|
A DŽ I K A
• Adžika je zmes korenia k zeleninovým, mäsovým, rybacím jedlám a omáčkam. V našich obchodoch sa dá kúpiť ako zmes korenistých bylín. V Abcházku, v západnej časti Gruzínska, na Ukrajine, Turecku, v balkánskej oblasti sa adžika používa najčastejšie v tekutom stave
Adžika z Abcházska
♣ Červená ADŽIKA (APARPYLDŽIKA)
– je pálivá, voňavá pastovitá hmota z červenej papriky, cesnaku, bylín (sušených, zelených), orechov a soli.
SUROVINY :- 500g strukovej papriky - 6 - 8 strúčikov cesnaku - 15 g semien koriandra - 10 g kôpru - 10 g bazalky - 10 g saturejky - soľ a orechy - podľa chuti
POSTUP :• Očistenú papriku od zrniek a žiliek dáme do nádoby, zalejeme teplou vodou, prikryjeme zaťažečnou doštičkou, na 3 - 4 hodiny. Potom zlejeme vodu a papriku so všetkými koreninami rozotierame v kamennej miske (ACHAKA), kamenným piestikom (APCHNYGA), po vznik rovnorodej viazanej hmoty s príjemnou vôňou.
• V poslednej dobe papriku a pochutiny melú na mäsovom mlynčeku, čo sa negatívne prejavuje sa na chuťovou kvalitách ADŽIKI. V prvom rade, je to vôňa.
• Potom rozotrieme kameňom cesnak a byliny (najmä semená). Oleje, ktoré sa vylučujú pridávajú ADŽIKE osobitnú vôňu a samotná masa pritom získava rovnorodú konzistenciu. Aby sa zachovala súdržnosť hmoty, v priebehu drvenia je žiaduce dopĺňať orechy (50 - 60 g), pretože orechový olej zachováva lepkavosť hmoty, zlepšuje chuťové vlastnosti a tiež prispieva k dlhodobému skladovaniu ADŽIKI.
• Hotovú ADŽIKU najlepšie uschováme v sklenenej nádobe, tesne zatvorenú krytom.
♣ Zelená ADŽIKA (Achiskuadžika)
SUROVINY :- 500 g vňate koreňovej zeleniny (koriander, mäta, kôpor, saturejka, bazalka) - soľ a zelená paprika - podľa chuti
POSTUP :• V tejto príchuti prevládajú zelené byliny a nepatrná časť zelenej papriky a soli. Spôsob prípravy je rovnaký ako ostrej adžiky. Zelenou adžikou sa zvyčajne korenia mliečne výrobky.
♣ Zmes suchých bylín (Achchila)
SUROVINY :- po 50 g semien koriandra, kôpru, baziliky, saturejky, senovky gréckej - 30g mletej červenej papriky - soľ - podľa chuti
POSTUP :• Semená bylín rozotrieme na špeciálnom kameni a zmiešame s mletou paprikou a soľou. Uchovávame tiež v zatvorenej nádobe. Môžeme koreniť rôzne rastlinné, mäsové, rybacie misy, tiež ostré omáčky a ďalšie.
Adžika zo západného Gruzínska
SUROVINY :- 500g rajčín - 250 g jabĺk - 250 g mrkvy - 250 g sladkej papriky - 2 kajenské korenia - soľ, olej, roztlačený cesnak
POSTUP :• Rozmixujeme rajčiny, jablká, mrkvu a papriku s kajenským korením. Prelejeme do nádoby a dusíme 2 a 1/2 hodiny za častého miešania. Potom pridáme olej, cesnak a soľ podľa chuti a ešte varíme 10 minút.
Adžika z Ukrajiny
SUROVINY :- 1 kg rajčín - 1 kg, červenej papriky - 65 g feferoniek - 2 bobkové listy - 100 g octu - 100 g oleja - 65 g cukru - 5-7 strúčikov cesnaku - mleté čierne korenie a soľ podľa chuti
POSTUP :• Rajčiny varíme 90 minút s octom, olejom, bobkovým listom, soľou, cukrom a korením. Potom pridáme papriku bez jadier a varíme ďalších 90 minút.
|
|