|
RYBACÍ ŠALÁT II.
SUROVINY :- 1 rybacia konzerva v oleji - 5 vajec - 1 cibuľa - 100 g tvrdého syra - maslo - majonéza
POSTUP :• Ukladáme vrstvy: strúhané bielky, ďalej vrstvu strúhaného syra, vrstvu rýb, (olej najskôr zlejeme a ryby roztlačíme na kúsky). Vrstvy zalejeme majonézou. Dáme vrstvu cibule, masla – nastrúhané na strúhadle, pokračujeme šiestou vrstvou – strúhané žĺtky. Opäť zalejeme majonézou. Necháme postáť jednu hodinu a podávame.
šalát_ŽLTÉ HNIEZDO
SUROVINY :- 5 stredných zemiakov - 5 natvrdo varených vajec - 2 marinované uhorky - 1 konzerva sardiniek (alebo iné ryby) - 2 cibule - majonéza, koreniny, soľ
POSTUP :• aky narežeme na hranolky a osmažíme na oleji. Všetky suroviny okrem zemiakov a žĺtkov narežeme nadrobno, zahustíme majonézou, dochutíme a zamiešame. Šalát na tanieri vytvarujeme do kruhu, do stredu dáme žĺtky a špitku majonézy.
PREKLADANÝ LOSOS
SUROVINY :- 1 konzervu lososa vo vlastnej šťave - 4 varené vajcia - 2-3 cibule - pohár majonézy - 100g tvrdého syra
POSTUP :• Šalát ukladáme vo vrstvách. Prvú vrstvu tvoria na drobno nasekané bielky, druhú vrstvu – strúhaný syr, potom nasleduje vidličkou roztlačený losos, ďalej vrstva nadrobno nasekanej cibule preliatej vriacou vodou zriedenou octom. Posledná šiesta vrstva – narezané žĺtky. Každú vrstvu potrieme majonézou. Šalát odložíme do chladničky, podávame chladený.
ŠALÁT KORYTNAČKA
SUROVINY :- 1 konzerva šprot - 4 varené vajcia - 2 uvarené zemiaky - 1 väčšie jablko - 2 cibule - 100 masla - 1 pohár majonézy (250g) - vlašské orechy - sušené slivky
POSTUP :• Suroviny, okrem šprot nastrúhame. Na šalátovú misku ukladáme vrstvy: 1 – roztlačené šproty, 2. – bielky, 3 vrstva majonéza, 4. maslo, 5. zemiaky, 6. žĺtky, 7. jablko, 8. cibuľa (narezaná na drobno a osmažená), 9 majonéza, 8.- orechy (zomleté na mäsovom mlynčeku). Vrch ozdobíme sušenými slivkami (v tvare korytnačieho panciera). Podávame chladené.
OMRVINKOVÝ ŠALÁT
SUROVINY :- 1 konzerva rýb - 200 g strúhanky - 2 stredne veľké mrkvy - 3 natvrdo varené vajcia - 1 cibuľa, olej
POSTUP :• Ryby roztlačíme vidličkou, pridáme na kolieska narezanú varenú mrkvu, na drobno narezanú cibuľu a vajcia. Pridáme majonézu a premiešame. Zhora posypeme osmaženou strúhankou.
ŠPROTÍ ŠALÁT
SUROVINY :- 1 konzerva šprot - 2 lyžičky hrachu - 1 cibuľa - 1 čerstvá uhorka - 1 jablko - ½ pohára majonézy
POSTUP :• Cibuľu narezanú na kolieska zmiešame so zeleným hrachom, na kocky nakrájaným jablkom a čerstvou uhorkou (môžeme použiť aj marinovanú). Pridáme olej zo šprot a zmes zahustíme majonézou. Na vrchnú vrstvu poukladáme šproty v celosti.
ŠALÁT Z LOSOSA
SUROVINY :- 1 konzervu lososa vo vlastnej šťave - ½ pohára uvarenej ryže - 1 cibuľu - maslo
POSTUP :• Uvarenú ryžu zmiešame s nadrobno nasekaným lososom, cibuľou a zapravíme maslom.
