|
MAROCKÁ RYBIA POLIEVKA
SUROVINY : 400g rýb - 1 cibuľa - 4 lyžičky oleja - 1 lyžička múky - 1 citrón - zväzok vňate koriandru a kôpru - 2-3 bobkové listy - 3 strúčiky cesnaku - 4 klinčeky - 2 čili papričky - po 2 štipky voňavého a čierneho korenia - štipka ďumbieru, soľ
POSTUP :• Do zovretej vody (1,5 litra) vhodíme zväzok vňate, pochutiny, celé čili papričky, cibuľu s vbodnutými klinčekmi, olej. Varíme 20 minút na slabom ohni, pridáme kúsky rýb a ešte varíme 15 minút.
Vyberieme cibuľu, zväzok vňate a ryby. Rybie mäso oddelíme od kostí a opäť dáme do vývaru, stále nechávame variť. V miske zriedime múku a vlejeme do nádoby s polievkou a odstavíme. Všetko dáme do mixéra, dosolíme, pridáme rozdrvený cesnak alebo ním potrieme pečený chlieb (bez tuku) podávaný k polievke. Pred podávaním pofŕkame citrónovou šťavou.
TUNISKÁ RYBACIA POLIEVKA
SUROVINY :- 500 g drobných rýb - 200 g zemiakov - 50 g kalerábu - 150 g mrkvy - 150 g okrúhlice - niekoľko vetvičiek petržlenu - zväzok vňate zeleru - 50 g masla - 1 lyžičky kečupu - polovica lyžičky mletého čierneho korenia, soľ
POSTUP :• Umytú vňať petržlenu a zeleru zviažeme do zväzku, zemiaky dôkladne očistíme, nakrájame. Očistíme a narežeme zostávajúcu zeleninu, vložíme do nádoby a zalejeme 2 l vody, pridáme maslo, soľ, kečup a varíme 2 hodiny.
Kúsky rýb osolíme, okoreníme a dáme do vývaru a ešte varíme 15 minút. Z polievky vyberieme vňať a zemiaky – očistíme. Zeleninu (všetku) roztlačíme na pyré. Vyberieme ryby a odstránime im hlavy a kosti. Rybie mäso roztlačíme alebo narežeme na veľmi drobné kúsky , pyré s rybou dáme do misky a zalejeme scedeným vývarom. Podávame horúce.
TUNISKÁ RYBACIA POLIEVKA II.
SUROVINY :- 1 kg drobných rýb - 1 hlavička cesnaku - 1 cibuľa - 50 g oleja - mleté čierne korenie - 1 lyžička mletej červenej papriky, soľ
POSTUP :• Ryby varíme na miernom ohni s bobkovým listom, soľou a korením v 2 litroch vody. Varíme do rozvarenia rýb a vývar scedíme.
Nasekanú cibuľu osmažíme na oleji do zlatista, pridáme červenú papriku a vývar. Potom pridáme roztlačený cesnak a rascu, premiešame a privedieme do varu. Znovu scedíme a podávame, môžeme pridať opečený chlieb.
ŠORBA - Tunisko
SUROVINY :- 1 veľká ryba narezaná na kúsky - 8 malých rýb - rybie hlavy - 200 g rastlinného oleja - 2 cibule - 10 strúčikov cesnaku - 4 mrkvy - zväzok vňate petržlenu a zeleru - 1 lyžička kečupu - 2 čili papriky (podľa chuti) - štipku šafranu - 1 malá lyžička mletej rasce - ½ malej lyžičky mletého koriadnru - 1 malú lyžičku mletej červenej papriky - soľ
POSTUP :• Malé ryby očistíme, odrežeme hlavy. Hlavy umyjeme a osušíme obrúskom.
7V rajnici mierne osmažíme narezanú cibuľu, pridáme všetky hlavy (rybie), dusíme na miernom ohni 10 minút. Pridáme 1 liter teplej vody, zakryjeme a varíme pri strednej teplote 30 minúta.
