|
ZÁKLADNÁ MARINÁDA
SUROVINY :na 1 kg rýb alebo filé potrebujeme
- 0,5 l vody - 0,5 l 8% octu - 5 - 7 ks červeného (alebo čierneho) korenia - 2 - 3 zrnká nového korenia - 1 čerstvý bobkový list (alebo 2-3 suché) - 1 cibuľa
POSTUP :• Prísady varíme tiahnutím 15 minút.
ZÁKLADNÁ MARINÁDA II.
SUROVINY :- 0,5 l vody - 0,5 l 8% octu - 7 guličiek celého čierneho korenia - 3 zrnká nového korenia - 1 bobkový list - 3 hrebíčky - 150g koreňovej zeleniny - 1 väčšia cibuľa - 2 sterilizované uhorky - 1 citrón narezaný na plátky - 4 lyžičky olivového oleja
POSTUP :• Prísady varíme do zmäknutia zeleniny. Nálev scedíme, pridáme olej a premiešame, Marinádu použijeme studenú.
MARINOVANÉ RIEČNE RYBY
SUROVINY :- Na 1 kg rýb potrebujeme :
- na marinádu:
- 0,33 l vody - 80 g soli
- 4-5 bobkových listov - celé čierne korenie
POSTUP :• Zovrieme vodu, pridáme korenie, bobkový list, soľ. Nálev znovu privedieme do varu, odstavíme a necháme vychladnúť.
• Riečne ryby rozporciujeme na kúsky, červené ryby (pstruh) režeme na väčšie kúsky alebo rozrežeme po dĺžke, vložíme do vychladnutého nálevu a necháme marinovať 24 hodín.
• Po marinovaní červené ryby s rôsolom dáme do chladničky (sú hotové k spotrebe). Riečne ryby preložíme do sklených pohárov, preložíme cibuľou narezanou na polkolieska, zalejeme trochou rastlinného oleja a dáme do chladničky minimálne na 12 hodín
MARINOVANÁ ŠŤUKA
SUROVINY :- 1 stredne veľká šťuka - 1 lyžička oleja - 1 lyžička oleja
NA MARINÁDU :- fľaša (1 l) 3% octu - 5 zrniek čierneho korenia - 2 bobkové listy - štipku mletého muškátového orechu - 3 klinčeky - 1 čajová lyžička práškového cukru - 1 čaj. lyžičky soli
POSTUP :• Marinádu varíme tiahnutím 15 minút a dáme vychladnúť. Očistenú šťuku necháme postáť ½ hodiny v studenej vode, potom je vyberieme, vytrieme dosucha a obalíme v múke, posmažíme na oleji z oboch strán, opatrne ju obraciame aby sa nezlomila. Potom ju zalejeme marinádou a položíme na chladné miesto (napr. do chladničky.
MARINOVANÝ PLESKÁČ
SUROVINY :- 1 pleskáč - 15 g cibule - 2 klinčeky - 1 čajovú lyžičku horčicového semena
NA MARINÁDU :- ½ pohára vody - 50 g cibule - ½ pohára octu - pochutiny
POSTUP :• Odmočené solené ryby očistíme, spracujeme na filé. Vnútornú časť každého filé posypeme horčičnými zrnami, poukladáme na jemné krúžky narezanú cibuľu, potom filé zvinieme, začneme od chvosta a zopneme klinčekmi.
• Rybie záviny ukladáme do nádoby a prekladáme kolieskami cibule uvarenými v marináde a všetko zalejeme vychladnutým nálevom, odložíme do chladničky približne na 12 hodín.
MARINÁDA : cibuľu narežeme na kolieska, dáme do horúcej vody s korením, bobkovým listom, soľou, cukrom a varíme do priezračnosti, potom pridáme ocot, rozmiešame a necháme vychladnúť.
ZUBÁČ V MARINÁDE
SUROVINY :- 1 kg rýb (zubáč, šťuka, sumec, pleskáč, treska, atď) - 100g rastlinného oleja - 55 g múky - 750 g marinády - 100 g zelenej cibuľky - 50 g olív - soľ a korenie
NÁLEV :- 150 g mrkvy - 150 g petržlenu - 250 g cibule - 500 g 3% octu - 75 g cukru - 20 g soli - dva bobkové listy - celé čierne korenie
POSTUP :• Filé narežeme na kúsky, osolíme, okoreníme, obalíme v múke a smažíme na oleji. Vychladnuté ryby uložíme do sklenenej alebo kameninovej nádoby, každú vrstvu preložíme zelenou cibuľkou a olivami, zalejeme marinádou a odložíme do chladničky. NÁLEV : koreňovú zeleninu narežeme na kolieska, zalejeme litrom horúcej vody a necháme vrieť 20-25 minút, 3-7 minút pred ukončením varenia pridáme ocot, cukor, soľ, bobkový list a vychladíme.
