logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


→ POLIEVKY


FRANCÚZSKA RYBACIA POLIEVKA


SUROVINY :

- po 50 g mrkvy, zeleru, feniklu, zelenej cibuľky, pór
- 800 g ostrieža a zubáča
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 bobkový list
- 2 cibule
- 2 rajčiny
- 4 lyžičky oleja
- 1,5 litra silného rybieho vývaru
- 500 ml rizlingu
- mleté čierne korenie
- menšia pomarančová šupa
- 1 bageta
- soľ


POSTUP :

• Všetku zeleninu a vňať umyjeme a očistíme. Mrkvu, zeler, fenikel a všetku cibuľu narežeme na malé kocky a tenké kolieska, rajčiny narežeme na kocky, Z rýb vyrežeme filé a narežeme na porciové kúsky.

• V panvici rozohrejeme polovicu oleja, vložíme a osmažíme cibuľu, potom koreňovú zeleninu a rajčiny. Roztlačíme a pridáme 3 strúčiky cesnaku, pomarančovú kôrku a bobkový list. Mierne podusíme a vlejeme do pripraveného rybieho bujónu. Privedieme do varu, varíme 2-3 minúty, pridáme filé a pokračujeme vo varení pri miernej teplote 8 minút, potom polievku odstavíme. Vyberieme pomarančovú kôrku, pridáme soľ a korenie podľa chuti. Vlejeme víno a varíme pri úplne miernej teplote 5 minút.

• Ryby vyberieme, polievku scedíme. Bagetu narežeme a osmažíme v oleji s roztlačeným cesnakom, dáme na tanier a zalejeme vývarom. Ryby podávame zvlášť na zohriatom tanieri. Podľa chuti posypeme vňaťou.



ROSTOVSKÁ RYBACIA POLIEVKA


SUROVINY :

- 700-800 g zubáča
- 300 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 250 g rajčín
- 2 lyžičky oleja
- 1 bobkový list
- 10 guličiek čierneho korenia
- 1 zväzok petržlenu
- 3-4 vňate zeleru
- 2-3 lyžičky kôprovej a petržlenovej vňate
- soľ


POSTUP :

• Hlavu, kožu a kosti varíme v 2 litroch trochu osolenej vody 30 minút.

• Zemiaky narežeme na kocky, cibuľu nasekáme na drobno zalejeme scedeným vývarom. Pridáme vňať petržlenu a zeleru, varíme 20 minút. 10 minút pred dovarením pridáme na kúsky narezaného zubáča, na kúsky narezané rajčiny, bobkový list, celé čierne korenie, Varíme na miernom ohni. Vyberieme zväzky petržlenu a zeleru, pridáme olej. Pri podávaní ozdobíme nasekanou vňaťou.



DNEPERSKÁ RYBÁRSKA POLIEVKA


SUROVINY :

- 3 čerstvé ryby
- 1-2 hlavičky cesnaku
- 1 malú lyžičku červenej papriky
- 6 zrniek čierneho korenia
- 1 lyžička narezanej zelenej vňate
- 2 rajčiny


POSTUP :

• Kúsky rybacieho mäsa zalejeme vriacim rybacím vývarom, (na 3 ryby 0,9 l vývaru), pridáme koreniny a na kúsky nakrájané rajčiny. Varíme do hotovosti na miernom ohni.