KRABÍ ŠALÁT S KUKURICOU
SUROVINY :- 1 balíček krabích paličiek (150-200 g) - 1 konzerva sladkej kukurice - 2 varené mrkvy - ½ pohára ryže - narezanú cibuľovú vňať
POSTUP :• Krabie paličky, uvarenú mrkvu narežeme nadrobno, pridáme na sypko uvarenú ryža, premiešame, pridáme majonézu – podľa chuti, ozdobíme zelenou vňaťou. Podávame chladené.
LOSOS S ORECHMI
SUROVINY :- 1 konzerva lososa - 3 vajcia - 2 jablká - 1-2 cibule - 100 g syra - vlašské orechy
POSTUP :• Ukladáme vrstvy – bielky (strúhané na veľkom strúhadle, môže ich potrieť majonézou), druhá vrstva – ryby, nasleduje cibuľa, zhora potrieme majonézou, ďalšia vrstva jablko (nastrúhané na veľkom strúhadle), vrstva strúhaného syra, majonéza, postrúhané žĺtky a posledná vrstva vlašské orechy.
KRABÍ ŠALÁT S OLIVAMI
SUROVINY :rybacích) prstov (200 g) - kvasené uhorky - 2 vajcia - pohár olív bez kôstok - majonéza - cesnak - hrianky
POSTUP :• Suroviny pokrájame nadrobno, olivy čo najdrobnejšie a dobre premiešame. Zmes zahustíme majonézou. Podávame s čerstvo pripravenými hriankami.
KOŠÍKOVÝ ŠALÁT
SUROVINY :- 1 konzerva šprot - zelená cibuľka - rajčiny
POSTUP :• Rajčiny narežeme na polovice, stred vyberieme a zmiešame s rybami, pridáme drobno narezanú vňať, varené nasekané vajcia, zmiešame a zapravíme majonézou, osolíme. Zmesou naplníme prázdne polovice rajčín.
DEDKOV ŠALÁT
SUROVINY :- 1 konzerva lososa - 4 natvrdo varené vajcia - 2 kyslasté jablká - 150 g syra na strúhanie - 1 pohár majonézy - zelená vňať
POSTUP :• Z konzervy zlejeme tekutinu, lososa vyberieme na plytký tanier (chrupavky môžeme vybrať), dobre roztlačíme vidličkou a zarovnáme.
Pridáme vrstvy (každú vrstvu potrieme majonézou) postrúhaných jabĺk, bielkov a syra. Majonézou zalejeme aj boky, tak aby sme zakryli všetky suroviny. Z vrchu posypeme strúhanými žĺtkami, odzdobíme vňaťou. Necháme vychladnúť.
RESTOVANÝ ŠALÁT
SUROVINY :- 200 g treskovitej ryby - 1 cibuľu - 1 mrkvu - 1 pohár majonézy
POSTUP :• Uvarené filé rozdrobíme, premiešame s majonézou. Cibuľu narežeme na kolieska, mrkvu na rezance, presmažíme do mäkka, vyložíme na rybu, zalejeme majonézou, necháme postáť najmenej deň.
ŠPROTY SO ZEMIAKMI
SUROVINY :- 1 konzerva šprot - 1 varený zemiak - 2 cibule - pohár majonézy
POSTUP :• Ako prvú vrstvu uložíme na dno nádoby zemiak narezaný na tenké plátky, potom pridáme cibuľu nakrájanú na kolieska, ďalej vrstvu roztlačených šprot a zalejeme majonézou. Znovu položíme vrstvy – zemiaky, cibuľa, šproty, majonéza až kým sa neminú šproty. Vrstvy majú byť tenké.
CHRUMKÁČ
SUROVINY : - 1 konzerva rýb - cesnak - majonéza
POSTUP :• Krajíčky chleba opečieme do chrumkava, dobre potrieme cesnakom. Konzervovanú rybu dobre rozotrieme vidličkou a nanesieme na chlieb potretý majonézou.
MAKRELA S KÔPROM
SUROVINY :- 1 konzerva makrely (skumbrie) - 0,05 l oleja - 3 uvarené vajcia - 1 kyslé jablko - 15 zelených olív bez kôstky - 2 varené zemiaky - 2 dieliky citróna - kôpor - rastlinný olej - majonéza - soľ, koreniny
POSTUP :• Všetky pripravené suroviny narežeme podľa chuti, dobre premiešame. Podávame chladené.
|
|