|
ŠALÁT Z TREŠČEJ PEČENE
SUROVINY :- 1 plechovka treščej pečene - 5 na tvrdo uvarených vajec - 2 veľké cibule alebo 150 g zelenej vňate alebo pažítky - soľ - mleté čierne korenie
POSTUP :• Pečeň nakrájame na malé kúsky, vajcia a cibuľu (vňať) narežeme na drobno, všetko spojíme, prichutíme soľou, okoreníme , pridáme olej z pečene, zamiešame a dáme na misu.
ŠALÁT Z KONZERVOVANEJ MAKRELY
SUROVINY :- 1 konzerva (200g) makrely - po 2,5 lyžičke smotany a majonézy - 1 na tvrdo uvarené vajce - vňať petržlenu - soľ - čierne mleté korenie
POSTUP :• Rybu narežeme na kúsky, vajcia na kocky, petržlenovú vňať narežeme na drobno, zmiešame, osolíme, okorením pridáme smotanu s majonézou. Ozdobíme zelenou vňaťou.
PREKLADANÝ ŠALÁT
SUROVINY :- 4 zemiaky - 1 mrkva - 3-4 natvrdo varené vajcia - 1 plechovka konzervovanej ryby - 1 pohár majonézy
POSTUP :• Šalát stvoríme vrstvením a varenú zeleninu musíme strúhať na strúhadle. 1.vrstva – zemiaky, 2.- ryba, 3. zemiaky, potom potrieť olejom z rýb, 4. – mrkva, 5. - majonéza, 6. – bielky, 7. - majonéza, 8.- žĺtky a nakoniec ozdobíme zelenou vňaťou.
RAKÚSKY ŠALÁT
SUROVINY :- 1 pohár (260g) ľubovoľných konzervovaných rýb - 7 natvrdo varených vajec - 2 cibule - 100 masla - 100 g tvrdého syra - 2 sladké jablká - 10-15 vlašských orechov - 1 pohár majonézy - ocot
POSTUP :• Nadrobno pokrájanú cibuľu marinujeme v octe (3%) 24 hodín. Rybu oddelíme od chrbtovej kosti a roztlačíme vidličkou. Oddelíme bielky od žĺtkov a jablká olúpeme. Žĺtok, bielky, jablko, syr a stuhnuté maslo nastrúhame na veľkom strúhadle.
• Na misku uložíme vrstvu bielkov, potom vrstvu rýb a cibule. Vrch potrieme majonézou. Nasleduje postupne vrstva masla, syru, jabĺk a žĺtkov. Formujeme do tvaru torty, obvod zarovnávame do kruhu. Vrch a boky potrieme majonézou a posypeme nadrobno nasekaným jadrami orechov. Hotový šalát ozdobíme zelenou vňaťou.
ŠALÁT Z KONZERVOVANEJ TREŠČEJ PEČENE- I.
SUROVINY :- 1 konzerva (250 g) treščej pečene - 1 tavený syrček - 2 na tvrdo varené vajcia - 1 cibuľa
POSTUP :• Pečeň vyberieme z oleja a roztlačíme vidličkou. Tavený syr postrúhame na strúhadle, cibuľu a vajcia pokrájame na jemno. Všetky komponenty spojíme a dobre premiešame. Zahustíme olejom z plechovky. Hotový šalát ozdobíme vňaťou.
ŠALÁT Z KONZERVOVANEJ TREŠČEJ PEČENE - II.
SUROVINY :- 1 plechovka treščej pečene - 1 cibuľa - 4-5 natvrdo uvarených vajec - 2 lyžičky nadrobno pokrájanej cibuľovej vňate - vňať petržlenu - soľ
POSTUP :• Treščiu pečeň roztlačíme vidličkou. Jemne roztlačíme vajcia a cibuľu, osolíme a všetko spojíme premiešaním. Šalát podávame v izbovej teplote.
SLEDIA PAŠTÉTA
SUROVINY :- 1 plechovka konzervovaného sleďa (250 g) - 1 kg varenej mrkvy - -4 tavené syrčeky - 250 g masla
POSTUP :• Všetko zomelieme na mäsovom mlynčeku a dobre premiešame.
Obmena - slede najskôr dáme na hodinu do mlieka , potom ich zomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s natvrdo uvarenými vajcami, pridáme na drobno narezanú cibuľu a maslo, všetko premiešame.
PREDJEDLO Z RÝB PRE ŽENY
SUROVINY :- 50 g masla - 100 g tvarohu - ¼ zväzku kôpru - soľ na špičku noža - 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy - 4 krajíčky chleba - 80 g červených ikier - listy zeleného šalátu
POSTUP :• Chlieb opečieme v hriankovači alebo opečieme v rúre. Rozotreným tvarohom s maslom a kôprom natrieme hrianky, navrch dáme ikry. Podávame čerstvé na liste šalátu.
PREDJEDLO Z RÝB PRE KAŽDÉHO
SUROVINY :- 300 g syru - 200 g tvarohu - 1 šproty v oleji (olejovky) - 50 g masla - marinované hríby a uhorky podľa chuti
POSTUP :• Syr (najlepšie mäkší druh) narežeme na plátky hrúbky 0,5 cm a z nich pohárikom vykrojíme kolieska. Olejovky zmiešame s tvarohom a maslom. Masu vložíme medzi dve kolieska syru, horný ozdobíme na kyslo nakladanými hríbmi a uhorkami.
ŠALÁT S HRACHOM
SUROVINY :- 1 plechovka konzervovaných rýb (makrela, sardinky atď.) vo vlastnej šťave - 200 g zeleného hrachu - 3 natvrdo uvarené vajcia - 3 strúčiky cesnaku - 1 pohár uvarenej ryže - 3 lyžičky majonézy - 1 lyžička vňate petržlenu
POSTUP :• Ryby úplne roztlačíme vidličkou, vajcia nasekáme nadrobno, cesnak rozotrieme, pridáme hrach, ryžu, dobre premiešame v celok, zahustíme majonézou. Pred podávaním ozdobíme petržlenom.
ZASNEŽENÝ LOSOS
SUROVINY :- 1 konzerva lososa vo vlastnej šťave - 5 varených vajec - trochu masla a tvrdého syra - 1 pohár majonézy - 2 stredné cibule
POSTUP :• Z lososa zlejeme šťavu a rozotrieme vidličkou, cibuľu narežeme na drobno a obaríme vodou, bielky narežeme nadrobno, žĺtky nastrúhame na drobnejšom a mrkvu na väčšom strúhadle.
Suroviny ukladáme vo vrstvách : - začneme mrkvou, - potom cibuľa a bielky, - vrstva lososa, - vrstvy mrkvy, cibule a bielkov, - potom vrstvy lososa, mrkvy, cibule s bielkami, ako - 9 vrstva strúhaný syr s maslom a posledná - 10 vrstva, výdatné posypanie strúhaným bielkom.
1-8 vrstvu potrieme majonézou. Šalát necháme postáť 5 hodín v chladničke.
|
|