7Vývar scedíme, hlavy dobre vytlačíme, pridáme 1 liter teplej vody, jemne narezaný cesnak, kečup, čili papričky, šafran, rascu, koriander, mletú červenú papriku, na kolieska narezanú mrkvu, nasekanú vňať petržlenu a zeleru, osolíme a varíme na miernom ohni do zovretia. Potom nádobu zakryjeme a varíme 30 minút pri zníženej teplote.
Znovu zovrieme a pridáme kúsky ryby a malé ryby, všetko varíme pri slabej teplote 10 minút (ryby sa nesmú rozpadnúť). Ryby vyberieme, vývar prelejeme do polievkovej misy. Podávame veľmi horúce.
ŠORBA S REZANCAMI - Tunisko
SUROVINY :- 500 g drobných rýb - 150 g rezancov - 250 g zemiakov - 2 vajcia - 100g olivového oleja - 1 petržlen - 1 zeler - zväzok vňate petržlenu a zeleru - 250 g rajčín - ½ lyžičky mletého čierneho korenia - 1 citrón - soľ
POSTUP :• Ryby očistíme, vypitveme, umyjeme oddelíme hlavy, varíme v osolenej vode spolu zo zemiakmi, petržlenom a zelerom a rajčinami bez jadierok.
Uvarené ryby vyberieme, oddelíme od kostí a zeleninu roztlačíme vidličkou. Do rozpáleného oleja dáme ryby, zeleninu, okoreníme a pridáme rezance, varíme 15-20 minút (podľa potreby). Polievku dosolíme, pridáme rozbité vajcia, rýchlo premiešame. Pofŕkame citrónom. Podávame horúce.
Alžírska RYBACIA POLIEVKA
SUROVINY :- 500 g rýb (podľa možnosti rôzne druhy) - 2-3 zemiaky - 2-3 sladké papriky - 1 cibuľa - 1 lyžička kečupu - 4 lyžičky oleja - vetvička zeleru - zväzok petržlenu - ¼ malej lyžičky čierneho mletého korenia, soľ
POSTUP :• Do 1,5 litra vody dáme variť narezanú zeleninu, petržlen a zeler v celosti. Keď sa zelenina uvarí, odlejeme trochu vývaru , pridáme ryby a varíme na miernom ohni. Uvarené ryby vyberieme, oddelíme kosti, mäso roztlačíme alebo narežeme na veľmi malé kúsky, vývar scedíme, Zeleninu vyberieme a zomelieme na mäsovom mlynčeku (rozmixujeme) a dáme späť do vývaru, pridáme roztlačené ryby, rybí vývar, necháme vrieť niekoľko minút, osolíme podávame horúce.
MORSKÁ ŠORBA - Alžírsko
SUROVINY :- 500 g rýb - 3-4 rajčiny - 1 cibuľa - 1 lyžička kečupu - 3 lyžičky rastlinného oleja - 1 pohár rezancov - zväzok vňate koriandru - 2 steblá vňate zeleru - štipku čierneho korenia, soľ
POSTUP :• Ryby očistíme (povinne vyberieme oči) dobre umyjeme a dáme do nádoby. Pridáme celé rajčiny, očistenú na polovicu rozrezanú cibuľu, koriander, zeler, petržlen, soľ a zalejeme 1,5 litrom vody. Zovrieme a dovaríme na miernom ohni.
Ryby vyberieme oddelíme hlavy a kosti, mäso a zeleninu dva razy premelieme na mäsovom mlynčeku. Všetko dáme späť do hrnca, pridáme olej, čierne korenie a kečup. Privedieme do varu, vsypeme rezance, po ich uvarení pridáme soľ a korenie.
Polievku môžeme pripraviť z každej ryby, neodporúčajú sa ryby s výraznou vôňou a chuťou. Dá sa použiť aj jeden druh rybích hláv.
