logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

→ Hlavné jedlá


KAPOR S MEDOM


SUROVINY :

- 1 kg kapra
- 50 g medu
- 50 g hrozienok
- 20 g želatíny
- 1 cibuľu
- 1 petržlen
- soľ, korenie


POSTUP :

• Rybu očistíme a nerežeme na mänšie kúsky, položíme na rajnicu, osolíme, pridáme cibuľu, petržlen, korenie, zalejeme studenou vodou a uvaríme.

• Vývar v ktorom sa varil kapor scedíme, necháme vychladnúť, pridáme želatínu. Vychladnutú tekutinu uvedieme do varu, pridáme uvarený med s hrozienkami.

• Uvareného kapra preložíme na tanier, zalejeme odvarom a ochladíme. Primiešame ryžu




VIANOČNÝ KAPOR


SUROVINY :

- 1 kapor
- 2 petržleny
- 3 mrkvy
- 1 zeler
- 1 cibuľu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1 vetvička tymianu
- 10-12 guliek čierneho korenia
- 1 lyžička octu
- masť

POSTUP :

• Očistený a na dlhé plátky narezaný petržlen, mrkvu, zeler, na kolieska nakrájanú cibuľu dáme do nádoby, pridáme do gázy alebo obrúsku zavinutý cesnak, bobkový list, tymian, čierne korenie, zalejeme 4 pohármi horúcej vody a varíme 1 hodinu,

•Potom vyberieme gázu s pochutinami, zo zeleniny necháme stiecť vodu , preložíme na pekáč, osolíme a pofŕkame octom. Navrch položíme kapra (môže byť narezaný na kúsky) a polejeme ho 5-6 lyžičkami masti, zakryjeme a dusíme 45 minút.




STAROBLAVSKÝ ÚHOR SO ZELENINOU


SUROVINY :

- 750 g úhora
- 50 g oleja
- 3 žĺtky
- šťavu z 1 citróna
- 4 lyžičky smotany
- 1 pohár bieleho vína
- 1 cibuľa
- 1 čajová lyžička kukuričného škrobu
- vňať cibule, petržlenu, kôpru
- bobkový list
- rasca
- korenie
- soľ

POSTUP :

• Z úhora odstránime kožu, narežeme na kúsky, nasekanú cibuľu podusíme s čerstvou vňaťou, pridáme 2 lyžičky citrónovej šťavy, potom pridáme kúsky osoleného, okoreneného a rascou posypaného úhora, pridáme bobkový list, prilejeme víno a zakryté dusíme 20 minút.

• Potom úhora vyberieme a uložíme na tanier. Zmiešame žĺtky, smotanu a škrob, pridáme citrónovú šťavu a vyšľaháme, privedieme do varu a odstavíme.

• Na úhora vylejeme omáčku, ozdobíme kolieskami citróna a posypeme vňaťou.




TOLSTOLOBIK S ORECHOVOU OMÁČKOU


SUROVINY :

- 1 kg ryba (tolstolobik, sumec, kapor)
- 1 pohár mletých orechov
- 1 cibuľa
- 1 lyžička oleja
- 1 čajovej lyžičky múky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička 3% octu
- 2/3 pohára rybacieho bujónu
- 2 lyžičky nasekanej petržlenovej vňate
- soľ, korenie podľa chuti

POSTUP :

• Rybu narežeme na kúsky, povaríme v malom množstve osolenej vody 15-20 minút.

• Hotovú rybu zalejeme orechovou omáčkou a ochladíme. Podávame studené.



Omáčka:

Cibuľu narežeme nadrobno a osmažíme na oleji, pridáme múku rozmiešanú v rybom vývare alebo vode, povaríme. Potom do omáčky pridáme pochutiny, roztlačený cesnak, pomleté orechy (zriedené vodu). Nakoniec pridáme ocot a nasekanú vňať.




