logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

→ MARINOVANIE


MARINOVANÉ SLEDE V CITRÓNOVO - OCTOVOM NÁLEVE


SUROVINY :

- 4 filé sleďa
- 1 červená cibuľa
- 20 rozdrvených zrniek voňavého korenia
- zväzok póru
- ½ citróna narezaného na polmesiačiky


Octová marináda :

- ¾ pohára vody
- polovicu pohára cukru
- pol pohára octu
- 1 pohár natenko narezaného póru
- 1 mrkva narezaná na tenké plátky
- po 5 semien voňavého korenia a klinčekov
- 1 bobkový list

POSTUP :

• Citrónová marináda: ½ pohára citrónovej šťavy, ¼ pohára vody, 3 lyžičky jablčného octu, ½ pohára cukru. Z uvedených ingrediencií uvaríme octovú marinádu pri malej teplote (10 minút) a necháme vychladnúť.

• Citrónový nálev necháme len zovrieť a ihneď dáme vychladnúť.

• Jednu časť sleďov narezaných na plátky, preložených cibuľou a korením, druhú časť preloženú kôprom a polmesiačikmi citrónu, zalejeme (primerane) octovým a citrónovým nálevom a necháme postáť v chladničke 24 hodín.



MARINOVANÝ SUROVÝ (nesolený) LOSOS


SUROVINY :

- 1 kg lososa alebo pstruha alebo siha
- 2-3 čajové lyžičky semien bieleho korenia
- 50 g soli
- 50 g cukru
- 2 zväzky kôpru


POSTUP :

• Prv ako budeme marinovať surového lososa, je potrebné dať ho na 1-2 dni do mrazničky. Najlepšia je stredná časť čerstvého lososa vo váhe 2-3 kg. Je výhodné držať marinovanú surovú lososinu v porciových balíčkoch v mraziacom boxe.

• Lososa rozmrazíme napolovicu, vyrežeme dve filé, kožu necháme, vysušíme kuchynským papierom.

• Mleté zrnká korenia zmiešame so soľou, cukrom a posypeme hlboký tanier neveľkým množstvom zmesy a narezaným kôprom, položíme jeden kúsok ryby mäsom hore, nasypeme druhú polovicu zmesy a posypeme kôprom. Navrch uložíme druhý kúsok ryby kožou hore, zhora posypeme zostávajúcou soľnou zmesou a kôpru. Tanier zakryjeme a dáme do chladu na dva dni.

• V priebehu týchto dní ich niekoľko ráz otočíme, potom narežeme na plátky a porciové balíčky uložíme do mrazničky.



MARINOVANÝ LOSOS


SUROVINY :

- 1,5 kg čerstvého lososa zo strednej časti ryby
- 2 zväzky kôpru
- 1,5 lyžičky hrubej soli
- ½ lyžičky cukru
- 1 lyžička mletého bieleho korenia


POSTUP :

• Z lososa pripravíme filé bez kosti, položíme kožou dolu, posypeme zmesou nadrobno nakrájaného kôpru, mletého korenia, soli a cukru, prikryjeme alobalom, zaťažíme a necháme marinovať v chlade 3 dni.

• Každých 12 hodím filé obrátime a polejeme vytvárajúcou sa marinádou.

• Potom lososa položíme kožou dolu, odstránime kôpor a pochutiny, zrežeme nožom kožu a narežeme na veľmi tenké plátky. Podávame s kúskami citrónu, korenenou majonézou a domácim chlebom.



MARINOVANÉ RYBY PO ŠVÉDSKY


SUROVINY :

- 500 g solených rýb
- 4 červené cibule
- 250 ml vody
- 1 čajová lyžička lístkov čierneho čaju
- 125 ml jablčného octu
- 2 bobkové listy
- 10 bobúľ jalovca
- 5 klinčekov
- 5 zrniek čierneho korenia
- 2 lyžičky oleja


POSTUP :

• Ryby dáme do vody na 24 hodín, potom narežeme na filé, vo vrstvách preloženými cibuľou-šarlotkou ukladáme v nádobe, zalejeme marinádou a navrch pridáme olej. Dáme do chladničky.

• (keď dáme marinovať ryby na tri dni do chladničky, tak tam vydržia ešte 14 dní a budú svieže).

Marináda:
Necháme zovrieť vodu, vhodíme čaj a necháme postáť 5 minút. Tekutinu zlejeme, pridáme ocot, bobkový list, jalovec, klinčeky a celé čierne korenie.

RYBY V ZUNGOVSKEJ MARINÁDE


SUROVINY :

- Ryby (ktorékolvek)
marináda:
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 3 cibule
- 4 lyžičky rastlinného oleja
- 1 pohár kečupu
- bobkový list
- korenie
- klinčeky
- škorica
- ½ pohára octu
- 1-1½ pohára vývaru alebo vody
- soľ, cukor


POSTUP :

• Veľkú rybu narežeme na kúsky, drobnú ponecháme v celku. Pripravenú rybu osolíme, posypeme korením, obalíme v múke, osmažíme na oleji, vychladíme a zalejeme pripravenou marinádou.



MARINÁDA :
mrkvu, pretržlen, cibuľu narežeme na tenké plátky a dáme do nádoby, pridáme olej a posmažíme 10-15 minút. Potom pridáme do kastrola pohár rajčinového pretlaku a pochutiny, zakryjeme a dusíme 20 minút. Potom prilejeme ocot, vývar, neaacháme zovrieť, osolíme, pridáme cukor a ochladíme.

Bučianske zavináče


SUROVINY :

- ryby


NA SLANÝ NÁLEV :

- 0,25 l 8 % octu
- 0,25 l vody
- 7 dkg soli

NA MARINÁDU :

- 1 dcl octu
- 4 dcl vody
- 1 dkg soli
- cibuľu,mrkvu, kyslé uhorky - podľa chuti
- hotovú alebo pripravenú koreniacu zmes

POSTUP :

• Soľ rozpustíme vo vriacej vode, odstavíme, pridáme ocot, necháme vychladnúť. Očistené a pripravené ryby uložíme do nádoby, zalejeme nálevom, zakryjeme a dáme do chladničky odležať na 5-7 dní (podľa veľkostí rýb).

• Keď ryby presolíme, máčame ich v studenej vode kým získajú nám vyhovujúcu chuť (akú slanosť bude mať posledná voda v ktorej boli premývané, takú slanosť budú mať aj ryby).

• Vyberieme kosti a narežeme filé, na každý kúsok dáme podľa chuti kyslú uhorku, krúžky cibule, mrkvy, zvinieme, prepichneme dreveným íverom, uložíme do sklenenej fľašky (alebo plastového vedierka) a zalejeme marinádou. Odložíme do chladničky na 5-7 dní (podľa veľkosti rýb).

• Množstvo nálevu a marinády si pripravíme podľa množstva rýb