|
MARINOVANÉ SLEDE V CITRÓNOVO - OCTOVOM NÁLEVE
SUROVINY :- 4 filé sleďa - 1 červená cibuľa - 20 rozdrvených zrniek voňavého korenia - zväzok póru - ½ citróna narezaného na polmesiačiky
Octová marináda :- ¾ pohára vody - polovicu pohára cukru - pol pohára octu - 1 pohár natenko narezaného póru - 1 mrkva narezaná na tenké plátky - po 5 semien voňavého korenia a klinčekov - 1 bobkový list
POSTUP :• Citrónová marináda: ½ pohára citrónovej šťavy, ¼ pohára vody, 3 lyžičky jablčného octu, ½ pohára cukru. Z uvedených ingrediencií uvaríme octovú marinádu pri malej teplote (10 minút) a necháme vychladnúť.
• Citrónový nálev necháme len zovrieť a ihneď dáme vychladnúť.
• Jednu časť sleďov narezaných na plátky, preložených cibuľou a korením, druhú časť preloženú kôprom a polmesiačikmi citrónu, zalejeme (primerane) octovým a citrónovým nálevom a necháme postáť v chladničke 24 hodín.
MARINOVANÝ SUROVÝ (nesolený) LOSOS
SUROVINY :- 1 kg lososa alebo pstruha alebo siha - 2-3 čajové lyžičky semien bieleho korenia - 50 g soli - 50 g cukru - 2 zväzky kôpru
POSTUP :• Prv ako budeme marinovať surového lososa, je potrebné dať ho na 1-2 dni do mrazničky. Najlepšia je stredná časť čerstvého lososa vo váhe 2-3 kg. Je výhodné držať marinovanú surovú lososinu v porciových balíčkoch v mraziacom boxe.
• Lososa rozmrazíme napolovicu, vyrežeme dve filé, kožu necháme, vysušíme kuchynským papierom.
• Mleté zrnká korenia zmiešame so soľou, cukrom a posypeme hlboký tanier neveľkým množstvom zmesy a narezaným kôprom, položíme jeden kúsok ryby mäsom hore, nasypeme druhú polovicu zmesy a posypeme kôprom. Navrch uložíme druhý kúsok ryby kožou hore, zhora posypeme zostávajúcou soľnou zmesou a kôpru. Tanier zakryjeme a dáme do chladu na dva dni.
• V priebehu týchto dní ich niekoľko ráz otočíme, potom narežeme na plátky a porciové balíčky uložíme do mrazničky.
MARINOVANÝ LOSOS
SUROVINY :- 1,5 kg čerstvého lososa zo strednej časti ryby - 2 zväzky kôpru - 1,5 lyžičky hrubej soli - ½ lyžičky cukru - 1 lyžička mletého bieleho korenia
POSTUP :• Z lososa pripravíme filé bez kosti, položíme kožou dolu, posypeme zmesou nadrobno nakrájaného kôpru, mletého korenia, soli a cukru, prikryjeme alobalom, zaťažíme a necháme marinovať v chlade 3 dni.
• Každých 12 hodím filé obrátime a polejeme vytvárajúcou sa marinádou.
• Potom lososa položíme kožou dolu, odstránime kôpor a pochutiny, zrežeme nožom kožu a narežeme na veľmi tenké plátky. Podávame s kúskami citrónu, korenenou majonézou a domácim chlebom.
MARINOVANÉ RYBY PO ŠVÉDSKY
SUROVINY :- 500 g solených rýb - 4 červené cibule - 250 ml vody - 1 čajová lyžička lístkov čierneho čaju - 125 ml jablčného octu - 2 bobkové listy - 10 bobúľ jalovca - 5 klinčekov - 5 zrniek čierneho korenia - 2 lyžičky oleja
POSTUP :• Ryby dáme do vody na 24 hodín, potom narežeme na filé, vo vrstvách preloženými cibuľou-šarlotkou ukladáme v nádobe, zalejeme marinádou a navrch pridáme olej. Dáme do chladničky.
• (keď dáme marinovať ryby na tri dni do chladničky, tak tam vydržia ešte 14 dní a budú svieže).
Marináda: Necháme zovrieť vodu, vhodíme čaj a necháme postáť 5 minút. Tekutinu zlejeme, pridáme ocot, bobkový list, jalovec, klinčeky a celé čierne korenie.
RYBY V ZUNGOVSKEJ MARINÁDE
SUROVINY :- Ryby (ktorékolvek) marináda: - 2 mrkvy - 1 petržlen - 3 cibule - 4 lyžičky rastlinného oleja - 1 pohár kečupu - bobkový list - korenie - klinčeky - škorica - ½ pohára octu - 1-1½ pohára vývaru alebo vody - soľ, cukor
POSTUP :• Veľkú rybu narežeme na kúsky, drobnú ponecháme v celku. Pripravenú rybu osolíme, posypeme korením, obalíme v múke, osmažíme na oleji, vychladíme a zalejeme pripravenou marinádou.MARINÁDA :
mrkvu, pretržlen, cibuľu narežeme na tenké plátky a dáme do nádoby, pridáme olej a posmažíme 10-15 minút. Potom pridáme do kastrola pohár rajčinového pretlaku a pochutiny, zakryjeme a dusíme 20 minút. Potom prilejeme ocot, vývar, neaacháme zovrieť, osolíme, pridáme cukor a ochladíme.
Bučianske zavináče
SUROVINY :- ryby
NA SLANÝ NÁLEV : - 0,25 l 8 % octu - 0,25 l vody - 7 dkg soli
NA MARINÁDU :- 1 dcl octu - 4 dcl vody - 1 dkg soli - cibuľu,mrkvu, kyslé uhorky - podľa chuti - hotovú alebo pripravenú koreniacu zmes
POSTUP :• Soľ rozpustíme vo vriacej vode, odstavíme, pridáme ocot, necháme vychladnúť. Očistené a pripravené ryby uložíme do nádoby, zalejeme nálevom, zakryjeme a dáme do chladničky odležať na 5-7 dní (podľa veľkostí rýb).
• Keď ryby presolíme, máčame ich v studenej vode kým získajú nám vyhovujúcu chuť (akú slanosť bude mať posledná voda v ktorej boli premývané, takú slanosť budú mať aj ryby).
• Vyberieme kosti a narežeme filé, na každý kúsok dáme podľa chuti kyslú uhorku, krúžky cibule, mrkvy, zvinieme, prepichneme dreveným íverom, uložíme do sklenenej fľašky (alebo plastového vedierka) a zalejeme marinádou. Odložíme do chladničky na 5-7 dní (podľa veľkosti rýb).
• Množstvo nálevu a marinády si pripravíme podľa množstva rýb
| |