logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


→ PREDJEDLÁ


ŠALÁTOVÁ TORTA


SUROVINY :

- 2 slede slané alebo marinované (alebo inej ryby)
- 1 veľká cibuľa
- 3 zemiaky
- 2 cvikly
- 3 mrkvy
- 2 jablká
- 1 natvrdo varené vajce
- 1/3 pohára majonézy
- soľ


POSTUP :

• Filé bez kostí narežeme na malé kocky. Uvaríme zemiaky, mrkvu, cviklu a ochladíme. Všetku zeleninu a jablko jednotlivo postrúhame na veľkom strúhadle, cibuľu jemne roztlačíme.

• Na misku dáme vrstvu ryby, navrch vrstvu cibule a potrieme majonézou. Pridáme cviklu a mrkvu.
Každú vrstvu osolíme a potrieme majonézou. Poslednou vrstvou budú jablká. Šalátu dáme tvar torty, kraje zarovnáme do kruhu. Vrch a boky potrieme majonézou a posypeme strúhaným vajcom na jemnom strúhadle. Povrch môžeme ozdobiť vňaťou a mrkvou.



ŠALÁT SIKCHÉ Z KAMBALY


SUROVINY :

- 3 kg kambaly (alebo pleskáč)
- 6 kg čiernej reďkovky
- 300 g cibule
- 30 g cesnaku
- 30 g korenia
- 100 g soli


POSTUP :

• Odrežeme hlavu a chvost ryby, odstránime vnútornosti, umyjeme. Osolíme. Necháme postáť 15-20 hodín. Potom režeme z ryby kúsky široké 2 cm priečne po tele. Zmiešame s korením, nadrobno narezaným cesnakom, dáme do nádoby a necháme uležať 2-3 dni.

• Keď sa na povrchu ryby objaví „omáčka“ nerežeme reďkovku na veľké rezance a mierne osolíme, necháme postáť, vytlačíme vodu a zamiešame s kambalou. (Teraz môžeme pridať varenú ochladenú krúpovú kašu alebo ryžu, sikché – čerstvá ryba s čiernou reďkovkou a ryžou).

• Zmes dáme do nádoby dobre stlačíme, zakryjeme pokrievkou a odložíme na týždeň pri teplote 10-5 stupňov do plného dozretia jedla.



ŠALÁT "ZÁHADA"


SUROVINY :

- 350 g filé varenej ryby
- 1 pohár varenej ryže
- 3 čerstvé alebo konzervované jablká
- 2 natvrdo uvarené vajcia
- 200 g majonézy
- zelená vňať
- soľ, cierne korenie


POSTUP :

• Na drobno narezanú alebo vidličkou roztlačenú rybu zmiešame s jemne narezanými kúskami vajec a jabĺk a zmes zahustíme majonézou. Dáme na misku a ozdobíme zelenou vňaťou.



ŠALÁT „FANTÁZIA“


SUROVINY :

- 500 g ryby
- 5 mrkiev
- 3-4 cibule
- 3 malé lyžičky chrenu
- 1 pohára rastlinného oleja
- 1 pohár majonézy
- soľ, mleté čierne korenie


POSTUP :

• Rybu uvaríme s pridaním soli a korenia. Nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu podusíme a ochladíme. Mäso z uvarenej ryby roztlačíme vidličkou.

• Na šalátovú misu uložíme vrstvy: na dno roztlačenú rybu, potom tenkú vrstvu chrenu, zeleniny a zalejeme majonézou.



ZELENINOVÝ ŠALÁT S RYBOU


SUROVINY :

- 300 g rybacieho filé
- 2 zemiaky
- 1 čerstvá uhorka
- 1 karfiol
- 2 rajčiny
- 1 zeler
- 1/2 pohára konzervovaného zeleného hrachu
- 1 pohár majonézy


POSTUP :

• Ryby, zemiaky, karfiol, celer uvaríme a necháme vychladnúť. Ryby a zeleninu narežeme na drobné kocky, pridáme hrach a všetko premiešame. Zahustíme majonézou, podávame chladené.



ŠALÁT ZO SLANEJ RYBY


SUROVINY :

- 200 g solenej alebo kyslej ryby
- 2-3 zemiaky
- 2 solené (marinované) uhorky
- 1 mrkva
- 2 vajcia
- 3 pohára majonézy


POSTUP :

• Cibuľu, uvarené zemiaky a mrkvu narežeme na drobné kúsky, papriku na plátky, pridáme uhorku , premiešame a zahustíme majonézou.

