|
RESTOVANÝ ŠALÁT
SUROVINY :- 200 g treskovitej ryby - 1 cibuľu - 1 mrkvu - 1 pohár majonézy
POSTUP :• Uvarené filé rozdrobíme, premiešame s majonézou. Cibuľu narežeme na kolieska, mrkvu na rezance, presmažíme do mäkka, vyložíme na rybu, zalejeme majonézou, necháme postáť najmenej deň.
MARINOVANÝ PLÁTKOVÝ ŠALÁT
SUROVINY :- 1 kg ryby - 1-2 lyžičky slnečnicového oleja - 1 veľkú cibuľu - 2 strúčiky cesnaku - 2 bobkové listy - mleté čierne korenie, soľ
POSTUP :• Očistenú čerstvú alebo rozmrazenú rybu narežeme na tenké plátky, dáme do nádoby, zalejeme vodo-octovým nálevom (1:4) zarovno rybou, pridáme slnečnicový olej, na hrubo narezanú cibuľu, cesnak, 1-2 bobkové listy, korenie a osolíme. Marinujeme kým ryba získa zabielené zafarbenie (okolo 30 minút).
ZAKRYTÝ PLESKÁČ
SUROVINY :- Uvarené filé ryby - na tvrdo uvarené vajcia - sladko kyslé jablko - majonéza - cibuľa - cvikla
POSTUP :• Prvá vrstva – filé pleskáča narezané na kúsky, druhá vrstva – zemiaky, nastrúhané na veľkom strúhadle. Tretiu vrstvu tvorí na drobno narezaná cibuľa. Všetko polejeme rastlinným olejom (1-2 lyžičky). Nasledujú vrstvy, nahrubo nastrúhaná cvikla, nastrúhané vajcia, na hrubo nastrúhané jablko, zalejeme majonézou. Vrstvy môžeme podľa chuti obmieňať.
KARAS V SLOJI
SUROVINY :- Varená ryba - mrkva, cibuľa, jablko, cvikla, olej
POSTUP :• Po vrstvách ukladáme uvarenú rybu, varenú mrkvu, surovú mrkvu, cibuľu, jablko, cviklu. Všetky suroviny okrem cibule nastrúhame na hrubom strúhadle, cibuľu narežeme nadrobno. Každú vrstvu zalejeme zmesou 2/3 majonézy a 1/3 slnečnicového oleja. Nakoniec dáme navrch nastrúhané natvrdo uvarené vajce.
DEDKOV ZÁKUSOK K PIVU
SUROVINY :- 150 g filé solenej ryby - 30 g tvrdého údeného syra - 120 g múky - mleté čierne korenie - 1 lyžička majoránky
POSTUP :• syr zomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme múku a majoránku, okoreníme a znovu premelieme.
• Hmotu vyvaľkáme, narežeme na kúsky a vytvaruje guľky, alebo priamo z vyvaľkaného
cesta vyrežieme rôzne menšie tvary, posypeme múkou, vysmažíme,osolíme. Podávame k pivu.
BABKINA ŽEMLOVKA
SUROVINY :- 2 ryby - 1-2 sladké smotany - ½ veky - 2 cibule
POSTUP :• Očistenú rybu narežeme na kúsky, Z chleba vyberieme striedku a zamočíme do smotany. Cibuľu opražíme na panvici. Všetko zmiešame a dáme na pekáč a vložíme do rúry na 30 minút (pri teplote 200-250 C).
• K jedlu podávame koktail „Krvavá Mery“ – hustý rajčinový pretlak 200 g, 1 dl, horkej pálenky (koreňovky) a „4 kvapky“ tabasca
RYBIE OMELETY
SUROVINY : 5-6 stredných rýb - chlieb - 2 cibule - 2 lyžičky slnečnicového oleja - 2 lyžičky majoránky
POSTUP :• Mäso zomelieme na mäsovom mlynčeku, rovnako namočený chlieb a cibuľu, , pridáme majoránku, olej a zamiešame. Vytvoríme plátky a vysmažíme.
ŠALÁT ZO SOLENEJ RYBY
SUROVINY :- solená ryba, - cibuľa, - kečup
POSTUP :• Filé solenej ryby (lepšie je doma solená, je jemnejšia), narežeme na približne 0,5 cm plátky, Cibuľu narežeme na polmesiačiky a poprekladáme do misky. • Zalejeme marinádou – dve časti kyslého nálevu, po jednej časti majonézy a kečupu, premiešame. Na 24 hodín odložíme do chladničky.
• Obmena marinády - tri časti marinády, dve kečupu a šťava z polovičky citróna
RYBACIA ROLÁDA
SUROVINY :- 2 ryby (sLANé) - 4 natvrdo varené vajcia - 2 uvarené zemiaky - 1 cibuľa - 100 g masla - vňať
POSTUP :• Odrezané filé, vajcia a cibuľu zomelieme, pridáme maslo a dobre premiešame. Môžeme (ne)pridať varené zemiaky. Vytvarujeme roládu. Podávame ozdobené zelenou vňaťou.
FALOŠNÝ KAVIAR
SUROVINY :- Želatína - olej
POSTUP :• Želatínu rozpustíme vo vode a injekčnou striekačkou vytláčame do oleja. Vytvárajú sa guľky, resp. polotovar kaviáru,. Odkladáme ich na sitko a ponárame do roztokuchloridu železitého (na ozdobenie) a tanínu (na vytvorenie šupky). Potom sa premiešajú v zmesi žĺtkov (na lepivosť) a naviazanie vône jeseterovitých rýb.
ŠPROTY PO DOMÁCKY I.
SUROVINY :- 1,5 kg šprot (lepšie sú väčšie) alebo iné malé rybky - 2 kocky bujónu (zeleninový, slepačí,..) - 4-5 lyžičiek čaju (suchého) - ½ čajovej lyžičky soli - ¾ pohára rastlinného oleja - celé čierne korenie
POSTUP :• Šproty (druh sardiniek, dosahuje dĺžku 10-15 cm, šprota je najbližšia príbuzná sleďovitým rybám) zabavíme hláv a odložíme.
• Sparíme čaj tak aby sme získali ½ - ¾ pohára tekutiny. V nej rozpustíme kocky bujónu , osolíme a zmesou zalejeme šproty. Pridáme olej a korenie. Varíme hodinu na miernom ohni. Nemiešame, inak sa šproty rozdrobia.
• Keď sú šproty veľké, čas varenia predĺžime alebo naopak. Množstvo soli sa môže meniť podľa chute, niekomu stačí soľ v kockách bujónu.
SEKANÝ SLEĎ
SUROVINY :- 100 g sleďa - 10 g pšeničného chleba - 10 ml mlieka - 15 g cibule - 20 g jabĺk - rastlinný olej - 10 g 3% octu - 3 g cukru
POSTUP :• Filé zo sleďa, surovú cibuľu, jablká bez stredníka a šupy, zamočený biely chlieb v mlieku alebo vo vode nadrobno posekáme, zmiešame, pridáme olej, cukor, ocot a dobre premiešame.
|
|