logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

Národné kuchyne NEMECKO

♥♥♥


Plnené trubičky


SUROVINY :

- 4 kúsky rybieho filé
- 4 tenké plátky prerastenej šunky
- 40 g oleja
- 1 lyžička kečupu
- 1 malá lyžička múky papriky
- 1/8 l vývaru alebo vody
- citrónovú šťavu, soľ


POSTUP :

• Filé pripravíme systémom „tri O“ (očistiť, osoliť, okysliť), potom každý kúsok filé dáme na šunku a zvinieme do rúrky a zopneme. Dusíme na horúcom oleji a postupne prilievame vývar. Kúsky vyberieme a šťavu zahustíme kečupom, múkou a paprikou. Podávame teplé.



Rybie ragú


SUROVINY :

- 800 g rybieho filé
- 70 g slaniny
- 70 g múky
- 3 l vývaru
- 1 cibuľu
- 1 lyžičku horčice
- 1 čajováú lyžičku mletej červenej papriky
- štipku cukru
- citrónovú šťavu lebo ocot
- slané uhorky alebo olivy


POSTUP :

• Nasekanú cibuľu a múku osmažíme na opraženej slanine, po chvíli prilejeme vriaci vývar, pridáme horčicu, červenú papriku, cukor a podľa chuti citrónovú šťavu.

Pripravené rybie filé systémom „tri O“ (očistiť, osoliť, okysliť) narežeme na kocky, dáme do omáčky a pri miernej teplote dovaríme. Zahustíme narezanými uhorkami. Ragú bude pikantnejšie, keď časť vývaru zriedime trpkým červeným vínom. Podávame s varenými hríbmi.



Rybací závin s hovädzinou


SUROVINY :

- 800 g rybacieho filé
- 200 g zomletej hovädziny
- 70 g slaniny
- 2 vajcia
- 1 veľká cibuľa
- 150 g bieleho chleba
- 1 lyžička horčice
- soľ, mletá červená paprika


POSTUP :

• Zomleté rybie filé zmiešame s hovädzinou, nadrobno narezanou cibuľou, vajcami, rozmočeným a vyžmýkaným bielym chlebom, horčicou, soľou a paprikou. Polovicu zmesi dáme do vymastenej formy, zvrchu pridáme osmaženú na kúsky narezanú slaninu, posypeme mletou paprikou, pridáme zostávajúcu časť masy a pekáč vložíme do rúry približne na 50 minút. Miesto slaniny môžeme pridať varenú mrkvu, natvrdo varené vajcia alebo viedenské párky.



Lieň na smotane


SUROVINY :

- 2-4 liene
- 50 g múky
- 50 g oleja
- 1 l smotany
- 3 litra vody
- 1 cibuľu
- koreňovú zeleninu
- 1 pohár bieleho vína
- 1 bobkový list
- celé zrná korením, soľ


POSTUP :

• Ryby uvaríme do polohotova, pridáme soľ, zeleninu, cibuľu, pochutiny a necháme postáť.

Múku zapražíme na oleji, prilejeme časť vývaru, pridáme víno a smotanu. Vyberieme rybu a vložíme ju do vymastenej formy, zalejeme scedeným vývarom a zaparíme pri najnižšej teplote. Podľa chuti posypeme narezanou vňaťou petržlenu alebo kôpru.



Zubáč v šampiňónovej omáčke


SUROVINY :

- 1 kg zubáča
- 50 g masla
- 50 g muky
- 125 g dusených šampiňónov
- petržlenová vňať
- citrónová šťava alebo ocot


POSTUP :

• Očistenú rybu v celosti alebo naporciovanú podusíme v slanej a podľa chuti aj okorenenej vode. Múku opražíme na masle, potom ju zalejeme hríbovým a rybím vývarom v rovnakom pomere, pridáme na drobno narezané šampiňóny (šampiňóny pred rezaním olúpeme nožom) a vňať.

Hotové jedlo podávame na stôl v tejto omáčke. Zubáča môžeme zameniť inou podobnou ušľachtilou morskou alebo sladkovodnou rybou a šampiňony môžeme tepelne upraviť.



Úhor v kôprovej omáčke


SUROVINY :

- 750 g úhora
- 40 g margarínu
- 40 g margarínu
- 1/8 l octovej vody
- 3 l vývaru alebo vody
- 2 lyžičky rezaného kôpru


POSTUP :

• Očisteného úhora narežeme na porciované kúsky, zalejeme vriacou octovou vodou. Múku osmažíme na margaríne, zalejeme vývarom a dobre uvaríme. Do pripravenej omáčky vložíme kúsky úhora a varíme pri miernej teplote 15 minút. Zapravíme narezaným kôprom a necháme dovárať na vypnutej platni.

Príprava bujónu – Vodu, koreňovú zeleninu a malú cibuľu necháme vrieť 10 minút, potom pridáme tymian, lístočky šalveje, necháme zovrieť a odstavíme na 10 minút na vypnutej platni.



