Išchan (po arménsky knieža) – Pstruh sevansky (Salmo ischchan), je rozšírený v jazere Sevan v Arménsku. Bežná dĺžka okolo 30 cm, hmotnosť 300-400 g, exempláre dosahujú 75 cm s hmotnosťou do 4-5 kg.
Išchan s orechovou omáčkou
SUROVINY :Na 200 g pstruha: – 50 g orechovej zálievky alebo octa, soľ, vňať estragonu
NA OMÁČKU :- 25 g orechov, 1 g cukru, 50 g vody, 0,1 g soli, 10 g octu, vňať koriandra
POSTUP :• Osoleného pstruha podusíme 15-20 minút v troche vody a opatrne preložíme na tanier, ozdobíme vetvičkou estragonu.
Podávame s orechovou omáčkou alebo s bielym vínnym octom v teplom alebo studenom stave.
Orechová omáčka – očistené orechy prelejeme vriacou vodou (obaríme), odstránime šupku a dokladne roztlčieme. Rozmliaždené orechy zalejeme vriacou vodou, osolíme, ocukríme a varíme 15 minút. Päť minút pred ukončením varenia pridáme ocot a na jemne narezanú vňať koriandra.
IŠCHAN PO SEVANSKY
SUROVINY :- 2 pstruhy -_70 g bieleho víne - 10 estragonu - 100 g zelenej vňate cibuľky - 100 g čestvej slivky višňoplodej alebo mirabelky - 40 g šťavy granátového jablka alebo 100 g zŕn granátového jablka - červená paprika, soľ, vňať podľa chuti.
POSTUP :• Brušnú dutinu pstruha vyčistíme cez otvor po odstránení žiabrí. Bruško pstruha osolíme, opaprikujeme a vyplníme zmesou narezaného estragonu, vňate cibule plodmi slivky višnoplodej (čerstvej alebo sušenej). • Potom rybu stočíme do kruhu tak, že chvostovú plutvu vložíme medzi čeluste ryby. Do rajnice dáme krížom cez seba drievka, vlejeme biele víno na paličky dáme rybu a dusíme 15-20 minút. •Pstruha podávame teplého alebo studeného, ozdobeného vňaťou, podlejeme šťavou z granátového jablka alebo zrnami granátového jablka na druhom tanieri.
IŠCHAN NA BIELOM VÍNE
SUROVINY :- 0,5 kg pstruhov - 1 pohár bieleho prírodného vína - 0,5 citrona - 100 g jadier granátového jablka - vňať estragonu a pažitky - korenie - soľ
POSTUP :• Na dno nádoby poukladáme krížom krážom malé kúsky drievok a nalejeme biele víno. Na drievka alebo špajdle uložené v 2-3 vrstvách položíme pripravené a osolené ryby. Na vrch rýb položíme na hrubo narezanú vňať estragonu a pažitky. Nádobu prikryjeme a necháme 20 minút na ohni. Podávame teplé ozdobené dielikmi citrónu a zrnami granátového jablka.
IŠCHAN (pstruh) PO RYBÁRSKY
SUROVINY :- 1kg rýb - pažítka - estragon - na 200 g pstruha 6 g kamennej soli
POSTUP :• Na dno nádoby nasypeme čisté umyté riečne kamienky a zalejeme vodou tak aby zakryla povrch kamienkov. Vodu privedieme do varu.
• Po zovretí vody pridáme kúsky soli, ryby, zakryjeme a pri miernej teplote dusíme 20 minút. Podávame horúce. Narezanú vňať podávame zvlášť.
PSTRUŽIE LOPTIČKY
SUROVINY :- 1 kg pstruhov - 1 vajce - 1 pohár rajčinovej omáčky - nové (voňavé) korenie - muškátový orech - 5 strúčikov cesnaku - čierne korenie - estragon - soľ
POSTUP :• Vyčistené pstruhy narežeme na menšie kúsky a 2 razy premelieme na mäsovom mlynčeku, Do pripravenej zomletej zmesy pridáme surové vajce, čierne a nové korenie, drvený muškátový orech, cesnak a soľ. Všetko dôkladne premiešame. Z pripravenej hmoty urobíme guličky veľkosti ping-pongovej loptičky a uvaríme ich vo vode.
• Guličky podávame podliate rajčinovou omáčkou a so sekaným estragonom.
♣
Rajčinová omáčka - 0,5 pohára hustého rajčinového pretlaku, 2 cibule, múku, cukor, olej, rybací vývar alebo vodu, soľ, červené korenie.
• Cibuľu narežeme nadrobno, mierne osmažíme na oleji, pridáme rajčiny, do tmavo-škoricova opraženú múku a všetko smažíme ešte nejaký čas. Zmes rozriedime vývarom alebo vodou podľa potreby, pridáme soľ a cukor, červené korenie a dusíme pod pokrievkou počas 8-10 minút. Potom pridáme (zapravíme) maslom (nemusíme).
