logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


→ PREDJEDLÁ


ŠPROTY V ČIFIRE (MAGORÁKU)


SUROVINY :

- šproty


NA ČIFIR - MAGORÁK :

- 50 g čaju ( - balíček "indického")
- pohár vriacej vody

POSTUP :

• Zoberieme šproty, očistíme a ukladáme do kastróla, solíme, zalievame slnečnicovým olejom do skrytia. Urobíme za pohár hustého čifiru (u nás magoráku) a zalejeme šproty, pridáme vôňu údenosti a varíme 40 minút na slabom ohni.



Ako pripraviť „magorák“

Do smaltovanej nádoby s vrchnákom nalejeme vodu a položíme na pazderie (uhlíky po ohni, pahreba), alebo na elektrickú či plynovú platňu. Na 300 g vody nasypeme trochu viac než polovicu 50 g balíčku čaju (v každom prípade listového). Sadnutý čaj zahrievaním stúpa hore a zakrytý sa nechá vylúhovať. Keď je čaju dosť vylúhujeme ho po dlhší čas, nie je potrebné ho zdvihnúť zahrievaním. Zdvihnuté čajové listy po zaparení klesajú dole. Po zaparení a sadnutí listov na dno sa tekutina zleje do nádoby z ktorej sa bude piť, osobitne elegantná je porcelánová čaša, ale vhodný je aj sklenený pohár. Zo šálky sa prelieva čaj naspäť do čajníka (to sa volá „oženiť“) a potom späť do šálky. Nápoj je hotový k pitiu. Magorák je takmer ťahavá čierna tekutina, Pije sa teplý, po dva tri hlty, podáva sa dookola (podľa zvyku v danej oblasti). Keď sa magorák vypije, listy sa nevyberajú ale sa ponechajú k druhému zapareniu, na zafarbenie magoráka. Alebo sa varí ako obyčajný čaj.

DOMA PRIPRAVENÉ ŠPROTY


SUROVINY :

- 1 kg rybiek
- ½ pohára silného čierneho čaju
- 1 pohár rastlinného oleja
- bobkový list
- celé korenie


POSTUP :

• Ryby očistíme, oddelíme hlavy. Do jemného slaného roztoku dáme všetky ryby a necháme odležať približne 20 minút. Potom ryby vyberieme a dáme do kastróla, na prvú vrstvu dáme bobkový list a korenie, potom druhú vrstvu šprot .

Všetko zalejeme čajom a olejom, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry na 1,5-2 hodiny. 15 minút pred dohotovením pokrievku zložíme.



ŠPROTY PO DOMÁCKY II.


SUROVINY :

- šproty alebo menšie rybičky
- balíček čaju


POSTUP :

• Rybkám odrežeme hlavy, vyčistíme, osolíme a ukladáme do kastróla chrbtom hore, tesne vedľa seba.

NÁLEV:

• balíček čaju (50 g), zalejeme vriacou vodou (nemusí byť veľa vody) Tekutinu zlejeme a pridáme rastlinný olej v pomere 1:1. K rybám pridáme celé čierne korenie, a bobkové listy. Zalejeme vylúhovaným čajom tak aby hladina bola nižšie o 1 cm ako úroveň rýb. Dusíme 15-20 minút na veľmi slabom ohni. Podávame chladené.



ŠIKMO REZANÁ RYBA


SUROVINY :

- 1 ryba (kapor, makrela...)
- cibuľa, soľ
- ocot, rastlinný olej


POSTUP :

• Rybie filé režeme na 2-3 cm priečne rezané pásiky, Cibuľu nakrájame na polkolieska. Dno nádoby osolíme, ulžíme vrstvu rýb, (dieliky neukladáme na plocho ale len úzkou rezanou stranou na soľ), vrstvu cibule, vrstvu soli - osolíme, vrstvu rýb, vrstvu cibule atď.

