logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


→ PREDJEDLÁ


RYBIA PAŠTÉTA


SUROVINY :

- 200g ryby (najvhodnejšie bez drobných kostí)
- 1 natvrdo varené vajce
- 1 petržlen
- 3-4 klinčeky
- 1 čajová lyžička kardamonu
- 1 čajová lyžička citronovej šťavy
- 1-2 lyžičky oleja
- soľ, korenie


POSTUP :

• Z filé odstránime kosti a kožu, varíme alebo dusíme v troške vody s pridanými klinčekmi, petržlenom a kardamonom.

• Na získanie žiadanej vláčnosti pridáme smaženú nadrobno nakrájanú cibuľu, na drobnom strúhadle nastrúhané vajce, citrónovú šťavu, soľ, korenie, olej. Rozotrieme do požadovanej konzistencie a dáme do rúry na 5-10 minút.



ROLMOPSY – ZAVINÁČE


SUROVINY :

- 1 ryba (jalec. filet z ryby,..) strednej veľkosti
- 1 veľká cibuľa (15 g)
- 2 malé lyžičky horčičných semien
- 2 klinčeky (treba vybrať s dlhým stebielkom)


NA MARINÁDU :

- 1 pohár vody
- 2 cibule
- 1 pohára octu
- malá lyžička cukru
- koreniny podľa chuti – rozdrvené a celé korenie, klinčeky, aníz, koriander, bobkový list

POSTUP :

• Cibuľu narežeme na kolieska, vhodíme do vriacej vody s korením, soľou a cukrom, varíme do priezračnosti (sklovita), pridáme ocot a koreniny, premiešame a ochladíme. Slede vymáčame (najlepšie v mlieku s vodou), narežeme filé. Vnútornú časť filé posypeme zrnami horčice a koriandra, zvinieme do roliek, začneme od chvosta a zopneme klinčekmi (voňavými).

Záviny uložíme do hlbokej nádoby s vrstvami cibule z marinády a zalejeme vychladenou marinádou. Odložíme do chladničky na 12 hodín.



PÔSTNA ŠUNKA


SUROVINY :

- Ryba
- červené víno
- rastlinný olej
- muškátový orech
- mleté čierne korenie
- 2-3 klinčeky
- bobkový list
- soľ
- zelená vňať


POSTUP :

• Ryby (kapor, lieň, úhor, pleskáč – nie je tak dôležité) posekáme na drobné kúsky, rozmiešame so soľou, čiernym korením, muškátovým orechom a rastlinným olejom, poriadne rozmiešame, uložíme na plátienko, vytvarujeme a zvinieme do „valca“.

• Plátno napevno zošijeme a varíme v červenom víne a vode v pomere 1:1. Pridáme 2-3 klinčeky a bobkový list. Po uvarení a ochladení zaťažíme. Podávame narezané na plátky, so zelenou vňaťou.



RYBACÍ ŠALÁT S MRKVOU


SUROVINY :

- 300-350 g rýb
- 3-4 mrkvy strednej veľkosti
- 2-3 lyžičky strúhaného chrenu
- 1 pohár majonézy
- 1-2 lyžičky nasekanej zelenej vňate
- 1-2 strúčiky červenej sladkej papriky
- soľ


POSTUP :

• Ryby narežeme na kúsky a uvaríme v menšom množstve vody. Vychladnutú rybu a uvarenú mrkvu narezanú na kúsky dáme na šalátovú misu. Mrkvu môžeme pridať nastrúhanú v surovom stave. Zalejeme majonézou, posypeme nasekanou vňaťou a kúskami červenej papriky.

Obmena- ryby miesto varenia obalíme múkou a usmažíme na rastlinom oleji.


RYBA SO ZELENINOVÝM ŠALÁTOM


SUROVINY :

- 400 g filé rýb
- 4 zemiaky
- 1 mrkva
- 2 kyslé uhorky
- 1 cibuľa
- 1/2 pohára majonézy
- vňať kôpra


POSTUP :

• Ryby, zemiaky, mrkvu uvaríme a ochladíme. Všetky komponenty narežeme na malé kúsky, dobre premiešame, zahustíme majonézou a dáme na šalátovú misu. Ozdobíme vňaťou.



