logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


→ PREDJEDLÁ


RYBIA PENA SO ZELEROM


SUROVINY :

- 1 menší zväzok zelerovej vňate
- 400 g bielej ryby bez kostí
- 170 ml rybieho bujónu
- 1 téglik bieleho jogurtu s nízkym obsahom tuku
- 2 čajové lyžičky kečupu
- 2 malé lyžičky práškovej želatíny rozpustenej v 2 lyžičkách vody
- 2 lyžičky šťavy citróna
- niekoľko kvapiek ostrého kečupu
- 1 zväzku žeruchy
- soľ, mleté čierne korenie

POSTUP :

• Na dno nádoby položíme 3-4 vetvičky zeleru. Ďalšie 3-4 odložíme na ozdobenie a zostávajúcu zelerovú vňať dáme do mixéra spolu s rybou, vývarom, jogurtom, kečupom, želatínou, citrónovou šťavou a kečupom. Rozmixujeme, pridáme žeruchu, zľahka premiešame, podľa chuti pridáme koreniny. Zmes prelejeme do nádoby, vrch ozdobíme zelerom a necháme vychladnúť.




ŠALÁT Z JALCOV


SUROVINY :

- 250 g čerstvých jalcov
- 1 štipľavú strukovú papriku
- 2 vajcia
- olivový olej
- ocot
- 1 bobkový list
- 1 vetvičku tymianu



POSTUP :

• Ryby očistíme, odrežeme filé, odstránime chrbtovú kosť, osolíme a okoreníme. Medzi dve filé poukladáme tenké pásiky štipľavej strukovej papriky, obalíme rozšľahaným vajcom a páry filé poukladáme tesne vedľa seba do pekáča, potretého olejom.

Uložené filety polejeme zmesou 3-4 lyžičiek oleja a 2-3 lyžičiek octu. Pridáme bobkový list, vetvičku tymianu a zapečieme v horúcej rúre po dobu 10 minút.

Hotové filety preložíme na misu vyloženú uhorkovým šalátom, ozdobíme kolieskami citrónu a pomaranča.




BUMBAJ ŠALÁT


SUROVINY :

- 300-400 g rýb
- 3-4 zemiaky
- 100 g marinovaných uhoriek
- 2 na tvrdo uvarené vajcia
- pohár majonézy
- soľh



POSTUP :

• Ryby, zemiaky a vajcia uvaríme, ochladíme a narežeme na tenké plátky, pridáme narezané uhorky. Všetko premiešame, dochutíme soľou a majonézou. Na dno šalátovej misy položíme listy šalátu, navrch rybí šalát. Ozdobíme kvetom z vajca a narezaným hlávkovým šalátom.




MORSKÝ ŠALÁT


SUROVINY :

- 225 g tuhého bieleho rybacieho filé
- 100 g očistených kreviet
- 1 malej narezanej zelenej papriky
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 120 ml majonézy
- rezaný hlávkový šalát
- tmavé slivky
- paprika na ozdobenie
- soľ, korenie



POSTUP :

• Rybu položíme na tanier, zakryjeme utierkou a necháme filé vydýchať. Potom rybu narežeme na malé kúsky, pridáme krevety a zelenú papriku. Zamiešame spolu s majonézou a citrónovou šťavou. Osolíme, okoreníme. Tanier vyložíme šalátom, zhora dáme pripravenú zmes, ozdobíme slivkami a paprikou




IKRY S HRIANKAMI


SUROVINY :

- 300 g čerstvých ikier zubáča, kapra alebo karasa
- 1 menšia cibuľa
- petržlenová a kôprová vňať
- soľ, ocot



POSTUP :

• Ikry pozorne oddelíme od blán a osolíme podľa chuti, vyšľaháme vidličkou a súčasne vyberieme zvyšky blán. Cibuľu a vňať rozdrvíme do kašovitého stavu a pridáme k ikrám. Pofŕkame octom, premiešame a zakryté necháme postáť v chladničke 30 minút. Podávame s hriankami alebo na bielom chlebe s bielym suchým vínom.




