logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

→ ÚDENIE RÝB


PRENOSNÁ UDIAREŇ I.


Na rybačke alebo dovolenke viac využijeme prenosnú rýchlo udiareň.

Prenosná udiareň – sa robí z bieleho plechu alebo nehrdzavejúcej ocele s kapor v škatulihrúbkou 0,3-0,5 mm, v tvare topánkovej škatule s vrchnákom, z plechovej skrinky na náradie, alebo si ju vyrobíme (dno - 33x25, bočná stena 25x20 cm). Vnútri vo výške 7 cm od dna urobíme vzpery (alebo jednoducho zohneme sito), na ktoré dáme rošt. Môžeme urobiť výčnelky pre dve sitá (rošty) nad sebou. V tom prípade musíme polohu sít v priebehu údenia vymeniť. Na rošt ukladáme očistené, vypitvané, osolené alebo marinované ryby v náleve na 5-24 hodín. Pokiaľ ryby oschnú pripravíme si udiareň.

Na dno udiarne v rovnej vrstve nasypeme drobné suché vetvičky jelše do výšky najviac 5-7cm, alebo asi 2-3 cm vrstvu pilín. Navrch môžeme dať vrstvičku čerstvých listov vŕby alebo jelše, čerstvé listy a použitý druh dreva – pilín, menia chuť výrobku.

Nad piliny položíme rošt z rybami, kufrík uzavrieme a dáme na kamene alebo kapor na site oceľové stojiny 15-20 cm nad oheň. Pod celým dnom udiarne musí horieť oheň celých 20-30 minút. Pretože je zabránené prístupu vzduchu do debničky, palivo na rozpálenom dne udiarne sa nerozhorí, len vytvára mnoho dymu a tepla, pričom sa ryby položené na rošte ugrilujú a vyúdia a dym vychádza škárami a medzerami v kryte. V polovici času údenia udiareň otvoríme a ryby prevrátime, pre rovnomerne údenie.

Podľa intenzity dymu ryby po 30-45 minútach z udiarne vyberieme, necháme na site trochu vychladnúť a môžeme ich jesť. K tomu istému účelu môže použiť obyčajné vedro s pokrievkou, nie pozinkované.

PRENOSNÁ UDIAREŇ II.


Každý záujemca si môže urobiť pre vlastnú potrebu niečo podobné z materiálu čo má poruke. Môžeme si zobrať hotovú plechovú debničku od čohokoľvek, alebo plech hrúbky od 1-3 mm, pričom hrúbka bude mať vplyv len na hmotnosť a životnosť udiarne.

udiaren - nákres Materiál môže byť krytinový plech aj sterilizačný bubon, kto má akú možnosť. Osobne som použil plechovú škatuľu od náhradných dielov nasledovných rozmerov: dno 20 x 45 cm, výška -25 cm. Škatuľu vyčistíme a odstránime zbytočnú farbu. Na čelá škatule navŕtame po 6 otvorov (spolu 12), tak aby 4 protiľahlé otvory boli vždy v rovnakej výške od dna. Do dier budeme vkladať opory (kramličky) pod rošt, vyrobené napr. z elektród na zváranie, ktoré na koncoch zahneme aby nevypadávali.

Spôsoby prípravy rýb sú rôzne - môžeme použiť tento:prenosná udiareň Na dno udiarne dáme dve tri hrste drobných kúskov spráchniveného dreva vŕby alebo kúsky pripraveného tvrdého dreva, hobliny, (nie živicové drevo),

Rybe vyčistíme brušnú dutinu, potrieme pripravenými pochutinami (soľ, korenie, paprika, cesnak, cibuľa, citrón, medzi ryby tenšie krúžky rajčín), taktiež po uložení rýb na rošt povrch môžeme prisoliť a okoreniť - podľa chuti a dovnútra ryby vložíme drobné vzpery z dreva na roztvorenie brušnej dutiny. Šupiny nie je potrebné odstraňovať.

údenáče s rajčinamiRyby uložíme na celý rošt, čelné (bočné) okraje nechávame voľné. Potom pokračujeme v ukladaní na ďalší rošt až do zaplnenia. Udiareň zatvoríme a dáme na oheň. Za 30-45 minút je ryba hotová. Pri údení veľkých rýb je dobré rybu rozdeliť na menšie kúsky pozdĺžnym rezaním. Údiť môžeme tiež ryby predtým naložené v marináde.