logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

→ Hlavné jedlá

BIFTEK ZO ŽRALOKA PO NÁMORNÍCKY


SUROVINY :

- 700 g žraloka
- 300 g údeného bôčika
- 0,5 citróna
- 2- 3 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- mletý muškátový orech
- soľ podľa chuti
- olej alebo bravčovú masť na vyprážanie vo fritéze


POSTUP :

• Kusy pripraveného žraloka (bez kože) naklepeme, narežeme na prúžky hrubé 2 – 2,5 cm, posypeme korením, muškátovým orechoch, rozotreným cesnak so soľou, pofŕkame citrónovou šťavou. Každý kus žraloka zabalíme do jemného a dlhého prúžka bôčika, prepichneme špajdľou, dáme na 20- 30 minút chladničky a potom opečieme vo fritéze.

• Pred podávaním zopnutie vyberieme, biftek položíme na tanier, ozdobíme kolieskami citróna, kúskami masla a posypeme červenou mletou paprikou. K bifteku podávame smaženú alebo uvarenú zeleninu.




STEJK ZO ŽRALOKA S ORECHMI


SUROVINY :

: (na 4 dávky)
- 5 stejkov zo žraloka
- 1/2 pohára mletých orechov
- 1/4 pohára strúhaného parmezánu
- 1 pohár strúhanky
- 1/4 pohára oleja

NA OMÁČKU :

- 350 g marhúľ
- 450 g malín (ostružín)
- 1/2 pohára jablčnej šťavy
- 1/4 pohára práškového cukru

POSTUP :

• Stejky umyjeme a vysušíme. Zmiešame orechy (najlepšie sú makadamové, môžu byť aj lieskové), nastrúhaný syr a strúhanku. Stejky namočíme do oleja, obalíme strúhankou a osmažíme. Podávame s marhuľovo malinovou omáčkou.

MARHUĽOVÁ OMÁČKA

– Na omáčku z ovocia pripravíme pyré rozmixovaním a pretlačením cez sito. Potom pridáme jablčnú šťavu a práškový cukor, zmes prepustíme cez sito. Potom na miernom ohni za stáleho miešania pridáme ostatné komponenty. Varíme do zhustnutia.




ZAPEČENÝ ŽRALOK V STRÚHANKE


SUROVINY :

- 0,5 kg mrazeného žraločie mäsa
- 1 polievková lyžica masla
- 1 polievková lyžica múky
- 0,5 pohára strúhanky
- 2 polievkové lyžice strúhaného syra
- 1 pohár horúcej vody
- mleté čierne korenie, soľ podľa chuti

POSTUP :

• Mäso žraloka vložíme do horúcej vody a varíme 2 hodiny na miernom ohni. Mäso necháme vychladnúť a zomelieme na mäsovom mlynčeku.

• Rozpustené maslo, múku a pohár horúcej vody zmiešame po získanie rovnorodej omáčky. Pozvoľna premiešavame a zalievame zomleté žraločie mäso. Podľa chuti pridáme korenie a strúhaný syr.

• Hmotu preložíme do zapekacej misky, zvrchu posypeme strúhankou, strúhaným syrom a pridáme kúsky masla. Zapekáme v rúre 30 minút.




VYPRÁŽANÉ ŽRALOČIE FILÉ


SUROVINY :

- 1 kg mrazeného žraločieho mäsa
- 0,5 pohára múky
- 2 vajcia
- 0,5 pohára strúhanky
- 1 citrón
- 2- 3 vetvičky petržlenu
- 20 g masti
- rajčiaková omáčka
- soľ podľa chuti

POSTUP :

• Žraločie mäso nakrájame na kúsky, osolíme, ováľame v múke, namočíme do vyšľahaných vajec a obalíme strúhankou. Opekáme na panvici v tuku.

• Osmažené kúsky žraloka dáme na sitko a necháme stiecť z prebytočnej masti, alebo ukladáme na savý papier.

• Potom mäso preložíme na misu a ozdobíme petržlenom a kolieskami citrónu. Podávame s rajčinou omáčku v osobitnej miske.