Zalejeme zmesou 1:1 octu a rastlinného oleja (najlepší je bez vône). Dáme do chladničky a po 3-4 dňoch môžeme jesť.



MOZAIKOVÝ ŠALÁT


SUROVINY :

- 3 ryby
- 3 jablká
- 3 zemiaky
- 1 cvikla
- 3 vajcia
- 200 g mäsa
- 200 g majonézy
- rajčiny
- vňať


POSTUP :

• Filé narežeme na drobné kúsky, uvarené zemiaky, cviklu, vajcia, mäso narežeme na dieliky.

• Ukladáme vrstvu zemiakov, potom vrstvu jabĺk, vrstvu cvikly, vrstvu kúskov z filé, vrstvu mäsa atď.
Vrstvy robíme tenké. Je vhodné aby posledná vrstva boli zemiaky. Každú vrstvu polejeme majonézou. Ozdobíme dielikmi vajca, vňaťou, kúskami rajčín. Pre získanie jemnej chuti produkty (okrem sleďa a mäsa) môžeme nastrúhať na väčšom strúhadle.



KVASENÉ RYBY


SUROVINY :

- ryba
- čierna reďkovka
- cesnak
- mletá červená paprika
- soľ


POSTUP :

• Rybu (najlepšie zubáč alebo šťuka)) narežeme na kúsky, osolíme a dáme na 2-3 dni do chladničky.
Potom narežeme na hrubo čiernu reďkovku, osolíme, silne opaprikujeme mletou paprikou a pridáme cesnak. Reďkovku premiešame s rybou, uložíme do kameninovej nádoby, pritlačíme kameňom a necháme v súdku marinovať. Po 3-4 dňoch môžeme jesť.



PAŠTÉTA Z RYBIČIEK


SUROVINY :

- 1 kg rybiek
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- olivový olej


POSTUP :

• Ryby dáme do nádoby, nalejeme vodu a dusíme do „stratenia“ kostí – približne 6 hodín (pretože z času na čas musíme doliať vodu).
• Keď zostanú kosti dostatočne mäkké, na veľkom strúhadle nastrúhame veľkú mrkvu a narežeme na drobno cibuľu.
• Pri poslednom podlievaní vodou dáme do kastróla priamo na rybu mrkvu, cibuľu a soľ.
• Keď všetka voda vyvrie nádobu odložíme a pridáme trochu slnečnicového oleja, všetko premiešame, zmes zomelieme na mäsovom mlynčeku a necháme na miske mierne preschnúť. Paštéta je pripravená k jedlu.



CHE S ČIERNOU REĎKOVKOU


SUROVINY :

- 1 kg ryby
- 20 g sójovej omáčky
- 20 g cibule
- 10 g cesnaku
- 15 g korenia
- 10 g rastlinného oleja
- 1 g sezamu
- 30 g cukru
- 200 g octu


POSTUP :

• Filé ryby (najlepšie mastnej), narežeme na rezance dlhé 5 cm, hrubé 0,5 cm a dáme do nádoby, zalejeme octom a premiešame. Necháme postáť 20-30 minút.

• Zatiaľ narežeme na tenké rezance reďkovku a zľahka osolíme. Môžeme pridať mrkvu narezanú na tenké rezance, jedlo bude lákavejšie pre oči.

• Po 20-30 minútach ryby premyjeme a necháme stiecť. Rybu, reďkovku, mrkvu zamiešame s pridaním soli, na tenko narezanej cibule, cesnakom, tlčeným sezamom, cukrom, môžeme pridať ocot podľa chuti, Necháme postáť 5-7 hodím v chladničke.

• Rovnakým spôsobom pripravíme che z hrebenačky, tresky, lososa. Chuť che z tresky a lososa je sladkasto kyslá.

Obmena - Che

• Čerstvo zmrazené ryby alebo čerstvé makrely, tolstolobika, kapra alebo môžeme použiť aj inú rybu, narežeme na menšie kúsky a prekladáme soľou a odstavíme na 24 hodín. Potom rybu premyjeme a sklenenom pohári prekladáme cibuľou a zalejeme nálevom octu a slnečnicového oleja 1:1.



