RYBACIE KOTLETY PO FLÁMSKY
SUROVINY :- sleď (čerstvý) – 500g - 100 g bieleho chleba - 1 cibuľa - 2 strúčiky cesnaku - 2 lyžičky ančovičkovej (sardelovej) pasty - 1 vajce - 1 lyžička kapary - korenie, soľ - podľa chuti - tuk, strúhanka
POSTUP :• Očisteného sleďa spolu s cibuľou, cesnakom a rozmočeným bielym chlebom zomelieme na mäsovom mlynčeku, potom zmes dobre premiešame s vajcom, nadrobno nasekanými kaparami, sardelovou pastou, soľou a korením.
Vytvarujeme menšie kotlety – valčeky, obalíme v strúhanke a smažíme z oboch strán. Ku kotletám podávame zemiakový alebo zelený šalát.
RYBA PO BRUSELSKY
SUROVINY :- 4 menšie ryby - 2 lyžičky mlieka - 5-6 lyžičiek oleja - 2 strúčiky cesnaku - 1 pohár bieleho vína - 2 lyžičky octu - soľ podľa chuti - trochu múky a strúhanky
POSTUP :
• Očisteným rybám rovnakej veľkosti odrežeme hlavy a chvosty a namočíme do mlieka, potom do zmesi múky a strúhanky a osmažíme na oleji.
Vo výpeku osmažíme na drobno narezanú cibuľu a roztlačený cesnak, potom pridáme víno a ocot, povaríme pár minút a omáčkou zalejeme ryby.
Ryby podávame teplé s varenými zemiakmi alebo zemiekovým šalátom s majonézou.
SLÁVKY JEDLÉ MARINOVANÉ V PIVE
SUROVINY :- 1,8 kg slávky jedlej (očistenej) - 1 bobkový list - 2 vetvičky tymianu - 1 strúčik cesnaku - pivo - soľ
POSTUP :• Slávky očistíme a niekoľkorazy umyjeme. Na marinádu zmiešame rozdrvený bobkový list, vetvičky tymiánu a strúčik cesnaku, potom zalejeme pivom a dáme variť.
Varíme kým sa všetky slávky neroztvoria (uzatvorené vyhodíme). Hotové jedlo podávame so smaženými zemiakmi alebo topinkou a povinne s pivom ( Lambic).
♣
/Pivo Lambic (francúzština) alebo Lambiek (flámština) je tradičné pivo vyprodukované v malom regione Belgicka, v okolí Bruselu, v řiečnom údolí Senne, která preteká cez region nazývaný Pajottenland v juhozápadnej časti provincie Vlaams- Brabant.
Pivo má bohatú vôňu, je bez kysličníka uhličitého a má trpkejšiu chuť ako dnešné moderné pivá. Pije sa mladé pivo s chuťou podobnej chuti muštu, alebo staré, je mierne trpké a má väčšiu aciditu. Pre spontánne kvasenie je pivo Labic sezónne, ktoré sa varí v chladnom období (od októbra). V lete vzniká veľa nevhodných baktérií, ktoré môžu pokaziť mladinu a nepriaznovo vplývať na kvasenie.
PSTRUH PO BELGICKY
SUROVINY :- 100 g vňate: petržlen, špenát, šťaveľ, kôpor - 1 pohár bieleho suchého vína - 2 lyžičky citrónovej šťavy - 3 žĺtky - 100 g smotany - 1 čajová lyžička maizeny - rasca, korenie, bobkový list
POSTUP :• Rybu narežeme na porciové kúsky, osolíme, okoreníme, pofŕkame citrónovou šťavou. Vňať nareže nadrobno a osmažíme (na masle), pridáme víno, citrónovú šťavu, ryby, štipku rasce, korenia, bobkový list a dusíme 15 minút, pridáme zmes smotany, škrobu, 1 lyžičky citrónovej šťavy vyšľahanú vidličkou. Ryby vyložíme na tanier, polejeme omáčkou, pridáme usmažené žĺtky (v celku) a dáme vychladnúť.
RYBA PO BELGICKY
SUROVINY :- 200 g ryby - 20 zeleru - 5 g vňate - 20 g strúhanky - soľ, mleté čierne korenie
POSTUP :• Nadrobno narezaný zeler dáme do nádoby potretej maslom, navrch položíme kúsky rýb (úhor, kapor, šťuka), zalejem vodou tak, aby zakryla ryby, osolíme, okoreníme, pridáme vňať, zovrieme a varíme pri slabom vrení. Potom vyberieme vňať, vývar zahustíme strúhankou do redšej omáčky. Podávame veľmi horúce s čiernym chlebom a maslom.
|