ŠALÁT S ÚDENOU RYBOU


SUROVINY :

- 300 g údenej ryby
- 4 zemiaky
- 2 čerstvé uhorky
- 2 rajčiny
- 4 lyžičky nadrobno narezanej cibuľovej vňate
- 100 g hlávkového šalátu
- ½ pohára majonézy


POSTUP :

• Varené zemiaky, údenú rybu, uhorky, rajčiny narežeme na malé kocky, pridáme 2 lyžičky nakrájanej cibuľovej vňate a polovicu hlávkového šalátu. Všetko zmiešame a zahustíme majonézou.

•Šalátovú misu vyložíme listami hlávkového šalátu na ktoré dáme pripravenú zmes a posypeme vňaťou.



RYBIA ROLÁDA


SUROVINY :

- 500 g filé
- 125g masla
- 200 g kečupu
- 50 g želatíny
- soľ
- korenie


POSTUP :

• Kečup, maslo, želatínu a koreniny dôkladne zmiešame. Na celofán dáme vrstvu pasty a zhora uložíme vrstvu rybacieho filé. Opäť vrstvu pasty. Zavinieme, zviažeme niťou a varíme 1 hodinu na pare. Vychladíme a zaťažíme.

• Pred podávaním odstránime celofán a narežeme na dieliky.



RYBA V ZAHUSTENOM UHORKOVOM NÁLEVE


SUROVINY :

- 1 kg rýb
- 1 1/5 pohára nálevu z uhoriek
- 4-5 uhoriek
- 2 cibule
- 1-2 petržleny
- soľ, korenie
- zemiaky ako príloha ku kečupu
- 1 pohár vývaru alebo vody
- zväzok petržlenovej vňate alebo kôpru


POSTUP :

• Filé s kožou vložíme do uhorkového nálevu, mierne osolíme, okoreníme, pridáme časť uhoriek, cibuľu a petržlen narezané na kolieska, marinujeme 30 minút.

• Po marinovaní dáme ryby na misu, obložíme uhorkami a zemiakmi polejeme omáčkou pripravenou z vývaru a nálevu v ktorom sa marinovala ryba a posypeme vňaťou.



ŠALÁT Z VARENEJ RYBY


SUROVINY :

- 500 g filé z rýb
- 1,5 pohára zeleného hrášku
- 1 pohár marinovaných hríbov
- 1 varené vajce
- 1 malá lyžička horčice
- koreň a vňať petržlenu
- 1 cibuľa
- 0,5 pohára majonézy
- celé čierne korenie
- bobkový list
- soľ


POSTUP :

• V osolenej vode uvaríme zeleninu. Do odvaru vložíme rybie filé, pridáme pochutiny a uvaríme. Zostatok ryby nadrobno rozdrvíme, spojíme s narezanými hríbmi na plátky, zeleným hráškom a vmiešame zmes horčice a majonézy. Šalát ozdobíme vareným narezaným vajcom a vňaťou petržlenu.



REZANCOVÝ ŠALÁT CHE


SUROVINY :

- 0,5 kg filé
- 2 lyžičky octu
- 3 väčšie cibule
- 2 lyžičky sójovej omáčky
- 1 čajová lyžička mletého koriandru
- soľ, mleté čierne korenie
- mletá červená paprika, mletá čili paprika


POSTUP :

• Filé z čerstvej ryby porežeme na rezance (hrubé 1cm a dlhé 5 cm), pridáme ocot, premiešame a odstavíme na 30 minút. Potom pridáme cibuľu pokrájanú na polkolieska, čajovú lyžičky mletého koriandru, soľ, pochutiny, premiešame, opäť prikryjeme a odstavíme na 3 hodiny (lepšie na pol dňa).



ŠALÁT S RYBACOU KLOBÁSOU


SUROVINY :

- 300 g rybacej klobásy
- 3 varené vajcia
- 2 cibule
- 2 lyžičky strúhaného tvrdého syra
- 1 pohár poľskej príchute
- vňať kôpru a petržlenu


POSTUP :

• Najemno nakrájanú klobásu, vajcia, cibuľu zmiešame so strúhaným syrom a zalejeme poľskou zápravkou. Pri príprave zápravky žĺtky natvrdo uvarených vajec dôkladne rozotrieme, zmiešame s hustou smotanou, pridáme ocot, soľ, cukor. Hotový šalát ozdobíme vňaťou kôpra a petržlenu.


Poľská zápravka (príchuť): 3 vaječné žĺtky, 1 pohár kyslej smotany, ocot, práškový cukor, soľ.