logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


→ PREDJEDLÁ


RYBACÍ ŠALÁT II.


SUROVINY :

- 1 rybacia konzerva v oleji
- 5 vajec
- 1 cibuľa
- 100 g tvrdého syra
- maslo
- majonéza


POSTUP :

• Ukladáme vrstvy: strúhané bielky, ďalej vrstvu strúhaného syra, vrstvu rýb, (olej najskôr zlejeme a ryby roztlačíme na kúsky). Vrstvy zalejeme majonézou. Dáme vrstvu cibule, masla – nastrúhané na strúhadle, pokračujeme šiestou vrstvou – strúhané žĺtky. Opäť zalejeme majonézou. Necháme postáť jednu hodinu a podávame.



šalát_ŽLTÉ HNIEZDO


SUROVINY :

- 5 stredných zemiakov
- 5 natvrdo varených vajec
- 2 marinované uhorky
- 1 konzerva sardiniek (alebo iné ryby)
- 2 cibule
- majonéza, koreniny, soľ


POSTUP :

• aky narežeme na hranolky a osmažíme na oleji. Všetky suroviny okrem zemiakov a žĺtkov narežeme nadrobno, zahustíme majonézou, dochutíme a zamiešame. Šalát na tanieri vytvarujeme do kruhu, do stredu dáme žĺtky a špitku majonézy.



PREKLADANÝ LOSOS


SUROVINY :

- 1 konzervu lososa vo vlastnej šťave
- 4 varené vajcia
- 2-3 cibule
- pohár majonézy
- 100g tvrdého syra


POSTUP :

• Šalát ukladáme vo vrstvách. Prvú vrstvu tvoria na drobno nasekané bielky, druhú vrstvu – strúhaný syr, potom nasleduje vidličkou roztlačený losos, ďalej vrstva nadrobno nasekanej cibule preliatej vriacou vodou zriedenou octom. Posledná šiesta vrstva – narezané žĺtky.
Každú vrstvu potrieme majonézou. Šalát odložíme do chladničky, podávame chladený.



ŠALÁT KORYTNAČKA


SUROVINY :

- 1 konzerva šprot
- 4 varené vajcia
- 2 uvarené zemiaky
- 1 väčšie jablko
- 2 cibule
- 100 masla
- 1 pohár majonézy (250g)
- vlašské orechy
- sušené slivky


POSTUP :

• Suroviny, okrem šprot nastrúhame. Na šalátovú misku ukladáme vrstvy:
1 – roztlačené šproty, 2. – bielky, 3 vrstva majonéza, 4. maslo, 5. zemiaky, 6. žĺtky, 7. jablko, 8. cibuľa (narezaná na drobno a osmažená), 9 majonéza, 8.- orechy (zomleté na mäsovom mlynčeku).
Vrch ozdobíme sušenými slivkami (v tvare korytnačieho panciera). Podávame chladené.



OMRVINKOVÝ ŠALÁT


SUROVINY :

- 1 konzerva rýb
- 200 g strúhanky
- 2 stredne veľké mrkvy
- 3 natvrdo varené vajcia
- 1 cibuľa, olej


POSTUP :

• Ryby roztlačíme vidličkou, pridáme na kolieska narezanú varenú mrkvu, na drobno narezanú cibuľu a vajcia. Pridáme majonézu a premiešame. Zhora posypeme osmaženou strúhankou.



ŠPROTÍ ŠALÁT


SUROVINY :

- 1 konzerva šprot
- 2 lyžičky hrachu
- 1 cibuľa
- 1 čerstvá uhorka
- 1 jablko
- ½ pohára majonézy


POSTUP :

• Cibuľu narezanú na kolieska zmiešame so zeleným hrachom, na kocky nakrájaným jablkom a čerstvou uhorkou (môžeme použiť aj marinovanú). Pridáme olej zo šprot a zmes zahustíme majonézou. Na vrchnú vrstvu poukladáme šproty v celosti.



ŠALÁT Z LOSOSA


SUROVINY :

- 1 konzervu lososa vo vlastnej šťave
- ½ pohára uvarenej ryže
- 1 cibuľu
- maslo


POSTUP :

Uvarenú ryžu zmiešame s nadrobno nasekaným lososom, cibuľou a zapravíme maslom.