POLIEVKA Z KREVIET - Alžírsko
SUROVINY :- 250 g kreviet - 2 lyžičky ryže - 1 cibuľa - 2 strúčiky cesnaku - 1 rajčinu - 1 lyžička kečupu - 2 lyžičky oleja - 2-3 bobkové listy - 1 byľ kôpru - zväzok koriandru - štipka mletého čierneho korenia, soľ
POSTUP :• Do nádoby vložíme očistené krevety, na kúsky narezané rajčiny, cesnak, bobkový list, kôpor, zelenú vňať, 1 liter vody a dáme variť. Osmažíme na drobno narezanú cibuľu na oleji a dáme do polievky. Pridáme kečup, potom ryžu a na drobno narezaný koriander, osolíme, okoreníme. Varíme do hotovosti ryže.
POLIEVKA Z KALMÁROV - Tunisko
SUROVINY :- 500 g kalmárov - 500 g zeleného hrachu - hrsť suchých bôbov - 200 g mrkvy - 200 g kvaky - 200 g kapusty - 1 cibuľu - hrsť rezancov - 2 lyžičky kečupu - 100 g oleja - 25 g vňate petržlenu - 25 g vňate zeleru - 1 lyžička adžiky - ½ lyžičky mletej červenej papriky - 1 citrón - soľ
POSTUP :
• V nádobe osmažíme nadrobno narezanú cibuľu, pridáme na kúsky narezaného kalmára, zamočené bôby, nasekanú vňať petržlenu a zeleru, na kolieska narezanú mrkvu, na kúsky narezanú kvaku, listy kapusty, kečup, adžiku, červenú papriku, nalejeme 1 liter vody a dusíme na miernom ohni do uvarenia zeleniny.
Pridáme ešte 1 liter teplej vody, privedieme do varu, a dovárame 15-20 minút. Osolíme, pofŕkame citrónovou šťavou. Podávame horúce.
POLIEVKA Z KALMÁROV A REZANCAMI - Tunisko
SUROVINY :- 500 g filé kalmára (alebo 100 g namočenej sušenej chobotnice) - 200 g drobných rezancov - 100 g hrachu, (namočeného) - 50 g fazule - 3 strúčiky cesnaku - 4 lyžičky kečupu - 50 g oleja - 1 lyžička mletej rasce - 1 malá lyžička adžiky - soľ
POSTUP :• Do kečupovej pasty zriedenej v troch pohároch vody položíme všetko okrem rezancov a dusíme do uvarenia fazule. Dolejeme 1,5 litra vody, osolíme, privedieme do varu, vsypeme cestoviny. Varíme podľa potreby 7-10 minút.
KREVETOVÁ POLIEVKA - Thajsko
SUROVINY :- 250 g kreviet - 0,5 l mlieka - 0,5 l smotany (sladkej) - 0,125 l kokosového mlieka - 4 červené cibule - 1 strúčik cesnaku - 2 lyžičky sójovej omáčky - 1 lyžička masla - 3 veľké lyžičky koriandru - 2 malé lyžičky cukru - štipka soli - štipka mletého čierneho korenia - krajíček bieleho chleba - postrúhaná citrónová kôra
POSTUP :• Zamrazené kreveté rozmrazíme, odstránime pancier. Zmiešame mlieko, smotanu, soľ a varíme 30 minút pri slabom vrení. Nadrobno narezanú cibuľu a cesnak dáme do mlieka so smotanou, pridáme koriander, sójovú omáčku, cukor, mletú papriku, čierne korenie a strúhanú šupu citrónu.
Zmes necháme znovu zovrieť a pridáme krevety, necháme trochu povrieť a odstavíme na 15 minút. Nadrobno narezaný chlieb osmažíme na oleji (masle, tuku) do začervenania. Pred podávaním polievky chlieb nasypeme na tanier a zalejeme.
|
|