logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


→ POLIEVKY


UCHA Z RIEČNYCH RÝB


SUROVINY :

- 1,5 kg rýb
- 2 cibule
- 1 mrkva
- 1 petržlen s vňaťou
- 2 zemiaky
- 1 lyžička narezaného kôpru
- 3 bobkové listy
- 10 zrniek čierneho korenia
- 2 čajové lyžičky soli
- 2 l vody


POSTUP :

• Do osolenej vriacej vody pridáme nahrubo narezané zemiaky, hlavy a chvosty rýb, nadrobno narezanú cibuľu, na rezance narezanú mrkvu a petržlen, varíme pri miernej teplote 20 minút.

• Potom odoberieme penu, vložíme bobkový list, korenie a necháme vrieť 5 minút, pridáme na väčšie kúsky narezané ryby a varíme tiahnutím približne 20 minút.

• Pred koncom varenia dosolíme, pridáme narezanú vňať petržlenu. Odložíme a necháme postáť 15 minút. Podávame horúce s bielym chlebom.



UCHA Z MORSKÝCH RÝB


SUROVINY :

- 1,5 kg rýb
- 2 cibule
- 1 mrkva
- 3 zemiaky
- 4 bobkové listy
- 7 zrniek čierneho korenia
- 1 petržlen
- 2 lyžičky kôpru
- ½ citrónu
- soľ
- 2 l vody


POSTUP :

• Do osolenej vriacej vody pridáme zemiaky, mrkvu a petržlen, nasekanú cibuľu a varíme pri miernej teplote do polouvarenia zemiakov,

• Potom pridáme všetky pochutiny, okrem kôpru a po 3 minútach na veľké kúsky narezané ryby a varíme ešte 10 minút.

• Minútu pred ukončením pridáme kôpor, dosolíme podľa chuti. Uvarenú uchu necháme postáť. Pri podávaní na každý tanier pridáme plátok citrónu.



OPEKANÁ UCHA


SUROVINY :

- 1,5 kg rýb
- 2 cibule
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 2 zemiaky
- 3 bobkové listy
- 10 zrniek čierneho korenia
- 1 lyžička narezaného kôpru
- 1 vajce (na 5 porcií jedno vajce)
- 1 čajová lyžička múky
- soľ


POSTUP :

• Rybacie odrezky, hlavy, plutvy z rozoberaných rýb spolu s nakrájanými zemiakmi, cibuľou a petržlenom dáme do osolenej vriacej vody a varíme na slabom ohni ½ hodiny. Vývar scedíme, vložíme veľké kusy rýb, koreniny a varíme 5 minút. Potom ryby vyberieme, obalíme v rozšľahanom vajci s múkou, zľahka opečieme a opäť dáme do vriaceho vývaru a dovárame 10 minút, prisypeme narezanú vňať a necháme postáť.




OBMENA:

• Ryby, zeleninu, koreniny dáme do rajnice, zalejeme vriacou vodou a dáme do rozohriatej rúry. Zapekáme pri najvyššej teplote 15 minút. Keď začne ucha vrieť, vyberieme ju, pridáme kúsok masla a navrch vylejeme dobre rozšľahané vajce a znovu dáme do rozohriatej rúry na 15 minút do plného zapečenia vajec.



LAHÔDKOVÁ UCHA


SUROVINY :

- 1 kg jeseterovej ryby
- 800 g drobných rýb
- 1 petržlen
- 1 zeler
- 2 cibule
- 3 bobkové listy
- 6 zrniek čierneho korenia
- ½ citrónu
- soľ


POSTUP :

• Do nádoby s vodou dáme zeleninu a korenie, pridáme drobné ryby (dobre očistené, bezhlavé). Po ½ hodine varenia scedíme cez jemné sito, necháme vychladnúť.

• Pripravenú narezanú jeseteriu rybu na porciové kúsky vložíme do vývaru, privedieme do varu, odoberieme penu a znížime teplotu. Varíme približne ½ hodiny. Uvarené ryby vyberieme, dáme po 1-2 kúsku na tanier, pridáme plátok citrónu, zalejeme vývarom a posypeme narezanou zelenou vňaťou. Ucha je vhodná na sviatočný stôl.

• Uche môžeme dať osobitnú príchuť, keď pred koncom varenia pridáme pohár suchého šampanského vína.



ŽLTÁ UCHA


SUROVINY :

- 200g malých rýb
- 10 g cibule
- 5 g petržlenu
- 5 g zeleru
- 0,01 g šafranu
- čierne korenie
- soľ


POSTUP :

• Varíme tak ako zvyčajnú uchu (uvaríme vývar z drobných rýb, s pridaním zeleniny a korenia), len bez bobkového listu.

• Po uvarení vývaru ryby vyberieme, vložíme filé ryby, po 10 minútach mierneho vrenia filé vyberieme, pridáme šafran, privedieme do varu, scedíme a znovu necháme zovrieť.

• Podávame pre nás s najchutnejšou rybou, ktorú dáme na tanier a zalejeme vývarom. Šafran môžeme nahradiť kurkumou – na špičku noža.



UCHA S IKRAMI


SUROVINY :

- 150 g pleskáča alebo ostrieža
- 8 g čierneho kaviáru
- 5 g petržlenu
- 5 g zeleru
- 10 g cibule


POSTUP :

• Do studenej vody vložíme rybu a privedieme pomalým zahrievaním do varu. Odoberieme penu, pridáme petržlen, cibuľu, vňať petržlenu a zeleru (vývar získa chutnú vôňu pekný zelenavý nádych). Pokračujeme vo varení 40-45 minút.

