logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

→ MARINOVANIE


ZÁKLADNÁ MARINÁDA


SUROVINY :

na 1 kg rýb alebo filé potrebujeme

- 0,5 l vody
- 0,5 l 8% octu
- 5 - 7 ks červeného (alebo čierneho) korenia
- 2 - 3 zrnká nového korenia
- 1 čerstvý bobkový list (alebo 2-3 suché)
- 1 cibuľa


POSTUP :

• Prísady varíme tiahnutím 15 minút.



ZÁKLADNÁ MARINÁDA II.


SUROVINY :

- 0,5 l vody
- 0,5 l 8% octu
- 7 guličiek celého čierneho korenia
- 3 zrnká nového korenia
- 1 bobkový list
- 3 hrebíčky
- 150g koreňovej zeleniny
- 1 väčšia cibuľa
- 2 sterilizované uhorky
- 1 citrón narezaný na plátky
- 4 lyžičky olivového oleja


POSTUP :

• Prísady varíme do zmäknutia zeleniny. Nálev scedíme, pridáme olej a premiešame, Marinádu použijeme studenú.



MARINOVANÉ RIEČNE RYBY


SUROVINY :

- Na 1 kg rýb potrebujeme :

- na marinádu:


- 0,33 l vody
- 80 g soli
- 4-5 bobkových listov
- celé čierne korenie


POSTUP :

• Zovrieme vodu, pridáme korenie, bobkový list, soľ. Nálev znovu privedieme do varu, odstavíme a necháme vychladnúť.

• Riečne ryby rozporciujeme na kúsky, červené ryby (pstruh) režeme na väčšie kúsky alebo rozrežeme po dĺžke, vložíme do vychladnutého nálevu a necháme marinovať 24 hodín.

• Po marinovaní červené ryby s rôsolom dáme do chladničky (sú hotové k spotrebe).
Riečne ryby preložíme do sklených pohárov, preložíme cibuľou narezanou na polkolieska, zalejeme trochou rastlinného oleja a dáme do chladničky minimálne na 12 hodín



MARINOVANÁ ŠŤUKA


SUROVINY :

- 1 stredne veľká šťuka
- 1 lyžička oleja
- 1 lyžička oleja


NA MARINÁDU :

- fľaša (1 l) 3% octu
- 5 zrniek čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- štipku mletého muškátového orechu
- 3 klinčeky
- 1 čajová lyžička práškového cukru
- 1 čaj. lyžičky soli

POSTUP :

• Marinádu varíme tiahnutím 15 minút a dáme vychladnúť.
Očistenú šťuku necháme postáť ½ hodiny v studenej vode, potom je vyberieme, vytrieme dosucha a obalíme v múke, posmažíme na oleji z oboch strán, opatrne ju obraciame aby sa nezlomila. Potom ju zalejeme marinádou a položíme na chladné miesto (napr. do chladničky.



MARINOVANÝ PLESKÁČ


SUROVINY :

- 1 pleskáč
- 15 g cibule
- 2 klinčeky
- 1 čajovú lyžičku horčicového semena


NA MARINÁDU :

- ½ pohára vody
- 50 g cibule
- ½ pohára octu
- pochutiny

POSTUP :

• Odmočené solené ryby očistíme, spracujeme na filé. Vnútornú časť každého filé posypeme horčičnými zrnami, poukladáme na jemné krúžky narezanú cibuľu, potom filé zvinieme, začneme od chvosta a zopneme klinčekmi.

• Rybie záviny ukladáme do nádoby a prekladáme kolieskami cibule uvarenými v marináde a všetko zalejeme vychladnutým nálevom, odložíme do chladničky približne na 12 hodín.



MARINÁDA :
cibuľu narežeme na kolieska, dáme do horúcej vody s korením, bobkovým listom, soľou, cukrom a varíme do priezračnosti, potom pridáme ocot, rozmiešame a necháme vychladnúť.

ZUBÁČ V MARINÁDE


SUROVINY :

- 1 kg rýb (zubáč, šťuka, sumec, pleskáč, treska, atď)
- 100g rastlinného oleja
- 55 g múky
- 750 g marinády
- 100 g zelenej cibuľky
- 50 g olív
- soľ a korenie


NÁLEV :

- 150 g mrkvy
- 150 g petržlenu
- 250 g cibule
- 500 g 3% octu
- 75 g cukru
- 20 g soli
- dva bobkové listy
- celé čierne korenie

POSTUP :

• Filé narežeme na kúsky, osolíme, okoreníme, obalíme v múke a smažíme na oleji. Vychladnuté ryby uložíme do sklenenej alebo kameninovej nádoby, každú vrstvu preložíme zelenou cibuľkou a olivami, zalejeme marinádou a odložíme do chladničky.



NÁLEV :
koreňovú zeleninu narežeme na kolieska, zalejeme litrom horúcej vody a necháme vrieť 20-25 minút, 3-7 minút pred ukončením varenia pridáme ocot, cukor, soľ, bobkový list a vychladíme.