MARINOVANÉ JALCE
SUROVINY :- 2 stredné veľké jalce - 2 cibule - 1 mrkva - niekoľko zrniek čierneho korenia a semien horčice - 1 bobkový list - niekoľko olív - 2 lyžičky octu
POSTUP :• Zoberieme dva solené jalce, necháme ich vymáčať 24 hodín vo vode, vodu vymeníme raz alebo dva razy,
• Potom ich očistíme, narežeme kúsky bez chrbtovej kosti, dáme do pohára a prekladáme jemne narezanou mrkvou a cibuľou. Pridáme mierne povarené olivy, niekoľko guliek korenia, semien horčice a bobkový list. Všetko zalejeme pripravenou koreninovou marinádou, na jeden prst a necháme postáť v chladničke 5-6 dní.
• Keď máme mliečie rozotrieme ho dobre v miske spolu s olejom (asi 5 lyžičiek), octom, kým nezíska belasú farbu.
MARINOVANÉ MALÉ RYBY
SUROVINY :-1½ kg rýb, soľ - 60 g oleja - marinovaná (solená) uhorka - kapary
NA MARINÁDU :- 400 ml vody - 125 ml octu - 150 ml rybacieho vývaru - 100 g cibule - čierne a voňavé korenie - klinčeky - bobkový list
POSTUP :• Rybu narežeme na kúsky, osolíme a posmažíme na oleji, Po vychladnutí preložíme kúsky rýb do hlbokej nádoby, posypeme narezanými uhorkami a kaparami.
• V nádobe zovrieme vodu, pridáme ocot, na kolieska narezanú cibuľu, koreniny, necháme znovu zovrieť, prilejeme vývar z rybích hláv. Marinádou zalejeme ryby a dáme na dva dni na chladné miesto.
• Pod rasávame stlinným olejom zmiešaným s citrónovou šťavou a plátkami citrónu.
MARINOVANÉ SLEDE V PORTSKOM
SUROVINY :- 5 filé zo sleďov - 300 g červenej cibule - 1 lyžička cukru - 500 ml červeného portského vína - 125 ml červeného vinného octu - 500 ml suchého červeného vína - 30 g semien horčice - 10 g zeleného korenia - 3 bobkové listy - 3 vetvičky tymianu
POSTUP :• Cukor vysypeme do nádoby a miešame pri malej teplote. Po získaní zlatisto-hnedej farby cukru, pridáme veľmi tenké kolieska cibule a opatrne premiešame. Zalejeme 50 ml portského vína a necháme vrieť 1-2 minúty, potom nádobu odstavíme.
• V druhej nádobe privedieme ostatné portské s octom do varu a necháme vypariť na polovicu objemu. Pridáme červené víno, semená horčice, zelené korenie, bobkový list a nadrobno narezaný tymian. Privedieme do varu, prelejeme do nádoby s cibuľou a varíme kým sa karamel úplne nerozpustí a necháme nálev vychladnúť.
• Filé umyjeme, zalejeme marinádou, zakryjeme a dáme do chladu na dva - tri dni.
MARINOVANÉ SOLENÉ RYBY S CHRENOM
SUROVINY :- 2 solené ryby (asi 600 g) - 2 červené cibule - 1 malá mrkva - 1 čerstvý chren - 2 čajové lyžičky semien koreňovej papriky - 1 čajová lyžička zrniek bieleho korenia - 2 čajové lyžičky semien horčice - 4 bobkové listy
NA MARINÁDU :- 150 ml vody - 100 ml octu - 150 g cukru
POSTUP :• Slede máčame v studenej vode 24 hodín. Zmiešame vodu, ocot a cukor, nechame zovrieť a dáme vychladnúť.
• Slede narežeme na kúsky široké 2-3 cm, cibuľu, mrkvu narežeme na tenké kolieska, chren na malé kocky. Ukladáme vrstvy: sleď, cibuľa, mrkva, chren, pochutiny, zalejeme chladnou marinádou, zakryjeme a dáme na 1-2 dni na chladné miesto (pri teplote nad 10-12 C - chladnička).
MARINOVANÉ SLEDE S CITRÓNOM
SUROVINY :- 2 solené slede (približne 600 g), alebo 4 filé (asi 450 g) - 2 cibule narezané na plátky - 1-2 póry narezané na plátky - nahrubo narezaný kôpor
NA MARINÁDU :- šťava z dvoch citrónov - 100 ml vody - 150 g cukru - 1 bobkový list - 1 čajová lyžička bieleho korenia - 1 čajová lyžička zrniek koreňovej papriky - 4-5 klinčekov
POSTUP :• Cez noc máčame (solené) filé vo vode. V nádobe uvaríme ingrediencie na marinádu a nechame vychladnúť.
• Filé narežeme na kúsky široké 1 cm, cibuľu a pór narežeme na plátky. Uložíme vrstvy - slede, cibuľa, pór a kôpor, zhora zalejeme marinádou. Necháme postáť v chlade minimálne 1 deň (nedočkavci).
| |