|
RYBIA PAŠTÉTA
SUROVINY :- 200g ryby (najvhodnejšie bez drobných kostí) - 1 natvrdo varené vajce - 1 petržlen - 3-4 klinčeky - 1 čajová lyžička kardamonu - 1 čajová lyžička citronovej šťavy - 1-2 lyžičky oleja - soľ, korenie
POSTUP :• Z filé odstránime kosti a kožu, varíme alebo dusíme v troške vody s pridanými klinčekmi, petržlenom a kardamonom.
• Na získanie žiadanej vláčnosti pridáme smaženú nadrobno nakrájanú cibuľu, na drobnom strúhadle nastrúhané vajce, citrónovú šťavu, soľ, korenie, olej. Rozotrieme do požadovanej konzistencie a dáme do rúry na 5-10 minút.
ROLMOPSY – ZAVINÁČE
SUROVINY :- 1 ryba (jalec. filet z ryby,..) strednej veľkosti - 1 veľká cibuľa (15 g) - 2 malé lyžičky horčičných semien - 2 klinčeky (treba vybrať s dlhým stebielkom)
NA MARINÁDU : - 1 pohár vody - 2 cibule - 1 pohára octu - malá lyžička cukru - koreniny podľa chuti – rozdrvené a celé korenie, klinčeky, aníz, koriander, bobkový list
POSTUP :• Cibuľu narežeme na kolieska, vhodíme do vriacej vody s korením, soľou a cukrom, varíme do priezračnosti (sklovita), pridáme ocot a koreniny, premiešame a ochladíme. Slede vymáčame (najlepšie v mlieku s vodou), narežeme filé. Vnútornú časť filé posypeme zrnami horčice a koriandra, zvinieme do roliek, začneme od chvosta a zopneme klinčekmi (voňavými).
Záviny uložíme do hlbokej nádoby s vrstvami cibule z marinády a zalejeme vychladenou marinádou. Odložíme do chladničky na 12 hodín.
PÔSTNA ŠUNKA
SUROVINY :- Ryba - červené víno - rastlinný olej - muškátový orech - mleté čierne korenie - 2-3 klinčeky - bobkový list - soľ - zelená vňať
POSTUP :• Ryby (kapor, lieň, úhor, pleskáč – nie je tak dôležité) posekáme na drobné kúsky, rozmiešame so soľou, čiernym korením, muškátovým orechom a rastlinným olejom, poriadne rozmiešame, uložíme na plátienko, vytvarujeme a zvinieme do „valca“.
• Plátno napevno zošijeme a varíme v červenom víne a vode v pomere 1:1. Pridáme 2-3 klinčeky a bobkový list. Po uvarení a ochladení zaťažíme. Podávame narezané na plátky, so zelenou vňaťou.
RYBACÍ ŠALÁT S MRKVOU
SUROVINY :- 300-350 g rýb - 3-4 mrkvy strednej veľkosti - 2-3 lyžičky strúhaného chrenu - 1 pohár majonézy - 1-2 lyžičky nasekanej zelenej vňate - 1-2 strúčiky červenej sladkej papriky
- soľ
POSTUP :• Ryby narežeme na kúsky a uvaríme v menšom množstve vody. Vychladnutú rybu a uvarenú mrkvu narezanú na kúsky dáme na šalátovú misu. Mrkvu môžeme pridať nastrúhanú v surovom stave. Zalejeme majonézou, posypeme nasekanou vňaťou a kúskami červenej papriky. Obmena- ryby miesto varenia obalíme múkou a usmažíme na rastlinom oleji.
RYBA SO ZELENINOVÝM ŠALÁTOM
SUROVINY : - 400 g filé rýb - 4 zemiaky - 1 mrkva - 2 kyslé uhorky - 1 cibuľa - 1/2 pohára majonézy - vňať kôpra
POSTUP :• Ryby, zemiaky, mrkvu uvaríme a ochladíme. Všetky komponenty narežeme na malé kúsky, dobre premiešame, zahustíme majonézou a dáme na šalátovú misu. Ozdobíme vňaťou.