ŽRALOK V RAJČINOVO - ZÁZVOROVEJ OMÁČKE


SUROVINY :

: (na 4 dávky)
- 450 g mäsa žraloka bez kostí
- 3 polievkové lyžičky olivového oleja
- 2 polievkové lyžičky sójovej omáčky
- 1 roztlačený strúčik cesnaku
- 1 malá lyžička. mletého zázvoru
- 6 hríbov
- 2 polievkové lyžičky rajčinového pretlaku
- 2 polievkové lyžičky šerri

POSTUP :

• Zmiešame 1 malú lyžičku olivového oleja so sójovou omáčkou, šerry, cesnakom, zázvorom a marinádou zalejeme mäso žraloka narezané na tenké prúžky (plátky). Necháme pôsobiť 2 hodiny v chlade.

• Huby narežeme na tenké plátky. Zostávajúci olivový olej zohreje v panvici a huby prudko opečieme spolu s mäsom žraloka a marinádou. 1 minútu pred koncom pridáme rajčinový pretlak.




ŽRALOK V PIVNOM CESTÍČKU


SUROVINY :

: (na 4 dávky)
- 700 g mäsa žraloka
- 2 vajcia
- 1 1/2 pohára múky
- 1/2 pohár chladného piva
- 1 malá lyžička kypriaceho prášku
- 3 poháre rastlinného oleja

NA OMÁČKU :

- 2 polievkové lyžičky horčice
- 2 polievkové lyžičky papriky
- 2 polievkové lyžičky chrenu
- 2 poháre olivového oleja
- 1/2 pohára octu
- 2 malé lyžičky vorčestrovej omáčky
- 1 malá lyžička omáčky Tabasco
- 1 pohár sladkej papriky (kocky)
- 1/2 pohára zelenej cibuľky (pažitky)
- 1/2 pohára marinovaných uhoriek
- 2 veľké lyžičky narezaného petržlenu
- 2 malé lyžičky soli

POSTUP :

• Mäso ryby narežeme na kúsky s hrúbkou 2,5cm.

• Šľahačom ušľaháme vajcia, pridáme 1 pohár múky, pivo a kypriaci prášok. Mäso žraloka obalíme zostávajúcou múkou a namočíme do cestíčka. Vyprážame v malých dávkach vo fritéze.

OMÁČKA

Na omáčku zmiešame horčicu, papriku, chren. Za stáleho miešania pridáme olivový olej a pridáme ostatné prísady. Všetko dobre premiešame.




GRILOVANÝ ŽRALOČÍ STEJK


SUROVINY :

- 4 stejky cca 180 g každý
- 7 polievkových lyžičiek. šťavy limetky alebo citrónu
- 1 polievková lyžička strúhanej citrónovej kôry
- 4 polievkové lyžičky. olivového oleja
- 1 zväzok kôpru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 struk čerstvej alebo sušenej čili papriky
- 1 pór
- 1/2 zväzku pažítky
- 50g masla
- hrubo mleté čierne korenie
- rastlinný olej na gril
- soľ

POSTUP :

• Zmiešame 6 lyžičiek limetkovej alebo citrónovej šťavy, citrónovú kôru a olivový olej vo veľkej plochej miske. Pridáme polovicu umytého kôporu, narezanú zeleninu bez stebiel, očistený a pretlačený cesnak, čili papriku zbavíme zrniek a narežeme na kúsky, 1/2 malej lyžičky soli, všetko dobre premiešame.

• Stejk umyjeme, vysušíme, dáme do marinády a dáme na 2 hodiny do chladničky, Stejky v marináde raz otočíme.

• Stejky necháme stiecť a pečieme z každej strany 5 minút. Kým stejky opečieme rozpustíme maslo a pridáme štipku soli. Očistíme pór a bielu dužinu narežeme na drobné kolieska a pažítku nadrobno. Primiešame cesnak, 1 malú lyžičku limetkovej šťavy. Zmesou posypeme upečené stejky položené na miske, pridáme zvyšok kôpru a polejeme maslom.

• Podávame so zemiakmi pečenými vo fólii poliatymi koreneným maslom a opekanými rajčinami na grile.