logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

RAŽNENIE


SUMEC (ÚHOR) NA RAŽNI


SUROVINY :

- 600 g sumca
- 4 rajčiny
- 4 zelené papriky
- 100 g cibule
- 100 g slaniny
- mleté čierne korenie,
- mletá červená paprika
- olej
- soľ


POSTUP :

• Filé zo sumca alebo úhora pokrájame na mänšie plátky, ktoré podľa chuti osolíme, okoreníme, opaprikujeme, polejeme olejom a necháme na chladnom mieste postáť.

Údenú slaninu narežeme na plátky. Rajčiny, papriku, cibuľu narežeme na kolieska, ktoré posypeme pochutinami a trochu pofŕkame olejom. Rybu, slaninu a zeleninu striedavo navliekame na ražeň alebo drievko a pofŕkané olejom položíme na rozohriaty rošt a za otáčania opekáme 15 minút.



RAŽEŇ Z BIELYCH RÝB


SUROVINY :

Na 0,5 kg filé : potrebujeme

- 2 cibule
- 100 g slaniny
- 2 lyžičky oleja
- 1 lyžičku octa alebo 1/3 pohára rozpustenej kyseliny citrónovej (1 - 2 štipky) alebo šťavu 1/2 citróna
- pochutiny podľa chuti
- soľ


POSTUP :

• Z rýb pripravené filé s kožou bez kostí, narežeme na kocky hmotnosti 30 - 40 g a marinujeme ich 1 - 2 hodiny. Do marinády pridáme ocot alebo kyselinu citrónovú, soľ, korenie a na kolieska narezanú cibuľu. Slaninu narežeme na tenké plátky.

Na ražne striedavo navliekame rybu, slaninu, kolieska cibule a pečieme za obracania na panvici 15 – 20 minút. Opečený ražeň dáme do rúry a dopečieme. Podávame s kečupom.



RAŽEŇ Z JESETERA


SUROVINY :

- 500 g filé
- 50 g suchého bieleho vína
- 15 g oleja
- 100 g cibule
- 1-2 sladké strukové papriky
- 150 g rajčín
- ¼ citróna
- čierne mleté korenie
- bobkový list
- zelená vňať a soľ podľa chuti


POSTUP :

• Jesetera zbavíme kože a kostnatých tŕňov (kožu oblejeme vriacou vodu a stiahneme). Rybu narezanú na plátky (1 cm hrubé) veľkosti do 2,5 x 2,5 cm, preložíme nakrájanou cibuľou, hrubozrnnou soľou, čiernym korením, bobkovým listom a zelenou vňaťou. Pridáme víno a olej a premiešame. Necháme postáť 3-4 hodiny, plátky občas preložíme.

Mrazenú rybu marinujeme 1-2 hodiny. Ocot nepridávame, pretože zmäkčuje mäso a pri pečení padajú kúsky do ohňa.

Struky papriky a rajčiny narežeme na kúsky. Na ražeň napichujeme postupne kúštiček ryby, papriky, ryby, rajčiny, bobkový list, znovu kúštiček ryby atď. Pečieme na mriežke alebo nad rozpálenými uhlíkmi zo všetkých strán po začervenanie.

Pri pečení z času na čas pofŕkame uhlíky vodou zriedenou octom. Kožu môžeme ponechať. Po opečení idú šupiny ľahko dolu a koža presiaknutá vôňou pahreby je veľmi chutná.

Ražne podávame posypané zelenou cibuľkovou vňaťou, pofŕkané citrónovou šťavou.



CHOBOTNICA NA RAŽNI (Kórea)


SUROVINY :

- 600 g chobotnice
- 20 g pažítky
- 35 g sójovej omáčky
- 20 g oleja
- 10 g práškového cukru
- 20 g cesnaku
- 5 g slaného sezamu
- štipku mletého čierneho korenia


POSTUP :

• Chobotnicu ponoríme do vriacej vody, stiahneme z chápadiel kožu. Narežeme na kúsky dlhé 7-9 cm , v šírke 1,5 cm s hrúbkou ½ cm, premiešame s roztlačenou cibuľou a cesnakom, sójovou omáčkou, práškovým cukrom, rastlinným olejom, sezamom, korením a necháme marinovať 40 minút.

Potom kúsky napichneme po 5-7 kúskov na ražeň a rýchlo opečieme na mriežke nad pahrebou.



KEBAB Z DROBNÝCH RÝB (bulharská kuchyňa)


SUROVINY :

- 500 g drobných rýb
- 2 cibule
- 150 g slnečnicového oleja
- 2 strukové sladké papriky
- 3 rajčiny
- červené a čierne mleté korenie
- soľ


POSTUP :

• Drobné ryby očistíme , umyjeme, osolíme. Nadrobno narezanú cibuľu restujeme na slnečnicovom oleji, pridáme nadrobno narezanú sladkú strukovú papriku a pokračujeme v pražení . Pri konci pridáme nadrobno narezané čerstvé rajčiny . Keď sa šťava z rajčín odparí, zmes osolíme, pridáme červené a čierne mleté korenie, premiešame a pridáme rybu.

