logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


→ PREDJEDLÁ


RESTOVANÝ ŠALÁT


SUROVINY :

- 200 g treskovitej ryby
- 1 cibuľu
- 1 mrkvu
- 1 pohár majonézy


POSTUP :

• Uvarené filé rozdrobíme, premiešame s majonézou. Cibuľu narežeme na kolieska, mrkvu na rezance, presmažíme do mäkka, vyložíme na rybu, zalejeme majonézou, necháme postáť najmenej deň.



MARINOVANÝ PLÁTKOVÝ ŠALÁT


SUROVINY :

- 1 kg ryby
- 1-2 lyžičky slnečnicového oleja
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- mleté čierne korenie, soľ


POSTUP :

• Očistenú čerstvú alebo rozmrazenú rybu narežeme na tenké plátky, dáme do nádoby, zalejeme vodo-octovým nálevom (1:4) zarovno rybou, pridáme slnečnicový olej, na hrubo narezanú cibuľu, cesnak, 1-2 bobkové listy, korenie a osolíme.
Marinujeme kým ryba získa zabielené zafarbenie (okolo 30 minút).



ZAKRYTÝ PLESKÁČ


SUROVINY :

- Uvarené filé ryby
- na tvrdo uvarené vajcia
- sladko kyslé jablko
- majonéza
- cibuľa
- cvikla


POSTUP :

• Prvá vrstva – filé pleskáča narezané na kúsky, druhá vrstva – zemiaky, nastrúhané na veľkom strúhadle. Tretiu vrstvu tvorí na drobno narezaná cibuľa. Všetko polejeme rastlinným olejom (1-2 lyžičky).
Nasledujú vrstvy, nahrubo nastrúhaná cvikla, nastrúhané vajcia, na hrubo nastrúhané jablko, zalejeme majonézou.
Vrstvy môžeme podľa chuti obmieňať.



KARAS V SLOJI


SUROVINY :

- Varená ryba
- mrkva, cibuľa, jablko, cvikla, olej


POSTUP :

• Po vrstvách ukladáme uvarenú rybu, varenú mrkvu, surovú mrkvu, cibuľu, jablko, cviklu.
Všetky suroviny okrem cibule nastrúhame na hrubom strúhadle, cibuľu narežeme nadrobno. Každú vrstvu zalejeme zmesou 2/3 majonézy a 1/3 slnečnicového oleja.
Nakoniec dáme navrch nastrúhané natvrdo uvarené vajce.



DEDKOV ZÁKUSOK K PIVU


SUROVINY :

- 150 g filé solenej ryby
- 30 g tvrdého údeného syra
- 120 g múky
- mleté čierne korenie
- 1 lyžička majoránky


POSTUP :

• syr zomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme múku a majoránku, okoreníme a znovu premelieme.

• Hmotu vyvaľkáme, narežeme na kúsky a vytvaruje guľky, alebo priamo z vyvaľkaného cesta vyrežieme rôzne menšie tvary, posypeme múkou, vysmažíme,osolíme. Podávame k pivu.



BABKINA ŽEMLOVKA


SUROVINY :

- 2 ryby
- 1-2 sladké smotany
- ½ veky
- 2 cibule


POSTUP :

• Očistenú rybu narežeme na kúsky, Z chleba vyberieme striedku a zamočíme do smotany. Cibuľu opražíme na panvici. Všetko zmiešame a dáme na pekáč a vložíme do rúry na 30 minút (pri teplote 200-250 C).

• K jedlu podávame koktail „Krvavá Mery“ – hustý rajčinový pretlak 200 g, 1 dl, horkej pálenky (koreňovky) a „4 kvapky“ tabasca



RYBIE OMELETY


SUROVINY :

5-6 stredných rýb
- chlieb
- 2 cibule
- 2 lyžičky slnečnicového oleja
- 2 lyžičky majoránky


POSTUP :

• Mäso zomelieme na mäsovom mlynčeku, rovnako namočený chlieb a cibuľu, , pridáme majoránku, olej a zamiešame. Vytvoríme plátky a vysmažíme.



ŠALÁT ZO SOLENEJ RYBY


SUROVINY :

- solená ryba,
- cibuľa,
- kečup


POSTUP :

• Filé solenej ryby (lepšie je doma solená, je jemnejšia), narežeme na približne 0,5 cm plátky, Cibuľu narežeme na polmesiačiky a poprekladáme do misky.
• Zalejeme marinádou – dve časti kyslého nálevu, po jednej časti majonézy a kečupu, premiešame. Na 24 hodín odložíme do chladničky.

Obmena marinády - tri časti marinády, dve kečupu a šťava z polovičky citróna



RYBACIA ROLÁDA


SUROVINY :

- 2 ryby (sLANé)
- 4 natvrdo varené vajcia
- 2 uvarené zemiaky
- 1 cibuľa
- 100 g masla
- vňať


POSTUP :

• Odrezané filé, vajcia a cibuľu zomelieme, pridáme maslo a dobre premiešame. Môžeme (ne)pridať varené zemiaky. Vytvarujeme roládu. Podávame ozdobené zelenou vňaťou.



FALOŠNÝ KAVIAR


SUROVINY :

- Želatína
- olej


POSTUP :

• Želatínu rozpustíme vo vode a injekčnou striekačkou vytláčame do oleja. Vytvárajú sa guľky, resp. polotovar kaviáru,. Odkladáme ich na sitko a ponárame do roztokuchloridu železitého (na ozdobenie) a tanínu (na vytvorenie šupky). Potom sa premiešajú v zmesi žĺtkov (na lepivosť) a naviazanie vône jeseterovitých rýb.



ŠPROTY PO DOMÁCKY I.


SUROVINY :

- 1,5 kg šprot (lepšie sú väčšie) alebo iné malé rybky
- 2 kocky bujónu (zeleninový, slepačí,..)
- 4-5 lyžičiek čaju (suchého)
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¾ pohára rastlinného oleja
- celé čierne korenie


POSTUP :

• Šproty (druh sardiniek, dosahuje dĺžku 10-15 cm, šprota je najbližšia príbuzná sleďovitým rybám) zabavíme hláv a odložíme.

• Sparíme čaj tak aby sme získali ½ - ¾ pohára tekutiny. V nej rozpustíme kocky bujónu , osolíme a zmesou zalejeme šproty. Pridáme olej a korenie. Varíme hodinu na miernom ohni. Nemiešame, inak sa šproty rozdrobia.

• Keď sú šproty veľké, čas varenia predĺžime alebo naopak. Množstvo soli sa môže meniť podľa chute, niekomu stačí soľ v kockách bujónu.



SEKANÝ SLEĎ


SUROVINY :

- 100 g sleďa
- 10 g pšeničného chleba
- 10 ml mlieka
- 15 g cibule
- 20 g jabĺk
- rastlinný olej
- 10 g 3% octu
- 3 g cukru


POSTUP :

• Filé zo sleďa, surovú cibuľu, jablká bez stredníka a šupy, zamočený biely chlieb v mlieku alebo vo vode nadrobno posekáme, zmiešame, pridáme olej, cukor, ocot a dobre premiešame.