logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


→ POLIEVKY


MAROCKÁ RYBIA POLIEVKA


SUROVINY :

400g rýb
- 1 cibuľa
- 4 lyžičky oleja
- 1 lyžička múky
- 1 citrón
- zväzok vňate koriandru a kôpru
- 2-3 bobkové listy
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 klinčeky
- 2 čili papričky
- po 2 štipky voňavého a čierneho korenia
- štipka ďumbieru, soľ


POSTUP :

• Do zovretej vody (1,5 litra) vhodíme zväzok vňate, pochutiny, celé čili papričky, cibuľu s vbodnutými klinčekmi, olej. Varíme 20 minút na slabom ohni, pridáme kúsky rýb a ešte varíme 15 minút.

Vyberieme cibuľu, zväzok vňate a ryby. Rybie mäso oddelíme od kostí a opäť dáme do vývaru, stále nechávame variť. V miske zriedime múku a vlejeme do nádoby s polievkou a odstavíme. Všetko dáme do mixéra, dosolíme, pridáme rozdrvený cesnak alebo ním potrieme pečený chlieb (bez tuku) podávaný k polievke. Pred podávaním pofŕkame citrónovou šťavou.



TUNISKÁ RYBACIA POLIEVKA


SUROVINY :

- 500 g drobných rýb
- 200 g zemiakov
- 50 g kalerábu
- 150 g mrkvy
- 150 g okrúhlice
- niekoľko vetvičiek petržlenu
- zväzok vňate zeleru
- 50 g masla
- 1 lyžičky kečupu
- polovica lyžičky mletého čierneho korenia, soľ


POSTUP :

• Umytú vňať petržlenu a zeleru zviažeme do zväzku, zemiaky dôkladne očistíme, nakrájame. Očistíme a narežeme zostávajúcu zeleninu, vložíme do nádoby a zalejeme 2 l vody, pridáme maslo, soľ, kečup a varíme 2 hodiny.

Kúsky rýb osolíme, okoreníme a dáme do vývaru a ešte varíme 15 minút. Z polievky vyberieme vňať a zemiaky – očistíme. Zeleninu (všetku) roztlačíme na pyré. Vyberieme ryby a odstránime im hlavy a kosti. Rybie mäso roztlačíme alebo narežeme na veľmi drobné kúsky , pyré s rybou dáme do misky a zalejeme scedeným vývarom. Podávame horúce.



TUNISKÁ RYBACIA POLIEVKA II.


SUROVINY :

- 1 kg drobných rýb
- 1 hlavička cesnaku
- 1 cibuľa
- 50 g oleja
- mleté čierne korenie
- 1 lyžička mletej červenej papriky, soľ


POSTUP :

• Ryby varíme na miernom ohni s bobkovým listom, soľou a korením v 2 litroch vody. Varíme do rozvarenia rýb a vývar scedíme.

Nasekanú cibuľu osmažíme na oleji do zlatista, pridáme červenú papriku a vývar. Potom pridáme roztlačený cesnak a rascu, premiešame a privedieme do varu. Znovu scedíme a podávame, môžeme pridať opečený chlieb.



ŠORBA - Tunisko


SUROVINY :

- 1 veľká ryba narezaná na kúsky
- 8 malých rýb
- rybie hlavy
- 200 g rastlinného oleja
- 2 cibule
- 10 strúčikov cesnaku
- 4 mrkvy
- zväzok vňate petržlenu a zeleru
- 1 lyžička kečupu
- 2 čili papriky (podľa chuti)
- štipku šafranu
- 1 malá lyžička mletej rasce
- ½ malej lyžičky mletého koriadnru
- 1 malú lyžičku mletej červenej papriky
- soľ


POSTUP :

• Malé ryby očistíme, odrežeme hlavy. Hlavy umyjeme a osušíme obrúskom.

