RYBACIA KUCHYŇA |
→ ÚDENIE RÝBPRENOSNÁ UDIAREŇ I.Na rybačke alebo dovolenke viac využijeme prenosnú rýchlo udiareň. Prenosná udiareň – sa robí z bieleho plechu alebo nehrdzavejúcej ocele s hrúbkou 0,3-0,5 mm, v tvare topánkovej škatule s vrchnákom, z plechovej skrinky na náradie, alebo si ju vyrobíme (dno - 33x25, bočná stena 25x20 cm). Vnútri vo výške 7 cm od dna urobíme vzpery (alebo jednoducho zohneme sito), na ktoré dáme rošt. Môžeme urobiť výčnelky pre dve sitá (rošty) nad sebou. V tom prípade musíme polohu sít v priebehu údenia vymeniť. Na rošt ukladáme očistené, vypitvané, osolené alebo marinované ryby v náleve na 5-24 hodín. Pokiaľ ryby oschnú pripravíme si udiareň. Na dno udiarne v rovnej vrstve nasypeme drobné suché vetvičky jelše do výšky najviac 5-7cm, alebo asi 2-3 cm vrstvu pilín. Navrch môžeme dať vrstvičku čerstvých listov vŕby alebo jelše, čerstvé listy a použitý druh dreva – pilín, menia chuť výrobku. Nad piliny položíme rošt z rybami, kufrík uzavrieme a dáme na kamene alebo oceľové stojiny 15-20 cm nad oheň. Pod celým dnom udiarne musí horieť oheň celých 20-30 minút. Pretože je zabránené prístupu vzduchu do debničky, palivo na rozpálenom dne udiarne sa nerozhorí, len vytvára mnoho dymu a tepla, pričom sa ryby položené na rošte ugrilujú a vyúdia a dym vychádza škárami a medzerami v kryte. V polovici času údenia udiareň otvoríme a ryby prevrátime, pre rovnomerne údenie. Podľa intenzity dymu ryby po 30-45 minútach z udiarne vyberieme, necháme na site trochu vychladnúť a môžeme ich jesť. K tomu istému účelu môže použiť obyčajné vedro s pokrievkou, nie pozinkované. PRENOSNÁ UDIAREŇ II.Každý záujemca si môže urobiť pre vlastnú potrebu niečo podobné z materiálu čo má poruke. Môžeme si zobrať hotovú plechovú debničku od čohokoľvek, alebo plech hrúbky od 1-3 mm, pričom hrúbka bude mať vplyv len na hmotnosť a životnosť udiarne. |