Šalát zo smaženej ryby
SUROVINY :- 500 g smaženej ryby - 3 jablká - konzervované marinované bôby alebo marinované uhorky - marinádu - z oleja, soli, octu, červeného alebo čierneho korenia
POSTUP :• Filé narežeme na drobné kúsky, premiešame s bôbmi a na kocky nakrájanými jablkami. Zapravíme marinádou.
Šalát zo sleďa so zemiakmi
SUROVINY :- Solené slede - 500 g zemiakov - 1 jablko - 1 uhorka - 1 cibuľa - 1 lyžička kapary - 4 lyžičky oleja - ocot, soľ, cukor, korenie
POSTUP :• Slede dáme prepláchnuť (konzervované nie), očistíme ich, odstránime kosti, narežeme na rovnaké kúsky, mlieč očistíme a necháme vo vode. Varené zemiaky, jablko, uhorku očistíme a narežeme na rovnaké kocky. Slede a mliečie zmiešame s narezanou cibuľou a necháme odležať. Namiesto oleja môžeme použiť 50-100 g majonézy. Šalát bude chutnejší keď pridáme kyslastý jablčný mušt, kúsky mäsa alebo klobásy, zeleninu marinovanú v octe.
Rybací šalát
SUROVINY :- 500 g ryby - 2 natvrdo varené vajcia - 1 cibuľa - 1 kyslá nakladaná uhorka - 3 lyžičky horčice - 3 lyžičky oleja - ocot alebo citrónová šťava, koreniny
POSTUP :• Ryby podusíme, odstránime kosti, narežeme na kúsky, cibuľu nakrájame nadrobno. Uhorky a vajcia na trochu väčšie kúsky, okoreníme a premiešame.
Marinády k jedlám
Marináda 1
SUROVINY :- 2 lyžičky vínneho octu, 3 lyžičky oleja, 1 nadrobno narezaná cibuľa, štipku soli a cukru
POSTUP :• Zmiešame ocot a olej, pridáme vňať, soľ, cukor.
Marináda 2
SUROVINY :- 1 citrón, 3 lyžičky oleja, 1 lyžička zelenej narezanej vňate
POSTUP :• Pri premiešavaní oleja postupne pridávame citrónovú šťavu. Keď masa zhustne pridáme vňať.
Marináda 3
SUROVINY :- 1 citróna, 1 pohára smotany, 1 lyžička narezanej vňate
POSTUP :• Citrónovú šťavu a smotanu zmiešame a pridáme vňať. Keď použijeme namiesto smotany kyslé mlieko alebo kefír, musíme pridať trochu oleja.
Marináda 4
SUROVINY :- 1 pohára kefíru alebo 50 g tvarohu zmiešaného s mliekom, 2 lyžičky oleja, 1 lyžička narezanej vňate.
POSTUP :• Zmiešame kefír z tvarohom a za stáleho miešania lejeme olej a pridáme vňať.
Rybací vývar
SUROVINY :- rybacie odrezky - koreňovú zeleninu - vňať, cibuľa, soľ - 1,5 litra vody
POSTUP :• Rybacie odrezky umyjeme, narežeme na kúsky, odstránime žiabre, pridáme pochutiny, začneme variť v studenej vode v zakrytej nádobe 30 – 50 minút, penu pravidelne odoberáme, hotový vývar scedíme.
Dusená ryba
SUROVINY :- 1 kg ryby - 2 lyžičky margarínu - koreňovú zeleninu - citrónovú šťavu
POSTUP :• Ryby upravíme systémom „tri O“ (očistiť, osoliť, okysliť). Do vymazanej žiaruvzdornej nádoby dáme nadrobno narezanú zeleninu, zakryjeme a dáme zahriať, potom pridáme rybu a dusíme 30 minút vo vlastnej šťave alebo môžeme priliať vodu alebo víno.
Pečená ryba
SUROVINY :- 1 kg ryby - 70 g strúhaného syra - 70 g masla - 1 l smotany - 1 cibuľu - 1 lyžičku škrobu - citrónovú šťavu
POSTUP :• Upravenú rybu systémom „tri O“ (očistiť, osoliť, okysliť) dáme na pekáč, zakryjeme syrom, chlebovými omrvinkami a na drobno narezanú cibuľu, polejeme rozpusteným maslom a dáme piecť do horúcej rúry. Po 15 minútach podlejeme smotanou a rybu dohotovíme. Môžeme tiež pridať víno, zeleninu, kapary.
Ryba zapečená vo fólii
SUROVINY :- 800 g filé - 150 g zeleniny (mrkva, kareláb, pór) - citrónová šťava - soľ
POSTUP :• Pripravenú rybu systémom „tri O“ (očistiť, osoliť, okysliť) dáme spolu so strúhanou alebo narezanou zeleninou na alobal, zabalíme, a dusíme v horúcej rúre 20 minút, a necháme postáť 10 minút v teplej rúre.
Strúhankové filé
SUROVINY :- 800 g rybieho filé - 1 vajce - citrónovú šťavu - soľ, múka - chlebové omrvinky
POSTUP :• Filé pripravíme systémom „tri O“ (očistiť, osoliť, okysliť), obalíme v múke, vyšľahanom vajci a omrvinkách smažíme na horúcom tuku do ružova. Môžeme smažiť aj na vode na vrstve oleja.
Dusené rybie kotlety
SUROVINY :- 4 hrubšie filety - 50 g margarínu - 200 g zeleniny - 1 cibuľu - 1/8 vývaru - 1 lyžičku múky - 1 lyžičku mletej červenej papriky a cukru - citrónovú šťavu, horčicu, soľ
POSTUP :• Nastrúhanú zeleninu, cibuľu narezanú na kocky podusíme, pridáme filé a zakryté dusíme pri miernej teplote 20 minút. Hotové kotlety dáme na pripravenú prílohu, pridáme zeleninu. Omáčku zapravíme červenou paprikou, čiernym mletým korením, horčicou a cukrom a polejeme kotlety.
|