KAPOR NA ČIERNO


SUROVINY :

- 350-400g filé kapra
- 15g octu
- ½ čajovej lyžičky soli
- 5 lyžičiek kečupu
- 5 lyžičiek škrobu
- ½ pohára cukru
- 1/3 pohára vývaru
- 1 lyžička oleja
- suché víno
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g bravčovej masti

POSTUP :

• Z kapra odrežeme filé, urobíme 9 zárezov takmer po kožu, polejeme bielym vínom, posypeme škrobom a soľou, (prebytočný škrob odstránime). V panvici rozpálime masť, vložíme ryby kožou dolu a smažíme po získanie hnedastej kôrky.

• Kapra vyberieme a z panvice zlejeme takmer všetku masť, v zostávajúcej osmažíme cesnak, potom pridáme pripravenú zmes (zmiešame ocot, kečup, cukor, vývar, roztok škrobu a sezamový olej), necháme na ohni do rozpustenia a zhnednutia cukru. Vytvorenú omáčku vylejeme na ryby a môžeme podávať.




LIEŇ NA ŠAMPIŇÓNOCH


SUROVINY :

- 1 lieň (1-1,2 kg)
- 70g oleja alebo 80 g masla
- ½ téglika smotany alebo suchého bieleho vína
- ½ pohára rybieho bujónu
- 3-4 kolieska citrónu
- 5-6 uvarených šampiňónov alebo bielych hríbov
- čierne mleté korenie, soľ

POSTUP :

• Lieňa ponoríme na 2 minúty do vriacej vody, potom odstránime šupiny (dbáme aby sme nepoškodili kožu) a vypitveme, odrežeme plutvy. Potom vedľa chrbtice urobíme hlboký rez, vyberieme kosti, osolíme a necháme odležať 20 minút.

• Na rozpálenom masle/oleji osmažíme rybu z oboch strán, po vytvorenie kôrky. Potom ju preložíme do kastróla, pridáme maslo z rajnice, rybí bujón, smotanu alebo biele víno, korenie, varené hríby narezané na plátky, plátky citrónu a zovrieme.

• Rybu vyložíme na tanier obložíme varenými alebo smaženými zemiakmi.




PSTRUH S GRANÁTOVOU OMÁČKOU


SUROVINY :

- 1 pstruh
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 100 g citrónu
- estragón



NA OMÁČKU :

- 200 ml granátovej šťavy
- 5 strúčikov cesnaku
- po 2 g vňate koriandru, petržlenu a estragónu
- soľ, čierne mleté korenie

POSTUP :

• Pstruha očistíme a ponecháme v celosti. Uvarené vajcia narezané na kocky zmiešame s drobno narezaným estragónom soľou a korením, naplníme pstruha a na panvici smažíme do zlatista. Dopečieme v rúre.

• Príprava omáčky – do granátovej šťavy pridáme nasekaný estragón, petržlen, roztlačený cesnak, soľ.

• Pstruha podávame s omáčkou a zelenou vňaťou.




BARANČEK Z MRENY


SUROVINY :

- 4 filé z mreny
- 4 varené zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 vajcia
- 2 lyžičky masla
- strúhanka
- vňať kôpru
- korenie, soľ

POSTUP :

• Mreny očistíme od kože a kostí, odstránime vnútornosti a hlavu. Filé a zemiaky premelieme na mäsovom mlynčeku (s najdrobnejšou mriežkou, na ktorej sa zachytia aj najjemnejšie kostičky), pridáme maslo, nadrobno narezanú cibuľu a vňať kôpru.

• Osolíme, okoreníme a zamiešame. Formu vymažeme maslom a posypeme strúhankou, preložíme pripravenú zmes a pečieme pri strednej teplote 20-30 minút. Upečený „tvar“ ozdobíme vetvičkami kôpru a plátkami sleďa. Podávame horúce.




ZUBÁČ V STRÚHANKE


SUROVINY :

- 500 g ryby
- 2 vajcia
- 4 lyžičky múky
- 1 citrónu
- 2 lyžičky strúhanky
- soľ

POSTUP :

• Rybu narežeme do tvaru kosoštvorcov, obalíme v múke, vajci, v strúhanke a vysmažíme.

• Pri podávaní na rybu položíme kúsky citrónu. Ako prílohu podávame smažené zemiaky alebo smyžsenú petržlenovú vňať. Oddelene podávame kečup alebo horčicu, alebo majonézu s drobnými nakladanými uhorkami.



>