logo PRK
RYBACIA KUCHYŇA

DOBRÉ RADY Uchovanie a spracovanie rýb


Tabuľky prevodu mier a váh


nôž na zeleninu a ovocie

Tabuľka prevodu veličín - nevyhnutný nástroj pre každého kto sa pokúša variť. Pretože v domácich podmienkach nemáme vždy poruke váhy a v niektorých receptoch sa potrebné množstvo produktov uvádza v pohároch, v čajových a veľkých lyžičkách a v kusoch, pre premenu mier použite tento prevodník.

1 Hmotnosť základných potravín pri určitých objemoch
2 Výrobky zo zrna – múka krúpy, vločky, ....
3 Mlieko a mliečne produkty
4 Ovocie a zelenina


1. Tabuľka hmotnosti (v gramoch) základných potravín

Produkty
Hmotnosť v gramoch
Pohár
[250 ml]
Pohár
[200 ml]
Veľká lyžička
[18 ml]
Čajová lyžička
[5 ml]
Voda
250
200
18
5
Alkohol - likér
20
7
Burské oriešky - očistené
175
140
20-25
8
Cukor kryštálový
200-230
180
25
10
Cukor práškový 180 140 25 10
Fazuľa 220
Horčica suchá 150 15 5
Hrozienka 190 155 25 7
Jahody čerstvé 150 120 25 -
Kakaový prášok - - 25 9
Klinčeky 1 g=12 ks 1 kus – 0,006 20 4
Kyselina citrónová (potravinárska) - - 25 8
Kavá mletá - - 20 7
Korenie – čierne
- voňavé
1 g = 30 ks 4
1 g = 15 ks 4,5
Likér - - 20 7
Mak - 135 18 5
Maliny, ostružiny čerstvé 140 110 20 -
Majonéza 15
Masť - tuk 240 185 17 5
Masť – nerozpustená masť - rozpustená 230
200
60
40
Mandle jadro 160 130 30 10
Ocot - - 15 5
Olej rastlinný 240 190 17 5
Orech lieskový - jadro 170 130 30 10
Orechy mleté 120 20 7
Paprika mletá - - - 5
Pšeno 220 25
Pyré  jahodové 350 290 50 17
Rajčinová pretlak 30 10
Rajčinové pyré 220 25 5
Ríbezle červená 170 130 30 -
Ríbezľa čierna 155
Ryža 240 180 30 10
Ságo
škrobovitá dreň zo stonky niektorých paliem (predovšetkým zo ságovníka pravého – Metroxylon sagu)
180 160 20 6
Soľ -
Sóda jedlá - - 28 12
Strúhanka 125 15 5
Škorica mletá - - 20 8
Škrob zemiakový 160 130 12 6
Šošovica 210
Vajcia v prášku 100 80 25 10
Višne - čerstvé 180 140 30 -
Zaváranina, ovocie v sirupe 330 270 50 17
Želatina v prášku - - 15 5
Želanína lístok 2,5
Vajce bez škrupiny 6 kusov 43
Vaječný bielok 11 kusov 9 ks 23
Vaječný žĺtok 12 kusov 10 kusov 20
Vajcia v prášku 100 80 25 10

• Keď používame váhy alebo odmerku je dobré zmerať vodou objem hrnčeka, pohára a lyžičiek. Ako vidieť z tabuľky, vo veľkom pohári má byť 250 g (mililiter) vody, v pohári - 200 g, vo veľkej lyžičke - 18 g, v čajovej - 5 g. Keď má nádoba iný objem, pousilujeme sa vybrať nádobu potrebnej kapacity, ktorá bude slúžiť stálou mierkou pre všetky potraviny

• Tekutými produktmi (mlieko, olej....) je nutné zaplniť hrnček a lyžičky po okraj - doplna.

• Súdržné potraviny (kyslá smotana, kondenzované mlieko, zaváranina) je potrebné ukladať v pohári a lyžičku naberať tak, aby sme vytvorili kopček

• To isté platí o sypkých výrobkoch. Múku do pohára je potrebné nasypať, pretože pri nakladaní sa vo vnútri pohára pri stenách vytvoria prázdne miesta.

• Zapĺňať nádobu sypkými produktmi je potrebné bez stláčania a bez striasania a tiež bez nakyprenia. Obzvlášť to platí pre múku. V normálne zaplnenom hrnčeku (250g) váži 160 g, avšak zhutnená - až 210 g, dopredu preosiata - iba 125 g. Následkom tohto sypké potraviny je nutné odmeriavať v nepreosiatom stave, preosievať až potom.

• Pri odchýlke vo vlhkosti výrobku od normy sa jeho váha mení. Napr. kyslá smotana je ľahšia ako čerstvá, cukor a soľ so zvýšenou vlhkosťou sú ťažšie.