KRABÍ ŠALÁT S KUKURICOU


SUROVINY :

- 1 balíček krabích paličiek (150-200 g)
- 1 konzerva sladkej kukurice
- 2 varené mrkvy
- ½ pohára ryže
- narezanú cibuľovú vňať


POSTUP :

• Krabie paličky, uvarenú mrkvu narežeme nadrobno, pridáme na sypko uvarenú ryža, premiešame, pridáme majonézu – podľa chuti, ozdobíme zelenou vňaťou. Podávame chladené.



LOSOS S ORECHMI


SUROVINY :

- 1 konzerva lososa
- 3 vajcia
- 2 jablká
- 1-2 cibule
- 100 g syra
- vlašské orechy


POSTUP :

• Ukladáme vrstvy
– bielky (strúhané na veľkom strúhadle, môže ich potrieť majonézou), druhá vrstva – ryby, nasleduje cibuľa, zhora potrieme majonézou, ďalšia vrstva jablko (nastrúhané na veľkom strúhadle), vrstva strúhaného syra, majonéza, postrúhané žĺtky a posledná vrstva vlašské orechy.



KRABÍ ŠALÁT S OLIVAMI


SUROVINY :

rybacích) prstov (200 g)
- kvasené uhorky
- 2 vajcia
- pohár olív bez kôstok
- majonéza
- cesnak
- hrianky


POSTUP :

• Suroviny pokrájame nadrobno, olivy čo najdrobnejšie a dobre premiešame. Zmes zahustíme majonézou. Podávame s čerstvo pripravenými hriankami.



KOŠÍKOVÝ ŠALÁT


SUROVINY :

- 1 konzerva šprot
- zelená cibuľka
- rajčiny


POSTUP :

• Rajčiny narežeme na polovice, stred vyberieme a zmiešame s rybami, pridáme drobno narezanú vňať, varené nasekané vajcia, zmiešame a zapravíme majonézou, osolíme. Zmesou naplníme prázdne polovice rajčín.



DEDKOV ŠALÁT


SUROVINY :

- 1 konzerva lososa
- 4 natvrdo varené vajcia
- 2 kyslasté jablká
- 150 g syra na strúhanie
- 1 pohár majonézy
- zelená vňať


POSTUP :

• Z konzervy zlejeme tekutinu, lososa vyberieme na plytký tanier (chrupavky môžeme vybrať), dobre roztlačíme vidličkou a zarovnáme.

Pridáme vrstvy (každú vrstvu potrieme majonézou) postrúhaných jabĺk, bielkov a syra. Majonézou zalejeme aj boky, tak aby sme zakryli všetky suroviny. Z vrchu posypeme strúhanými žĺtkami, odzdobíme vňaťou. Necháme vychladnúť.



RESTOVANÝ ŠALÁT


SUROVINY :

- 200 g treskovitej ryby
- 1 cibuľu
- 1 mrkvu
- 1 pohár majonézy


POSTUP :

• Uvarené filé rozdrobíme, premiešame s majonézou. Cibuľu narežeme na kolieska, mrkvu na rezance, presmažíme do mäkka, vyložíme na rybu, zalejeme majonézou, necháme postáť najmenej deň.



ŠPROTY SO ZEMIAKMI


SUROVINY :

- 1 konzerva šprot
- 1 varený zemiak
- 2 cibule
- pohár majonézy


POSTUP :

• Ako prvú vrstvu uložíme na dno nádoby zemiak narezaný na tenké plátky, potom pridáme cibuľu nakrájanú na kolieska, ďalej vrstvu roztlačených šprot a zalejeme majonézou. Znovu položíme vrstvy – zemiaky, cibuľa, šproty, majonéza až kým sa neminú šproty. Vrstvy majú byť tenké.



CHRUMKÁČ


SUROVINY :

- 1 konzerva rýb
- cesnak
- majonéza


POSTUP :

• Krajíčky chleba opečieme do chrumkava, dobre potrieme cesnakom. Konzervovanú rybu dobre rozotrieme vidličkou a nanesieme na chlieb potretý majonézou.



MAKRELA S KÔPROM


SUROVINY :

- 1 konzerva makrely (skumbrie)
- 0,05 l oleja
- 3 uvarené vajcia
- 1 kyslé jablko
- 15 zelených olív bez kôstky
- 2 varené zemiaky
- 2 dieliky citróna
- kôpor
- rastlinný olej
- majonéza
- soľ, koreniny


POSTUP :

• Všetky pripravené suroviny narežeme podľa chuti, dobre premiešame. Podávame chladené.