7V rajnici mierne osmažíme narezanú cibuľu, pridáme všetky hlavy (rybie), dusíme na miernom ohni 10 minút. Pridáme 1 liter teplej vody, zakryjeme a varíme pri strednej teplote 30 minúta.

7Vývar scedíme, hlavy dobre vytlačíme, pridáme 1 liter teplej vody, jemne narezaný cesnak, kečup, čili papričky, šafran, rascu, koriander, mletú červenú papriku, na kolieska narezanú mrkvu, nasekanú vňať petržlenu a zeleru, osolíme a varíme na miernom ohni do zovretia. Potom nádobu zakryjeme a varíme 30 minút pri zníženej teplote.

Znovu zovrieme a pridáme kúsky ryby a malé ryby, všetko varíme pri slabej teplote 10 minút (ryby sa nesmú rozpadnúť). Ryby vyberieme, vývar prelejeme do polievkovej misy. Podávame veľmi horúce.



ŠORBA S REZANCAMI - Tunisko


SUROVINY :

- 500 g drobných rýb
- 150 g rezancov
- 250 g zemiakov
- 2 vajcia
- 100g olivového oleja
- 1 petržlen
- 1 zeler
- zväzok vňate petržlenu a zeleru
- 250 g rajčín
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 citrón
- soľ


POSTUP :

• Ryby očistíme, vypitveme, umyjeme oddelíme hlavy, varíme v osolenej vode spolu zo zemiakmi, petržlenom a zelerom a rajčinami bez jadierok.

Uvarené ryby vyberieme, oddelíme od kostí a zeleninu roztlačíme vidličkou. Do rozpáleného oleja dáme ryby, zeleninu, okoreníme a pridáme rezance, varíme 15-20 minút (podľa potreby). Polievku dosolíme, pridáme rozbité vajcia, rýchlo premiešame. Pofŕkame citrónom. Podávame horúce.



Alžírska RYBACIA POLIEVKA


SUROVINY :

- 500 g rýb (podľa možnosti rôzne druhy)
- 2-3 zemiaky
- 2-3 sladké papriky
- 1 cibuľa
- 1 lyžička kečupu
- 4 lyžičky oleja
- vetvička zeleru
- zväzok petržlenu
- ¼ malej lyžičky čierneho mletého korenia, soľ


POSTUP :

• Do 1,5 litra vody dáme variť narezanú zeleninu, petržlen a zeler v celosti. Keď sa zelenina uvarí, odlejeme trochu vývaru , pridáme ryby a varíme na miernom ohni. Uvarené ryby vyberieme, oddelíme kosti, mäso roztlačíme alebo narežeme na veľmi malé kúsky, vývar scedíme, Zeleninu vyberieme a zomelieme na mäsovom mlynčeku (rozmixujeme) a dáme späť do vývaru, pridáme roztlačené ryby, rybí vývar, necháme vrieť niekoľko minút, osolíme podávame horúce.



MORSKÁ ŠORBA - Alžírsko


SUROVINY :

- 500 g rýb
- 3-4 rajčiny
- 1 cibuľa
- 1 lyžička kečupu
- 3 lyžičky rastlinného oleja
- 1 pohár rezancov
- zväzok vňate koriandru
- 2 steblá vňate zeleru
- štipku čierneho korenia, soľ


POSTUP :

• Ryby očistíme (povinne vyberieme oči) dobre umyjeme a dáme do nádoby. Pridáme celé rajčiny, očistenú na polovicu rozrezanú cibuľu, koriander, zeler, petržlen, soľ a zalejeme 1,5 litrom vody. Zovrieme a dovaríme na miernom ohni.

Ryby vyberieme oddelíme hlavy a kosti, mäso a zeleninu dva razy premelieme na mäsovom mlynčeku. Všetko dáme späť do hrnca, pridáme olej, čierne korenie a kečup. Privedieme do varu, vsypeme rezance, po ich uvarení pridáme soľ a korenie.