MARINOVANÉ JALCE


SUROVINY :

- 2 stredné veľké jalce
- 2 cibule
- 1 mrkva
- niekoľko zrniek čierneho korenia a semien horčice
- 1 bobkový list
- niekoľko olív
- 2 lyžičky octu


POSTUP :

• Zoberieme dva solené jalce, necháme ich vymáčať 24 hodín vo vode, vodu vymeníme raz alebo dva razy,

• Potom ich očistíme, narežeme kúsky bez chrbtovej kosti, dáme do pohára a prekladáme jemne narezanou mrkvou a cibuľou. Pridáme mierne povarené olivy, niekoľko guliek korenia, semien horčice a bobkový list. Všetko zalejeme pripravenou koreninovou marinádou, na jeden prst a necháme postáť v chladničke 5-6 dní.

• Keď máme mliečie rozotrieme ho dobre v miske spolu s olejom (asi 5 lyžičiek), octom, kým nezíska belasú farbu.



MARINOVANÉ MALÉ RYBY


SUROVINY :

-1½ kg rýb, soľ
- 60 g oleja
- marinovaná (solená) uhorka
- kapary


NA MARINÁDU :

- 400 ml vody
- 125 ml octu
- 150 ml rybacieho vývaru
- 100 g cibule
- čierne a voňavé korenie
- klinčeky
- bobkový list

POSTUP :

• Rybu narežeme na kúsky, osolíme a posmažíme na oleji, Po vychladnutí preložíme kúsky rýb do hlbokej nádoby, posypeme narezanými uhorkami a kaparami.

• V nádobe zovrieme vodu, pridáme ocot, na kolieska narezanú cibuľu, koreniny, necháme znovu zovrieť, prilejeme vývar z rybích hláv. Marinádou zalejeme ryby a dáme na dva dni na chladné miesto.

• Pod rasávame stlinným olejom zmiešaným s citrónovou šťavou a plátkami citrónu.



MARINOVANÉ SLEDE V PORTSKOM


SUROVINY :

- 5 filé zo sleďov
- 300 g červenej cibule
- 1 lyžička cukru
- 500 ml červeného portského vína
- 125 ml červeného vinného octu
- 500 ml suchého červeného vína
- 30 g semien horčice
- 10 g zeleného korenia
- 3 bobkové listy
- 3 vetvičky tymianu


POSTUP :

• Cukor vysypeme do nádoby a miešame pri malej teplote. Po získaní zlatisto-hnedej farby cukru, pridáme veľmi tenké kolieska cibule a opatrne premiešame. Zalejeme 50 ml portského vína a necháme vrieť 1-2 minúty, potom nádobu odstavíme.

• V druhej nádobe privedieme ostatné portské s octom do varu a necháme vypariť na polovicu objemu. Pridáme červené víno, semená horčice, zelené korenie, bobkový list a nadrobno narezaný tymian. Privedieme do varu, prelejeme do nádoby s cibuľou a varíme kým sa karamel úplne nerozpustí a necháme nálev vychladnúť.

• Filé umyjeme, zalejeme marinádou, zakryjeme a dáme do chladu na dva - tri dni.



MARINOVANÉ SOLENÉ RYBY S CHRENOM


SUROVINY :

- 2 solené ryby (asi 600 g)
- 2 červené cibule
- 1 malá mrkva
- 1 čerstvý chren
- 2 čajové lyžičky semien koreňovej papriky
- 1 čajová lyžička zrniek bieleho korenia
- 2 čajové lyžičky semien horčice
- 4 bobkové listy


NA MARINÁDU :

- 150 ml vody
- 100 ml octu
- 150 g cukru

POSTUP :

• Slede máčame v studenej vode 24 hodín. Zmiešame vodu, ocot a cukor, nechame zovrieť a dáme vychladnúť.

• Slede narežeme na kúsky široké 2-3 cm, cibuľu, mrkvu narežeme na tenké kolieska, chren na malé kocky. Ukladáme vrstvy: sleď, cibuľa, mrkva, chren, pochutiny, zalejeme chladnou marinádou, zakryjeme a dáme na 1-2 dni na chladné miesto (pri teplote nad 10-12 C - chladnička).



MARINOVANÉ SLEDE S CITRÓNOM


SUROVINY :

- 2 solené slede (približne 600 g), alebo 4 filé (asi 450 g)
- 2 cibule narezané na plátky
- 1-2 póry narezané na plátky
- nahrubo narezaný kôpor


NA MARINÁDU :

- šťava z dvoch citrónov
- 100 ml vody
- 150 g cukru
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička bieleho korenia
- 1 čajová lyžička zrniek koreňovej papriky
- 4-5 klinčekov

POSTUP :

• Cez noc máčame (solené) filé vo vode. V nádobe uvaríme ingrediencie na marinádu a nechame vychladnúť.

• Filé narežeme na kúsky široké 1 cm, cibuľu a pór narežeme na plátky. Uložíme vrstvy - slede, cibuľa, pór a kôpor, zhora zalejeme marinádou. Necháme postáť v chlade minimálne 1 deň (nedočkavci).