|
ŠPROTY V ČIFIRE (MAGORÁKU)
SUROVINY :- šproty
NA ČIFIR - MAGORÁK : - 50 g čaju ( - balíček "indického") - pohár vriacej vody
POSTUP :• Zoberieme šproty, očistíme a ukladáme do kastróla, solíme, zalievame slnečnicovým olejom do skrytia. Urobíme za pohár hustého čifiru (u nás magoráku) a zalejeme šproty, pridáme vôňu údenosti a varíme 40 minút na slabom ohni.
Do smaltovanej nádoby s vrchnákom nalejeme vodu a položíme na pazderie (uhlíky po ohni, pahreba), alebo na elektrickú či plynovú platňu. Na 300 g vody nasypeme trochu viac než polovicu 50 g balíčku čaju (v každom prípade listového). Sadnutý čaj zahrievaním stúpa hore a zakrytý sa nechá vylúhovať. Keď je čaju dosť vylúhujeme ho po dlhší čas, nie je potrebné ho zdvihnúť zahrievaním.
Zdvihnuté čajové listy po zaparení klesajú dole. Po zaparení a sadnutí listov na dno sa tekutina zleje do nádoby z ktorej sa bude piť, osobitne elegantná je porcelánová čaša, ale vhodný je aj sklenený pohár. Zo šálky sa prelieva čaj naspäť do čajníka (to sa volá „oženiť“) a potom späť do šálky. Nápoj je hotový k pitiu.
Magorák je takmer ťahavá čierna tekutina, Pije sa teplý, po dva tri hlty, podáva sa dookola (podľa zvyku v danej oblasti). Keď sa magorák vypije, listy sa nevyberajú ale sa ponechajú k druhému zapareniu, na zafarbenie magoráka. Alebo sa varí ako obyčajný čaj.
DOMA PRIPRAVENÉ ŠPROTY
SUROVINY :- 1 kg rybiek - ½ pohára silného čierneho čaju - 1 pohár rastlinného oleja - bobkový list - celé korenie
POSTUP :• Ryby očistíme, oddelíme hlavy. Do jemného slaného roztoku dáme všetky ryby a necháme odležať približne 20 minút. Potom ryby vyberieme a dáme do kastróla, na prvú vrstvu dáme bobkový list a korenie, potom druhú vrstvu šprot .
Všetko zalejeme čajom a olejom, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry na 1,5-2 hodiny. 15 minút pred dohotovením pokrievku zložíme.
ŠPROTY PO DOMÁCKY II.
SUROVINY :- šproty alebo menšie rybičky - balíček čaju
POSTUP :• Rybkám odrežeme hlavy, vyčistíme, osolíme a ukladáme do kastróla chrbtom hore, tesne vedľa seba.
NÁLEV:• balíček čaju (50 g), zalejeme vriacou vodou (nemusí byť veľa vody) Tekutinu zlejeme a pridáme rastlinný olej v pomere 1:1.
K rybám pridáme celé čierne korenie, a bobkové listy. Zalejeme vylúhovaným čajom tak aby hladina bola nižšie o 1 cm ako úroveň rýb. Dusíme 15-20 minút na veľmi slabom ohni. Podávame chladené.
ŠIKMO REZANÁ RYBA
SUROVINY :- 1 ryba (kapor, makrela...) - cibuľa, soľ - ocot, rastlinný olej
POSTUP :• Rybie filé režeme na 2-3 cm priečne rezané pásiky, Cibuľu nakrájame na polkolieska. Dno nádoby osolíme, ulžíme vrstvu rýb, (dieliky neukladáme na plocho ale len úzkou rezanou stranou na soľ), vrstvu cibule, vrstvu soli - osolíme, vrstvu rýb, vrstvu cibule atď.
Zalejeme zmesou 1:1 octu a rastlinného oleja (najlepší je bez vône). Dáme do chladničky a po 3-4 dňoch môžeme jesť.
MOZAIKOVÝ ŠALÁT
SUROVINY :- 3 ryby - 3 jablká - 3 zemiaky - 1 cvikla - 3 vajcia - 200 g mäsa - 200 g majonézy - rajčiny - vňať
POSTUP :• Filé narežeme na drobné kúsky, uvarené zemiaky, cviklu, vajcia, mäso narežeme na dieliky.
• Ukladáme vrstvu zemiakov, potom vrstvu jabĺk, vrstvu cvikly, vrstvu kúskov z filé, vrstvu mäsa atď. Vrstvy robíme tenké. Je vhodné aby posledná vrstva boli zemiaky. Každú vrstvu polejeme majonézou. Ozdobíme dielikmi vajca, vňaťou, kúskami rajčín. Pre získanie jemnej chuti produkty (okrem sleďa a mäsa) môžeme nastrúhať na väčšom strúhadle.
KVASENÉ RYBY
SUROVINY :- ryba - čierna reďkovka - cesnak - mletá červená paprika - soľ
POSTUP :• Rybu (najlepšie zubáč alebo šťuka)) narežeme na kúsky, osolíme a dáme na 2-3 dni do chladničky. Potom narežeme na hrubo čiernu reďkovku, osolíme, silne opaprikujeme mletou paprikou a pridáme cesnak. Reďkovku premiešame s rybou, uložíme do kameninovej nádoby, pritlačíme kameňom a necháme v súdku marinovať. Po 3-4 dňoch môžeme jesť.