2. Tabuľka výrobkov zo zrna – múka, krúpy, vločky

Produkt Hmotnosť v gramoch
Pohár
[250 ml]
Pohár
[200 ml]
Veľká lyžička
[18 ml]
Čajová lyžička
[5 ml]
Múka ovsená – ovsený páper 140
Múka pšeničná špeciálna 160 130 30 10
Múka ražná 160 130 25 8
Múka výražková 160 130 30 10
Múka zemiaková 180 150 30 10
Krupica 200 25
Vločky kukuričné 50 40 7 2
Vločky ovsené 100 80 14 4
Vločky pšeničné 60 50 9 2
Jačmenné krúpy perlové 230 25
Jačmenné krúpy 180 20 8
Pohánkové krúpy 210 165 25 7

3. Tabuľka - Mlieko a mliečne výrobky

Produkt Hmotnosť v gramoch
Pohár
[250 ml]
Pohár
[200 ml]
Veľká lyžička
[18 ml]
Čajová lyžička
[5 ml]
Margarín roztopený 230 180 15 4
Maslo rozpustené 240 185 17 5
Majonéza 300 15 4
Mlieko kondenzované - - 30 12
Mlieko v prášku 120 100 20 5
Mlieko plnotučné 255 204 18 5
Smotana sladká 250 200 17 5
Smotana kyslá 250 210 25 10
Vločky pšeničné 60 50 9 2
Jačmenné krúpy perlové 230 25
Syr strúhaný 150 18 5
Tvaroh 17 5

4. Údaje o pomere množstva a hmotnosti zeleniny

Produkt množstvo Hmotnosť v gram
Banán 1 75
Baklažán 1 stredný 200
Broskyňa 1 85
  Cibuľa 1 stredná 75
1 veľká 120
Citrón 1 stredný 120
Cesnak stredný 1 strúčik 6
Cvikla 1 50
Hrach lúpany 1 pohár [250 ml] 230
Hrach nelúpaný 1 pohár [250 ml] 200
Hruška 1 135
Jablko -  čerstvé
- sušené
1 90
1 pohár [250 ml] 70
Kapusta čerstvá 1 1500
Marhuľa   25
Mrkva 1 stredná 75
Petržlen 1 50-70
Pomaranč 1 150
Rajčina 1 stredná 100
Slivka sušená 1 pohár [250 ml] 250
Uhorka 1 stredná 100
Tekvica mladá 1 stredná 250
Zeler 1 40-50
Zemiak 1 stredný 100

Angloamerická sústava mier


Kuchynské jednotky

V receptoch sa množstvo potrebného materiálu a prísad neuvádza ich hmotnosťou, ale objemom. Kým britské kuchynské jednotky, používané hlavne v starších receptoch, sa môžu líšiť, americké jednotky sú jednoznačne definované. Základnou jednotkou je cup (hrnček), odvodenými (menšími) jednotkami sú tablespoon (polievková lyžica, skratka tbsp) a teaspoon (čajová, teda malá lyžička, skratka tsp). Pre americké jednotky platí definícia

• 1 cup = 8 fluid ounce (8 tekutých uncí) = 2,365882365 dl; 1tablespoon = 1/16 cup =1,478 cl, 1teaspoon = 1/3 tablespoon = 0,498 cl

Pre zodpovedajúce britské jednotky sú väčšinou uvádzané pomery

• 1cup = 2,8413 dl, 1 tablespoon = 1,7758 cl a 1 teaspoon je 0,4439 ml

Ďalej existujú ešte rozdielne saltspoon, desertspoon a tea cup. Prepočet na gramy a ďalšie jednotky hmotnosti nie je možný – pri každej látke (soľ, múka, cukor atď.) je pomer iný. Platí, že môže ísť o približne rovnaké pomery ako pri amerických jednotkách.


duté miery

Aby sa zamedzilo zámenám, býva u britských jednotiek často uvedené Imp a u amerických U.S.  Existujú rozdielne miery pre tekuté (wet) a suché (dry) látky.



Kubické jednotky: imperial (wet)
V jednotkách SI
jednotka skratka po slovensky cca. presne
fluid drachm fl dr   3,55 ml 0,003 551633032809 l
fluid ounce fl oz tekutá unca 2,84 cl 0,028413 l
gill gi   1,42 dl 0,142065 l
pint pt pinta 5,68 dl 0,56826 l
quart qt   1,14 l 1,13652 l
gallon gal galón 4,55 l 4,54609 l
(petrol) barrel bl, bblbarel 1,59 hl 159,113 l

Kubické jednotky: US wet V jednotkách SI
jednotka skratka po slovensky cca. presne
fluid dram fl dr   3,70 ml 0,003696691195310 l
fluid ounce fl oz tekutá unca 29,57 ml 0,02957353 l
gill gi   1,18 dl 0,118294118250 l
pint pt pinta 4,73 dl 0,473176473 l
quart qt dupla 9,46 dl 0,946352946 l
gallon gal galón 3,79 l 3,785411784 l

Kubické jednotky: US dry V jednotkách SI
jednotka skratka slovensky cca. presne
pint pt pinta 5,51 dl 0,550610515239 l
quart qt   1,10 l 1,101 221 030 l
gallon gal galón 4,40 l 4,404 884 121 915 l
peck pk   8,81 l 8,809 768 244 l
(Winchestr) bushel bsh bušel 35,30 l 35,239 072 975 l
quarter qr   2,82 hl 281,912 583 803 l