logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

Národné kuchyne ARMÉNSKO

♥♥♥




Išchan (po arménsky knieža) – Pstruh sevansky pstruh sevansky - išchan(Salmo ischchan), je rozšírený v jazere Sevan v Arménsku. Bežná dĺžka okolo 30 cm, hmotnosť 300-400 g, exempláre dosahujú 75 cm s hmotnosťou do 4-5 kg.



Išchan s orechovou omáčkou

SUROVINY :

Na 200 g pstruha:
– 50 g orechovej zálievky alebo octa, soľ, vňať estragonu

NA OMÁČKU :

- 25 g orechov, 1 g cukru, 50 g vody, 0,1 g soli, 10 g octu, vňať koriandra

POSTUP :

• Osoleného pstruha podusíme 15-20 minút v troche vody a opatrne preložíme na tanier, ozdobíme vetvičkou estragonu.
Podávame s orechovou omáčkou alebo s bielym vínnym octom v teplom alebo studenom stave.

Orechová omáčka

– očistené orechy prelejeme vriacou vodou (obaríme), odstránime šupku a dokladne roztlčieme. Rozmliaždené orechy zalejeme vriacou vodou, osolíme, ocukríme a varíme 15 minút. Päť minút pred ukončením varenia pridáme ocot a na jemne narezanú vňať koriandra.



IŠCHAN PO SEVANSKY

SUROVINY :

- 2 pstruhy
-_70 g bieleho víne
- 10 estragonu
- 100 g zelenej vňate cibuľky
- 100 g čestvej slivky višňoplodej alebo mirabelky
- 40 g šťavy granátového jablka alebo 100 g zŕn granátového jablka
- červená paprika, soľ, vňať podľa chuti.

POSTUP :

• Brušnú dutinu pstruha vyčistíme cez otvor po odstránení žiabrí. Bruško pstruha osolíme, opaprikujeme a vyplníme zmesou narezaného estragonu, vňate cibule plodmi slivky višnoplodej (čerstvej alebo sušenej).
• Potom rybu stočíme do kruhu tak, že chvostovú plutvu vložíme medzi čeluste ryby. Do rajnice dáme krížom cez seba drievka, vlejeme biele víno na paličky dáme rybu a dusíme 15-20 minút.
•Pstruha podávame teplého alebo studeného, ozdobeného vňaťou, podlejeme šťavou z granátového jablka alebo zrnami granátového jablka na druhom tanieri.



IŠCHAN NA BIELOM VÍNE

SUROVINY :

- 0,5 kg pstruhov
- 1 pohár bieleho prírodného vína
- 0,5 citrona
- 100 g jadier granátového jablka
- vňať estragonu a pažitky
- korenie
- soľ

POSTUP :

• Na dno nádoby poukladáme krížom krážom malé kúsky drievok a nalejeme biele víno. Na drievka alebo špajdle uložené v 2-3 vrstvách položíme pripravené a osolené ryby. Na vrch rýb položíme na hrubo narezanú vňať estragonu a pažitky. Nádobu prikryjeme a necháme 20 minút na ohni. Podávame teplé ozdobené dielikmi citrónu a zrnami granátového jablka.



IŠCHAN (pstruh) PO RYBÁRSKY

SUROVINY :

- 1kg rýb
- pažítka
- estragon
- na 200 g pstruha 6 g kamennej soli

POSTUP :

• Na dno nádoby nasypeme čisté umyté riečne kamienky a zalejeme vodou tak aby zakryla povrch kamienkov. Vodu privedieme do varu.

• Po zovretí vody pridáme kúsky soli, ryby, zakryjeme a pri miernej teplote dusíme 20 minút. Podávame horúce. Narezanú vňať podávame zvlášť.



PSTRUŽIE LOPTIČKY

SUROVINY :

- 1 kg pstruhov
- 1 vajce
- 1 pohár rajčinovej omáčky
- nové (voňavé) korenie
- muškátový orech
- 5 strúčikov cesnaku
- čierne korenie
- estragon
- soľ

POSTUP :

• Vyčistené pstruhy narežeme na menšie kúsky a 2 razy premelieme na mäsovom mlynčeku, Do pripravenej zomletej zmesy pridáme surové vajce, čierne a nové korenie, drvený muškátový orech, cesnak a soľ. Všetko dôkladne premiešame. Z pripravenej hmoty urobíme guličky veľkosti ping-pongovej loptičky a uvaríme ich vo vode.

• Guličky podávame podliate rajčinovou omáčkou a so sekaným estragonom.

Rajčinová omáčka

- 0,5 pohára hustého rajčinového pretlaku, 2 cibule, múku, cukor, olej, rybací vývar alebo vodu, soľ, červené korenie.

• Cibuľu narežeme nadrobno, mierne osmažíme na oleji, pridáme rajčiny, do tmavo-škoricova opraženú múku a všetko smažíme ešte nejaký čas. Zmes rozriedime vývarom alebo vodou podľa potreby, pridáme soľ a cukor, červené korenie a dusíme pod pokrievkou počas 8-10 minút. Potom pridáme (zapravíme) maslom (nemusíme).



