|
IKRY S OLIVAMI
SUROVINY :- 1 pohár rastlinného oleja - 1-2 lyžičky ikier - 2 krajíčky čerstvého bieleho chleba - 1 citrón - alebo 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej - šťava z 1-2 cibúľ - 20-30 olív
POSTUP :• Ikry očistené z blany roztierame drevenou lyžičkou v suchej keramickej nádobe s postupným pridávaním rastlinného oleja po kvapkách. Po vytvorení jednorodej hmoty zostávajúcu časť oleja vlejeme tenkým pramienkom pri neustálom premiešavaní.
• Chlieb namočíme vo vode, potom ho vyžmýkame a na tanieriku roztláčame drevenou lyžičkou do vytvorenia hladkej masy, potom ju pridáme k ikrám. Zmes dobre premiešame, prichutíme cibuľovou šťavou a ozdobíme olivami.
Ikry s natvrdo varenými vajíčkami
SUROVINY :- Kaviár - varené vajcia - biele hríby - cibuľa - ocot, korenie
POSTUP :• Uvarené vajcia rozrežeme po dĺžke na polovičky. Na tretinu polovíc dáme kaviár do výšky chýbajúcej polovice, z druhej tretiny vyberieme žĺtky, do jamky dáme trochu octa a korenie, žĺtok dáme na miesto. • Zo zostávajúcich vajec vyberieme žĺtky, zmiešame s hríbmi, smaženou cibuľou, a získanú zmes kladieme späť na bielky. A môžeme začať jesť polovičku s ikrami, polovičku s octom a korením, polovičku s vajcom a hríbmi, polovičku s ikrami a postupne až do konca.
Ikry so sladkou smotanou.
POSTUP :• Ikry môžeme tiež zmiešať so sladkou smotanou a získať pomazánku, alebo s maslom a vaječnými žĺtkami
Ikry s palacinkami
POSTUP :• Niekomu chutia ikry s palacinkami z pohánkovej a jačmennej múky (cesto pripravímae tak ako na klasické palacinky).
Ikry so slnečnicovým olejom.
POSTUP :• Na čerstvý chlieb namažeme maslom, navrch ikry – pol cm vrstvu alebo hrubšiu. Ešte predtým môžeme dať k ikrám slnečnicový olej, niekto má rád vôňu slnečnice.
ČIERNY KAVIÁR
SUROVINY :- želatína - rastlinný olej - chlorid železitý - trieslovina - drobná časť ryby
Potrebujeme :- injekčná striekačka
POSTUP :• Želatínu rozpustíme vo vode tak ako obvykle. Injekčnou striekačkou alebo mnoho ihlovou dýzou ju nastriekame do obyčajného rastlinného oleja. Vytvárajú sa guľky, vlastne polotovar ikier.
• Preložíte ich na sitko a postupne ponárame do roztoku chloridu železitého (na zafarbenie), triesloviny (na vytvorenie šupky). Potom ich premiešame so zmesou žĺtka (pre lepivosť) a niečo z rýb (pre vôňu).
FALOŠNÝ KAVIÁR
SUROVINY :- Želatína - olej
POSTUP :• Želatínu rozpustíme vo vode a injekčnou striekačkou vytláčame do oleja. Vytvárajú sa guľky, resp. polotovar kaviáru,. Odkladáme ich na sitko a ponárame do roztoku chloridu železitého (na ozdobenie) a tanínu (na vytvorenie šupky).
• Potom sa premiešajú v zmesi žĺtkov (na lepivosť) a naviazanie vône jeseterovitých rýb.
| |