RYBA PO ARMÉNSKY
SUROVINY :- 1 kg rýb - 2 cibule - 50 g masla - 500 g zemiakov - 50 g kečupu - 100g marinovaných uhoriek - 50 g smotany - mleté orechy - estragón - zelená cibuľka - červená paprika
POSTUP :• Ryby narežeme a poukladáme do nádoby spolu s osmaženou cibuľou na masle, posypeme červenou mletou paprikou, preložíme uvarenými, ošúpanými, na štvrtky narezanými zemiakmi, pridáme trochu vody a dusíme v rúre. Keď budú zemiaky takmer mäkké pridáme kečup a mleté orechy, osolíme a zalejeme smotanou. Nádobu zakryjeme a dáme zapiecť do rúry. Pred podávaním posypeme narezanou mladou cibuľkou.
IŠCHAN (pstruh) V LAVAŠI
SUROVINY :- 1 pstruh (300 g), - 500 g lavaša - 150 g estragonu a koriadndru - 60 g masla - soľ - korenie podľa chuti
POSTUP :• Rajnicu potrieme maslom, na dno položíme lavaš, na vrch poukladáme osolenú a okorenenú na porciové kúsky narezanú rybu (drobné ryby klademe v celku). Pridáme vrstvu estragonu a koriandru a zakryjeme lavašom. Zakryté dusíme na miernom ohni. Porciové kúsky pstruha podávame zavinuté v lavaši.
Lavaš, je najrozšírenejší typ chleba, vo forme jemného osúcha zo pšeničnej múky najmä u národov Kavkazu a Blízkeho východu . Býva okrúhly, oválny, obdĺžnikový či štvorcový, tenký ale aj hrubý.
LAVAŠ_HRUBÝ
SUROVINY :500 g múky, soľ,
POSTUP :• Do misky dáme muku, pár štipiek soli, pridáme vodu a vymiesime pevné cesto, je potrebné miesiť dlho. Cesto rozdelíme na 7-8 kúskov a vyvaľkáme na hrúbku menšiu ako prst, Ukladáme na pomúčený plech a dáme do rúry. Pečieme 5-8 minút.
LAVAŠ_TENKÝ
SUROVINY :2 dl kefíru (izbovej teploty), 1 lyžičku oleja (bez vône), 1 malú lyžičku sódy bicarbony, 1 malú lyžičku soli, 400 g múky
POSTUP :• Do misky nalejeme kefír, pridáme ostatné suroviny, múku (preosiatu) prisýpame postupne, a vymiesime. Cesto sa nesmie lepiť na prsty.
• Cesto necháme postáť na teplom mieste 30 minút a znovu premiesime, rozdelíme na menšie kúsky a rozgúľame na hrúbku približne 1 mm (čím tenšie tým lepšie).
• Pečieme na suchej panvici (platni) na silnom ohni. Pečú s veľmi rýchlo, z každej strany 10 sekúnd, keď je menej rozgúľané pečte ešte 5-10 sekúnd.
DUSENÝ PSTRUH
SUROVINY :- Na 250 g pstruha 50 g vody, soľ, estragon podľa chuti
POSTUP :• Pstruha osolíme, dáme do rajnice, podlejeme vodou a dusíme na slabom ohni 15-20 minút. Rybu optrne preložíme na tanier, prikryjeme vlhkou utierkou a až do podávania držíme na chladnom mieste. Podávame s vetvičkou estragonu.
Išchan vo vlastnej šťave
SUROVINY :Na 300g pstruha – 70 g vody, 15 g citrona, 50 g masla, 50 g vňate estragonu, soľ
POSTUP :• Pstruhy dáme do rajnice s olejom. Zhora na ryby položíme kúsky masla, podlejeme trochou vody a zakryté dusíme 15-17 minút. Pstruha na tanieri polejeme výpekom, ozdobíme citrónom a estragonom.
PSTRUH NA MASLE
SUROVINY :- 1 pstruh, 35 g masla, 50 g granátovej šťavy, soľ
POSTUP :• Dno nádoby potrieme maslom, položíme rybu, zhora ju potrieme maslom a posypeme lístkami estragonu. Zakryté dusíme 18-20 minút. Pstruha podávame teplého, granátovú šťavu podávame zvlášť.
PSTRUH SO ZEMIAKMI
SUROVINY :- pstruh (300 g) – 200 g zemiakov, 10g múky, 40 g masla, 20g citrónu, soľ, korenie, vňať podľa chuti
POSTUP :• Uvarené zemiaky narezané na plátky osmažíme. Očisteného pstruha narežeme na podkovičky, obalíme v múke a vysmažíme do zlata. Podávame so smaženými zemiakmi ozdobené vňaťou a citronom.
|