šalát - TRESKA


SUROVINY :

- 1,1 kg bielej ryby
- 1 stredne veľká mrkva
- 2 cibule
- 4 kyslé uhorky alebo pohár na kyslo nakladanej zeleniny
- 1-2 poháre tatárskej omáčky


NÁLEV:

- na diel vody dva diely octu,
- polievková lyžička soli
- 4 bobkové listy
- polievková lyžička semien koriandru
- koreniny - podľa chuti

POSTUP :

• Vypitvané, očistené ryby zbavíme kože. Telo narežeme na tenké podkovičky, dáme do nádoby, preložíme bobkovým listom a koreninami, zalejeme pripraveným nálevom, zakryjeme a dáme na chladné miesto (do chladničky).

• Po 5-7 dňoch dáme ryby s nálevom zovrieť a necháme vychladnúť. Koreňovú zeleninu uvaríme do polohotova a narežeme na tenké kolieska. Premiešame s nadrobno narezanou cibuľou a uhorkami narezanými na kocky (alebo použijeme na kyslo naloženú zleninu). Pridáme tatarskú omáčku (podľa chuti môžeme polovicu nahradiť majolkou) a všetko dokladne premiešame. Postupne pri miešaní podľa potreby dochutíme soľou a citronovou šťavou. Necháme postáť 24 hodín.



Stredomorský šalát


SUROVINY :

- 2 pomaranče
- 20 varených kreviet
- 2 kivi
- 3-4 lyžičky citrónovej šťavy
- 2-3 lyžičky oleja
- 1 kus zelený alebo fialový šalát
- 100 g šalátu rukola
- žerucha siata
- ocot podľa chuti


POSTUP :

stredomorský šalátUmyté pomaranče narežeme na kolieska, vyberieme zrnká. Potom odrežeme šupku ( na 4 kusoch môžeme ponechať). Olúpeme kivi a narežeme na dieliky.

• Umytý šalát necháme dobre odtiecť. Potom ho rukami potrháme a rozložíme po miske. Navrch poukladáme krevety, pomaranče a kivi. V miske zmiešame šťavu z citróna s olejom a octom. Šalát zalejeme marinádou, necháme postáť 5 minút a podávame.



KALMÁR SO SYROM


SUROVINY :

- 300 g vareného kalmára (tľapka riečna)
- 90 g tvrdého syra
- 125g masla
- 15 g cesnaku
- 50 g bujónu


POSTUP :

• Filé z kalmára podusíme v masle 1,5 – 2 minúty, necháme vychladnúť, potom dva razy premelieme na mäsovom mlynčeku s paštétovou mriežkou (najmenšou).

• Masu spojíme s postrúhaným syrom, roztlačeným cesnakom, maslom, pridáme vývar z podusenia, ušľaháme a formujeme do tvaru klobásy, ochladíme. Uležaním získa chuť.



ŠALÁT S AVOKÁDOM


SUROVINY :

- 1 slanú rybu
- 2 natvrdo uvarené vajcia
- 1 avokádo
- 1 cibuľa
- majonéza
- soľ


POSTUP :

• Nadrobno nasekané opláchnuté filé ryby zmiešame s posekanými vajcami, cibuľou, dužinou avokáda, osolíme a zahustíme majonézou.



OSTRY KALMÁR


SUROVINY :

- 250-300 g vareného kalmára
- 100 g morských rias
- 50 g cibule
- 50 g majonézy
- pálivý kečup
- korenie, cesnak, soľ


POSTUP :

• Vareného kalmára narežeme na hrubé „rezance“, zmiešame s čiernym mletým korením alebo červenou paprikou, rozotretým cesnakom, soľou, narezanou cibuľou namočenou v octovo-slanom náleve, pridáme konzervované morské riasy, všetko premiešame a zahustíme majonézou a kečupom.