• Vývar scedíme a vyčírime vložkou z kaviáru. Na prípravu vložky ikry rozotrieme v mažiari (v trecej miske), postupne pridávame vodu (po1-2 lyžičkách) pokiaľ nezískame rovnorodú hmotu (ikry musia byť dôkladne rozotrené). Potom túto hmotu rozriedime studenou vodou (0,4-0,5 l vody na 100 g ikier) a osolíme. Pripravenú vložku vlejeme do vývaru, dobre rozmiešame, nádobu zakryjeme, privedieme do varu, odstránime penu a varíme tiahnutím 20-30 minút.

• Hotový vývar necháme vychladnúť (vložka sadne na dno), potom scedíme. Uchu podávame v miskách, môžeme podávať s rybacími koláčikmi posypanými alebo plnenými.

• Ucha je chutnejšia z drobnejších rýb.



ŠŤUČIA UCHA


SUROVINY :

- 1,5 - 2 kg šťuka
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
- vňať kôpru


POSTUP :

• Zoberte šťuku, narežte na 10 kúskov, zalejte vodou, dva prsty nad.

• Na 1,5 kg ryby pridáme jednu cibuľu veľkosti husacieho vajca, 2-3 strúčiky cesnaku. Soľ a korenie podľa chuti. Po zovretí  podľa chuti pridáme trochu kôpru. Necháme 10-15 minút vrieť a 5-10 minút žblnkotať.



KLÁŠTORNÁ UCHA


SUROVINY :

- Slepačí vývar
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- pšeno
- celé čierne korenie
- soľ
- bobkový list
- voňavé korenie
- 300 g drobných rýb
- 400 g stredných rýb
- 750 g zubáča, (ostrieža, sumca)


POSTUP :

• Uvaríme slepačí vývar, varíme kým sa začne mäso oddeľovať od kostí, (názory na použitie slepačieho vývaru sa rôzne, ale ochutnajte)

• Všetku cibuľu rozdelíme na štvrtiny a dve mrkvy dáme do vývaru. Po desiatich minútach vložíme prvú dávku bielych rýb – plotica, pleskáč zelenkavý, (piest), atď. varíme kým sa začne oddeľovať mäso od kostí a vývar scedíme.

• Kotlík nezakrývame, Pridáme druhú porciu rýb – hrúz, hrebenačka, čím väčšie tým lepšie. Postupujeme tak ako pri prvej várke. Do vývaru vhodíme na drobno nakrájané zemiaky, kto obľubuje pšeno – môže pridať vložené do gázového vrecka, ďalej pridáme soľ, korenie, bobkový list, voňavé korenie.

• Keď sú zemiaky polouvarené, vložíme poslednú dávku rýb – zubáč, ostriež, sumec atď. Keď sa ryby uvarili (nie až do rozpadnutia) dochutíme soľou, vhodíme štipku bazalky a na päť litrov uchy dve lyžičky semien kôpru. Zakryjeme a odstavíme na 15 minút.



UCHA S KRÚPAMI


SUROVINY :

- 1 kg drobných rýb
- 1/3 pohára pšena
- 2 cibule
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1-2 lyžičky oleja
- 2 bobkové listy
- 5 zrniek nového korenia
- zväzok vňate kôpru
- 1.5 -2 l vody


POSTUP :

• Rybky vyčistíme, dáme do studenej vody a varíme 1-2 hodiny, potom vývar scedíme.
Do vriaceho vývaru vsypeme pšeno a varíme 10-15 minút, pridáme restovanú zeleninu a varíme do uvarenia pšena a zeleniny.



UCHA S RAJČINAMI


SUROVINY :

- 1 kg drobných rýb
- 0,5 kg zubáča (kapra, šťuky, ostrieža, tresky a iné ryby)
- 2 cibule
- 1 mrkva
- 2 petržleny
- 5 rajčín
- 1 lyžička masla
- 2 bobkové listy
- 5 zrniek voňavého korenia
- zväzok vňate kôpru


POSTUP :

• Rybičky vyčistíme, oddelíme hlavy, vložíme do studenej vody a varíme 1-2 hodiny. Potom vývar scedíme. Do vývaru vložíme porciové kusy rýb. Po uvarení ich vyberieme a vývar scedíme.

• Zeleninu narežeme na pásiky, orestujeme na masle, pridáme olúpané rajčiny (keď ich prelejeme vriacou vodou, budú sa ľahšie šúpať) narezané na kúsky. Po získaní rovnorodej hmoty ich vložíme do vývaru. Krátko pred ukončením varenia pridáme bobkové listy a korenie.



UCHA S MLIEKOM


SUROVINY :

- 400 g filé rýb
- 1 cibuľu
- 2-3 plátky zeleru
- 1 mrkvu
- 1 petržlen
- 1 lyžičku masla
- 1 čajovú lyžičku múky
- 1 čajovú lyžičku kečupu
- 1,5 pohára mlieka
- šťava z citrónu


POSTUP :

• Do vriacej osolenej vody dáme na hrubo narezanú cibuľu, zeler, mrkvu, petržlen. Po 15 minútach varenia zeleniny vo vriacej vode pridáme ryby (je dobré pridať aj kosti).

• Po uvarení ryby vyberieme a porcie dáme na tanier. Vývar scedíme. Múku, maslo, kečup rozotrieme, zriedime horúcim mliekom a vlejeme do uchy. Varíme ešte 5-7 minút. Potom zapravíme citrónovou šťavou a uchu podávame.