logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

Národné kuchyne ARMÉNSKO

Išchan s rajčinovou omáčkou

SUROVINY :

- 1 pstruh (300 g)
– 10 g múky
- 30 g masla
- 75 g rajčinovej omáčky
- soľ, korenie, vňať podľa chuti

NA OMÁČKU :

- 25 g rajčinového pretlaku (alebo kečupu), 30 g cibule, 3 g múky, 1 g cukru, 5 g masla, 50 g rybacieho vývaru, soľ, červenú mletú papriku.

POSTUP :

• Očisteného pstruha narežeme na kúsky, obalíme v múke, osmažíme do zlata, dáme na tanier, prilejeme rajčinovú omáčku a ozdobíme vňaťou.

Omáčka :

– na jemno narezanú cibulu orestujeme, prilejeme pretlak, pridáme do tmavo škoricova orestovanú múku zriedenú rybacím vývarom, osolenú a oparikovanú. Varíme 8-10 minút.



Išchanie kotlety

SUROVINY :

- 400 g pstruhov 100 g rozpusteného masla, vajce, 100 g rajčinového pretlaku, 5 g soli, zrnko voňavého korenia, štipku muškátového orecha, štipku čierneho korenia, drobný kúsok cesnaku, 5 g estragonu.

POSTUP :

• Ryby narežeme na kúsky a dva razy premelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme vajce, strúhaný muškátový orech, čierne a voňavé korenie, cesnak a soľ a dôkladne premiešame. Z pripravenej zmesy vyválame guľky a osmažíme na panvici. Rajčinovú omáčku pripravíme ako u jedla Išchan s rajčinovou omáčkou. Podávame podliate omáčkou a posypané narezaným estragonom.



Pstruh s vajcom

SUROVINY :

- 1 pstruh, 30 g masla, 1 vajce, soľ, korenie, estragon

POSTUP :

• Pstruha rozrežeme cez brucho, roztiahneme a smažime z oboch strán. Vysmažaenú rybu zalejeme rozšľahaným vajcom a dáme aj s rajnicou do rozohriatej rúry na 4-5 minút. Pstruha podávame na rajnici posypaného estragonom.



PSTRUH NA RAŽNI

SUROVINY :

- 1 pstruh, 5 g masla, 15 g citrónu, 50 g granátových zŕn, soľ, estragon, mletú červenú papriku podľa chuti.

POSTUP :

• Rybu vypitveme (nerezať cez bruško). Cez otvor po odstránených žiabroch lyžičkou opatrne vyškriabeme vnútornosti a z chrbta odstránime vrstvy krvi. Potom ryby dôkladne premyť a vysušiť uterákom.
•Aby sa ryba behom prípravy nedeformovala, treba ostrým nožom urobiť zárez v koži na niekoľkých miestach. Pripravenú rybu zvonku a zvnútra osolíme, posypeme červenou paprikou, navlečieme na ražeň a pečieme nad rozpálenými uhlikmi. Rybu periodicky otáčame a potierame maslom.

•Pstruha dáme na tanier, ozdobíme kolieskami citrónu, vňaťou estragonu. Zrná granátového jablka podávame zvlášť.



ZAPEČENÝ PSTRUH

SUROVINY :

- 1 pstruh, 10 g masla, 25 g cibuľkovej vňate. soľ, mletá červená paprika a estragon podľa chuti.

POSTUP :

• Pstruha vypitveme cez otvor po odstránení žiabrí. Osolené, opaprikované pstruhy, mierne posypané narezanou vňaťou cibile a estragonu dáme zapiecť do rúry na 15-20 minút.



KUTAP –pečený plnený pstruh

SUROVINY :

- 2 pstruhy (500 g) lavaš, 50 g masla, 50 g ryže, 20 g hrozienok, zázvor, soľ

POSTUP :

• Vypitvaného pstruha naplníme varenou ryžou zmiešanou s maslom, hrozienkami a zázvorom a zavinieme do zodpovedajúceho kúska lavaša (LAVAŠ je národný arménky chlieb- tenkostenná placka rozmeru pol štvorcového metra a veľmi chutná) položíme na pekáč a pečieme v rúre.
• Jeme pokiaľ je možné rukami, pričom hojne polievame citronovou alebo grnátovou šťavou, po zjedení zalejeme pár dúškami bieleho suchého vína.



KUTAP


SUROVINY :

- 3-4 pstruhy, 1 pohár varenej ryže, 80g masla, pol pohára hrozienok, 1 malá lyžička zázvoru, strúhanka


POSTUP :

• Rybu vypitveme cez otvor po odstránených žiabroch (nerezať cez bruško). Potom ryby premyjeme a osušené osolíme. Rybu naplníme varenou ryžou zmiešanou s maslom hrozienkami a nastrúhaným zázvorom.

• Potom ryby stočíme do kruhu a chvostovú plutvu prevlečieme otvorom cez dolnú čelusť. Rybu dáme na pekáč, potrieme maslom a posypanú strúhankou dáme piecť do rúry.