Polievku môžeme pripraviť z každej ryby, neodporúčajú sa ryby s výraznou vôňou a chuťou. Dá sa použiť aj jeden druh rybích hláv.



POLIEVKA Z KREVIET - Alžírsko


SUROVINY :

- 250 g kreviet
- 2 lyžičky ryže
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 rajčinu
- 1 lyžička kečupu
- 2 lyžičky oleja
- 2-3 bobkové listy
- 1 byľ kôpru
- zväzok koriandru
- štipka mletého čierneho korenia, soľ


POSTUP :

• Do nádoby vložíme očistené krevety, na kúsky narezané rajčiny, cesnak, bobkový list, kôpor, zelenú vňať, 1 liter vody a dáme variť. Osmažíme na drobno narezanú cibuľu na oleji a dáme do polievky. Pridáme kečup, potom ryžu a na drobno narezaný koriander, osolíme, okoreníme. Varíme do hotovosti ryže.



POLIEVKA Z KALMÁROV - Tunisko


SUROVINY :

- 500 g kalmárov
- 500 g zeleného hrachu
- hrsť suchých bôbov
- 200 g mrkvy
- 200 g kvaky
- 200 g kapusty
- 1 cibuľu
- hrsť rezancov
- 2 lyžičky kečupu
- 100 g oleja
- 25 g vňate petržlenu
- 25 g vňate zeleru
- 1 lyžička adžiky
- ½ lyžičky mletej červenej papriky
- 1 citrón
- soľ


POSTUP :

• V nádobe osmažíme nadrobno narezanú cibuľu, pridáme na kúsky narezaného kalmára, zamočené bôby, nasekanú vňať petržlenu a zeleru, na kolieska narezanú mrkvu, na kúsky narezanú kvaku, listy kapusty, kečup, adžiku, červenú papriku, nalejeme 1 liter vody a dusíme na miernom ohni do uvarenia zeleniny.

Pridáme ešte 1 liter teplej vody, privedieme do varu, a dovárame 15-20 minút. Osolíme, pofŕkame citrónovou šťavou. Podávame horúce.



POLIEVKA Z KALMÁROV A REZANCAMI - Tunisko


SUROVINY :

- 500 g filé kalmára (alebo 100 g namočenej sušenej chobotnice)
- 200 g drobných rezancov
- 100 g hrachu, (namočeného)
- 50 g fazule
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 lyžičky kečupu
- 50 g oleja
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 malá lyžička adžiky
- soľ


POSTUP :

• Do kečupovej pasty zriedenej v troch pohároch vody položíme všetko okrem rezancov a dusíme do uvarenia fazule. Dolejeme 1,5 litra vody, osolíme, privedieme do varu, vsypeme cestoviny. Varíme podľa potreby 7-10 minút.



KREVETOVÁ POLIEVKA - Thajsko


SUROVINY :

- 250 g kreviet
- 0,5 l mlieka
- 0,5 l smotany (sladkej)
- 0,125 l kokosového mlieka
- 4 červené cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžičky sójovej omáčky
- 1 lyžička masla
- 3 veľké lyžičky koriandru
- 2 malé lyžičky cukru
- štipka soli
- štipka mletého čierneho korenia
- krajíček bieleho chleba
- postrúhaná citrónová kôra


POSTUP :

• Zamrazené kreveté rozmrazíme, odstránime pancier. Zmiešame mlieko, smotanu, soľ a varíme 30 minút pri slabom vrení. Nadrobno narezanú cibuľu a cesnak dáme do mlieka so smotanou, pridáme koriander, sójovú omáčku, cukor, mletú papriku, čierne korenie a strúhanú šupu citrónu.

Zmes necháme znovu zovrieť a pridáme krevety, necháme trochu povrieť a odstavíme na 15 minút. Nadrobno narezaný chlieb osmažíme na oleji (masle, tuku) do začervenania. Pred podávaním polievky chlieb nasypeme na tanier a zalejeme.