logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


→ PREDJEDLÁ


ŠALÁT Z TREŠČEJ PEČENE


SUROVINY :

- 1 plechovka treščej pečene
- 5 na tvrdo uvarených vajec
- 2 veľké cibule alebo 150 g zelenej vňate alebo pažítky
- soľ
- mleté čierne korenie


POSTUP :

• Pečeň nakrájame na malé kúsky, vajcia a cibuľu (vňať) narežeme na drobno, všetko spojíme, prichutíme soľou, okoreníme , pridáme olej z pečene, zamiešame a dáme na misu.



ŠALÁT Z KONZERVOVANEJ MAKRELY


SUROVINY :

- 1 konzerva (200g) makrely
- po 2,5 lyžičke smotany a majonézy
- 1 na tvrdo uvarené vajce
- vňať petržlenu
- soľ
- čierne mleté korenie


POSTUP :

• Rybu narežeme na kúsky, vajcia na kocky, petržlenovú vňať narežeme na drobno, zmiešame, osolíme, okorením pridáme smotanu s majonézou. Ozdobíme zelenou vňaťou.



PREKLADANÝ ŠALÁT


SUROVINY :

- 4 zemiaky
- 1 mrkva
- 3-4 natvrdo varené vajcia
- 1 plechovka konzervovanej ryby
- 1 pohár majonézy


POSTUP :

• Šalát stvoríme vrstvením a varenú zeleninu musíme strúhať na strúhadle. 1.vrstva – zemiaky, 2.- ryba, 3. zemiaky, potom potrieť olejom z rýb, 4. – mrkva, 5. - majonéza, 6. – bielky, 7. - majonéza, 8.- žĺtky a nakoniec ozdobíme zelenou vňaťou.



RAKÚSKY ŠALÁT


SUROVINY :

- 1 pohár (260g) ľubovoľných konzervovaných rýb
- 7 natvrdo varených vajec
- 2 cibule
- 100 masla
- 100 g tvrdého syra
- 2 sladké jablká
- 10-15 vlašských orechov
- 1 pohár majonézy
- ocot


POSTUP :

• Nadrobno pokrájanú cibuľu marinujeme v octe (3%) 24 hodín.
Rybu oddelíme od chrbtovej kosti a roztlačíme vidličkou. Oddelíme bielky od žĺtkov a jablká olúpeme. Žĺtok, bielky, jablko, syr a stuhnuté maslo nastrúhame na veľkom strúhadle.

• Na misku uložíme vrstvu bielkov, potom vrstvu rýb a cibule. Vrch potrieme majonézou. Nasleduje postupne vrstva masla, syru, jabĺk a žĺtkov. Formujeme do tvaru torty, obvod zarovnávame do kruhu. Vrch a boky potrieme majonézou a posypeme nadrobno nasekaným jadrami orechov. Hotový šalát ozdobíme zelenou vňaťou.



ŠALÁT Z KONZERVOVANEJ TREŠČEJ PEČENE- I.


SUROVINY :

- 1 konzerva (250 g) treščej pečene
- 1 tavený syrček
- 2 na tvrdo varené vajcia
- 1 cibuľa


POSTUP :

• Pečeň vyberieme z oleja a roztlačíme vidličkou. Tavený syr postrúhame na strúhadle, cibuľu a vajcia pokrájame na jemno. Všetky komponenty spojíme a dobre premiešame. Zahustíme olejom z plechovky. Hotový šalát ozdobíme vňaťou.



ŠALÁT Z KONZERVOVANEJ TREŠČEJ PEČENE - II.


SUROVINY :

- 1 plechovka treščej pečene
- 1 cibuľa
- 4-5 natvrdo uvarených vajec
- 2 lyžičky nadrobno pokrájanej cibuľovej vňate
- vňať petržlenu
- soľ


POSTUP :

• Treščiu pečeň roztlačíme vidličkou. Jemne roztlačíme vajcia a cibuľu, osolíme a všetko spojíme premiešaním. Šalát podávame v izbovej teplote.



SLEDIA PAŠTÉTA


SUROVINY :

- 1 plechovka konzervovaného sleďa (250 g)
- 1 kg varenej mrkvy
- -4 tavené syrčeky
- 250 g masla


POSTUP :

• Všetko zomelieme na mäsovom mlynčeku a dobre premiešame.

Obmena - slede najskôr dáme na hodinu do mlieka , potom ich zomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s natvrdo uvarenými vajcami, pridáme na drobno narezanú cibuľu a maslo, všetko premiešame.



PREDJEDLO Z RÝB PRE ŽENY


SUROVINY :

- 50 g masla
- 100 g tvarohu
- ¼ zväzku kôpru
- soľ na špičku noža
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 4 krajíčky chleba
- 80 g červených ikier
- listy zeleného šalátu


POSTUP :

• Chlieb opečieme v hriankovači alebo opečieme v rúre. Rozotreným tvarohom s maslom a kôprom natrieme hrianky, navrch dáme ikry. Podávame čerstvé na liste šalátu.



PREDJEDLO Z RÝB PRE KAŽDÉHO


SUROVINY :

- 300 g syru
- 200 g tvarohu
- 1 šproty v oleji (olejovky)
- 50 g masla
- marinované hríby a uhorky podľa chuti


POSTUP :

• Syr (najlepšie mäkší druh) narežeme na plátky hrúbky 0,5 cm a z nich pohárikom vykrojíme kolieska. Olejovky zmiešame s tvarohom a maslom. Masu vložíme medzi dve kolieska syru, horný ozdobíme na kyslo nakladanými hríbmi a uhorkami.



ŠALÁT S HRACHOM


SUROVINY :

- 1 plechovka konzervovaných rýb (makrela, sardinky atď.) vo vlastnej šťave
- 200 g zeleného hrachu
- 3 natvrdo uvarené vajcia
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 pohár uvarenej ryže
- 3 lyžičky majonézy
- 1 lyžička vňate petržlenu


POSTUP :

• Ryby úplne roztlačíme vidličkou, vajcia nasekáme nadrobno, cesnak rozotrieme, pridáme hrach, ryžu, dobre premiešame v celok, zahustíme majonézou. Pred podávaním ozdobíme petržlenom.



ZASNEŽENÝ LOSOS


SUROVINY :

- 1 konzerva lososa vo vlastnej šťave
- 5 varených vajec
- trochu masla a tvrdého syra
- 1 pohár majonézy
- 2 stredné cibule


POSTUP :

• Z lososa zlejeme šťavu a rozotrieme vidličkou, cibuľu narežeme na drobno a obaríme vodou, bielky narežeme nadrobno, žĺtky nastrúhame na drobnejšom a mrkvu na väčšom strúhadle.

Suroviny ukladáme vo vrstvách :
- začneme mrkvou,
- potom cibuľa a bielky,
- vrstva lososa,
- vrstvy mrkvy, cibule a bielkov,
- potom vrstvy lososa, mrkvy, cibule s bielkami, ako
- 9 vrstva strúhaný syr s maslom a posledná
- 10 vrstva, výdatné posypanie strúhaným bielkom.

1-8 vrstvu potrieme majonézou. Šalát necháme postáť 5 hodín v chladničke.