|
BIFTEK ZO ŽRALOKA PO NÁMORNÍCKY
SUROVINY :
- 700 g žraloka - 300 g údeného bôčika - 0,5 citróna - 2- 3 strúčiky cesnaku - mleté čierne korenie - mletý muškátový orech - soľ podľa chuti - olej alebo bravčovú masť na vyprážanie vo fritéze
POSTUP :
• Kusy pripraveného žraloka (bez kože) naklepeme, narežeme na prúžky hrubé 2 – 2,5 cm, posypeme korením, muškátovým orechoch, rozotreným cesnak so soľou, pofŕkame citrónovou šťavou. Každý kus žraloka zabalíme do jemného a dlhého prúžka bôčika, prepichneme špajdľou, dáme na 20- 30 minút chladničky a potom opečieme vo fritéze.
• Pred podávaním zopnutie vyberieme, biftek položíme na tanier, ozdobíme kolieskami citróna, kúskami masla a posypeme červenou mletou paprikou. K bifteku podávame smaženú alebo uvarenú zeleninu.
STEJK ZO ŽRALOKA S ORECHMI
SUROVINY :
: (na 4 dávky) - 5 stejkov zo žraloka - 1/2 pohára mletých orechov - 1/4 pohára strúhaného parmezánu - 1 pohár strúhanky - 1/4 pohára oleja
NA OMÁČKU : - 350 g marhúľ - 450 g malín (ostružín) - 1/2 pohára jablčnej šťavy - 1/4 pohára práškového cukru
POSTUP :
• Stejky umyjeme a vysušíme. Zmiešame orechy (najlepšie sú makadamové, môžu byť aj lieskové), nastrúhaný syr a strúhanku. Stejky namočíme do oleja, obalíme strúhankou a osmažíme. Podávame s marhuľovo malinovou omáčkou.
MARHUĽOVÁ OMÁČKA
– Na omáčku z ovocia pripravíme pyré rozmixovaním a pretlačením cez sito. Potom pridáme jablčnú šťavu a práškový cukor, zmes prepustíme cez sito. Potom na miernom ohni za stáleho miešania pridáme ostatné komponenty. Varíme do zhustnutia.
ZAPEČENÝ ŽRALOK V STRÚHANKE
SUROVINY :
- 0,5 kg mrazeného žraločie mäsa - 1 polievková lyžica masla - 1 polievková lyžica múky - 0,5 pohára strúhanky - 2 polievkové lyžice strúhaného syra - 1 pohár horúcej vody - mleté čierne korenie, soľ podľa chuti
POSTUP :
• Mäso žraloka vložíme do horúcej vody a varíme 2 hodiny na miernom ohni. Mäso necháme vychladnúť a zomelieme na mäsovom mlynčeku.
• Rozpustené maslo, múku a pohár horúcej vody zmiešame po získanie rovnorodej omáčky. Pozvoľna premiešavame a zalievame zomleté žraločie mäso. Podľa chuti pridáme korenie a strúhaný syr.
• Hmotu preložíme do zapekacej misky, zvrchu posypeme strúhankou, strúhaným syrom a pridáme kúsky masla. Zapekáme v rúre 30 minút.
VYPRÁŽANÉ ŽRALOČIE FILÉ
SUROVINY :
- 1 kg mrazeného žraločieho mäsa - 0,5 pohára múky - 2 vajcia - 0,5 pohára strúhanky - 1 citrón - 2- 3 vetvičky petržlenu - 20 g masti - rajčiaková omáčka - soľ podľa chuti
POSTUP :
• Žraločie mäso nakrájame na kúsky, osolíme, ováľame v múke, namočíme do vyšľahaných vajec a obalíme strúhankou. Opekáme na panvici v tuku.
• Osmažené kúsky žraloka dáme na sitko a necháme stiecť z prebytočnej masti, alebo ukladáme na savý papier.
• Potom mäso preložíme na misu a ozdobíme petržlenom a kolieskami citrónu. Podávame s rajčinou omáčku v osobitnej miske.
