logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

→ Hlavné jedlá


BERTIN KAPOR V KAPUSTE


SUROVINY :

- 1,2 kg kvasenej kapusty
- 1 kg kapor
- 120 ml olej
- 100 g cibule
- 100 g ryže
- 1 citron
- soľ


POSTUP :

• Narezanú cibuľu osmažíme na oleji, pridáme na tenko narezanú kapustu a dusíme do zmäknutia.

• Primiešame ryžu, dolejeme horúcu vodu (dva razy viac ako ryže) a dusíme do hotovosti ryže a kapusty.

• Zmes preložíme na pekáč, navrch položíme očisteného, osoleného a olejom potretého kapra. Na rybu položíme tenké plátky citrona a pečieme v mierne zohriatej rúre 30 minút.

• Podávame studené.




KAPOR V ORECHOVEJ OMÁČKE


SUROVINY :

- 600 g kapra
- 50 g mrkvy
- 100 cibule
- 50 g petržlenu
- soľ, ocot, korenie
- zelená vňať

NA OMÁČKU :

- 150 g orechov
- 50 g bieleho chleba
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g oleja

POSTUP :

• Filé ryby narežeme na kúsky, dáme do hrnca, pridáme mrkvu, petržlen, cibuľu, soľ, korenie, bobkový list, trochu vody a varíme pri miernej teplote do uvarenia.
• Hotovú rybu necháme vychladnúť vo vývare, potom kúsky ryby preložíme na tanier a zalejeme omáčkou z orechov a cesnaku.
• Hotového kapra dáme na tanier, zalejeme omáčkou, zhora položíme plátok citronu a posypeme vňaťou kôpru a petržlenu.

ORECHOVÁ OMÁČKA

– olúpané orechy roztlčeme v mažiari. Striedku chleba namočíme vo vývare, výžmýchame a pretlačíme cez sitko. Potom orechy, chlebovú striedku a rozdrvený cesnak rozmiešame s trochou oleja. Keď hmota zostane hustá ako krém, pridáme trochu soli a citronovej šťavy. Všetko premiešame.




KAPOR SO ŠŤAVELOM


SUROVINY :

- 250 g kapra
- 300 g šťaveľu
- 1 vajce
- 10 g masla
- 1 cibulu
- kôpor
- bobkový list
- celé čierne korenie
- soľ, korenie

POSTUP :

• Očisteného kapra potrieme soľou, dáme do rajnice, pridáme cibuľu, celé korenie. kôpor, bobkový list, prilejeme trochu studenej vody, osolíme a zakryté dusíme 30-40 minút.

• Štaveľ narežeme na väčšie kúsky, zalejeme trochou vody a dusíme 20-25 minút pri malej teplote. Preložíme na sito, osolíme a zmiešame s maslom.

• Hotového kapra dáme na tanier, z jednej strany uložíme šťaveľ a na druhú – na polovice narezané natvrdo varené vajce.

• Hotovú rybu necháme vychladnúť vo vývare, potom kúsky ryby preložíme na tanier a zalejeme omáčkou z orechov a cesnaku.

• Hotového kapra dáme na tanier, zalejeme omáčkou, zhora položíme plátok citronu a posypeme vňaťou kôpru a petržlenu.




TERKIN KAPOR NA HRÍBOCH


SUROVINY :

- 1 kapor
- 50 g masti
- 10-15 šampiňónov
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 2-3 lyžičky vína
- petržlen
- rozličná vňať

POSTUP :

• Do rajnice dáme masť, na drobno narezanú cibuľu, mrkvu, petržlen, kože stiahnuté pri čistení z hríbov, viazaničku zelenej vňate, očisteného kapra, osolíme, do polovice zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme víno, zovrieme a zakryté varíme 10 minút.

• Dopečieme v mierne zohriatej rúre, neobraciame ani nepolievame až do hotovosti.

• Kapra preložíme na tanier, okolo uložíme smažené hríby, zalejeme zahusteným výpekom 1-2 lyžičkami múky.




BIELATANSKÝ PSTRUH


SUROVINY :

- 4 pstruhy (po 250 g)
- 100 g údenej slaniny
- 4 sladké papriky
- 3-4 rajčiny
- 1 kg zemiakov
- 1 lyžička sladkej mletej červenej papriky
- 1 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 100-150 ml bieleho vína
- 1 cibuľa
- soľ

POSTUP :

• Pstruhy očistíme od šupín, osolíme. Slaninu narežeme na kocky a vysmažíme. Na vytopenej masti osmažíme narezanú cibuľu, pridáme na väčšie kúsky narezanú papriku a rajčiny a dusíme 5 minút.

