logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

→ KAVIÁR


IKRY S OLIVAMI


SUROVINY :

- 1 pohár rastlinného oleja
- 1-2 lyžičky ikier
- 2 krajíčky čerstvého bieleho chleba
- 1 citrón
- alebo 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
- šťava z 1-2 cibúľ
- 20-30 olív


POSTUP :

• Ikry očistené z blany roztierame drevenou lyžičkou v suchej keramickej nádobe s postupným pridávaním rastlinného oleja po kvapkách.
Po vytvorení jednorodej hmoty zostávajúcu časť oleja vlejeme tenkým pramienkom pri neustálom premiešavaní.

• Chlieb namočíme vo vode, potom ho vyžmýkame a na tanieriku roztláčame drevenou lyžičkou do vytvorenia hladkej masy, potom ju pridáme k ikrám. Zmes dobre premiešame, prichutíme cibuľovou šťavou a ozdobíme olivami.



Ikry s natvrdo varenými vajíčkami


SUROVINY :

- Kaviár
- varené vajcia
- biele hríby
- cibuľa
- ocot, korenie


POSTUP :

• Uvarené vajcia rozrežeme po dĺžke na polovičky. Na tretinu polovíc dáme kaviár do výšky chýbajúcej polovice, z druhej tretiny vyberieme žĺtky, do jamky dáme trochu octa a korenie, žĺtok dáme na miesto.
• Zo zostávajúcich vajec vyberieme žĺtky, zmiešame s hríbmi, smaženou cibuľou, a získanú zmes kladieme späť na bielky. A môžeme začať jesť polovičku s ikrami, polovičku s octom a korením, polovičku s vajcom a hríbmi, polovičku s ikrami a postupne až do konca.



Ikry so sladkou smotanou.


POSTUP :

• Ikry môžeme tiež zmiešať so sladkou smotanou a získať pomazánku, alebo s maslom a vaječnými žĺtkami



Ikry s palacinkami


POSTUP :

• Niekomu chutia ikry s palacinkami z pohánkovej a jačmennej múky (cesto pripravímae tak ako na klasické palacinky).



Ikry so slnečnicovým olejom.


POSTUP :

• Na čerstvý chlieb namažeme maslom, navrch ikry – pol cm vrstvu alebo hrubšiu. Ešte predtým môžeme dať k ikrám slnečnicový olej, niekto má rád vôňu slnečnice.



ČIERNY KAVIÁR


SUROVINY :

- želatína
- rastlinný olej
- chlorid železitý
- trieslovina
- drobná časť ryby


Potrebujeme :

- injekčná striekačka

POSTUP :

• Želatínu rozpustíme vo vode tak ako obvykle. Injekčnou striekačkou alebo mnoho ihlovou dýzou ju nastriekame do obyčajného rastlinného oleja. Vytvárajú sa guľky, vlastne polotovar ikier.

• Preložíte ich na sitko a postupne ponárame do roztoku chloridu železitého (na zafarbenie), triesloviny (na vytvorenie šupky). Potom ich premiešame so zmesou žĺtka (pre lepivosť) a niečo z rýb (pre vôňu).



FALOŠNÝ KAVIÁR


SUROVINY :

- Želatína
- olej


POSTUP :

• Želatínu rozpustíme vo vode a injekčnou striekačkou vytláčame do oleja. Vytvárajú sa guľky, resp. polotovar kaviáru,. Odkladáme ich na sitko a ponárame do roztoku chloridu železitého (na ozdobenie) a tanínu (na vytvorenie šupky).

• Potom sa premiešajú v zmesi žĺtkov (na lepivosť) a naviazanie vône jeseterovitých rýb.