ŽRALOK V RAJČINOVO - ZÁZVOROVEJ OMÁČKE
SUROVINY :
: (na 4 dávky)
- 450 g mäsa žraloka bez kostí - 3 polievkové lyžičky olivového oleja - 2 polievkové lyžičky sójovej omáčky - 1 roztlačený strúčik cesnaku - 1 malá lyžička. mletého zázvoru - 6 hríbov - 2 polievkové lyžičky rajčinového pretlaku - 2 polievkové lyžičky šerri
POSTUP :
• Zmiešame 1 malú lyžičku olivového oleja so sójovou omáčkou, šerry, cesnakom, zázvorom a marinádou zalejeme mäso žraloka narezané na tenké prúžky (plátky). Necháme pôsobiť 2 hodiny v chlade.
• Huby narežeme na tenké plátky. Zostávajúci olivový olej zohreje v panvici a huby prudko opečieme spolu s mäsom žraloka a marinádou. 1 minútu pred koncom pridáme rajčinový pretlak.
ŽRALOK V PIVNOM CESTÍČKU
SUROVINY :
: (na 4 dávky)
- 700 g mäsa žraloka - 2 vajcia - 1 1/2 pohára múky - 1/2 pohár chladného piva - 1 malá lyžička kypriaceho prášku - 3 poháre rastlinného oleja
NA OMÁČKU : - 2 polievkové lyžičky horčice - 2 polievkové lyžičky papriky - 2 polievkové lyžičky chrenu - 2 poháre olivového oleja - 1/2 pohára octu - 2 malé lyžičky vorčestrovej omáčky - 1 malá lyžička omáčky Tabasco - 1 pohár sladkej papriky (kocky) - 1/2 pohára zelenej cibuľky (pažitky) - 1/2 pohára marinovaných uhoriek - 2 veľké lyžičky narezaného petržlenu - 2 malé lyžičky soli
POSTUP :
• Mäso ryby narežeme na kúsky s hrúbkou 2,5cm.
• Šľahačom ušľaháme vajcia, pridáme 1 pohár múky, pivo a kypriaci prášok. Mäso žraloka obalíme zostávajúcou múkou a namočíme do cestíčka. Vyprážame v malých dávkach vo fritéze.
OMÁČKA
Na omáčku zmiešame horčicu, papriku, chren. Za stáleho miešania pridáme olivový olej a pridáme ostatné prísady. Všetko dobre premiešame.
GRILOVANÝ ŽRALOČÍ STEJK
SUROVINY :
- 4 stejky cca 180 g každý - 7 polievkových lyžičiek. šťavy limetky alebo citrónu - 1 polievková lyžička strúhanej citrónovej kôry - 4 polievkové lyžičky. olivového oleja - 1 zväzok kôpru - 3 strúčiky cesnaku - 1 struk čerstvej alebo sušenej čili papriky - 1 pór - 1/2 zväzku pažítky - 50g masla - hrubo mleté čierne korenie - rastlinný olej na gril - soľ
POSTUP :
• Zmiešame 6 lyžičiek limetkovej alebo citrónovej šťavy, citrónovú kôru a olivový olej vo veľkej plochej miske. Pridáme polovicu umytého kôporu, narezanú zeleninu bez stebiel, očistený a pretlačený cesnak, čili papriku zbavíme zrniek a narežeme na kúsky, 1/2 malej lyžičky soli, všetko dobre premiešame.
• Stejk umyjeme, vysušíme, dáme do marinády a dáme na 2 hodiny do chladničky, Stejky v marináde raz otočíme.
• Stejky necháme stiecť a pečieme z každej strany 5 minút. Kým stejky opečieme rozpustíme maslo a pridáme štipku soli. Očistíme pór a bielu dužinu narežeme na drobné kolieska a pažítku nadrobno. Primiešame cesnak, 1 malú lyžičku limetkovej šťavy. Zmesou posypeme upečené stejky položené na miske, pridáme zvyšok kôpru a polejeme maslom.
• Podávame so zemiakmi pečenými vo fólii poliatymi koreneným maslom a opekanými rajčinami na grile.
|
|