• Do leča pridáme očistené, na tenko nakrájané kolieska zemiakov, osolíme, pridáme štipku mletej papriky, masu dáme na pekáč, zakryjeme a dusíme v rúre 10 minút pri 180 stupňoch.

• Potom pstruhy potrieme zostávajúcou paprikou a korením, položíme na zmes v pekáči a dusíme 10 minút bez zníženia teploty. Polejeme vínom a dáme ešte na 10 minút do rúry.




MARIENKIN PSTRUH SO SMOTANOVOU OMÁČKOU


SUROVINY :

- 8 plátkov prerastenej slaniny
- 200 g šampiňónov
- 60 g oleja
- po 125 ml bieleho vína a smotany
- 1 lyžička maizeny
- 250 ml rybieho vývaru
- 3 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 zväzok póru
- 1 zväzku vňate petržlenu
- 1 šalátovú uhorku
- 1 cibuľa
- 1 zväzok zelenej cibuľky
- soľ, korenie

POSTUP :

• Pór rozrežeme po dĺžke na polovice a blanšírujeme 2 minúty v osolenej vode. Petržlen a cibuľu nasekáme, hríby narežeme na plátky, uhorky na kocky, zelenú cibuľu na kolieska.

• Filé rýb polejeme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a zvinieme do valčeka, ovinieme plátkami slaniny a pórom. Listy póru spojíme a zviažeme niťou aby sme získali zväzoček. Smažíme v 40 g oleja , 8-10 minút.

• Cibuľu podusíme v zostávajúcom oleji, pridáme ryby a uhorky, prilejeme vývar a víno. Varíme 10 minút. Pridáme maizenu zmiešanú so smotanou a omáčku zahustíme. Posypeme zelenou vňaťou.




ŠŤAVNATÝ ÚHOR NA RAŽNI


SUROVINY :

- 750 g úhora
- 0,2 l vývaru
- 1-2 čerstvé uhorky
- 2 zväzky kôpru a petržlenu
- 1-2 lyžičky kyslej smotany
- múka
- soľ, korenie

POSTUP :

• Úhora očistíme, stiahneme kožu, narežeme 2 cm kúsky.

• Uhorky zbavíme semien, narežeme na kúsky dlhé 2 cm a zalejeme horúcim vývarom.

• Kúsky úhora a uhorky navliekame striedavo na ihlu, osolíme, okoreníme, obalíme v múke a smažíme v rozpálenom oleji.




GERGEĽSKÝ KAPOR


SUROVINY :

- 800 g filé kapra
- 150 g údenej slaniny
- 1 kg zemiakov
- 2 cibule
- 4 sladké papriky
- 4 rajčiny
- 4 lyžičky oleja
- 1 lyžička sladkej mletej papriky
- 1 čajovej lyžičky ostrej paprikovej pasty
- 200 g smotany
- 1 lyžička múky
- soľ

POSTUP :

• Filé narežeme na rovnaké kúsky, osolíme, položíme kožou dolu, do mäsa urobíme husté hlboké zárezy (po kožu), do každého zárezu vložíme plátok udenej slaniny, mierne osolíme.

• Na kolieska narezanými zemiakmi uvarenými so šupou v slanej vode, vyložíme rovnomerne pekáč, zvrchu do stredu dáme lečo, okolo uložíme pripravené kúsky rýb.

• Dáme do rozohriatej rúry a pečieme 15-20 minút pri teplote 200 stupňov.

Lečo

- jemne narezanú cibulu osmažíme, pridáme väčšie kúsky narezanej papriky a rajčín, smažíme 4-5 minút pri vysokej teplote. Osolíme, posypeme sladkou paprikou, vpravíme paprikovú pastu, zahustíme múkou rozmiešanou so somotanou. Necháme vrieť 2-3 minúty.




BUČIANSKY PLNENÝ KAPOR


SUROVINY :

- 2 telá rýb bez hlavy
- soľ, biele korenie
- citronová šťava

NA PLNKU :

- 1 pohár pšena (lúpané proso, česky jáhly)
- 250 g šampiňonov
- 2 cibule
- 1 pohár smotany
- soľ, biele korenie

POSTUP :

• Ryby umyjeme, odstránime hlavu, cez otvor vyberieme vnútornosti, očistíme a umyjeme.

• Ryby z oboch strán osolíme, okoreníme a podľa chuti môžeme pofŕkať citronovou šťavou.

• Z pšena uvaríme sypkú kašu. Šampiňony a cibuľu usmažíme, spojíme s kašou, pridáme smotanu, osolíme, okoreníme a premiešame. Zmesou naplníme vnútro ryby a dáme piecť do rúry.