KAPOR V ŽELÉ PO NEMECKY


SUROVINY :

- 1 kg kapra
- 2 natvrdovarené vajcia
- 2 vaječné bielky
- 1 čajovú lyžičku práškovej želatíny
- 3-4 rajčiny
- 2 cibule
- 2-3 strúčiky sladkej papriky
- zelená vňať
- soľ, korenie


POSTUP :

• Hlavy, chrbtové kosti, plutvy, vnútornosti varíme v malom množstve vody pri miernom vrení 1 hodinu. Počas varenia pridáme paprikové struky a rajčiny.
Hotový vývar osolíme a okoreníme, scedíme a zalejeme filé narezané na kúsky, varíme do hotovosti. Uvarenú rybu uložíme na dno hlbšej nádoby, ozdobíme kolieskami natvrdo varených vajec, rezancami zo sladkej červenej papriky, vetvičkami vňate. Vychladnutým želé zalejeme pripravené kúsky rýb


PRÍPRAVA ŽELÉ

– prášok želatíny zalejeme studenou vodou, v pomere päť razy menšom k váhe želatíny a necháme napučať.
Vývar, ktorý zostal zosvetlíme vaječnými bielkami - bielky vyšľaháme v miske s malým množstvom vody, prilejeme pohár vývaru a pridáme lyžičku octu alebo citrónovej šťavy. Všetko premiešame a vlejeme do horúceho, ale nie vriaceho vývaru, za stáleho miešania pri miernej teplote privedieme do varu. Nádobu zoberieme a necháme chladnúť 15-20 minút.

Potom vývar pozorne scedíme cez 3-4 vrstvy obväzu. Zosvetlený vývar necháme mierne vrieť 3-5 minút, znížime teplotu a vlejeme pripravenú želatínu, dobre rozmiešame. Ešte raz vývar scedíme cez plátno, necháme mierne vychladnúť.



Kapor v poľskej omáčke


SUROVINY :

- 1kg kapor
- 250 g koreňovej zeleniny
- 1 cibuľa
- 2 lyžičky margarínu
- 1 l červeného vína
- 2 lyžičky octu
- lyžička korenia
- strúhaný perník a hrozienka


POSTUP :

• Kapra očistíme, narežeme na porciované kúsky a potrieme octom. Koreňovú zeleninu a cibuľu narežeme nadrobno a orestujeme. Pridáme červené víno, alebo ocot, vodu a soľ, varíme 20-30 minút, potom zapravíme (zahustíme) strúhaným perníkom, hrozienkami a na plátky narezaným citrónom. Do omáčky pridáme soľ a cukor, primiešame múku zriedenú studenou vodou. Do nádoby dáme hlavu, kúsky ryby, zalejeme omáčkou a varíme 30 minút pri miernej teplote. Miesto vína môžeme použiť pivo.



Zapečený kapor so zeleňou


SUROVINY :

- 1 kg kapra
- 2 vajcia
- 4-6 lyžičiek múky
- 150 g strúhanky
- 1 limetka
- citrónovú šťavu
- vňať petržlenu
- soľ, korenie


POSTUP :

• Očisteného kapra polejeme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme (postup " triO " ). Kapra narežeme na podkovičky, obalíme v trojobale, usmažíme na oleji. Kúsky vyberieme necháme stiecť z oleja a dáme na orestovanú petržlenovú vňať na tanieri, ozdobíme kolieskami limetky. Podávame so zemiakmi a hlávkovým šalátom.



Losos so zemiakovou kôrkou


SUROVINY :

- 4 filé z lososa
- 150 syra
- 300 g zemiakov
- 2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g masla
- 100 ml červeného vína
- 250 ml rybacieho vývaru
- 2 lyžičky oleja
- šťavu z 1 citróna
- 2 lyžičky narezanej petržlenovej vňate


POSTUP :

• Uvarené zemiaky (20-25 minút) očistíme a necháme vychladnúť. Potom ich spolu so syrom nastrúhame nahrubo, pridáme petržlenovú vňať a zmiešame. Filé pofŕkame citrónovou šťavou, osolíme okoreníme. Cibulu a cesnak orestujeme na oleji, pridáme víno, zohrejeme, pridáme vývar, maslo a varíme 10 minút.

Filé ryby osmažíme po 4 minúty z každej strany, preložíme na pekáč, potrieme maslom, zhora na filé dáme zemiakovú kašu a zapekáme 10 minút. Lososa podávame posypaného s vňaťou a omáčkou.



Morský ostriež so sladkou paprikou


SUROVINY :

- 4 filé
- 100 g prerastenej slaniny
- 500 g červenej papriky
- 250 g žltej papriky
- 2 cibule
- strúčik cesnaku
- rajčinový pretlak
- zelenú vňať, soľ


POSTUP :

• Na oleji osmažíme na kocky nakrájanú slaninu, orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, pridáme roztlačený cesnak, na prúžky narezanú papriku a mierne podusíme. Pridáme narezané rajčiny, ochutíme soľou, korením a červenou mletou paprikou. Nádobu zakryjeme a dusíme 10 minút. Zhora na zeleninu dáme ochutené filé, zakryjeme a dokončime v priebehu 10 minút. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.




RYBA NA RIZLINGU


SUROVINY :

- 3 kg bielych rýb
- 75 g masti /masla/
- 50 g múky
- 1 kyslú smotanu
- 1 zeler, mrkvu, cubuľu /sladkú/
- 3dl rizlingu
- bobkový list, tymian, petržlenová vňať
- mleté korenie, soľ


POSTUP :

• Ryby umyjeme, očistíme, nakrájame na menšie kúsky a dáme na vymastený pekáč. Pridáme na drobno narezanú cibuľku, soľ a čierne korenie.

• Vývar - 200 ml vody, víno, hlavy a chvosty rýb, tymian, bobkový list, petržlenovú vňať, mrkvu a zeler, osolíme a varíme 30 minút, Potom scedíme a zalejeme ryby na pekáči, prikryjeme a vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov C. Dusíme 13 až 15 minút. Ryby vyberieme z pekáča a dáme na tanier.