|
FRANCÚZSKA RYBACIA POLIEVKA
SUROVINY :- po 50 g mrkvy, zeleru, feniklu, zelenej cibuľky, pór - 800 g ostrieža a zubáča - 5 strúčikov cesnaku - 1 bobkový list - 2 cibule - 2 rajčiny - 4 lyžičky oleja - 1,5 litra silného rybieho vývaru - 500 ml rizlingu - mleté čierne korenie - menšia pomarančová šupa - 1 bageta - soľ
POSTUP :• Všetku zeleninu a vňať umyjeme a očistíme. Mrkvu, zeler, fenikel a všetku cibuľu narežeme na malé kocky a tenké kolieska, rajčiny narežeme na kocky, Z rýb vyrežeme filé a narežeme na porciové kúsky.
• V panvici rozohrejeme polovicu oleja, vložíme a osmažíme cibuľu, potom koreňovú zeleninu a rajčiny. Roztlačíme a pridáme 3 strúčiky cesnaku, pomarančovú kôrku a bobkový list. Mierne podusíme a vlejeme do pripraveného rybieho bujónu. Privedieme do varu, varíme 2-3 minúty, pridáme filé a pokračujeme vo varení pri miernej teplote 8 minút, potom polievku odstavíme. Vyberieme pomarančovú kôrku, pridáme soľ a korenie podľa chuti. Vlejeme víno a varíme pri úplne miernej teplote 5 minút.
• Ryby vyberieme, polievku scedíme. Bagetu narežeme a osmažíme v oleji s roztlačeným cesnakom, dáme na tanier a zalejeme vývarom. Ryby podávame zvlášť na zohriatom tanieri. Podľa chuti posypeme vňaťou.
ROSTOVSKÁ RYBACIA POLIEVKA
SUROVINY :- 700-800 g zubáča - 300 g zemiakov - 1 cibuľa - 250 g rajčín - 2 lyžičky oleja - 1 bobkový list - 10 guličiek čierneho korenia - 1 zväzok petržlenu - 3-4 vňate zeleru - 2-3 lyžičky kôprovej a petržlenovej vňate - soľ
POSTUP :• Hlavu, kožu a kosti varíme v 2 litroch trochu osolenej vody 30 minút.
• Zemiaky narežeme na kocky, cibuľu nasekáme na drobno zalejeme scedeným vývarom. Pridáme vňať petržlenu a zeleru, varíme 20 minút. 10 minút pred dovarením pridáme na kúsky narezaného zubáča, na kúsky narezané rajčiny, bobkový list, celé čierne korenie, Varíme na miernom ohni. Vyberieme zväzky petržlenu a zeleru, pridáme olej. Pri podávaní ozdobíme nasekanou vňaťou.
DNEPERSKÁ RYBÁRSKA POLIEVKA
SUROVINY :- 3 čerstvé ryby - 1-2 hlavičky cesnaku - 1 malú lyžičku červenej papriky - 6 zrniek čierneho korenia - 1 lyžička narezanej zelenej vňate - 2 rajčiny
POSTUP :
• Kúsky rybacieho mäsa zalejeme vriacim rybacím vývarom, (na 3 ryby 0,9 l vývaru), pridáme koreniny a na kúsky nakrájané rajčiny. Varíme do hotovosti na miernom ohni.
|
|