ŠALÁT S ÚDENOU RYBOU
SUROVINY :- 300 g údenej ryby - 4 zemiaky - 2 čerstvé uhorky - 2 rajčiny - 4 lyžičky nadrobno narezanej cibuľovej vňate - 100 g hlávkového šalátu - ½ pohára majonézy
POSTUP :• Varené zemiaky, údenú rybu, uhorky, rajčiny narežeme na malé kocky, pridáme 2 lyžičky nakrájanej cibuľovej vňate a polovicu hlávkového šalátu. Všetko zmiešame a zahustíme majonézou.
•Šalátovú misu vyložíme listami hlávkového šalátu na ktoré dáme pripravenú zmes a posypeme vňaťou.
RYBIA ROLÁDA
SUROVINY :- 500 g filé - 125g masla - 200 g kečupu - 50 g želatíny - soľ - korenie
POSTUP :• Kečup, maslo, želatínu a koreniny dôkladne zmiešame. Na celofán dáme vrstvu pasty a zhora uložíme vrstvu rybacieho filé. Opäť vrstvu pasty. Zavinieme, zviažeme niťou a varíme 1 hodinu na pare. Vychladíme a zaťažíme.
• Pred podávaním odstránime celofán a narežeme na dieliky.
RYBA V ZAHUSTENOM UHORKOVOM NÁLEVE
SUROVINY :- 1 kg rýb - 1 1/5 pohára nálevu z uhoriek - 4-5 uhoriek - 2 cibule - 1-2 petržleny - soľ, korenie - zemiaky ako príloha ku kečupu - 1 pohár vývaru alebo vody - zväzok petržlenovej vňate alebo kôpru
POSTUP :• Filé s kožou vložíme do uhorkového nálevu, mierne osolíme, okoreníme, pridáme časť uhoriek, cibuľu a petržlen narezané na kolieska, marinujeme 30 minút.
• Po marinovaní dáme ryby na misu, obložíme uhorkami a zemiakmi polejeme omáčkou pripravenou z vývaru a nálevu v ktorom sa marinovala ryba a posypeme vňaťou.
ŠALÁT Z VARENEJ RYBY
SUROVINY :- 500 g filé z rýb - 1,5 pohára zeleného hrášku - 1 pohár marinovaných hríbov - 1 varené vajce - 1 malá lyžička horčice - koreň a vňať petržlenu - 1 cibuľa - 0,5 pohára majonézy - celé čierne korenie - bobkový list - soľ
POSTUP :• V osolenej vode uvaríme zeleninu. Do odvaru vložíme rybie filé, pridáme pochutiny a uvaríme. Zostatok ryby nadrobno rozdrvíme, spojíme s narezanými hríbmi na plátky, zeleným hráškom a vmiešame zmes horčice a majonézy. Šalát ozdobíme vareným narezaným vajcom a vňaťou petržlenu.
REZANCOVÝ ŠALÁT CHE
SUROVINY :- 0,5 kg filé - 2 lyžičky octu - 3 väčšie cibule - 2 lyžičky sójovej omáčky - 1 čajová lyžička mletého koriandru - soľ, mleté čierne korenie - mletá červená paprika, mletá čili paprika
POSTUP :• Filé z čerstvej ryby porežeme na rezance (hrubé 1cm a dlhé 5 cm), pridáme ocot, premiešame a odstavíme na 30 minút. Potom pridáme cibuľu pokrájanú na polkolieska, čajovú lyžičky mletého koriandru, soľ, pochutiny, premiešame, opäť prikryjeme a odstavíme na 3 hodiny (lepšie na pol dňa).
ŠALÁT S RYBACOU KLOBÁSOU
SUROVINY :- 300 g rybacej klobásy - 3 varené vajcia - 2 cibule - 2 lyžičky strúhaného tvrdého syra - 1 pohár poľskej príchute - vňať kôpru a petržlenu
POSTUP :• Najemno nakrájanú klobásu, vajcia, cibuľu zmiešame so strúhaným syrom a zalejeme poľskou zápravkou. Pri príprave zápravky žĺtky natvrdo uvarených vajec dôkladne rozotrieme, zmiešame s hustou smotanou, pridáme ocot, soľ, cukor. Hotový šalát ozdobíme vňaťou kôpra a petržlenu.Poľská zápravka (príchuť): 3 vaječné žĺtky, 1 pohár kyslej smotany, ocot, práškový cukor, soľ.
|
|