logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA


Národné kuchyne → Abcházsko


A DŽ I K A


• Adžika je zmes korenia k zeleninovým, mäsovým, rybacím jedlám a omáčkam. V našich obchodoch sa dá kúpiť ako zmes korenistých bylín.
V Abcházku, v západnej časti Gruzínska, na Ukrajine, Turecku, v balkánskej oblasti sa adžika používa najčastejšie v tekutom stave



Adžika z Abcházska


Červená ADŽIKA (APARPYLDŽIKA)
– je pálivá, voňavá pastovitá hmota z červenej papriky, cesnaku, bylín (sušených, zelených), orechov a soli.
SUROVINY :

- 500g strukovej papriky
- 6 - 8 strúčikov cesnaku
- 15 g semien koriandra
- 10 g kôpru
- 10 g bazalky
- 10 g saturejky
- soľ a orechy - podľa chuti


POSTUP :

• Očistenú papriku od zrniek a žiliek dáme do nádoby, zalejeme teplou vodou, prikryjeme zaťažečnou doštičkou, na 3 - 4 hodiny. Potom zlejeme vodu a papriku so všetkými koreninami rozotierame v kamennej miske (ACHAKA), kamenným piestikom (APCHNYGA), po vznik rovnorodej viazanej hmoty s príjemnou vôňou.

• V poslednej dobe papriku a pochutiny melú na mäsovom mlynčeku, čo sa negatívne prejavuje sa na chuťovou kvalitách ADŽIKI. V prvom rade, je to vôňa.

• Potom rozotrieme kameňom cesnak a byliny (najmä semená). Oleje, ktoré sa vylučujú pridávajú ADŽIKE osobitnú vôňu a samotná masa pritom získava rovnorodú konzistenciu. Aby sa zachovala súdržnosť hmoty, v priebehu drvenia je žiaduce dopĺňať orechy (50 - 60 g), pretože orechový olej zachováva lepkavosť hmoty, zlepšuje chuťové vlastnosti a tiež prispieva k dlhodobému skladovaniu ADŽIKI.

• Hotovú ADŽIKU najlepšie uschováme v sklenenej nádobe, tesne zatvorenú krytom.



Zelená ADŽIKA (Achiskuadžika)
SUROVINY :

- 500 g vňate koreňovej zeleniny (koriander, mäta, kôpor, saturejka, bazalka)
- soľ a zelená paprika - podľa chuti


POSTUP :

• V tejto príchuti prevládajú zelené byliny a nepatrná časť zelenej papriky a soli. Spôsob prípravy je rovnaký ako ostrej adžiky.
Zelenou adžikou sa zvyčajne korenia mliečne výrobky.



Zmes suchých bylín (Achchila)
adžika-suchá zmes
SUROVINY :

- po 50 g semien koriandra, kôpru, baziliky, saturejky, senovky gréckej
- 30g mletej červenej papriky
- soľ - podľa chuti


POSTUP :

• Semená bylín rozotrieme na špeciálnom kameni a zmiešame s mletou paprikou a soľou. Uchovávame tiež v zatvorenej nádobe. Môžeme koreniť rôzne rastlinné, mäsové, rybacie misy, tiež ostré omáčky a ďalšie.



Adžika zo západného Gruzínska


SUROVINY :

- 500g rajčín
- 250 g jabĺk
- 250 g mrkvy
- 250 g sladkej papriky
- 2 kajenské korenia
- soľ, olej, roztlačený cesnak


POSTUP :

• Rozmixujeme rajčiny, jablká, mrkvu a papriku s kajenským korením. Prelejeme do nádoby a dusíme 2 a 1/2 hodiny za častého miešania.
Potom pridáme olej, cesnak a soľ podľa chuti a ešte varíme 10 minút.



Adžika z Ukrajiny


SUROVINY :

- 1 kg rajčín
- 1 kg, červenej papriky
- 65 g feferoniek
- 2 bobkové listy
- 100 g octu
- 100 g oleja
- 65 g cukru
- 5-7 strúčikov cesnaku
- mleté čierne korenie a soľ podľa chuti


POSTUP :

• Rajčiny varíme 90 minút s octom, olejom, bobkovým listom, soľou, cukrom a korením.
Potom pridáme papriku bez jadier a varíme ďalších 90 minút.