• Podávame nechladené na šalátovej miske po okrajoch poukladáme tenké plátky solenej ryby a kolieska natvrdo varených vajec. Posypeme nadrobno nasekanou vňaťou cibule (pažítky).



JARNÝ ŠALÁT Z RÝB


SUROVINY :

- 300 g smaženej ryby
- 1-2 čerstvé uhorky alebo rajčiny
- 1 zväzok reďkovky (100g)
- 100 g hlávkového šalátu
- cibuľa alebo cibuľová vňať
- 1 pohár majonézy


POSTUP :

• Smažené ryby zabavíme kostí a nakrájame na malé kocky. Zeleninu narežeme nadrobno, šalát natrháme. Na šalátovú misu uložíme pripravené suroviny vo vrstvách, zalejeme majonézou a posypeme nadrobno narezanou vňaťou.



PLNENÝ ZUBÁČ (ŠŤUKA)


SUROVINY :

- 1 zubáč alebo šťuka
- ryby na plnku
- 1 mrkva a petržlen
- pochutiny


POSTUP :

• Rybu (zubáča alebo šťuku) očístíme, opláchneme a narežeme od hlavy k chvostu, opatrne vyberieme chrbtovú kosť aj s jemnými kostičkami.

• Takto pripravenú rybu položíme na obrúsok mierne potretý olejom.

• Z ďalšej vykostenej ryby pripravíme plnku (mäso premelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme uvarenú na kolieska alebo kocky nakrájanú zeleninu alebo vajce, ochutíme, dobre premiešame. Premletím rýb v mlynčeku sa odstránia všetky kostičky).

• Vykostenú rybu pozdĺžne naplníme, rukami jej dáme pôvodný tvar, zošijeme, zabalíme do plátna, previažeme motúzom a pomaly varíme v rybacom vývare.

• Uvarenú a vychladnutú rybu vybalíme, nakrájame na porcie, preleštíme rôsolom (pripravené kúsky polejeme studeným rôsolom) a podávame so studenou omáčkou, ozdobíme krúžkom citrónu, zeleninou, natvrdo uvareným vajcom a pod.



RYBIA DELIKATESA


SUROVINY :

- filé z rýb
- bobkový list
- celé čierne korenie


POSTUP :

• Do čistého pollitrového pohára (nemusí byť sterilizovaný) dáme na dno jeden bobkový list, pár zrniek celého čierneho korenia, pridáme osolené (trochu málo viac ako napr. na pečenie) naporciované kúsky rýb (filé) po vrch pohára a zakryjeme.

• Na dno nádoby dáme gázu (dve vrstvy postačia), pohár položíme navrch, nalejeme vodu takmer po okraj a dáme na oheň. Po zovretí znížime teplotu a necháme pomaly vrieť okolo 5 hodín, podľa potreby dolievame vodu (do nádoby).

• Potom pohár pevne uzatvoríme uzáverom, prevrátime hore dnom, zakryjeme a necháme postupne vychladnúť. Po vychladnutí držíme v chladničke.



PREKLADANÉ RYBY


SUROVINY :

- 1-2 ryby
- červená paprika
- cibuľa
- cesnak
- rastlinný olej
- mleté a celé čierne korenie
- 2-3 bobkové listy
- soľ


POSTUP :

• Najvhodnejší je sih, alebo lipeň, hodí sa aj sleď. Z ryby narežeme priečne na plátky, potrieme soľou podľa chuti, Potom ukladáme vrstvy rýb do misky, prekladáme cibuľou a cesnakom narezanými na kolieska (plátky).

• Po naplnení nádoby všetko udlabčíme (musí sa objaviť šťava). Navrch uložíme bobkový list a celé čierne korenie. Pridáme olej, zakryjeme pokrievkou a postavíme na teplé miest. Po 2,5 hodinách sú ryby pripravené k podávaniu.



SLEĎ S CIBUĽOU


SUROVINY :

- 1 sleď
- 1 cibuľa
- citrón


POSTUP :

• Z čerstvého sleďa režeme priečne plátky, položíme na krajec chleba, posypeme nasekanou cibuľou a podávame. Zvrchu môžeme cibuľu pofŕkať citrónovou šťavou.