logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA
<

RAŽNENIE


RAŽEŇ NITRICA


SUROVINY :

- Po 250 g rýb (šťuka, zubáč, biela ryba)
- 120 g ryže
- 10 g sušených sliviek
- 40 g múky
- 40 g mletej červenej papriky
- 30 - 40 g bieleho vína
- 1 citrón
- rajčinový pretlak
- čerstvá zelená vňať


POSTUP :

• Mäso šťuky, zubáča, a bielej ryby marinujeme v citrónovo šťave , do ktorej pridáme biele víno a čerstvú nasekanú zelenú vňať.

Potom všetky kúsky rýb pováľame v múke s červenou paprikou a navlečieme na ražeň (striedavo napichujeme šťuku, zubáča a bielu rybu) a pečieme na grile do hotovosti.

Podávame s varenou ryžou, zeleninou, rajčinovou omáčkou, podusenými sušenými slivkami.



KEBAB Z MEČIARA - Turecko


SUROVINY :

- 600 g mečiara
- 200 g makarónov
- plátky z 1 citrónu
- petržlen


NA MARINÁDU :

- 4 lyžičky citrónovej šťavy
- 4 lyžičky oleja
- nadrobno narezanú cibuľu
- 3 rozdrvené čerstvé bobkové listy
- 1,5 čajovej lyžičky mletej červenej papriky
- soľ, čierne korenie

NA OMÁČKU :

- po 3 lyžičky oleja, citrónovej šťavy, jemne narezanej petržlenovej vňate

POSTUP :

• Zmiešame prísady na marinádu. Na plytkú misu uložíme v jednej vrstve narezané plátky meč-ryby na 2,5 cm. Zalejeme marinádou tak, aby boli kúsky ryby rovnomerne zaliate. Zakryté dáme na chladné miesto na 4 - 5 hodín.

Zmiešame prísady na omáčku, osolíme, okoreníme a odstavíme.

Rozohrejeme gril, alebo pekáč, na rajnici rozpálime olej. Kúsky rýb navlečieme na (4) ražne a pečieme na rozpálenom grile alebo pekáči z každej strany 4 minúty, pritom ich polievame olejom. Ražne podávame na makarónoch (uvarených v slanej vode) s omáčkou, plátkami citróna a petržlenovou vňaťou.



KRÁĽOVSKÉ KREVETY so zeleninou a rezancami


SUROVINY :

- 12 veľkých kreviet
- 12 plátkov slaniny
- 250 g mladých kláskov kukurice (môže byť konzervovaná)
- 500 g drobnej mrkvy
- 4 lyžičky zeleninového vývaru
- 200 ml rajčinového pretlaku
- 250 g dlhých rezancov
- 30 g masla
- 400 ml oleja
- 2 čili papričky
- 50 g čerstvého zázvoru
- 25 lístkov šalvie
- pažítku
- soľ


POSTUP :

• Šúľky kukurice ošúpeme, mrkvu rozkrojíme na polovicu a potom po dĺžke na 6 častí, pažítku na 4 časti. Pálivú papriku narežeme nadrobno. Zázvor narežeme na jemné rezance.

Krevetám odstránime pancierovú škrupinu, chvostovú časť necháme. Kŕčok rozrežeme po dĺžke a vyčistíme. Na každú polovicu krevety položíme lístok šalvie, obidve polovice krevety zabalíme kúskom bôčika, a zašpendlíme drievkom.

V polovici oleja opečieme zázvor do hneda. Pálivú papriku bez zrniek mierne orestujeme. Pridáme mrkvu, kukuricu, premiešame a prudko smažíme. Pridáme cibuľu, vlejeme vývar a dusíme 5-6 minút, zelenina nesmie zmäknúť. Potom prilejeme rajčinovú šťavu a osolíme.

Rezance uvarené v osolenej vode polejeme olejom. Zostatok rastlinného oleja zahreje v panvici na 180°C a krevety smažíme 2 minúty z každej strany . Potom osmažíme ostatnú šalviu . Na rezance dáme zeleninu a zázvor, potom opekané lístky šalvie , navrch krevety a hneď podávame.