Na dno neveľkej, nehlbokej rajnice položíme papier na pečenie tak, aby jeho okraje boli vyššie od krajov nádoby. Preložíme sem zmes rýb so zeleninou, zahneme okraje papiera, polejeme slnečnicovým olejom, rajnicu zakryjeme pokrievkou a zapečieme.



RYBA NA PAZDERÍ


POSTUP :

• Rybu zabalíme do fólie alebo do papiera na pečenie, listu lopúcha, navlhčeného papiera a vložíme do horúceho popola. Zhora znova zapálime malý oheň . Čas prípravy záleží od veľkostí rýb a stavu uhlíkov (musia byť žeravejšie ako na ražeň, približne ako na pečené zemiaky) - bežne od 5 po 10 minút .

Potom uhlíky rozhrabeme, balíček vyberieme. Koža zostane prilepená k obalu. Ryba je pripravená ku konzumácii s pečenými zemiakmi ktoré sme vhodili do pahreby.

«DETSKÉ» PEČENÉ RYBKY

Postup:

Pečené rybičky z drobných rýb si môže upiecť každé dieťa priamo na rybačke, keď si uloví nejakú rybičku.

Rybke narežeme bruško, nie celkom až k análnemu otvoru, vyberieme vnútornosti, rybu umyjeme, osolíme, navlečieme cez ústa na prútik a dieťa môže piecť nad pahrebou, z času na čas otočí prútikom a dávame pozor aby sa nepopálilo. Keď bude rybka najkrajšia, je hotová.



RAŽEŇ Z TRESKY V MIKROVLNKE


SUROVINY :

- 400 g tresky
- 200 g tvrdého syra
- 150 g cukiny
- 1 červená sladká paprika
- šťava z ½ citróna
- soľ, korenie


POSTUP :

• Filé narežeme na kúsky, polejeme citrónom, necháme postáť. Zeleninu narežeme na kúsky a striedavo navliekame na ražeň – drevené špajdle. Vložíme do nádoby, zhora poukladáme kúsky syra. Pripravujeme 10 minút pri 100% výkone mikrovlnnej rúry.



RAŽEŇ Z RIEČNEJ RYBY


SUROVINY :

- 0,5 kg rýb
- 100 g slaniny
- 2 cibule
- 2 lyžičky oleja
- 1-2 malé lyžičky octu, alebo 1/3 pohára rozpustenej kyseliny citrónovej (1-2 štipky), alebo šťavu z ½ citróna
- soľ, pochutiny podľa chuti


POSTUP :

• Filé z rýb narežeme na kocky (30g) a dáme marinovať na 2_3 hodiny (ocot, soľ, koreniny, cibuľa). Slaninu narežeme na plátky.

Na ražeň navliekame striedavo rybu, slaninu, kolieska cibule a opekáme na panvici, pritom ražeň otáčame. Po 15-20 minútach dáme ražne do rúry a dopečieme. Podávame so stejkovými omáčkami podľa chuti.



RAŽEŇ Z MORSKEJ RYBY


SUROVINY :

- 100 g ryby
- 100 g múky
- 100 g mlieka
- 100 g oleja
- 2 vajcia
- 3 cibule
- 40 g masla
- kečup


MARINÁDA :

- 100 g cibule
- 1 lyžička octu
- ½ citrónu
- čierne mleté korenie, zväzok vňate petržlenu a kôpru

POSTUP :

• Filé bez kože narežeme na kúsky a zakryté necháme marinovať 30 minút. Kúsky ryby navliekame striedavo na ražeň s cibuľou. Pripravené ražne obalíme v cestíčku a smažíme v oleji do vzniku zlatistej farby. Potom ražne preložíme do rúry a dopečieme.

Podávame s pažítkou a kečupom.



VEĽRYBÍ RAŽEŇ


SUROVINY :

- 1 kg veľryby
- 250 g slaniny
- 2 cibule
- 1 citrón (alebo 1 lyžičku octu)
- mleté čierne korenie


POSTUP :

• Mäso žraloka narežeme na kúsky, uložíme do nádoby, osolíme. okoreníme a premiešame. Pridáme narezanú cibuľu, ocot. Zakrytú nádobu necháme marinovať na chladnom mieste. Po 4-5 hodinách navlečieme striedavo na ražeň kúsky mäsa a slaniny.

Ražeň pečieme na panvici, otáčame aby sa mäso rovnomerne prepieklo. Podávame s plátkami citróna a mladou cibuľkou.



RAŽEŇ Z DRAVEJ RYBY


SUROVINY :

- 1 kg ryby
- 2 lyžičky octu
- 2 lyžičky oleja
- 3 cibule
- 1 citrónu
- čierne korenie, soľ


POSTUP :

• Z očistenej ryby odstránime kožu, filé narežeme na malé kúsky, osolíme, okoreníme, pofŕkame octom, pridáme cibuľu, premiešame a dáme na 1 hodinu odležať na chladnom mieste.

Potom ryby navlečieme na ražeň a pečieme na panvici.

Ražeň podávame poliaty rozpusteným maslom, plátkami citrónu, ozdobený zelenou vňaťou s drobno narezanou cibuľou.