- 3 lyžičky oleja
- ocot alebo citrónová šťava, koreniny


POSTUP :

• Ryby podusíme, odstránime kosti, narežeme na kúsky, cibuľu nakrájame nadrobno. Uhorky a vajcia na trochu väčšie kúsky, okoreníme a premiešame.



Marinády k jedlám



Marináda 1
SUROVINY :

- 2 lyžičky vínneho octu, 3 lyžičky oleja, 1 nadrobno narezaná cibuľa, štipku soli a cukru


POSTUP :

• Zmiešame ocot a olej, pridáme vňať, soľ, cukor.



Marináda 2
SUROVINY :

- 1 citrón, 3 lyžičky oleja, 1 lyžička zelenej narezanej vňate


POSTUP :

• Pri premiešavaní oleja postupne pridávame citrónovú šťavu. Keď masa zhustne pridáme vňať.



Marináda 3
SUROVINY :

- 1 citróna, 1 pohára smotany, 1 lyžička narezanej vňate


POSTUP :

• Citrónovú šťavu a smotanu zmiešame a pridáme vňať. Keď použijeme namiesto smotany kyslé mlieko alebo kefír, musíme pridať trochu oleja.



Marináda 4
SUROVINY :

- 1 pohára kefíru alebo 50 g tvarohu zmiešaného s mliekom, 2 lyžičky oleja, 1 lyžička narezanej vňate.


POSTUP :

• Zmiešame kefír z tvarohom a za stáleho miešania lejeme olej a pridáme vňať.




Rybací vývar


SUROVINY :

- rybacie odrezky
- koreňovú zeleninu
- vňať, cibuľa, soľ
- 1,5 litra vody


POSTUP :

• Rybacie odrezky umyjeme, narežeme na kúsky, odstránime žiabre, pridáme pochutiny, začneme variť v studenej vode v zakrytej nádobe 30 – 50 minút, penu pravidelne odoberáme, hotový vývar scedíme.



Dusená ryba


SUROVINY :

- 1 kg ryby
- 2 lyžičky margarínu
- koreňovú zeleninu
- citrónovú šťavu


POSTUP :

• Ryby upravíme systémom „tri O“ (očistiť, osoliť, okysliť). Do vymazanej žiaruvzdornej nádoby dáme nadrobno narezanú zeleninu, zakryjeme a dáme zahriať, potom pridáme rybu a dusíme 30 minút vo vlastnej šťave alebo môžeme priliať vodu alebo víno.



Pečená ryba


SUROVINY :

- 1 kg ryby
- 70 g strúhaného syra
- 70 g masla
- 1 l smotany
- 1 cibuľu
- 1 lyžičku škrobu
- citrónovú šťavu


POSTUP :

• Upravenú rybu systémom „tri O“ (očistiť, osoliť, okysliť) dáme na pekáč, zakryjeme syrom, chlebovými omrvinkami a na drobno narezanú cibuľu, polejeme rozpusteným maslom a dáme piecť do horúcej rúry. Po 15 minútach podlejeme smotanou a rybu dohotovíme. Môžeme tiež pridať víno, zeleninu, kapary.



Ryba zapečená vo fólii


SUROVINY :

- 800 g filé
- 150 g zeleniny (mrkva, kareláb, pór)
- citrónová šťava
- soľ


POSTUP :

• Pripravenú rybu systémom „tri O“ (očistiť, osoliť, okysliť) dáme spolu so strúhanou alebo narezanou zeleninou na alobal, zabalíme, a dusíme v horúcej rúre 20 minút, a necháme postáť 10 minút v teplej rúre.



Strúhankové filé


SUROVINY :

- 800 g rybieho filé
- 1 vajce
- citrónovú šťavu
- soľ, múka
- chlebové omrvinky


POSTUP :

• Filé pripravíme systémom „tri O“ (očistiť, osoliť, okysliť), obalíme v múke, vyšľahanom vajci a omrvinkách smažíme na horúcom tuku do ružova. Môžeme smažiť aj na vode na vrstve oleja.



Dusené rybie kotlety


SUROVINY :

- 4 hrubšie filety
- 50 g margarínu
- 200 g zeleniny
- 1 cibuľu
- 1/8 vývaru
- 1 lyžičku múky
- 1 lyžičku mletej červenej papriky a cukru
- citrónovú šťavu, horčicu, soľ


POSTUP :

• Nastrúhanú zeleninu, cibuľu narezanú na kocky podusíme, pridáme filé a zakryté dusíme pri miernej teplote 20 minút. Hotové kotlety dáme na pripravenú prílohu, pridáme zeleninu. Omáčku zapravíme červenou paprikou, čiernym mletým korením, horčicou a cukrom a polejeme kotlety.