Išchan s rajčinovou omáčkou
SUROVINY :- 1 pstruh (300 g) – 10 g múky - 30 g masla - 75 g rajčinovej omáčky - soľ, korenie, vňať podľa chuti
NA OMÁČKU : - 25 g rajčinového pretlaku (alebo kečupu), 30 g cibule, 3 g múky, 1 g cukru, 5 g masla, 50 g rybacieho vývaru, soľ, červenú mletú papriku.
POSTUP :• Očisteného pstruha narežeme na kúsky, obalíme v múke, osmažíme do zlata, dáme na tanier, prilejeme rajčinovú omáčku a ozdobíme vňaťou. Omáčka : – na jemno narezanú cibulu orestujeme, prilejeme pretlak, pridáme do tmavo škoricova orestovanú múku zriedenú rybacím vývarom, osolenú a oparikovanú. Varíme 8-10 minút.
Išchanie kotlety
SUROVINY :- 400 g pstruhov 100 g rozpusteného masla, vajce, 100 g rajčinového pretlaku, 5 g soli, zrnko voňavého korenia, štipku muškátového orecha, štipku čierneho korenia, drobný kúsok cesnaku, 5 g estragonu.
POSTUP :• Ryby narežeme na kúsky a dva razy premelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme vajce, strúhaný muškátový orech, čierne a voňavé korenie, cesnak a soľ a dôkladne premiešame. Z pripravenej zmesy vyválame guľky a osmažíme na panvici. Rajčinovú omáčku pripravíme ako u jedla Išchan s rajčinovou omáčkou. Podávame podliate omáčkou a posypané narezaným estragonom.
Pstruh s vajcom
SUROVINY :- 1 pstruh, 30 g masla, 1 vajce, soľ, korenie, estragon
POSTUP :• Pstruha rozrežeme cez brucho, roztiahneme a smažime z oboch strán. Vysmažaenú rybu zalejeme rozšľahaným vajcom a dáme aj s rajnicou do rozohriatej rúry na 4-5 minút. Pstruha podávame na rajnici posypaného estragonom.
PSTRUH NA RAŽNI
SUROVINY :- 1 pstruh, 5 g masla, 15 g citrónu, 50 g granátových zŕn, soľ, estragon, mletú červenú papriku podľa chuti.
POSTUP :• Rybu vypitveme (nerezať cez bruško). Cez otvor po odstránených žiabroch lyžičkou opatrne vyškriabeme vnútornosti a z chrbta odstránime vrstvy krvi. Potom ryby dôkladne premyť a vysušiť uterákom. •Aby sa ryba behom prípravy nedeformovala, treba ostrým nožom urobiť zárez v koži na niekoľkých miestach. Pripravenú rybu zvonku a zvnútra osolíme, posypeme červenou paprikou, navlečieme na ražeň a pečieme nad rozpálenými uhlikmi. Rybu periodicky otáčame a potierame maslom.
•Pstruha dáme na tanier, ozdobíme kolieskami citrónu, vňaťou estragonu. Zrná granátového jablka podávame zvlášť.
ZAPEČENÝ PSTRUH
SUROVINY :- 1 pstruh, 10 g masla, 25 g cibuľkovej vňate. soľ, mletá červená paprika a estragon podľa chuti.
POSTUP :• Pstruha vypitveme cez otvor po odstránení žiabrí. Osolené, opaprikované pstruhy, mierne posypané narezanou vňaťou cibile a estragonu dáme zapiecť do rúry na 15-20 minút.
KUTAP –pečený plnený pstruh
SUROVINY :- 2 pstruhy (500 g) lavaš, 50 g masla, 50 g ryže, 20 g hrozienok, zázvor, soľ
POSTUP :• Vypitvaného pstruha naplníme varenou ryžou zmiešanou s maslom, hrozienkami a zázvorom a zavinieme do zodpovedajúceho kúska lavaša (LAVAŠ je národný arménky chlieb- tenkostenná placka rozmeru pol štvorcového metra a veľmi chutná) položíme na pekáč a pečieme v rúre. • Jeme pokiaľ je možné rukami, pričom hojne polievame citronovou alebo grnátovou šťavou, po zjedení zalejeme pár dúškami bieleho suchého vína.
KUTAP
SUROVINY :- 3-4 pstruhy, 1 pohár varenej ryže, 80g masla, pol pohára hrozienok, 1 malá lyžička zázvoru, strúhanka
POSTUP :• Rybu vypitveme cez otvor po odstránených žiabroch (nerezať cez bruško). Potom ryby premyjeme a osušené osolíme.
Rybu naplníme varenou ryžou zmiešanou s maslom hrozienkami a nastrúhaným zázvorom.
• Potom ryby stočíme do kruhu a chvostovú plutvu prevlečieme otvorom cez dolnú čelusť. Rybu dáme na pekáč, potrieme maslom a posypanú strúhankou dáme piecť do rúry.
|