NOVOROČNÝ RYBACÍ ŠALÁT


SUROVINY :

- 1,5 kg rýb
- 4 stredne veľké cvikly
- 4 zemiaky
- 4 kyslé uhorky
- 3 čerstvé uhorky
- 100 g marinovaných hríbov
- 100 g olív



NA DRESSING :

- 2 malé lyžičky horčice
- 2 čajové lyžičky cukru
- 150 g olivového alebo kukuričného oleja
- ocot

NA PROVENSÁLSKY DRESSING :

- 400 g olivového alebo kukuričného oleja
- 2 žĺtky
- 1 lyžička cukru
- horčica,
- ocot
- citrónová šťava
- 1 čajová lyžička nasekaného petržlenu
- 1 lyžička cukru
- korenie, soľ
- ocot

POSTUP :

• Ryby narežeme na filé, odstránime kosti a kožu, naprieč položeným nožom narežeme tenké, široké plátky. Kúsky začíname odrezávať zo širšej časti filé tj. od hlavy. Narezané kúsky ukladáme do nádoby potretej olejom, každý kúsok okoreníme, osolíme, zľahka pofŕkame citrónovou šťavou a bielym vínom, dáme do mierne vyhriatej rúry, zapečieme a ochladíme.

Zvlášť uvaríme cviklu a zemiaky, vychladíme, narežeme na rovnaké kolieska a potom na dlhé pásiky. Odrezky porežeme na drobné kocky, pridáme rovnako narezané marinované a čerstvé uhorky (bez šupy). Nadrobno posekanú zeleninu zahustíme dresingom- horčicu , soľ, cukor vytrieme na jednoliatu zmes a postupne po malej lyžičke do nej vtierame všetok olej, prilejeme ocot podľa chuti. Zahustenú zeleninu dáme na misu a natrieme ju hustou provensálskou omáčkou, zhora naprieč uložíme do radov ryby, narezanú cviklu, zemiaky, solené a čerstvé uhorky, hríby a olivy zbavené kôstok. Opäť natrieme omáčkou aby neboli vidieť produkty, Posypeme nasekanou vňaťou a do podávania držíme v chlade.




ŠALÁT Z RÝB A RAKOV


SUROVINY :

- 250 g rýb
- 10 rakov
- 250 g zeleného šalátu
- 4 na tvrdo uvarené vajcia
- 2-3 čerstvé uhorky
- 1 pohár majonézy
- 1 lyžička cukru



POSTUP :

• Ryby, raky, vajcia uvaríme a očistíme, Ryby narežeme na väčšie kocky, vajcia rozdelíme na štvrtiny, račie mäso z chvostov a klepiet odložíme v celku. Uhorky pokrájame na rezance. Rovnako nakrájame listy umytého a vysušeného šalátu. Šalát a uhorky dobre premiešame s majonézou, nepravidelne preložíme s rybou, vajcami a rakmi. Zalejeme majonézou s 1 lyžičkou cukru. Zhora ozdobíme račími chvostmi, kolieskami varených vajec a listami zeleného šalátu.




ŠALÁT ZO SOLENÝCH RÝB


SUROVINY :

- 200 g filé zo slaných sleďov bez kože
- 2 zemiaky
- 1,5 čerstvých alebo marinovaných uhoriek
- 2 jablká
- 3 vajcia
- 50 g zeleného šalátu
- 1 rajčina
- 3/4 pohára majonézy
- 8 g horčice
- 50 g cibuľovej vňate
- kôpor



POSTUP :

• Uvarené zemiaky, uhorky, ošúpané jablká, varené vajcia a filé narežeme na plátky, (3-4 plátky sleďa odložíme na ozdobu), hlávkový šalát na dve-tri časti. Suroviny zmiešame, zahustíme majonézou a pridáme horčicu, šalát dáme na misu, ozdobíme použitými surovinami a pri podávaní posypeme nadrobno narezaným kôprom a cibuľovou vňaťou. Silno solené slede namáčame vo vychladnutom čaji alebo v mlieku s vodou.




JALEC POD ŠUBOU


SUROVINY :

- 1 cvikla
- 1 mrkva
- 2-3 zemiaky
- 1 solený jalec
- 4 lyžičky majonézy
- zelená vňať



POSTUP :

• Uvarené zemiaky, cviklu a mrkvu narežeme na kocky a oddelene zahustíme jednotlivé druhy zeleniny majonézou. Uložíme jednu vrstvu zeleniny, presypeme vňaťou, druhú z kúskov slaného jalca spracovaného na filé a znovu položíme vrstvu zeleniny. Horná vrstva musí byť cvikla. Celé jedlo zakryjeme vrstvou majonézy a ozdobíme vetvičkami vňate. Môžeme pridať cibuľu alebo jablko.