RYBA PO ARMÉNSKY

SUROVINY :

- 1 kg rýb
- 2 cibule
- 50 g masla
- 500 g zemiakov
- 50 g kečupu
- 100g marinovaných uhoriek
- 50 g smotany
- mleté orechy
- estragón
- zelená cibuľka
- červená paprika

POSTUP :

• Ryby narežeme a poukladáme do nádoby spolu s osmaženou cibuľou na masle, posypeme červenou mletou paprikou, preložíme uvarenými, ošúpanými, na štvrtky narezanými zemiakmi, pridáme trochu vody a dusíme v rúre. Keď budú zemiaky takmer mäkké pridáme kečup a mleté orechy, osolíme a zalejeme smotanou. Nádobu zakryjeme a dáme zapiecť do rúry. Pred podávaním posypeme narezanou mladou cibuľkou.



IŠCHAN (pstruh) V LAVAŠI

SUROVINY :

- 1 pstruh (300 g),
- 500 g lavaša
- 150 g estragonu a koriadndru
- 60 g masla
- soľ
- korenie podľa chuti

POSTUP :

• Rajnicu potrieme maslom, na dno položíme lavaš, na vrch poukladáme osolenú a okorenenú na porciové kúsky narezanú rybu (drobné ryby klademe v celku). Pridáme vrstvu estragonu a koriandru a zakryjeme lavašom. Zakryté dusíme na miernom ohni. Porciové kúsky pstruha podávame zavinuté v lavaši.


LAVAŠ

lavašLavaš, je najrozšírenejší typ chleba, vo forme jemného osúcha zo pšeničnej múky najmä u národov Kavkazu a Blízkeho východu . Býva okrúhly, oválny, obdĺžnikový či štvorcový, tenký ale aj hrubý.

LAVAŠ_HRUBÝ
lavaš hrubý
SUROVINY :

500 g múky, soľ,

POSTUP :

• Do misky dáme muku, pár štipiek soli, pridáme vodu a vymiesime pevné cesto, je potrebné miesiť dlho. Cesto rozdelíme na 7-8 kúskov a vyvaľkáme na hrúbku menšiu ako prst, Ukladáme na pomúčený plech a dáme do rúry. Pečieme 5-8 minút.


LAVAŠ_TENKÝ
lavaš tenký
SUROVINY :

2 dl kefíru (izbovej teploty), 1 lyžičku oleja (bez vône), 1 malú lyžičku sódy bicarbony, 1 malú lyžičku soli, 400 g múky

POSTUP :

• Do misky nalejeme kefír, pridáme ostatné suroviny, múku (preosiatu) prisýpame postupne, a vymiesime. Cesto sa nesmie lepiť na prsty.

• Cesto necháme postáť na teplom mieste 30 minút a znovu premiesime, rozdelíme na menšie kúsky a rozgúľame na hrúbku približne 1 mm (čím tenšie tým lepšie).

• Pečieme na suchej panvici (platni) na silnom ohni. Pečú s veľmi rýchlo, z každej strany 10 sekúnd, keď je menej rozgúľané pečte ešte 5-10 sekúnd.


DUSENÝ PSTRUH

SUROVINY :

- Na 250 g pstruha 50 g vody, soľ, estragon podľa chuti

POSTUP :

• Pstruha osolíme, dáme do rajnice, podlejeme vodou a dusíme na slabom ohni 15-20 minút. Rybu optrne preložíme na tanier, prikryjeme vlhkou utierkou a až do podávania držíme na chladnom mieste. Podávame s vetvičkou estragonu.



Išchan vo vlastnej šťave

SUROVINY :

Na 300g pstruha – 70 g vody, 15 g citrona, 50 g masla, 50 g vňate estragonu, soľ

POSTUP :

• Pstruhy dáme do rajnice s olejom. Zhora na ryby položíme kúsky masla, podlejeme trochou vody a zakryté dusíme 15-17 minút. Pstruha na tanieri polejeme výpekom, ozdobíme citrónom a estragonom.



PSTRUH NA MASLE

SUROVINY :

- 1 pstruh, 35 g masla, 50 g granátovej šťavy, soľ

POSTUP :

• Dno nádoby potrieme maslom, položíme rybu, zhora ju potrieme maslom a posypeme lístkami estragonu. Zakryté dusíme 18-20 minút. Pstruha podávame teplého, granátovú šťavu podávame zvlášť.



PSTRUH SO ZEMIAKMI

SUROVINY :

- pstruh (300 g) – 200 g zemiakov, 10g múky, 40 g masla, 20g citrónu, soľ, korenie, vňať podľa chuti

POSTUP :

• Uvarené zemiaky narezané na plátky osmažíme. Očisteného pstruha narežeme na podkovičky, obalíme v múke a vysmažíme do zlata. Podávame so smaženými zemiakmi ozdobené vňaťou a citronom.