PAŠTÉTA Z RYBIČIEK
SUROVINY :- 1 kg rybiek - 1 mrkva - 1 cibuľa - olivový olej
POSTUP :• Ryby dáme do nádoby, nalejeme vodu a dusíme do „stratenia“ kostí – približne 6 hodín (pretože z času na čas musíme doliať vodu). • Keď zostanú kosti dostatočne mäkké, na veľkom strúhadle nastrúhame veľkú mrkvu a narežeme na drobno cibuľu. • Pri poslednom podlievaní vodou dáme do kastróla priamo na rybu mrkvu, cibuľu a soľ. • Keď všetka voda vyvrie nádobu odložíme a pridáme trochu slnečnicového oleja, všetko premiešame, zmes zomelieme na mäsovom mlynčeku a necháme na miske mierne preschnúť. Paštéta je pripravená k jedlu.
CHE S ČIERNOU REĎKOVKOU
SUROVINY :- 1 kg ryby - 20 g sójovej omáčky - 20 g cibule - 10 g cesnaku - 15 g korenia - 10 g rastlinného oleja - 1 g sezamu - 30 g cukru - 200 g octu
POSTUP :• Filé ryby (najlepšie mastnej), narežeme na rezance dlhé 5 cm, hrubé 0,5 cm a dáme do nádoby, zalejeme octom a premiešame. Necháme postáť 20-30 minút.
• Zatiaľ narežeme na tenké rezance reďkovku a zľahka osolíme. Môžeme pridať mrkvu narezanú na tenké rezance, jedlo bude lákavejšie pre oči.
• Po 20-30 minútach ryby premyjeme a necháme stiecť. Rybu, reďkovku, mrkvu zamiešame s pridaním soli, na tenko narezanej cibule, cesnakom, tlčeným sezamom, cukrom, môžeme pridať ocot podľa chuti, Necháme postáť 5-7 hodím v chladničke.
• Rovnakým spôsobom pripravíme che z hrebenačky, tresky, lososa. Chuť che z tresky a lososa je sladkasto kyslá.
Obmena - Che
• Čerstvo zmrazené ryby alebo čerstvé makrely, tolstolobika, kapra alebo môžeme použiť aj inú rybu, narežeme na menšie kúsky a prekladáme soľou a odstavíme na 24 hodín. Potom rybu premyjeme a sklenenom pohári prekladáme cibuľou a zalejeme nálevom octu a slnečnicového oleja 1:1.
šalát - TRESKA
SUROVINY :- 1,1 kg bielej ryby - 1 stredne veľká mrkva - 2 cibule - 4 kyslé uhorky alebo pohár na kyslo nakladanej zeleniny - 1-2 poháre tatárskej omáčky
NÁLEV: - na diel vody dva diely octu, - polievková lyžička soli - 4 bobkové listy - polievková lyžička semien koriandru - koreniny - podľa chuti
POSTUP :• Vypitvané, očistené ryby zbavíme kože. Telo narežeme na tenké podkovičky, dáme do nádoby, preložíme bobkovým listom a koreninami, zalejeme pripraveným nálevom, zakryjeme a dáme na chladné miesto (do chladničky).
• Po 5-7 dňoch dáme ryby s nálevom zovrieť a necháme vychladnúť. Koreňovú zeleninu uvaríme do polohotova a narežeme na tenké kolieska. Premiešame s nadrobno narezanou cibuľou a uhorkami narezanými na kocky (alebo použijeme na kyslo naloženú zleninu). Pridáme tatarskú omáčku (podľa chuti môžeme polovicu nahradiť majolkou) a všetko dokladne premiešame. Postupne pri miešaní podľa potreby dochutíme soľou a citronovou šťavou. Necháme postáť 24 hodín.
Stredomorský šalát
SUROVINY :- 2 pomaranče - 20 varených kreviet - 2 kivi - 3-4 lyžičky citrónovej šťavy - 2-3 lyžičky oleja - 1 kus zelený alebo fialový šalát - 100 g šalátu rukola - žerucha siata - ocot podľa chuti
POSTUP :• Umyté pomaranče narežeme na kolieska, vyberieme zrnká. Potom odrežeme šupku ( na 4 kusoch môžeme ponechať). Olúpeme kivi a narežeme na dieliky.
• Umytý šalát necháme dobre odtiecť. Potom ho rukami potrháme a rozložíme po miske. Navrch poukladáme krevety, pomaranče a kivi. V miske zmiešame šťavu z citróna s olejom a octom. Šalát zalejeme marinádou, necháme postáť 5 minút a podávame.
KALMÁR SO SYROM
SUROVINY :- 300 g vareného kalmára (tľapka riečna) - 90 g tvrdého syra - 125g masla - 15 g cesnaku - 50 g bujónu
POSTUP :• Filé z kalmára podusíme v masle 1,5 – 2 minúty, necháme vychladnúť, potom dva razy premelieme na mäsovom mlynčeku s paštétovou mriežkou (najmenšou).
• Masu spojíme s postrúhaným syrom, roztlačeným cesnakom, maslom, pridáme vývar z podusenia, ušľaháme a formujeme do tvaru klobásy, ochladíme. Uležaním získa chuť.
ŠALÁT S AVOKÁDOM
SUROVINY :- 1 slanú rybu - 2 natvrdo uvarené vajcia - 1 avokádo - 1 cibuľa - majonéza - soľ
POSTUP :• Nadrobno nasekané opláchnuté filé ryby zmiešame s posekanými vajcami, cibuľou, dužinou avokáda, osolíme a zahustíme majonézou.
OSTRY KALMÁR
SUROVINY :- 250-300 g vareného kalmára - 100 g morských rias - 50 g cibule - 50 g majonézy - pálivý kečup - korenie, cesnak, soľ
POSTUP :• Vareného kalmára narežeme na hrubé „rezance“, zmiešame s čiernym mletým korením alebo červenou paprikou, rozotretým cesnakom, soľou, narezanou cibuľou namočenou v octovo-slanom náleve, pridáme konzervované morské riasy, všetko premiešame a zahustíme majonézou a kečupom.
|
|