RYBACIA KUCHYŇA |
→ ÚDENIE RÝBKONŠTRUKCIA UDIARNEUdiareň pozostáva z troch častí - „dymorobu“, - dymovodu - udiarenskej komory. Dymorob je komora kde tlejú uhlíky a tvorí sa dym. Prevedenie je rôzne. Dymorob nemá veľké rozmery, pretože ho nepoužívame na kladenie ohňa . Dáme sem len horúce uhlíky a zasypeme ich pilinami alebo práchnom. Veľkosť komory pri určovaní si zoberme príklad – chceme použiť vedro uhlíkov a za vedro pilín. Keď je výška a šírka určená, nesmieme zabudnúť na dĺžku. Čím bude komora dlhšia, tým bude teplota dymu pri studenom údení nižšia a tým bude kvalitnejší výrobok. V konečnom súčte potrebujeme vytvoriť rovnobežnosten, s otvorom v zadnej stene pre vývod - pripojenie dymovodu a bez prednej čelnej steny. Je dobré mať predný kryt, ktorým regulujeme ťah. Otvor na zadnom kryte dymorobu má byť na úrovni roviny na ktorej bude uložený dymovod. Škáry zamažeme hlinou aby sa do dymovodu pri zakopávaní nedostal piesok. Dymovod vedie a ochladzuje dym, spája dymorob s údiarenskou komorou. Vykopeme priehlbinu 40x40cm, dĺžky nie menej ako 2,5m, (alebo dymovod vedieme na povrchu) musíme ma mať na pamäti teplotu dymu, jeho ochladenie . Pri normálnom ťahu je potrebné aby sa dym ochladil na potrebnú teplotu (pre chladné údenie (19 - 25° C), ale kopať protitankový zákop je k ničomu. Na opačnej strane ako je udiareň sa urobí rozšírenie ktoré vychádza zdola k povrchu. Ostatnú časť jarku zhora zakryjeme haluzami a drnmi, alebo k vyhoteveniu použijeme hotový materiál. Na dymovod môžeme použiť trubky (výhodné sú harmonikové, ľahšie ich zložíme) s priemerom okolo 20 cm. Použijeme taký počet aby sme dosiahli dĺžku cca 6m. Keď nemáme plechové trubky, neriskujeme a k dymorobu ich pripojíme krytinovým plechom, stočeným do rúry v dĺžke asi 1 m. Pozinkovaný plech sa nedá používať. Udiarenská komora Môžu to byť štyri do zeme zatlčené koly, obtiahnuté a zakryté dostatočne pevným materiálom. Dovnútra komory (spod pultu) je privedený dymovod. Na zakrytie komory (proti unikaniu dymu) môžeme použiť poťah z netkanej fólie, celtu, polyetylénovú fóliu. Vo vnútri komory sú v jednom rade na vrchnom kraji upevnené tyčky. Ťah sa reguluje otváraním tkaniny zakrývajúcu komoru. Štrbinu umiestnime na protiľahlej strane od dymovodu. Keď máme možnosť vybudujeme si pevnú udiareň. Vo všeobecnosti udiareň na chladné údenie je vysoká približne 1,7-1,8m a priečne 1x1m. Alebo na konci dymovodu urobíme zvislý otvor, obložíme ho kameňmi alebo drnmi. Vyvedieme ho nad zem do šírky rúry s výškou do 1 metra. V ňom na priečne položených paličkách rozvešiame čerstvo nasolené alebo solené ryby. Môžeme zostrojiť aj povrchovú udiareň. Piecku postavíme z tehly z ktorej vedieme dym rúrou do debničky (udiarenskej komory). Miesto debničky môžeme použiť sud. Sud môžeme postaviť aj na tehly, vystavané do výšky 1-1,5 m a doúdime pilinami. Fantázia má voľnosť. Na horný okraj komory uložíme rám na zavesenie rýb, obložíme a zakryjeme konštrukciu. |